X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    W tym sklepie jest kilka do wyboru: białe i różowe z napisem "alkohol free" :). Teraz w lodówce mam akurat Cepage Chardonnay VINTENSE. Kosztowało ok 16 zł :)

UUU jakbym się winka napiła . A najbliższy Piotr i Pawel jakieś 30 km ode mnie więc nie ma szans :(

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    UUU jakbym się winka napiła . A najbliższy Piotr i Pawel jakieś 30 km ode mnie więc nie ma szans :(
    Podobno wina bezalkoholowe można też znaleźć w niektórych sklepach typu "świat win". Natomiast w dużych marketach jeszcze na takie nie natrafiłam. Uwielbiam wina, więc moja radość była ogromna, gdy znalazłam właśnie bezalkoholowe w Piotrze i Pawle :)

Reni@ lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    No właśnie jak to jest dziewczyny z tym masażem krocza? Czy te z Was, które już rodziły polecają to?
    Bo na szkole rodzenia zapytałam położną to się tylko zaśmiała, że to nic nie daje, a jeszcze podczas masażu tworzą się mikrourazy, które bardzo łatwo zanieczyścić i stąd później na porodówce 80% dziewczyn z dodatnim wynikiem GBS.

No nie wiem. Wydaje mi się tak na logikę... Skoro masuje się piersi, żeby miały ładny kształt czy pośladki bo to ujędrnia czy daje elastyczność to dla czego z kroczem to oszustwo?:) dla mnie osobiście ma to sens:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 21:25

Pianistka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    Jaki olejek zamówiłaś? Też chcę jutro zamknąć ostatnie zakupy w gemmini.

Jolu, ten co chyba Jusstin proponowała z gemini Nacomi tylko z dozownikiem.

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Naszła mnie dzisiaj ochota na jakies piwo bezalkoholowe... do tej pory nawet łyka nie wzielam a dzisiaj chyba nie zasnę jak nie wypije :p matka alkoholiczka! Pijecie jakies czasem bądź piliście? Np karmi ma tam jakis odsetek procenta no i teraz mam dylemat...

Polecam bardzo piwo Bavaria 0%. Smakuje jak normalne piwo serio :)

lu.iza, Pumpkin, Jutysia, Rutelka lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze wrócę do CC i SN.
    Niby skłaniam się do SN, bo szybciej się dochodzi do siebie i w ogóle.

Jednak coraz częściej słyszę o historiach, że ktoś rodził 30 godzin i potem okazało się, że ma za mały kanał rodny i tak trzeba było ciąć.
    Albo moja Siostra powiedziała mi, że to był taki ból, że trudno jest go opisać.

A moja szwagierka rodziła 20 godzin i wymiotowała, aż w końcu zdecydowali się na cesarkę.

I teraz pytanie do Mam, które już rodziły,
    ja i tak będę rodzić w Medicoverze, będę mieć też pakiet, który pozwala mi na cesarkę na życzenie,
    jak można oszacować, czy dziecko zmieści się w kanale rodnym? Żeby nie rodzić bez sensu sn a potem mieć cc, czyli 2w1?
    Można na coś zwrócić uwagę, czegoś dopilnować, żeby się bez sensu nie męczyć i cierpieć?

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego sie raczej nie da oszacować. Wiadomo że im większe dziecko tym ciężej. Chociaż każdy organizm jest inny i jedna urodzi 4 kg malucha w kilka godzin a inna będzie rodzić 3 kg w kilkanaście albo kilkadziesiąt

marlon, Limerikowo, Anoolka, Rutelka lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Polecam bardzo piwo Bavaria 0%. Smakuje jak normalne piwo serio :)

Potwierdzam!

No i lecha free limonka+mięta. Super orzeźwia!

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Ja jeszcze wrócę do CC i SN.
    Niby skłaniam się do SN, bo szybciej się dochodzi do siebie i w ogóle.

Jednak coraz częściej słyszę o historiach, że ktoś rodził 30 godzin i potem okazało się, że ma za mały kanał rodny i tak trzeba było ciąć.
    Albo moja Siostra powiedziała mi, że to był taki ból, że trudno jest go opisać.

A moja szwagierka rodziła 20 godzin i wymiotowała, aż w końcu zdecydowali się na cesarkę.

I teraz pytanie do Mam, które już rodziły,
    ja i tak będę rodzić w Medicoverze, będę mieć też pakiet, który pozwala mi na cesarkę na życzenie,
    jak można oszacować, czy dziecko zmieści się w kanale rodnym? Żeby nie rodzić bez sensu sn a potem mieć cc, czyli 2w1?
    Można na coś zwrócić uwagę, czegoś dopilnować, żeby się bez sensu nie męczyć i cierpieć?

U mnie lekarz ma oszacować na podstawie pomiaru miednicy w zestawieniu z wagą dziecka, ale dla mnie to bardziej wskazuje na ewentualne utrudnienia i tyle. No chyba, że u kogoś się trafi duże dziecko i wąska miednica to wtedy gin mówi, że cesarka bo inaczej męka...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 23:01

marlon lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba takie porody po 30h plus to tylko na wyspach
    ja nie slyszalam by w Pl 2dni ktos rodzil w bolach 4kg lub wieksze dziecko przyduszone na porazenie mozgowe lub inny niedowlad, w zielonych wodach a w Irl I owszem, historie dookola jak z rekawa I z gazet I tylko z mego miejsca pracy..o odszkodowania milionowe I dostaja ludzie ale kto by chcial gehenne I w zyciu I w sadzie pzrechodzic

w Pl raczej lekarze jak widza ze ktg slabnie I porod nie postepuje to podejmuja decyje co do cc lub proznociag kierujac sie gl dobrem dziecka

np ja mam wpisane w wypisie proznociag I uzasadnienie : przedluzajaca sie III faza porodu, zmeczenie rodzacej

oczywiscie nie neguje ze zdarzaja sie bledy jak np w przypadku Panstwa Bonkow I blizniaczek, jedna juz SP

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 23:23

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    chyba takie porody po 30h plus to tylko na wyspach
    ja nie slyszalam by w Pl 2dni ktos rodzil w bolach 4kg lub wieksze dziecko przyduszone na porazenie mozgowe lub inny niedowlad, w zielonych wodach a w Irl I owszem, historie dookola jak z rekawa I z gazet I tylko z mego miejsca pracy..o odszkodowania milionowe I dostaja ludzie ale kto by chcial gehenne I w zyciu I w sadzie pzrechodzic

w Pl raczej lekarze jak widza ze ktg slabnie I porod nie postepuje to podejmuja decyje co do cc lub proznociag kierujac sie gl dobrem dziecka

np ja mam wpisane w wypisie proznociag I uzasadnienie : przedluzajaca sie III faza porodu, zmeczenie rodzacej

oczywiscie nie neguje ze zdarzaja sie bledy jak np w przypadku Panstwa Bonkow I blizniaczek, jedna juz SP

ten 30 - godzinny to na Karowej akurat, dziewczyna tak się męczyła, że aż jej naczynka na twarzy popękały.

jakoś ostatnio wszyscy się ze mną dzielą traumatycznymi przejściami. trochę zaczynam się bać, nie o siebie tylko o Młodego, żeby właśnie nic mu nie było.

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajcie spokój, dzuewuszki, każda z nas ma poród przed sobą, ale to jeszcze nie teraz... po co się przerazac i stresować na zapas. Skupmy się na obecnym etapie. Każda przecież jakos urodzi, gdy przyjdzie czas. Weszło, to i wyjść musi. Ale spokojnie. Jest jeszcze lipiec, a my mamy rodzić w październiku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 23:47

marlon, Anoolka, Sylwia_i_Niki lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2016, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dajcie spokój, dzuewuszki, każda z nas ma poród przed sobą, ale to jeszcze nie teraz... po co się przerazac i stresować na zapas. Skupmy się na obecnym etapie. Każda przecież jakos urodzi, gdy przyjdzie czas. Weszło, to i wyjść musi. Ale spokojnie. Jest jeszcze lipiec, a my mamy rodzić w październiku...

Kai chyba to, że weszło nie ma nic wspólnego z tym, że wyjdzie:) 2 różne sytuacje. Ale budować przerażenia i stresu nieopłaca się w żadnej sytuacji to prawda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 00:21

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry.
    O porodzie i obawach najlepiej porozmawiać ze swoim lekarzem...
    Ja mimo ze bardzo chcę sn i z synem też chciałam, nie udało się, choć nie powiem ze się nie bałam...bałam się nieznanego...

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno w ogóle o porodzie nie myśleć :) w końcu większość z nas jest na etapie wyprawki, czyli przygotowań na powitanie maluszka, więc chyba naturalnie pojawiają się myśli co do sposobu przyjścia tego maluszka na świat :) zgadzam się, że nie ma co się straszyć i nakręcać, ale chyba dzielenie się obawami jest naturalne. Mamy to szczęście, że w dzisiejszych czasach najprawdopodobniej wszystko będzie w porządku i z dziećmi, i z nami, ale ja np panikuje przed wizytą u dentysty, więc nie ma szans, żebym bez stresu podeszła do porodu :D

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem o porodzie a raczej jego obawach rozmawiać z mama czy z babcia. To osoby które chcą dla nas jak najlepiej i najbardziej prawdopodobne ze nasz poród bedzie podobny do ich porodów. Bo na forum tu czy innym naprawde jedni lekko przechodzą CC a inni lekko SN lub na odwrót. A jednak do rodziny jesteśmy podobni nie tylko z oczu ale i z budowy ciała. Tak mi sie wydaje. Powiem na swoim przykładzie to bedzie moje pierwsze dzieciątko. Ale mama ktora urodziła 4 dzieci i babcia ktora urodziła 7 dzieci twierdza ze jak mogę wybrać miedzy CC a SN zeby wybrać CC. Ja chciałabym spróbować SN. Ale umowie sie wstępnie tez na CC. Jesli natura zadecyduje ze moj synek chce przyjść na świat wczesniej SN to bedzie SN. A jesli nie to pójdę na CC.
    Moi bliscy byc moze tak doradzają gdyż duzo przeszły podczas porodu. Ja sama sie go boje. Ale wiem ze pomimo tego ze to rodzina ja mogę przejść to zupełnie inaczej.
    Także czas pokaze. Nie ważna ktora droga przyjdą nasze dzieci, wazne by były zdrowe i tego sie trzymajmy :)
    Miłego dnia :*

Dea28 lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Ja przepraszam, że tak bez zaproszenia... na głównej mignął mi nick kkkaaarrr....

Nie wiem czy mnie pamiętasz z lutówek... Bardzo, bardzo Ci gratuluję ciąży! Z całego serducha życzę szczęśliwego rozwiązania! Naprawdę wspaniała wiadomość :)
    Oczywiście że pamiętam! Dziękuję ślicznie za życzenia, tym razem tak właśnie ma być :) mam nadzieję że u was wszystko dobrze, na zdjęciu wygladacie super :D

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Blu Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina, u mnie bylo tak samo. Mama sugerowala, ze lepiej cc, ja chcialam sprobowac sn i chociaz bylo ciezko, to jestem z siebie mega dumna :D

Pomysl z podpytaniem o porod mamy i babci jest super! Polecam też oglądnięcie sobie serii porodów na ipli. Raczej, zeby zorientować sie ogolnie jak to wyglada i pozycjach.

adrenalina lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Oczywiście że pamiętam! Dziękuję ślicznie za życzenia, tym razem tak właśnie ma być :) mam nadzieję że u was wszystko dobrze, na zdjęciu wygladacie super :D

U nas wszystko świetnie, dzięki :) Emma zaraz kończy pół roczku :) zleciało... już zdążyłam zatęsknić za brzusiem, samym oczekiwaniem a nawet porodem! <3 fajnie, że to wszystko jeszcze przed Tobą :)
    Dużo zdrówka dla Ciebie i synka, trzymam mocno kciuki za Was <3 jeszcze troszkę a utulisz maluszka :) buziaki

kkkaaarrr, Rutelka lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi historiami porodowymi, to też trzeba brać poprawkę, że więcej się mówi jak komuś źle niż jak komuś dobrze.
    Jak z opiniami w internecie - większe szanse, że komentarz/opinie zostawi sfrustrowany klient, który jest zły i rozczarowany niż ktoś, komu wszystko pasowało.
    A rozmawiać o obawach i stresach myślę, że warto. Przynajmniej ja im więcej o czymś mówię tym mniej później się boje, bo zdążę się obyć z tematem i przegadać/przemyśleć go od każdej możliwej strony :)

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

‹‹ 540 541 542 543 544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ