X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Szyjka zamknięta i długość niby jeszcze w porządku bo 36 mm , ale 4 tygodnie temu miała 45mm więc skróciła sie prawie o centymetr. Mam maksymalnie dużo leżeć. Kolejna wizyta za 3 tygodnie.Mam nadzieje ze nie będzie sie skracać , bo nie wróży to dobrze :( Kurcze podłamałam sie trochę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 16:21

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ współczuję problemów z szyjka. A ma Cię ktoś na codzień trochę po wyręcza? Będzie dobrze!

Ja od rana mam dzień pełen załatwień. Byłam na usg, ale niestety nie brzucha (lekarz nie dał się przekonać ;) ) ale piersi bo mój gin powiedział, że po zakończeniu karmienia piersią trzeba zrobić. Ale wszystko ok. Później mam jeszcze dentystę :/ jutro sobie zrobię dzień odpoczynku, tylko nie wiem co powie na to moja córka :d ona raczej lubi jak się dużo dzieje :)

A tak a propo ważnej kwestii "2" to na mnie działa jogurt naturalny z truskawkami.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Jestem po wizycie. Szyjka zamknięta i długość niby jeszcze w porządku bo 36 mm , ale 4 tygodnie temu miała 45mm więc skróciła sie prawie o centymetr. Mam maksymalnie dużo leżeć. Kolejna wizyta za 3 tygodnie.Mam nadzieje ze nie będzie sie skracać , bo nie wróży to dobrze :( Kurcze podłamałam sie trochę

Ja juz nie rozumiem jak to jest z tą szyjką. U mnie jest 37 mm i lekarz stwierdził, że jest długaśna..
    Jak to jest? Jaka jest "norma"?

uwo93e3kacedpezy.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Ja juz nie rozumiem jak to jest z tą szyjką. U mnie jest 37 mm i lekarz stwierdził, że jest długaśna..
    Jak to jest? Jaka jest "norma"?

U mnie 31mm i też ok ;-)
    To chyba zależy od kobiety indywidualnie.
    Podobno poniżej 25mm robi się średnio bezpiecznie.

Renia, spokojnie! Najważniejsze, żeby była zamknięta!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 16:45

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Długość jest w porządku . Chodzi oto ze skróciła się o centymetr w 4 tygodnie. To dużo. Jak tak dalej pójdzie to koło 30 tygodnia miałabym już rozwarcie :(

W pierwszej ciazy tak miałam ale w okolicach 35-36 tyg

Na szczęście moja mam od niedawna jest na emeryturze wiec większość czasu zajmuje się moim synkiem. No i mąż wiadomo

Blu lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Widzę, że dziś tematy szyjkowe...

Jestem właśnie po połówkowych. U Borysa wszystko w porządeczku, zdrowi, silny i duży. Średnia z pomiarów na 21+1, 421g wagi :D

Niestety na tym dobre wiadomości się kończą. U mnie też kłopoty szyjkowe. Najpewniej od tych problemów toaletowych i nadmiernego parcia znów mam widoczny niewielki lejeczek od wewnętrznej strony szyjki. Na szczęście szyjka jest zamknięta i ma 37mm (w sb w szpitalu miała 35mm, w piątek 38mm) czyli się raczej nie skraca, ale doktora zmartwił ten lejeczek i wysłał mnie na leżące zwolnienie :/ za tydzień w środę kontrola i zobaczymy co dalej, w zależności od tego czy lejek zniknie/powiększy się oraz czy szyjka będzie się skracać czy nie. W najgorszym razie pessar i leżenie do końca, w najlepszym scenariuszu oszczędny aczkolwiek normalny tryb życia, ale definitywnie mam rozwiązać problemy toaletowe bez nadmiernego parcia, w tym celu mam nawet na kilka dni odstawić żelazo, aby się porządnie odetkać.

Wczorajsza mikstura na odetkanie, którą sobie zaaplikowałam: 3 kiwi + kwas z ogórków kiszonych + ostre papryczki + mleko, oczywiście podane jedno po drugim. Normalny człowiek nie wychodziłby po tym z toalety przez tydzień. W moim przypadku tzw. 'drobny ruch w temacie', choć to cały czas jeszcze nie jest pełnia szczęścia. Sama już nie wiem czy śmiać się czy płakać!!

Posti77, Limerikowo, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Kolejną kontrolę szyjki masz dopiero za 3 tygodnie? To bardzo długo. Mi na kontrolę szyjki doktorek kazał przyjść już za tydzień, a w internetach piszą, że przy problemach z szyjką kontrole powinny być co 10-14 dni. No, ale miejmy nadzieję, że doktorek twój wie co robi i nie ma potrzeby wcześniej.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Karola, jak z jabłuszkami i kiwi? :-) pomogło?

Ja melduję, że zsiadłe mleko działa :-P
    Najpierw napisałam posta powyżej, a terz dopiero doczytuję. No więc jak już wspomniałam, zaszalałam i nie ograniczyłam się tylko do kiwi i jabłka. Pierwsze efekty nadeszły, choć w obliczu takiego oręża jakie zastosowałam to i tak mam wrażenie, że moje jelita są chyba ze stali!

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Kolejną kontrolę szyjki masz dopiero za 3 tygodnie? To bardzo długo. Mi na kontrolę szyjki doktorek kazał przyjść już za tydzień, a w internetach piszą, że przy problemach z szyjką kontrole powinny być co 10-14 dni. No, ale miejmy nadzieję, że doktorek twój wie co robi i nie ma potrzeby wcześniej.

Tez mam taką nadzieję

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia u mnie szyjka miała 38 mm a miesiac temu niby 46 a lekarz powiedział że ona się nie skraca, tylko to różnica pomiaru bo nie widać cech skracania.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Renia u mnie szyjka miała 38 mm a miesiac temu niby 46 a lekarz powiedział że ona się nie skraca, tylko to różnica pomiaru bo nie widać cech skracania.
    No to trochę mnie pocieszylas. Mam nadzieję ze na nastepnej wizycie bedzie miala podobna dlugosc. W kazdym razie zamierzam przez te 3 tyg jak najwiecej lezec.

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr, super ,że z maluszkiem wszystko jest dobrze:)
    A bierzesz magnez? ja jak brałam regularnie magnezin 3 x1 to po pewnym czasie zaczęłam mieć biegunke i to musiałam zmniejszyć dawke. Moze on by Ci pomógł?

My jutro na 12,30 mamy połówkowe i już STRASZNIE nie mogę się doczekać.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia niestety w naszym przypadku najbardziej wskazane jest lóżko :) ja od rana tv albo laptop :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Renia niestety w naszym przypadku najbardziej wskazane jest lóżko :) ja od rana tv albo laptop :)

Ehhh na to wygląda. Tylko mi synka żal, bo juz z nim za bardzo nie wyjde nigdzie :( No ale trzeba jakoś dotrwać. Juz sobie sprawdziłam ze 37 tydzień będzie 20 września wiec oby chociaż tyle ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 19:25

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni, Kkkaaarrr, współczuję problemów z szyjką :( Ale wygląda na to, że u żadnej z Was nie jest jeszcze tragicznie, dobrze, że Wasi lekarze pilnują sytuacji. Mam nadzieję, że leżenie i odpoczynek naprawią u Was sprawę!

Reni@, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Kehlana, mam wrażenie, że naszego miasta nigdzie nie uwzględniają :-/

Nawet na niektórych mapach... Czasami żartujemy z mężem, że to spisek :D

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie i będzie Hubert :-) mąż jest bardzo szczęśliwy az poplakal się w gabinecie :-) Z maluchem wszystko dobrze tylko lekarzowi nie podobała się moja szyjka. Jest długa prawie 6 cm ale od zewnątrz jest otwarta ale od wewnątrz zamknięta więc narazie kazał leżeć i się oszczędzać i nie martwić się bo jak się szyjka na będzie skracać to będzie wszystko dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 19:42

Reni@, aneta93, szynszyl, diewuszka86, MMM2016, Limerikowo, Pumpkin, kehlana_miyu, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Kasia! Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Znalazłam Was i postanowiłam dołączyć. To moja pierwsza ciąża więc dużo czytam a forum jak widzę to skarbnica.
    Miło czytać, że wizyty macie udane. Czy przyjmiecie mnie do Waszego grona?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 20:03

Blu, Kai, Reni@, aneta93, Chwilka84, diewuszka86, Anoolka, Sylwia91, Agata84Ign, Pumpkin, kehlana_miyu, Dea28 lubią tę wiadomość

km5suay31n7mm376.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia! Oczywiście, że przyjmiemy :) napisz coś więcej o sobie, czy już wiesz czy chlopiec, czy dziewczynka ;)

Dziewczyny super, że maluszki ładnie rosną! Z szyjkami też tragedii nie ma, już jesteśmy za połową ciąży, jakoś muszą wytrzymać, czy ze wspomaganiem, czy bez.

MMM2016, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Kasia! Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczytuje kolejne strony i faktyczne widzę, że dużo wiecie o sobie nawzajem. Powinna więc od tego rozpocząć. Mam na imię Kasia i skończone 37 lat. Nasze starania trwały 10 lat. Byliśmy u różnych lekarzy i pod względem medycznym wszystko było dobrze. Testy ciążowe i owulacyjne kupowałam w ilościach hurtowych. Więc dwie kreseczki dokładnie 4 lutego to był … cud. Nasz mały, rodzinny.

Jestem również po badaniu połówkowym. Nasza córcia - to już wiemy - ma pępowinę dwunaczyniową i jak na razie tylko to jest naszą obawą. Byłam na echo serca płodu w 20 tc i kolejne mam jeszcze planowane na 30 tc.
    Poza tym zdrowie i samopoczucie jest jak na razie super. Mam cukrzycę już od 13 tc i dość konkretną dietę. Dzięki niej nie przytyłam jeszcze nic, choć brzuszek rośnie a jednocześnie nie używam insuliny. Planuje cc w Białymstoku ale to jeszcze dalekosiężne plany.

Agata84Ign, MMM2016, Limerikowo, kehlana_miyu, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

km5suay31n7mm376.png
‹‹ 394 395 396 397 398 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ