X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Anienka maszakra takie menu..
    ja poprzednia ciaze jadlam wszystko normalnie a przede wszystkim slodkiego mi chcialo sie razem z mezem
    teraz jest tak samo, mysle ze teraz kobiety maja troche bzika z ta cukrzyca, juz pare str watku i glukoza glukoza glukoza

Mi tam nastroj dopisuje, moze on wynika tez z roznorodnego jedzenia, robote zakonczylam, napinania brzucha zwalczam Mg i czekam na kolejny scan za 2tyg
    To wynika z tego, że akurat badania glukozy robimy.
    Wcześniej był temat połówkowego :-) naturalna kolej rzeczy :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łatwo się mowi tym, którym badanie dobrze wyszło. Jak sobie poczytałam o mozliwych konsekwencjach cukrzycy ciazowej, to mi się słabo zrobiło. A dieta może być problemem, wymyslaj sobie te obiadki... Nienawidzę ciemnego chleba, gotowanego mięsa, jogurtów naturalnych... ale będę jadła to, co mi każą. Niech tylko nikt ode mnie nie wymaga, bym to robiła z uśmiechem na ustach. Mam tylko ten jeden wynik podwyższony (9,15 po 2h), więc liczę na to, że może dam radę tego cukru upilnowac. Żeby tylko nic się mojemu Mikusiowi nie stało...

adrenalina, Rutelka lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluszki bambusowe są wyrobem medycznym, mają właściwości termoregulacyjne, chłoną wilgoć i neutralizują brzydkie zapachy. Są antyalergiczne, antybakteryjne i antygrzybicze, a do tego milusie :-)
    Tak opisują je sprzedawcy na allegro

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Łatwo się mowi tym, którym badanie dobrze wyszło. Jak sobie poczytałam o mozliwych konsekwencjach cukrzycy ciazowej, to mi się słabo zrobiło. A dieta może być problemem, wymyslaj sobie te obiadki... Nienawidzę ciemnego chleba, gotowanego mięsa, jogurtów naturalnych... ale będę jadła to, co mi każą. Niech tylko nikt ode mnie nie wymaga, bym to robiła z uśmiechem na ustach. Mam tylko ten jeden wynik podwyższony (9,15 po 2h), więc liczę na to, że może dam radę tego cukru upilnowac. Żeby tylko nic się mojemu Mikusiowi nie stało...
    Mam tak samo na czczo wynik super. Po godzinie dobry. A po dwóch podwyższony 163.
    I nie lubię nabiału. Ani gotowanych mięs. Szczególnie piersi.
    A niestety tłustego trzeba sie wystrzegać.
    Od czego zaczynasz ? Od szukania diabetologa ? Czy czekasz na wizytę u gina najpierw ?

• Kai Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekam na wizytę u gin. Może jej jeszcze dziś smsa wyślę. A przez ten tydzień postaram się trzymać diety cikrzycowej, tylko muszę jeszcze zgłębić temat. Mam w domu glukometr, to sobie mogę skontrolowac poziom cukru. Powiedzcie mi, po jakim czasie od posiłku trzeba zrobić badanie? I ile powinno wyjść?

adrenalina, Beattkie lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam takie pytanie dla tych ktore mialy w poprzedniej ciazy cukrzyce, czy po porodzie znowu sie robi krzywa zeby sprawdzic czy organizm wrocil do normalnosci?

adrenalina lubi tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyłączam sie do obu pytań Anieńki i Kai :)

• India9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    A mam takie pytanie dla tych ktore mialy w poprzedniej ciazy cukrzyce, czy po porodzie znowu sie robi krzywa zeby sprawdzic czy organizm wrocil do normalnosci?
    Mi nie robili. Zlecali tylko pomiar glukozy na czczo
    Dopiero jak zaczelam.sie starac o ta ciaze znalazlam.dr, ktora mi dala.skierowanie na obciazenie glukoza i tak.sie lozylo, ze badanie robilam ok 9 tc i wyniki byly ok.
    Po porodzie trzeba isc na echo serca z dzieckiem, tak do 6 miesięcy

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzyc trzeba na czczo i godz.po posilku. Na czczo norma chyba taka jak z laboratorium, a godz po najlepiej jakby do 120 bylo, ale pilnowac, zeby mniej niz 140. Jeszcze nie mialam wizyty u diabetologa, wiec nie wiem czy aktualnie zalecenia sa takie same jakie mialam 6 lat temu

Kai lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    Moja koleżanka ma rocznego malucha i nadal jest pod opieką diabetologa. Nikt jej nie zlecił, sama poszła skontrolować po połogu, taka nasza rzeczywistość :-\

klz9zbmhugl0l61p.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Moja koleżanka ma rocznego malucha i nadal jest pod opieką diabetologa. Nikt jej nie zlecił, sama poszła skontrolować po połogu, taka nasza rzeczywistość :-\
    I dalej ma problemy z cukrem? A brala e ciazy insuline?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ DIETA CUKRZYCOWA:

[email protected] hasło : cukrzyca2016

Szczerze polecam tę dietę.
    Stosowała ją moja koleżanka, która też dostała cukrzycy w ciąży.

India9, Blu, Kai, Chwilka84, Pumpkin, lu.iza, diewuszka86, Rutelka, Sylwusia100, Jola1985, kasia_1988, adrenalina, NiecierpliwaKarolina, Dea28 lubią tę wiadomość

• India9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ DIETA CUKRZYCOWA:

[email protected] hasło : cukrzyca2016

Szczerze polecam tę dietę.
    Stosowała ją moja koleżanka, która też dostała cukrzycy w ciąży.
    Super, jak będę w domu to soboe ściągnę :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Mi teraz dobrze wyszlo ale pierwszy cukier na początku ciąży miałam na granicy bo się nażarłam wieczorem słodyczy. Mi też nie było do śmiechu ale dla pewności odstawiłam wszystko co słodkie i ograniczyłam tłuste no i zaczęłam jeść ciemne pieczywo. Po tygodniu czy dwóch zapomniałam o słodyczach już nie mówiąc że samopoczucie o niebo lepsze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    Robi się po około 6 tygodniach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogolem przed badaniem krzywej tez jadlam normalnie tak jak zwykle czy to byl batonik czy jakas pzrekaska to nie myslalam zeby to wyeliminowac przed badaniem skoro od czasu do czasu to jest w mojek diecie i cukry wyszly w porzadku, brak cukrzycy.

z drugiej strony dziewczyny z cukrzyca- cieszcie sie ze mozna juz w ciazy to wykrywac i leczyc i nie szkodzic dziecku, bo lepiej wiedziec i leczyc niz zyc w nieswiadomosci i plzniej myslec sobie a moglam to czy tamto. Takze glowa do gory zostaly nam ostatnie 3 miesiace :)

Anoolka, Rutelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilami zastanawiam sie czy moje belly nie jest jakies ppfiksowane bo na suwaku i belly mam te same dane poustawiane, a mam jakas rozbieznosc w yygodniach pomiedzy jednym a drugim. I wg belly dopiero dzis zaczelam 7 miesiac :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedne mają cukrzyce, inne problemy z szyjką, kolejne z łożyskiem, jeszcze inne z nadprogramowymi kilogramami. Jedną męczą wymioty i nie może pracować od 2 miesiąca a inna pracuje nadal i czuje się świetnie.
    To pokazuje, że każda z nas jest inna i inaczej przechodzi ciążę. Wiadomo, każda chciałaby żeby wszystko szło bezproblemowo ale jak widać nie zawsze tak się da.

Trzeba znaleźć plusy w swojej sytuacji i ją zaakceptować. I już. Będzie lepiej. :) Trzymajcie się dziewczyny. Ja i tak uważam, że jesteście strasznie dzielne.

Anoolka, Blu, diewuszka86, Rutelka, NiecierpliwaKarolina, India9, Dea28, szynszyl lubią tę wiadomość

• fryzjerka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja będę mieć robione badanie na cukier w przyszłym tyg az się boje :/. bo wiem ze to jest obrzydliwe.

km5sdf9hiqbwpg2x.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za 9 godzin wizyta! Aaaale sie ciesze :) :) :)

Anoolka, Blu, Chwilka84, Rutelka, India9, Dea28 lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
‹‹ 463 464 465 466 467 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ