Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, pytanie mam: wiem ze dla noworodka nie daje sie poduszki pod główkę, a od kiedy kładzie sie na poduszce takiej płaskiej ? Potrzebne sa kliny do łóżeczka ?
Co tak napeawde jest potrzebne do łóżeczka a co nie ? Chodzi mi rownież o jakies podkłady czy cos ?
Powiem tak ja mam łóżeczko. Materac. Prześcieradło. I dostałam dwa komplety pościeli po chrześniaczce. Co jeszcze mi potrzebne ? Napewno jakis wkład czyli kołderka czy kocyk ? Słyszałam ze na początku tez nie używa sie kołderki.
Mam otulacz muślinowy i rożek. Kocyki ze 4 tez dostałam. Jestem zielona pomocy!
-
Ja poduszkę dałam koło 7 miesiąca dopiero. Klin stosowałam bo synek miał refluks. Podkładów żadnych nie stosowałam, jedynie pieluszkę flanelową pod głowę. Na początku kładłam spać w rożku i teraz też mam taki zamiar
adrenalina lubi tę wiadomość
-
adrenalina wrote:Dziewczyny, pytanie mam: wiem ze dla noworodka nie daje sie poduszki pod główkę, a od kiedy kładzie sie na poduszce takiej płaskiej ? Potrzebne sa kliny do łóżeczka ?
Co tak napeawde jest potrzebne do łóżeczka a co nie ? Chodzi mi rownież o jakies podkłady czy cos ?
Powiem tak ja mam łóżeczko. Materac. Prześcieradło. I dostałam dwa komplety pościeli po chrześniaczce. Co jeszcze mi potrzebne ? Napewno jakis wkład czyli kołderka czy kocyk ? Słyszałam ze na początku tez nie używa sie kołderki.
Mam otulacz muślinowy i rożek. Kocyki ze 4 tez dostałam. Jestem zielona pomocy!
W łóżeczku będzie też monitor oddechu i to chyba tyle.
Limerikowo, adrenalina, Chwilka84 lubią tę wiadomość
-
klin dla niemowlaka sprawdza sie jak najbardziej przy mocnym katarze
wtedy wydzielina nie splywa do gardla I maluch spokojnie w miare spi, musi byc glowa wyzej wtedy wlasnie na klinie
tak to normalnie my jeszcze w sumie na plasko
my mamy lozeczko tak jak Reni o wymiarach standard
za to kojec 100x100cm I jak najbardziej nam sie sprawdzil, mala byla w kojcu z zabawkami a ja domowe porzadki typu odkurzansko a jeszcze bala sie jak 6mczne dziecko odkurzacza troche I czula bardziej bezpieczna w kojcu
ja wbrew zaleceniom w sumie przykrywalam kolderka w sumie I kocami bo zawsez namsie wykopywala ze spiwora a mieszkalismy w b zimnym domu nie szlo ogrzac lub trzepala sie mocno w spiworze by go zdjac, widocznie nie lubi, dzis tez co przykryje w nocy to I tak pol naga spiWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2016, 11:24
-
Jola nie przesadzilas masz OK wyprawke
zreszta czy dla wlasnego dzieka mozna przesadzic?, zawsez ciut wiecej lepiej niz ma zabraknac I stres
dodatkowe zestawy ubran czy poscieli przydadza sie pozniej przy ewentualnym zachorowaniuWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2016, 11:28
Jola1985 lubi tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina wrote:A ja tak z ciekawości zapytam nasze mamusie, które już mają pociechy. Jak u Was było z terminem porodu w pierwszej ciąży? Był bliżej tego z USG czy wg OM?
Bo właśnie uświadomiłam sobie, że u mnie od dziś dokładnie dwa miesiące wg USG.
Termin porodu wypadł 3 tygodnie szybciej aniżeli wg OM
Najbliżej terminu porodu było usg z 13 tc, usg genetyczne.NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość
-
Asia_08 wrote:Do Caramelli internetowej na hasło "wpokoiku" jest kod rabatowy -15% na wybrane elementy z wyprawki
Dla zainteresowanych wieczorem wyśle listę kategorii (na pewno przewikaki)
Mi sie tam tak strasznie podobaja fotele do karmienia, ale nie mam miejsca i sa strasznie drogie. -
szynszyl wrote:dziewczyny myślicie, że łóżeczko w kształcie kwadratu (100x100cm) mogłoby się sprawdzić?? właśnie wpadłam na taki szalony pomysł
Jesli do spania to nie wiem jak bedzie z dostępnością takiego materacyka. A poza tym to czemu nie?
U nas klin tez sie sprawdzil, poduszke dalam duzo pozniej. Bezpieczniej jest dac dziecko zeby mialo lekki spad w razie ulewania, czy wlasnie kataru. I moja lezala sobie raz na jednym, raz na drugim boczku. A z przykryciem to chyba w trakcie wyjdzie. Nasza lubi chlodek, na poczatku spala tylko pod pieluszką (czerwiec), w zimie pod cienkim kocykiem. Po kolderce uwielbiala sie przewracać, ale zaraz całą ściągałarożek tak na prawde nie byl nam potrzebny, jedynie, gdy np moja mama chciala ją ponosić, to wolała w roźku. Wszystko wyjdzie w praniu, chociaz wiadomo lepiej byc przygotowanym na różne sytuacje
-
Doberek!
Wczoraj też miałam wizytę, potwierdzona córcia waży 1059g i jest wszystko dobrze.
Moja szyjka też ok pod badaniem ręcznym, a także usg, jedynie ma 28mm ale nie ma cech skracania, choć doktorek kazał mi sie mocno oszczędzać ze względu na przeboje z ciążą z synem wiec moja dupka przyrosła do łóżka.Reni@, Jola1985, Chwilka84, Kai, Blu, kehlana_miyu, Rutelka, szynszyl, Limerikowo, diewuszka86, Dea28, Jutysia lubią tę wiadomość
-
marlon wrote:Mi sie tam tak strasznie podobaja fotele do karmienia, ale nie mam miejsca i sa strasznie drogie.
Asia_08, marlon lubią tę wiadomość
-
No to się chwalimy:)
Byliśmy na wizycie, nasz Synus waży ponad 1270 gram i wszystkie pomiary sa ok:)
Najważniejsze, lewa miedniczka się nie poszerza, cały czas ma 4 mm:)
I nareszcie Skarbuś ułożył się tak, że w 3D było widać buźkę, oczywiście nie zaskoczę Was jak powiem, że jest prześliczny:)
Moja szyjka zamknięta ma 38 mm
Marlon, mnie tez strasznie marzy sie fotel do karmienia,ale mamy małe mieszkanie i nie ma szans:(Ale może przy drugim dziecku spełnię to marzenie, jak się przeprowadzimy.
Jola1985, Reni@, Kai, Blu, kehlana_miyu, NiecierpliwaKarolina, adrenalina, Rutelka, Kasik2, szynszyl, Asia_08, aneta93, Limerikowo, Pumpkin, marlon, diewuszka86, Dea28, Jutysia lubią tę wiadomość
-
szynszyl wrote:mnie w sumie nic nie boli oprócz żeberek jak siedzę długo, w ogóle nie czuję się spuchnięta no i odpukać omijają mnie częste wizyty w wc, ciąża idealna, tylko ten wielki brzuszek
choć trochę mam wrażenie, że może coś mnie omija, ale widocznie taka uroda
Reni@, szynszyl lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej,
wrzucam kilka fotek z sesji ciążowej (nieprofesjonalnej oczywiście) z nad morza.
W między czasie spróbuję doczytać choć część wpisów i zaktualizować tabelkę.
Jola1985, adrenalina, Chwilka84, NiecierpliwaKarolina, Sylwusia100, Kasik2, Ola_Ola, Blu, szynszyl, Asia_08, aneta93, Reni@, Limerikowo, a.badziak, marlon, diewuszka86, Ola_85, Sylwia_i_Niki, Sunflower, Dea28, kehlana_miyu, Jutysia, India9 lubią tę wiadomość