X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_i_Niki wrote:
    mam jedno pytanko, może się orientujecie.
    Partner podpisał dziś umowę o pracę ( wcześniej było zlecenie w tej firmie i później 2.5 msc bez zatrudnienia, bo czekał na zezwolenie - obcokrajowiec ) i kadrowa jak usłyszała, że w październiku rodzi mu się drugie dziecko, to namówiła go na dodatkowe ubezpieczenie. Podobno ma otrzymać 1800zl z tytułu ur dziecka. Zapewniała go, że okres karencji obowiązuje tylko kobiety w ciąży oraz pracowników, którzy już pracują na umowie, a on jako nowo zatrudniony ma prawo do tego świadczenia i na pewno je dostanie. Mi się wydaje to zbyt piękne :p co o tym myślicie? ??
    Sądzę, że trzeba to sprawdzić w ogólnych warunkach umowy ubezpieczeniowej ubezpieczenia grupowego.
    Mogę się mylić, ale z tego co się orientuję to tak faktycznie jest dla nowo zatrudnionych - nie wiem tylko, czy u wszystkich ubezppieczycieli. Ja z mojego pakietu ubezpieczeniowego otrzymam 3200 zł, mąż ze swojego (ma niższy pakiet) 1500zł. Gdy chciał zmienić na mój pakiet dowiedział się w kadrach, że obowiązuje go karencja bo ma od kilku lat umowę o pracę a inaczej byłoby gdyby dopiero podpisywał umowę.

Sylwia_i_Niki lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Cześć, mam pytanko. Synek leży po lewej stronie głową pod zebrami. Od wczoraj nie mogę na lewym boku dłużej niz 5 min leżeć bo robi mi się duszno. Przewalam się na prawy. I poprawa jest. Normalne to jest? Poza tym zdycham z upału. Od ostatniego wystawionego zdjęcia brzuch mi urósł ze 100 razy. Wstawię zdj później.

U mnie odkąd mały znowu leży dupka u dołu mam mdłości w ciągu dnia wiec pewnie Twój też coś uciska w tej pozycji

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Elina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam pytanko. Synek leży po lewej stronie głową pod zebrami. Od wczoraj nie mogę na lewym boku dłużej niz 5 min leżeć bo robi mi się duszno. Przewalam się na prawy. I poprawa jest. Normalne to jest? Poza tym zdycham z upału. Od ostatniego wystawionego zdjęcia brzuch mi urósł ze 100 razy. Wstawię zdj później.

Najwyraźniej synek uciska ci na żebra i ciezko ci się oddycha pomasuj delikatnie brzuszek może się odwróci. A na prawej stronie nie powinnaś spac bo uciskasz na główną zyle. Jak idziesz spac kładzie sie miedzy nogi poduszkę to pomaga przynajmniej mi. Są fizykoterapeuci ktorzy zajmują sie ciezarnymi mojej kuzynce pomógł bo dwa tygodnie przed porodem nie odwrocila sie w dol i jej pomasowal brzuszek i mala sie ustawila do porodu.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina rozczarowania nie będzie tylko jak juz zaskoczenie jak jednak dostaniemy :p a ubezpieczenie dodatkowe i tak się przyda :) to tylko 70 zł/ msc, a przy dzieciach czasem różni specjaliści się przydają ;) no, a wiadomo jak z nfz...

O pokarm czasem trzeba się mocno postarać... mi też czasem już trochę poleci, ale nastawiam się na ciężką walkę, bo córki nie dałam rady karmić, było za mało pokarmu ( chyba za pozno zaczęłam właśnie walkę z laktatorem :/ ).
    Ręczny avent stoi już na półce, spectre niedługo zamawiam w hurtownii, bo czasem ciężko je dostać.
    Doradczyni laktacyjna wybrana.
    Zamówię jeszcze kilka opakowan femaltikera, bo kupując w rossmannie sporo przeplacalam. Zastanawiam się jeszcze nad samym słodem jeczmiennym.

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    Ze się nie boisz gaacetaa wysłać na zakupy. Ja swojego bym sie bała wysłać ze kupi cos innego nizz mi się podoba. :-)

Ubranka mam kupione, a z większości innych rzeczy mamy już wspólnie przedyskutowany i wybrany konkretny model (np wózek w określonym kolorze), więc się nie boję :) A tam, gdzie nie mam konkretnego modelu czy koloru, ufam mężowi, ma naprawdę dobry gust. Zawsze go ciagne na własne zakupy ubraniowe, bo super doradza :D

Sylwia_i_Niki, Elina, NiecierpliwaKarolina, Blu lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana super mąż :) jak mój narzeczony ;)
    Wiem, że z wyborem świetnie dałby sobie radę :)

Pielęgniarka ja też niedługo mogę leżeć na lewym boku znacznie mi wygodniej i lepiej się oddycha na prawym

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • hajdi Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do karencji to niestety u nas mąż nie dostanie dofinansowania za urodzenie z tego tytułu bo karencja to 12mc pracy. dowiedz sie jak to dokladnie jest najlepiej z dokumentow ubezpieczenia- wszystko powinno tam być napisane. przynajmniej tak było w naszym przypadku.

też nie boje się męża wysyłać na zakupy - gust mamy podobny a On potrafi znaleźć tak fajne rzeczy że aż miło :)

ja już mam skompletowaną prawie wyprawkę - laktatora narazie nie kupuję bo lekarz twierdzi że coraz więcej kobiet z nich rezygnuje bo rzadko są tak naprawde potrzebne.
    mimo wszystko mam wrażenie cały czas że o czymś zapomniałam ale to podobno normalne.

co do leżenia to w okolicach 22-25tc miałam problemy z leżeniem i spaniem właśnie przez to że maleńka uciskała mi na bebechy, ale lekarz mówił żeby się nie przejmować i jak bardzo ci przeszkadza masuj brzuszek- dzieciaczki często wtedy zmieniają pozycje :)
    mi obecnie mała co chwile wbija gdzieś a to łapki a to nóżki i wierci się niemiłosiernie :p

chciałam jeszcze zapytać czy dziecko moze byc nadaktywne w brzuchu? powinno sie liczyc okolo 10 ruchow na 2h u mnie tyle to ona potrafi zrobic w 15minut...

Elina, Sylwia_i_Niki, kehlana_miyu, Blu lubią tę wiadomość

fc38d3637f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja piłeczka :)
    66caf7d896bbefd0med.jpg

Limerikowo, Elina, NiecierpliwaKarolina, Reni@, szynszyl, aneta93, Sylwia_i_Niki, kehlana_miyu, Rutelka, Jola1985, Jutysia, Sylwusia100, Kasik2, a.badziak, Dea28, Beattkie, Blu, Anoolka, India9 lubią tę wiadomość

• Elina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hajdi wrote:
    co do karencji to niestety u nas mąż nie dostanie dofinansowania za urodzenie z tego tytułu bo karencja to 12mc pracy. dowiedz sie jak to dokladnie jest najlepiej z dokumentow ubezpieczenia- wszystko powinno tam być napisane. przynajmniej tak było w naszym przypadku.

też nie boje się męża wysyłać na zakupy - gust mamy podobny a On potrafi znaleźć tak fajne rzeczy że aż miło :)

ja już mam skompletowaną prawie wyprawkę - laktatora narazie nie kupuję bo lekarz twierdzi że coraz więcej kobiet z nich rezygnuje bo rzadko są tak naprawde potrzebne.
    mimo wszystko mam wrażenie cały czas że o czymś zapomniałam ale to podobno normalne.

co do leżenia to w okolicach 22-25tc miałam problemy z leżeniem i spaniem właśnie przez to że maleńka uciskała mi na bebechy, ale lekarz mówił żeby się nie przejmować i jak bardzo ci przeszkadza masuj brzuszek- dzieciaczki często wtedy zmieniają pozycje :)
    mi obecnie mała co chwile wbija gdzieś a to łapki a to nóżki i wierci się niemiłosiernie :p

chciałam jeszcze zapytać czy dziecko moze byc nadaktywne w brzuchu? powinno sie liczyc okolo 10 ruchow na 2h u mnie tyle to ona potrafi zrobic w 15minut...

Moja to sie rusza 10 razy na 15 minut tak samo a jak mi juz daje w kosc to wstaje i spaceruje a ona zasypia.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka spoooory brzusio :-) a ile mały waży?

Elina lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ubranka mam kupione, a z większości innych rzeczy mamy już wspólnie przedyskutowany i wybrany konkretny model (np wózek w określonym kolorze), więc się nie boję :) A tam, gdzie nie mam konkretnego modelu czy koloru, ufam mężowi, ma naprawdę dobry gust. Zawsze go ciagne na własne zakupy ubraniowe, bo super doradza :D

To mazz.męża wyjatkoweogo bo mój nie lubi zakupów bo mówi że go męczą a jaak jesteśmy w sklepie i on ma sobie coś kupic to schodzi mu z 2 godziny jak nie więcej Zawiszę sie śmieje że on gorzej jak baba na zakupach. :-)

hajdi, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • hajdi Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina to widzę że mamy podobnie :) to uspokaja.
    duzy brzuszeeeek moj jest malutki w porównaniu do Twojego :)

Elina lubi tę wiadomość

fc38d3637f.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja piłeczka :)
    66caf7d896bbefd0med.jpg

Brzuszek sliczny to maleństwo będzie duże ja mam malutki brzuszek balam się ze za mały ale lekarz mnie uspokoił i powiedział że kazda kobieta ma inaczej i nie mam się przejmować. :-)

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hajdi wrote:
    Elina to widzę że mamy podobnie :) to uspokaja.
    duzy brzuszeeeek moj jest malutki w porównaniu do Twojego :)

Zazwyczaj dziecko spi jak.chodzimy bo go kolysamy i zasypia moja już wariuje.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielęgniarko brzuszek jak się patrzy ^^

kkkaaarrr super, że wychodzisz. Boryskowi na pewno jest dobrze w brzuszku i wytrzyma jeszcze trochę :)

u mnie w pracy było z ubezpieczeniem dodatkowym tak, że dopiero po roku można się było zapisać :) no i się nie załapałam :)

ja nie kupuję laktatora,:) jakby się pojawiły problemy z karmieniem to znam super doradcę laktacyjnego i zadecydujemy co robić :)

tak sobie dzisiaj chwile usiadłam i dodałam do koszyka rzeczy z listy, którą podała Pani w szkole rodzenia (typu podkłady, majtki jednorazowe, wkładki, aspirator, nożyczki, szczotkę i mnóstwo innych ) i chyba byłoby wszytko z takich artykułów.

ile dziewczyny kupiłyście tych podkładów poporodowych i tych malutkich pieluszek 2-5kg?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 16:18

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest raczej spokojny, ale ma swoje okresy as aktywności, kiedy szaleje przez jakiś czas :)

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl

podklady zamowilam bella mama 2 opakowania, a pampersy 1 pampers new born 1 opakowaniw bo nie wiem jaki maly bedzie jak sie urodzi a w sklepie sa caly czas i to w tej cenie co w necie po 22 zl 43 szt to bez problemu.

Z doświadczenia po 1 ciazy laktator zamowilam canpol easy start

szynszyl, Sylwia_i_Niki lubią tę wiadomość

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluszek od 2-5 kg to myśle ze ta najmniejsza paczka wystarczy 22 sztuki. Ja kupiłam jedna paczuszkę pampersow premium care1, a teraz dostałam jeszcze dwie paczki takie same. Łącznie nam 66 sztuk. Także pewnie tych dwóch nawet nie zużyje, tym bardziej ze szykuje sie duży chłopaczek wiec dokupić muszę jeszcze pampersy 2. Do tego mam jeszcze kilka próbek dady 1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 16:39

szynszyl lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    22 sztuki to ja zużyłam w 2 dni na porodówce ;) A byłam tam 6 dni. Na początku schodzi 10-12 pampków na dobę.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, na poczatku duzo schodzi a te 2-5kg okolo 2-3tygodni sie używa, wbrew pozorom 2 tak szybko sie nie zaklafa :)

‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ