X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny tarczycowe, mam pytanie, bo już zglupiałam :-/ od kilku miesięcy moje TSH mieści się w przedziale od 0,9 do 1,3. Cały czas pożera lm wysoką dawkę Euthyroxu - 175. Przy ostatnim badaniu 11 czerwca TSH 0,86 i cały czas ta sama dawka Euthyroxu. Dzisiaj odbieram wyniki i TSH 2,59 :-/ :-/ :-/ do tego spadł mi mocno wapń. Czy w trzecim trymestrze aż tak dziecko wysysa te hormony? Czy dzieje się coś innego o czym nie wiem? Wkurzyłam się :-/

Uu, nieźle poleciało do góry... moje też wzrosło (niedługo zaczynam III trymestr), ale... nie na tyle, by zwiększać jeszcze dawkę. Jestem na 100. A jak FT4? Bo to właśnie ten parametr pokazuje ile jest euthyroxu. A może miałaś jakąś sytuację stresującą i tak wywaliło wynik?

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tarczycowe, mam pytanie, bo już zglupiałam :-/ od kilku miesięcy moje TSH mieści się w przedziale od 0,9 do 1,3. Cały czas pożera lm wysoką dawkę Euthyroxu - 175.
    Przy ostatnim badaniu 11 czerwca TSH 0,86 i cały czas ta sama dawka Euthyroxu.
    Dzisiaj odbieram wyniki i TSH 2,59 :-/ :-/ :-/ do tego spadł mi mocno wapń. Czy w trzecim trymestrze aż tak dziecko wysysa te hormony? Czy dzieje się coś innego o czym nie wiem?
    Wkurzyłam się :-/
    mi tak podskoczyło 2 msc temu, zmienilam euthyrox z 37,5 na 50/75 naprzemiennie, po miesiacu tsh niemal na niezmienionym poziomie, caly czas lekko za wysokie (nie pamietam ile dokladnie...), zmienila mi endo na 75. Jutro ide na pobranie, jestem bardzo ciekawa jaki wynik.
    Ostatnio pytalam tez endo czy teraz bede zwiekszac dawke co wizyte i czy jest to jakos skorelowane z tempem wzrostu dziecka i powiedziala mi, ze na to nie ma reguly, tarczyca kazdej zarowno kobiety jak i dziecka reaguje inaczej, wiec nie da sie powiedziec nic na 100%.

edit: i chyba jest jakaś zależność związana z płcią dziecka, bo jak mi tak wywaliło tsh 2 msc temu to jak spojrzała na wyniki to od razu powiedziała, że tarczyca wskazuje na to, że chłpak rośnie, no i się nie myliła, ale jak to wyczytała z tych liczb to zielonego pojęcia nie mam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 17:21

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jesli dojdzie do porpdu sn to tez pewnie bede drzec gebe na caly szpital :) a co ss bede zalowac, a jak bede miala miec cc planowane to kupie na tydaien przed tym pampersa ale dla siebie bo tak sie boje bloku operacyjnego ze chyba narobie w portki na sama mysl ;D

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzies czytałam ze chyba w 3 trymestrze ciazy tarczyca produkuje 50% wiecej hormonów niz przed... chyba w jakiejś aplikacji ciążowej

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak z innej beczki. Najpierw będzie 'uprzejmie donoszę', jedna z naszych Aniołkowych Mam znów ma groszka. Suwaczek Jacqueline wskazuje na 9tc :)
    Jacq, jeśli to czytasz wybacz proszę, że donoszę w Twoim imieniu, ale po prostu cieszę się twoim szczęściem i jak spojrzałam na naszą pierwszą stronę to zwyczajnie zabrakło mi tej radosnej informacji!

I mam jeszcze jeden 'wniosek formalny'. Może przeczyściłybyśmy troszkę listę z pierwszej strony? Jest spora grupa dziewczyn, które nie zaglądają tu od momentu jak powiedziały 'cześć, można się dopisać', ewentualnie od momentu kiedy były przenosiny na drugie forum. Może mam bzika na punkcie porządku, ale jakoś tak mnie zwyczajnie wkurza scrollowanie kilkudziesięciu nicków, do których nigdy nie dopiszemy płci czy imienia, bo po prostu tych dziewczyn już z nami nie ma. Oczywiście jeśli się ze mną nie zgadzacie to temat zamknięty, zwyczajnie musiałam dać upust swojej 'pedantycznej' naturze :)

Pumpkin, Reni@, kehlana_miyu, NiecierpliwaKarolina, Jacqueline, Blu, Chwilka84, India9, Visenna, Kasik2, Rutelka, Anoolka, diewuszka86, Kai lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Czy jest ktos komu smakowała glukoza ?
    Bo dla mnie była do przeżycia. Czułam sie normalnie. A z piciem to nie miałam problemów pierwsze łyki to mi nawet smakowały z każdym kolejnym było gorzej ale do przezycia.
    I piłam normalna glukozę bez cytryny i nie cytrynową.

Moze dlatego wyszła mi cukrzyca, bo lubię przesadnie słodkie ? ? ?

Adrenalina, mi też glukoza smakowała, takie rozpuszczone bezy :D Dopiero ostatnie parę łyków sprawiło mi trudności, bo jednak się zasłodziłam.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mialam 2,4 i lekarz mowil ze da euthyrox jak jeszcze wzrosnie Zbadalam tydzien temu i Tsh 1,6. Wiec roznie chyba z tymi hormonami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 18:28

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Uu, nieźle poleciało do góry... moje też wzrosło (niedługo zaczynam III trymestr), ale... nie na tyle, by zwiększać jeszcze dawkę. Jestem na 100. A jak FT4? Bo to właśnie ten parametr pokazuje ile jest euthyroxu. A może miałaś jakąś sytuację stresującą i tak wywaliło wynik?

Jeszcze nie mam wyniku FT4 :-/
    Od kilku dni czułam się totalnie zmulona. Już wiem czemu :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Gdzies czytałam ze chyba w 3 trymestrze ciazy tarczyca produkuje 50% wiecej hormonów niz przed... chyba w jakiejś aplikacji ciążowej

Ja nie mam w ogóle tarczycy niestety :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    A ja tak z innej beczki. Najpierw będzie 'uprzejmie donoszę', jedna z naszych Aniołkowych Mam znów ma groszka. Suwaczek Jacqueline wskazuje na 9tc :)
    Jacq, jeśli to czytasz wybacz proszę, że donoszę w Twoim imieniu, ale po prostu cieszę się twoim szczęściem i jak spojrzałam na naszą pierwszą stronę to zwyczajnie zabrakło mi tej radosnej informacji!

I mam jeszcze jeden 'wniosek formalny'. Może przeczyściłybyśmy troszkę listę z pierwszej strony? Jest spora grupa dziewczyn, które nie zaglądają tu od momentu jak powiedziały 'cześć, można się dopisać', ewentualnie od momentu kiedy były przenosiny na drugie forum. Może mam bzika na punkcie porządku, ale jakoś tak mnie zwyczajnie wkurza scrollowanie kilkudziesięciu nicków, do których nigdy nie dopiszemy płci czy imienia, bo po prostu tych dziewczyn już z nami nie ma. Oczywiście jeśli się ze mną nie zgadzacie to temat zamknięty, zwyczajnie musiałam dać upust swojej 'pedantycznej' naturze :)

A Jaque nie pisała o tym jakiś czas temu? Jeśli nie to przepraszam za zmyłkę. Ja się bardzo cieszę tak czy inaczej i trzymam kciuki :-)

Co do drugiej kwestii to po raz kolejny zbieżność imion pokazuje, że chyba jakoś to się przekłada na charaktery :-D
    Jestem absolutnie za. Też uważam, że powinnyśmy przeczyścić listę. Skoro nas nie ma na drugim forum i wręcz dziewczyny są z niego wyrzucane to czemu tutaj ma być taka litania, w której też się de facto gubię.

Blu, India9, Rutelka, Anoolka lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku czerwca miałam tsh 3,1 dostałam eutyroks 25 i teraz na poczatku lipca mialam 2,6 i lekarz kazała mi zostać przy tej dawce.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to jest z tarczyca, ale zapotrzebowanie na wapń przynajmniej u mnie bardzo się podniosło. Codziennie kakao albo budyń musze zjeść.

Uśmiałam się trochę z wymiany doświadczeń porodowych, ale cóż, życie :D teraz może być tylko lepiej! A pierworódki moim zdaniem i tak mają najlepiej, bo akurat na to nie ma się jak przygotować i jechać na spontana ;) .

I jeśli chodzi o listę to obiema rękami się podpisuje za pewnymi porządkami :)

India9, Reni@, NiecierpliwaKarolina, Rutelka lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tarczycowe, mam pytanie, bo już zglupiałam :-/ od kilku miesięcy moje TSH mieści się w przedziale od 0,9 do 1,3. Cały czas pożera lm wysoką dawkę Euthyroxu - 175.
    Dzisiaj odbieram wyniki i TSH 2,59 :-/ :-/ :-/ do tego spadł mi mocno wapń. Czy w trzecim trymestrze aż tak dziecko wysysa te hormony? Czy dzieje się coś innego o czym nie wiem?

Ja w kwietniu TSH miała 0,3 i endo tłumaczył to wpływem bety jeszcze, że tak może być a teraz mam 1,9. Dawki leków mi nie zmieniał.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko chce mnie udusic od srodka, nie wiem co on tam wyprawia ale musialam az usiasc z wyprostowanymi nogami bo ledwo oddychac moge tak sie wierci krexi masakra ! Aaz mi goraco

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy tsh robilam na początku w lutym i kontrolnie w kwietniu, i bylo ok, ale pewnie sobie za miesoac powtorze kontrolnie

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr - troszkę Was podczytuję, nie zapomniałam o Was ;)

Ciąża jak na razie przebiega u mnie z ,,atrakcjami,, - od terminu miesiączki praktycznie codziennie miałam brudny śluz, od brązowego po czerwonawy, już z 2 tygodnie nie miałam śladu żywej krwi, a w zeszłym tygodniu odrobina się pokazała i miałam parodniowy pobyt w szpitalu. W czwartek przy przyjęciu ciąża żywa, ale nie wiedziałam nic na monitorku, nie pokazywali. Miałam w poniedziałek powtórzone USG i maluszek zgadza się z miesiączką, miał 1,95cm i serduszko 178/min :)

Od wtorku jestem w domu, brudzenia nie było pare dni a dwa dni znów jednorazowo coś tam było. Lekarz mówił, że krwiaków nie ma i lepiej tak, że jeśli plamienie z macicy to, że nie tworzy się krwiak który odpychałby wtedy pęcherzyk.
    Nabawiłam się infekcji i lekarka dała mi Pimafucin po ,,rozmowie,, a chciała mi Gynalgin wcisnąć (no bo to mieli na stanie). Całe szczęście jest lepiej. I myślę, że może te mini plamienia to od pchania sobie tam tabletek, że coś musiało się podrażniać chyba.

Więc mam Lutke doustną teraz 3x1 i już trzeci tydzień Duphaston 2x3.

Dziś zaczęłam 10tc ;) Najbliższą wizytę mam w środę po 17-tej, to będzie skończone 9t5d ;)

Musiałam referat walnąć :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 19:00

NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, Pumpkin, szynszyl, Visenna, lu.iza, MMM2016, Blu, Rutelka, Anoolka, kehlana_miyu, Posti77, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prawdopodobnie musisz zmienic dawke bo twoje TSH wzosło ale jest w normie.Ja mam 2,54 i nie biore nic.

km5s8ribs34fnes6.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:

Dziewczyny, zainteresowałyście mnie proszkiem do prania Bobini. Powiedzcie (te, które kupiły) - wybrałyście proszek czy płyn do prania i co miało wpływ na decyzję?

Moje 2 koleżanki go używają i sa bardzo zadowolone, kupiłam płyn do prania, bo mysle że lepiej sie rozpuści, do płukania nie kupowałam, bo uważam, że im mniej chemii tym lepiej.

Tez uważam,że można by porządek na liście zrobić, bo trzeba zasłużyć żeby na niej byc:)

NiecierpliwaKarolina, India9, Blu, Anoolka lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy tu obeznane w badaniach więc chciałam o coś zapytać :)
    W czwartek tydzień temu miałam morfologię i WBC było 11,8 a dziś 7,7. Wcześniej było ponad normę trochę, ale czytałam, że często tak się zdarza i białe krwinki wzrastaj w ciąży, ale żeby aż tak spadły w ciągu tygodnia?

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • India9 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline,ja się nie znam na wynikach, ale trzymam kciuki, żeby zdrowie Wam dopisywało! Koniecznie daj znać po wizycie :-)

Jacqueline lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ