X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl -> Super! jaki masz kolor?

Ja mam zamiar kupić zarówno nianię jak i monitor oddechu - mieszkamy w domu, nie w mieszkaniu, więc będę czuła się na pewno bezpieczniej z takim sprzętem :). Zresztą mam też monitor tętna płodu (kupiony oczywiście na olx) i sobie bardzo chwalę, bo wiele razy mnie uspokoił i uratował od niepotrzebnych nerwów. Kupię też szumisia, którego część osób uważa za zbędny wydatek ;) Wiadomo, kwestia indywidualnego podejścia...

Włączył mi się syndrom wicia gniazda pełną parą, cały pokój jest zawalony rzeczami dla małego - czekam, aż mąż skończy malowanie (oby dzisiaj) i kiedy zmontują mi szafę (sobota), abyśmy mogli zacząć wszystko ustawiać i bym mogła wreszcie poprać ubranka.

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie kompletuje zamowienie na Gemini... i juz pzreszło 300 zł mam w koszyku a to same najpotrzebniejsze rzeczy :)

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie zaczynam stresować przed jutrzejszą wizytą. Te skurcze i szyjka mnie wykończą nerwowo

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola ja mam black beauty :) gdyby ten pomarańczowy nie kosztował 250 zł więcej to bym go wzięła XD
    super, że sobie urządzasz gniazdko ^^

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    O, burak - krem z buraka mogę jeść codziennie. Rozumiem, że to się nada?

Mam właśnie problem z przyswajaniem mięsa, szczególnie czerwonego - po prostu nie lubię... I raczej nie ma szans, żebym się zmusiła. :/

Jajka - dam radę :)

To B12 można jakoś zbadać? W sensie rozumiem, że z krwi?

Kai, jakie warzywka wcinasz?
    Wcinam co się da. Sałatę,rzodkiewki,ogórki,paprykę, cukinie, brokuly, szczypiorek... Ale jem je nie ze względu na żelazo, ale dlatego, że nie podnoszą cukru, a coś jeść przecież muszę. Wcinam w ilościach hurtowych do każdego posiłku.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zerknijcie sobie, moze kogos zainteresuj info.

http://www.srokao.pl/2016/07/co-sie-stao-z-linomagiem-bobo-ae-kremem.html

lu.iza lubi tę wiadomość

• Asia_08 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn z problemami z hemoglobina- miałam dac znać jakie efekty przyniosło picie 2x dziennie 10ml toniku Floradix zelazo i witaminy- po trzech tygodniach wzrost hemoglobiny z 11,0 do 11,5.
    Stałe od ok 3 miesiecy tez biorę tradyferon-fol 2x dziennie ale jak do tej pory hemoglobina spadała dlatego jej wzrost łącze z Floradixem, no chyba ze to fizjologiczny wzrost w związku z 3 trymestrem..
    W moczu wyszły mi ketony w ilości 5 mg/dl. Wcześniej ich nie miałam, cukier niski, krzywa b.dobra wiec efekt cukrzycy to nie jest. Ktoś sie z tym spotkał?

uwo93e3kacedpezy.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, ja też mam tulko trochę używanych ubranek, które upolowalam na allegro i facebooku, więc nie jesteś jedyna na tym etapie :) my z mężem byliśmy w sobotę w jednym ze sklepów dziecięcych, pojeździliśmy wózkami i zdecydowaliśmy się już chyba ostatecznie na X-lander X-cite. Lekki, składa się do małych rozmiarów i fajnie się prowadzi :) do tego fotelik be safe izi go. Ale zamawiać te rzeczy planujemy dopiero we wrześniu, w sklepie powiedzieli nam, że czeka się ok. 3 dni, a nie chcemy mieszkania zagracać sporo przed czasem, nie mamy za dużo miejsca :)

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Jola ja mam black beauty :) gdyby ten pomarańczowy nie kosztował 250 zł więcej to bym go wzięła XD
    super, że sobie urządzasz gniazdko ^^
    Też chciałam czarny, ale dałam wybrać mężowi i zdecydował, że będzie brązowy. A niech ma i się cieszy! :P
    sarcia123 wrote:
    Ja wlasnie kompletuje zamowienie na Gemini... i juz pzreszło 300 zł mam w koszyku a to same najpotrzebniejsze rzeczy :)
    Normalka, niby nic nie ma w koszyku a 300-400 zł idzie :)

ex2bwn15260327bu.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

A teraz coś z serii pytań niedoświadczonej mamuśki - temat przewijał się już pewnie wielokrotnie, ale bardzo mnie ciekawi. Jak oceniłybyście przydatność monitora oddechu? Czy urządzenie to zasługuję na rangę "must have", czy jest w jakiś sposób przereklamowane? W weekend byłam bowiem u kuzynki, która nie wyobraża sobie życia bez niego :)

Ja mieszkam w domu i zamierzam kupić nianię i monitor.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie, mały leży główką w dół (mam nadzieje że tak zostanie) no i szyjka długa 5cm.

Dea super że jesteś już w domu!

Reni@, India9, Chwilka84, szynszyl, Sylwia_i_Niki, Kasik2, kehlana_miyu, aneta93, Blu, Dea28, Limerikowo, Rutelka lubią tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Do dziewczyn z problemami z hemoglobina- miałam dac znać jakie efekty przyniosło picie 2x dziennie 10ml toniku Floradix zelazo i witaminy- po trzech tygodniach wzrost hemoglobiny z 11,0 do 11,5.
    Stałe od ok 3 miesiecy tez biorę tradyferon-fol 2x dziennie ale jak do tej pory hemoglobina spadała dlatego jej wzrost łącze z Floradixem, no chyba ze to fizjologiczny wzrost w związku z 3 trymestrem..
    W moczu wyszły mi ketony w ilości 5 mg/dl. Wcześniej ich nie miałam, cukier niski, krzywa b.dobra wiec efekt cukrzycy to nie jest. Ktoś sie z tym spotkał?
    Ketony nie muszą być zwiazane z cukrzyca. Widać zjadasz za mało węglowodanów przed snem i organizm w nocy musi spalać tłuszcze. Spróbuj późniejszym wieczorem zjeść małą kanapkę np. z serem i wypić pół kubka mleka. Jeśli chcesz sobie sprawdzić samodzielnie, czy nie masz ketonow, kup sobie paski do badania moczu i wykonaj próbę na moczu pobranym na czczo (nie ma znaczenia, czy to będzie pierwszy mocz po przebudzeniu, byle na czczo). Ketonow w moczu nie powinno być, bo to znak, że nocą glodzi się dzidziusia

Asia_08, Anoolka lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja slatego w ciazy kolacje jem miedzy 21.30 a 22 zeby przez noc maly mial co jesc i ja zebym mofla spac i glod mnie nie budzil, sprawdzona metoda na dobry sen byc najedznym :)

Asia_08 lubi tę wiadomość

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Ja slatego w ciazy kolacje jem miedzy 21.30 a 22 zeby przez noc maly mial co jesc i ja zebym mofla spac i glod mnie nie budzil, sprawdzona metoda na dobry sen byc najedznym :)
    Może jest to jakiś sposób, ja jednak nie umiałabym się napychać przed snem. Staram się, aby jeść kolację wcześniej, a przed snem przegryźć po prostu małą, "lekką" kanapkę z ciemnym chlebem, aby nie mieć wyrzutów cukru, bo mam za wysoki poziom rano na czczo jak pokazały badania.

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chodze tak wczesnie spac jak 22, z regulymjest to 1 takze 3 godziny przed spaniem :)

Jola cukrzyce ciazowa masz ? :/

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam na szczęście, ale miałam na czczo 95 - po wypiciu glukozy było wszystko w normie. To po prostu wynik złego odżywiania, więc przerzuciłam się na ciemne pieczywo, pełnoziarniste makarony, bardziej regularne posiłki itd. Musze zbadać cukier na czczo za jakiś czas, aby kontrolować czy spadł.

Ja chodzę spać zazwyczaj między 22 a 23, jakoś oko zawsze mi się wtedy samo zamyka ;) Za to wstaję codziennie o 5:30, aby obudzić męża i zrobić mu śniadanie no i kanapki do pracy :)

Dobranoc!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 22:58

ex2bwn15260327bu.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    kiedyś któraś z Was podawała dane do logowania na maila, żeby ściągnąć dietę cukrzycową. Nie mogę ich teraz znaleźć :)

Czy mogłabym poprosić o to? Muszę się ograniczyć z jedzeniem szczególnie węglowodanów i cukrów, bo dziecię rośnie za duże.. Dzisiejsze USG wykazało, że ma brzuszek ponad normę (reszta parametrów OK, no główka trochę duża, ale pierwszy synek miał identyczny wymiar - urodził się z bardzo okrągłą główką własnie).

Szacunkowy pomiar wagi.. 1690g :)
    Ja sama przytyłam na dzień dzisiejszy 6kg. Badanie glukozy w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 23:06

aneta93, szynszyl, Blu lubią tę wiadomość

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ketony nie muszą być zwiazane z cukrzyca. Widać zjadasz za mało węglowodanów przed snem i organizm w nocy musi spalać tłuszcze. Spróbuj późniejszym wieczorem zjeść małą kanapkę np. z serem i wypić pół kubka mleka. Jeśli chcesz sobie sprawdzić samodzielnie, czy nie masz ketonow, kup sobie paski do badania moczu i wykonaj próbę na moczu pobranym na czczo (nie ma znaczenia, czy to będzie pierwszy mocz po przebudzeniu, byle na czczo). Ketonow w moczu nie powinno być, bo to znak, że nocą glodzi się dzidziusia
    Ja miałam ketony a jadłam kolację, u mnie powodem była za mała ilość kalorii w ciągu doby bo odstawiłam słodycze a nie zastapiłam ich posiłkiem.

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elficzka wrote:
    Hej,
    kiedyś któraś z Was podawała dane do logowania na maila, żeby ściągnąć dietę cukrzycową. Nie mogę ich teraz znaleźć :)

Czy mogłabym poprosić o to? Muszę się ograniczyć z jedzeniem szczególnie węglowodanów i cukrów, bo dziecię rośnie za duże.. Dzisiejsze USG wykazało, że ma brzuszek ponad normę (reszta parametrów OK, no główka trochę duża, ale pierwszy synek miał identyczny wymiar - urodził się z bardzo okrągłą główką własnie).

Szacunkowy pomiar wagi.. 1690g :)
    Ja sama przytyłam na dzień dzisiejszy 6kg. Badanie glukozy w normie.

Woooow...... to mnie zmartwiłaś :-P jestesmy na tym samym etapie i przytyłam podobnie, bo 5kg. Chociaż nie jem za bardzo słodyczy. Ciekawe co mi wyjdzie za tydzień na usg...
    lekarz zlecił dietę cukrzycową?

[email protected] hasło : cukrzyca2016

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziecię wymiarowo dobre, leciutko za chude, ale gin powoedziala, że jest ok. A ja chudne i chudne... Mam już tylko 2,7 kg na plusie, zaraz wrócę do wagi sprzed ciąży. Martwię się. Nad cukrami nie panuje. W zeszłym tygodniu mialam 25% wyników przekroczonych. Niby nie są to ohromne przekroczenia (w zakresie 91-93 i 121-129, dwa wyniki powyżej 130), ale moja rygorystyczna diablica mi na pewno nie popusci. Strasznie mnie to wszystko stresuje. Ciekawa jestem, czy jakbym nie miała cukrzycy, ale badalabym cukry 6 razy dziennie, czy mialabym zawsze takie idealne wyniki.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 520 521 522 523 524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ