Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
i oszalałam, ale jak się przedwczoraj dowiedziałam ze Olcia owinięta dwa razy pępowiną, to kupiłam detektor tętna... koleżanka mi poleciła. I jak słabiej czuję małą to sobie przykładam i ją słyszę... najlepsze jest to, że nie tylko seduszko ale też ruchy słychać, nawet te których nie czuję
cudowny bajer z tego detektora! uspokaja, nawet nie wiedziałam że tak bardzo mi pomoże...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 19:17
Reni@, Anoolka, NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, Rutelka, kasia_1988, kehlana_miyu, Ola_Ola, Blu, Dea28, India9 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnywalleriana wrote:Ja bede na warsztatach najbliższych 3 sierpnia
ps. idę z mężem -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypielegniarka_w_mundurze wrote:Ja też 3go. Sama bo mąż w delegacje jedzie. Szczerze to jakoś nie mam weny tam iść. Jak się okaze, że taka lipa jak te ostatnie m jak mama czy jakoś tak. Ale to tylko moje odczucia.
Byle nie lipa.... Ale trwają chyba że 3 godziny wiec nie powinno być źle. -
nick nieaktualnyCANPOL, majtki poporodowe, jednorazowe, rozmiar XL, 5 sztuk
CANPOL, gruszka do nosa
Sudocrem, krem, 400g
BAMBINO, krem ochronny z tlenkiem cynku, od urodzenia, 75ml
BAMBINO, mydło dla dzieci i niemowląt, od urodzenia, 90g
HIPP BabySanft, żel do mycia ciała i włosów, od urodzenia, 400ml
HIPP BabySanft, oliwka pielęgnacyjna dla niemowląt, od urodzenia, 200ml
OCTENISEPT, Płyn, 50ml
LOVELA, hipoalergiczny proszek do prania, kolor, 3,6kg
PAMPERS New Baby, pieluchy rozmiar 1, Newborn, 2-5kg, 43 sztuki
Podkłady higieniczne, poporodowe BELLA MAMMA, 10 sztuk
BIAŁY JELEŃ, Hipoalergiczne mydło naturalne w płynie z pompką, 500ml
Johnson's Baby, wkładki laktacyjne, 50 sztuk
CLEANIC Kindii, SkinBalance, chusteczki nawilżane dla niemowląt, 72 CANPOL nożyczki metalowe bez osłonki
BABY ONO szczoteczka z naturalnym super miękkim włosiem + grzebyk
CANPOL, patyczki higieniczne z ogranicznikiem 56 sztuk
BABY ONO szczotka do butelek i smoczków
AVENT, butelka Classic+ ze smoczkiem 0m+, 125ml
AVENT, butelka Classic+ ze smoczkiem o wolnym przepływie, 1m+, 260ml
Gruszka Sanity z kanką nr 5
AVENT, silikonowe osłonki na piersi, standard, 2 sztuki
BABY ONO smoczek uspokajający, anatomiczny, silikonowy, 0-6 miesięcy
Pedicetamol, roztwór doustny, dla dzieci i niemowląt od urodzenia, 100mg/ml, 60ml
KiD-Vitum, Witamina K i D dla niemowląt od 8 doby życia, 36 kapsułek twist off
Paracetamol Farmina 50mg, czopki, 10 sztuk
CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
NUK, pojemnik na mleko matki z nakrętką, 1 sztuka
Termometr bezdotykowy Microlife, NC 100
AKUKU, podkład ceratkowy na materac, gruby 50x120cm, 1 sztuka
NESTLE Nan OptiPro 1 BL (dawniej Nan Pro BL), mleko początkowe, od urodzenia, 350g
CANPOL, laktator elektryczny, EasyStart
To moja wyprawka kosmetyczna na gemini za wsyztsko wyszlo 600,25 zł
kehlana_miyu, walleriana, Jutysia, Ola_85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny jakie duże Wasze dzieciaczki! Gratuluje
ja nie mam łóżeczka, ciągle myślę jakie wybrać. ale wiem jaki materac przynajmniej
ja za moją kosmetyczną wyprawkę typu podkłady, majtki, frida, katarek itp (25 pozycji w sumie) którą mam w koszyku zapłacę ok 370 zł. chyba wszystko jest
z kosmetyków to ograniczyłam się naprawdę do minimum, bo dziecko raczej nie potrzebuje zbyt wiele, a przez skórę wchłania mu się niepotrzebna chemia
beattkie ja też nie zamierzam używać sudocremu, zamówiłam linomag, ale tak w razie W, gdyby był potrzebny jednak krem
ja dostaje w sumie taką samą kwotę co miesiąc ( chyba Wam nie mówiłam, ale sprawa z moim zwolnieniem mnie z pracy zakończyła się pomyślnie i już wszystko wróciło do normy )
tak spojrzałam na listę sarci i nie mam termometru, polecacie jakiś naprawdę wiarygodny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 20:59
Rutelka lubi tę wiadomość
-
diewuszka86 wrote:No sił już powoli zaczyna brakować, ale jeśli wszystko będzie w porządku to chciałabym do końca sierpnia wytrzymać. Zadeklarowałam się, że dopiero we wrześniu pójdę na L4, ale to było kilka miesięcy temu i nie wiedziałam, że tak mi będzie momentami ciężko.. No i dopiero teraz w sierpniu przychodzi dziewczyna, która będzie mnie zastępować więc po prostu nie mogę odejść wcześniej. No chyba, że lekarz mi powie, że muszę, wtedy na nic nie będę patrzeć tylko na zdrowie swoje i maluszka. Generalnie to planuję brać jakieś pojedyncze dni wolne i jakoś dam radę chyba
Diewuszka, ja też planuję iść na zwolnienie na początku września. Wdrażam już dziewczynę, która ma mnie zastąpić, ale powoli to idzie. W przyszłym tygodniu zamierzam pogadać z szefem, żebym w sierpniu mogła przychodzić do biura na jakieś 4 godziny, a resztę robić zdalnie. Oczywiście gdyby się coś działo, wzięłabym zwolnienie wcześniej, ale jak na razie i ja i Adaś czujemy się dobrze, ja jestem tylko bardziej zmęczona.
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
szynszyl wrote:tak spojrzałam na listę sarci i nie mam termometru, polecacie jakiś naprawdę wiarygodny?
Ja aż boję się podliczać ile poszło na tego typu wydatki wyprawkowe, bo wiele rzeczy typu termometr, wkładki laktacyjne, duże opakowania pieluszek, płyny lovela, kosmetyki dla dziecka z hipp (kwota ok 100 zł) zamawiałam poza gemini, a w gemini przy pierwszych zakupach wyszło grubo ponad 300 zł, więc 600 zł w gemini z tym wszystkim wydaje się rozsądną kwotą. Nie mam jeszcze laktatora i aspiratora (chyba kupię elektryczny), ale kupię już w sierpniu. No niestety przygotowania kosztują, ale za to jaka jest radość z tego, dlatego się tym nie przejmuję
)))))))))))))
Co do wypłaty na L4 - u mnie co miesiąc przychodzi inna kwota na konto, wypłaca prawodawca, ale u nas jest dużo różnych dodatków do pensji, dlatego zawsze są różnice nawet ok 100-300 zł na wypłacie.
U mnie łóżeczko, komoda z przewijakiem, szafa są skręcone i wietrzą się, aby nie pachnieć nowością. Za jakiś tydzień, dwa zacznę panie, aby ubranka nie przesiąknęły tym zapachem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 21:39
-
nick nieaktualnyMoim zdaniem warto zwrócić uwagę na to, że na opakowaniu płatków kosmetycznych powinno być napisane 100% bawełna, jeżeli skóra dziecka dobrze wygląda to najlepiej unikać kremów z cynkiem i ogólnie do momentu kiedy nie ma takiej potrzeby nie stosować nic na zapas:) szczotka do włosów jest najlepsza z włosia kozy dla niemowląt, a dla dorosłych z włosia dzika ( akurat o szczotka obejrzałam przypadkiem Galileo). Na YouTube ogładałam jakieś filmiki, żeby nie stosować gruszki bo jest zbyt silna dla noworodków i nawet możemy o tym nie wiedzieć a podrażnimy w środku nosek.
-
nick nieaktualnyJola ja, tez zamawiam ten termometr 150 widziałam, że jest model 100, ale biorę nowszy. Ma zresztą dobre opinie. Tylko do niego jest jedną istotną uwaga, ze należy mierzyć temperaturę w tym samym pokoju w którym termometr leży i nie przenosić go do innych pomieszczeń i wtedy są dokładne pomiary. Sorry za mądrości:p czytałam o tym gdzieś u producenta.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 21:41
-
Beattkie wrote:Jola ja, tez zamawiam ten termometr 150 widziałam, że jest model 100, ale biorę nowszy. Ma zresztą dobre opinie. Tylko do niego jest jedną istotną uwaga, ze należy mierzyć temperaturę w tym samym pokoju w którym termometr leży i nie przenosić go do innych pomieszczeń i wtedy są dokładne pomiary. Sorry za mądrości:p czytałam o tym gdzieś u producenta.
-
nick nieaktualny
-
sarcia123 wrote:A ja zamosilam co uwazam za stosowne i bede uzywac to co uznam za sluszne, noe sugeruje sie niczyimi opiniami w tematach macierzynstwa, bo jak bym mial czytac i souchac co kto sobie gada to chyba bym oszalala
Ja na L4, pomiędzy różnymi czynnościami, mam trochę czasu na czytanie opinii i doświadczeń (w końcu to moja pierwsza ciąża), więc z tego korzystamWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 22:14
Beattkie, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa niestety długo już leżę w łóżku i laptop stał się moim przyjacielem, rodziną i kochankiem:p wiec z przyjemnością słucham innych doświadczonych- Was również. Dzięki temu mogę z wielu różnych opinii wybrać dla siebie najlepsza. A muszę przyznać, że wielokrotnie mi w różnych kwestiach pomogłyscie dziewczyny:)
Rutelka, kehlana_miyu, Blu, diewuszka86 lubią tę wiadomość
-
nom z tymi szczotkami to się zgodzę z beattkie, dla małej kupiłam właśnie taką z włosia kozy, a sama używam z dzika
ciekawa informacja o termometrze, nie pomyślałabym, że to może mieć takie znaczenie.
ja kupiłam fride taką manualną i ten katarek, chciałam elektryczny ale wszędzie opinie, że nie mają takiej siły ;/ szkoda, bo to mega wygoda by była.
a co do gruszki to w szkole rodzenia też mówili, że już się nie stosujeale jak kto woli
ja tam lubię poczytać jakieś mądre rzeczy, najlepiej z kilku źródeł, myślę, że ciężko samemu z siebie być alfą i omegągdzieś miałam taki super cytat odnośnie tego. napisze jak znajdę notatnik
kehlana_miyu lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny(pyt. Pewnie do mam w 1 ciąży)
Planujecie zrobić sobie jakąś rozpiskę jak pielęgnować dziecko i np. Powiesić w miejscu w którym będziecie te czynności wykonywać? Bo ja chyba się zgubie jak nie będę miała poszczególnych etapów na pierwsze dni rozpisane. I chciałabym, żeby pielęgnacja zajmował się również mój mąż wiec chce mu to jakoś ułatwić, żeby szybko zapamiętał.