X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Ryczałt 12zł, na 100% około 115zł
    Te ceny dotyczą dawki 0,4
    A na 1 mc musisz mieć 3 opakowania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Racja, jeśli teraz bierzecie to cały połóg też będziecie musiały się raczej kłuć i możliwe że będzie to właśnie ta niższa dawka.

Ja nie mam zalecenia do CC, a mimo to pani ginekolog powiedziała, że Clexane mam odstawić po połogu, czyli po 6 tygodniach od porodu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    Ile mniej więcej kosztuje płatny 100%? Bo dziś dostałam receptę ze szpitala, więc z refundacją, ale normalnie chodzę prywatnie i zastanawiam się czy iść specjalnie do lekarza na NFZ po receptę, czy kupować płatne 100%.

Różnica jest ogromna. Tak jak pisała Pielęgniarka.
    Na 100% - koszt 10 zastrzyków (na 10 dni) to ok. 120 - 130 zł.
    Na ryczałt - ta sama ilość kosztuje 12 zł.
    To dotyczy Clexanu 0,4.

Jeśli chodzi o Clexane 0,6 to sprawa wygląda nieco inaczej.
    Płatność na 100% - za 10 zastrzyków to około 160 zł.
    Na ryczałt - paradoksalnie dużo mniej niż Clexane 0,4 - bo tylko około 3,50 zł (za 10 zastrzyków).

Byłam tym mocno zaskoczona, kiedy przeszłam na Clexane 0,6. Bo za kurację miesięczną zapłaciłam około 10 zł, a nie 36 zł jak w przypadku mniejszej dawki. Aż zwróciłam uwagę farmaceutce, że chyba coś źle policzyła. :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka

a na co musisz brac caly czas clexane ?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie. Szyjka moim zdaniem bez zmian, doktorek zmierzył na 26mm, w szpitalu mierzyli na 26-29mm w zależności kto. Generalnie jestem zadowolona. Dalej tryb mocno oszczędny, jak najwięcej polegiwac, ale na drobne wyjścia z domu mogę sobie pozwolić, jak to mówię ważne aby była kanapa, ale może być pod roznymi adresami.

Borysek grzecznie ma caly czas główkę w dół, wreszcie dokladnie wiem jak jest ułożony i gdzie co ma i moge to teraz połączyć z tym go czuję :) no i rośnie nam nasze szczęście, dziś ok. 1625g, tym razem wymiarami najbardziej do przodu głowa a nie brzuszek, a nozki caly czas krociutkie. Myslalam nie kupowac portek na 56 tylko same na 62, ale chyba jakies dyzurne na 56 tez kupie.

Ogolnie jestem bardzo zadowolona :) nastepna wizyta 30.08

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 00:08

Reni@, Limerikowo, Dea28, aneta93, Blu, kehlana_miyu, Kasik2, India9, szynszyl, Rutelka, diewuszka86, NiecierpliwaKarolina, Chwilka84 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kar gratulacje, a podasz mi wymiary maluszka?

• Kai Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, ja też dziś skonczylam 30 tydzień, też bylam na wizycie. Moj Mikuś trochę lżejszy niż Twój Borysek. Ma 1453 g, ale i tak ladnie przybiera na tej mojej diecie cukrzycowej. Głowa odrobinę wieksza, nóżki ciut za krotkie, ale ogólnie wszystko ok. Ułożenie głową w dół. Zdrowy, przepływy dobre, wody też. Szyjka zamknięta 54mm.

Reni@, Limerikowo, Dea28, aneta93, Blu, kehlana_miyu, Kasik2, India9, szynszyl, Rutelka, NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na wizycie u gina w przychodni. Kolejne 800g do przodu więc tym samym już +18kg. masakra. Szyjka na fotelu ma od ponad miesiąca 1,5cm (dopochwowo 2,9) jak tak dalej będzie to dojedziemy jeszcze 4 tyg albo i dłużej. Miejmy nadzieje. Pobrał mi gbs więc komplet badań będę mieć. Teraz na bieżąco morfologia i mocz. Kolejne usg 22.08 a 24.08 ktg.

India ja miałam Pimafucin i przeszło. A teraz po odstawieniu luteiny dopochwowej i zamienieniu jej na doustną już prawie samo przeszło :) no cóż nie dam rady więcej wpychać tam lutki dopochwowej :/ :D

Pielęgniarka pomyśl sobie że ja już 3 antybiotyki wzięłam w ciąży. lekarz mi tłumaczył że lepiej wziąść antybiotyk niż by się jeszcze coś gorszego rozwinęło.

Niecierpliwa to super! Ja brałam na zmiane lutke dopochwową z doustną nie moge tej dopochwowej choć lepsza bo mnie po jakichś dwóch opakowaniach bierze infekcja. Teraz znów mam doustną mam sie nią żywić do 34tc a potem chyba mi całkiem odstawi zobaczymy.

kkkaaarrr i Kai super wieści!

Reni@, aneta93, Kai, Blu, kehlana_miyu, Kasik2, India9, szynszyl, Rutelka, diewuszka86, NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, kasia_1988, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, fajnie, że z blizniakami się trzymasz ładnie. Cztery tygodnie to jeszcze sporo dla Twoich dzieciaczkow. :-)

Dea28 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, Kai, tez ostatnio na wizycie u mojego synka nozki byly krotsze w stosunku do wieku ;) moze chlopaki tak mają, najpierw intelekt, pozniej reszta :D

Tez sie zastanawiam jeszcze, czy tych mniejszych ubranek nie dokupić. Ale chyba nie, najwyzej mąż albo moja siostra pomoże to ogarnąć, jezeli Leoś rzeczywiscie nie bedzie duży.

Dea super, ze szyja trzyma :) tez juz mialam kilka razy antybiotyk w ciąży. Takie uroki...

kkkaaarrr, Dea28 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    Dziewczyny a takie pytanko z innej beczki to oczyszczania noska co tam kupujecie?
    Ja sie szykuje na zakup tego pod odkurzacz katarku i tradycyjna gruszke, ale jeszcze nie jestem zdecydowana na 100%, jak u Was z tymi akcesoriami?
    Hej, ja kupiłam fridę na pierwsze miesiące, a później będę używała katarka do odkurzacza.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, Kai jestem w połowie 30tyg i mój maluch dokładnie pośrodku waszych bo 1550 :)
    Kai ale dlugasna szyjka.
    Paradoksalnie ja się cieszę, że skróciła mi się o prawie 10mm w ciągu ostatnich trzech tygodni, bo też miałam ponad 5cm i moja gin mówiła że jak będzie się tak trzymać, to znowu mogę później urodzić, a ja bym wolała z tydzień albo dwa wcześniej ;)

Rutelka, kasia_1988, Dea28 lubią tę wiadomość

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratulacje udanych wizyt!
    Układacie/układałyście plan porodu?

Rutelka lubi tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie by było lepiej później urodzić, może zdazylibysmy wykończyć mieszkanie, żeby Mikołaj miał dom jak należy. Na razie wybieramy wszystkie materiały i czekamy na oddanie mieszkania. Facet do wykończenia umówiony na początek września. Mam nadzieję, że w kwestii mieszkania nie będzie zadnych opóźnień. Bardzo bym chciała wprowadzić się jeszcze przed porodem.

Rutelka lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr, Kai, Dea - gratulacje po wizytach.

Dea, no mam nadzieję, ze mi przejdzie po tych kilku dniach i nie będę musiała powtarzać kuracji. Następną wizytę mam dopiero 25.08
    Ale już w przyszłą środę USG :D

kkkaaarrr, Dea28 lubią tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce dotrwac do 37 tc a potem to juz niech Ignaś decyduje. W sumie to fajnie by bylo 27 wrzesnia wtedy roznica miedzy synami bylaby dokladnie 3.5 roku

Ja nie ukladam planu porodu. Mam nadzieje ze bedzie rownie szybki jak za 1 razem a wtedy i tak wiekszosc punktow nie wchodzi w gre ;) Przy pierwszym porodzie tez nie mialam tego planu

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 13:02

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • India9 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, ja w ogóle nie wiem o co biega z tym planem porodu... w 2010r. nie było czegoś takiego.
    Nie wiem czy to się w domu układa, czy w szpitalu, czy jak, więc jak ktoś ma wenę niech mi napisze wszystko od a do z :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) doczytałam, rozpisałyście się wczoraj :)

KKasiaKK super, że wszystko dobrze się skończyło :)

Dziewczyny gratuluję wizyt, niech dzieciaczki zdrowo rosną :)

dziękuję za opinie na temat suszarek :) zaczynam poszukiwania odpowiedniego modelu :D też myślałam o osobnej, bo taka 2w1 z pralka jak się zepsuje to nie ma nic :) trochę zagracę sobie kuchnie, ale to przejściowe mieszkanie więc przeżyję :) teraz między dwoma rozłożonymi suszarkami to chodzę jak w labiryncie :D

kupię ten kosz na pieluszki też :D

do noska kupuję katarek i fride :)

dzisiaj obudziłam się przed 3 i nie mogłam usnąć, już nawet męża obudziłam z nudów :P a maluszek kopał jak szalony :)

na www.bebiprogram.pl w internetowej szkole rodzenia można przejść przez formularz z pytaniami i się generuje plan porodu, można sobie wydrukować i już :)

wiecie co ciągle nie mogę się zdecydować co do imienia a tak czytam Wasze posty i większość już z imionkami ;/

Dea28 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Rutelka

a na co musisz brac caly czas clexane ?

Biorę clexane, bo przed ciążą zrobiłam badanie na mutację genu MTHFR. Wyszło że mam. Mutacja tego genu powoduje,że po pierwsze muszę brać specjalne formy kwasu foliowego, Wit B6 i B12, bo zwykłe są dla mnie toksyczne,nieprzyswajalne. A po drugie muszę rozrzedzać krew Clexanem, bo przy tej mutacji jest tendencją do zakrzepicy. A wiadomo gęsta krew wolniej płynie,więc synek mógłby być niedotleniony i niedokarmiony. Częste są poronienia z powodu mutacji tego genu,jeśli się nie przyjmuje zastrzyków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka

aha juz rozumiem, pewnie pisalas to nie raz tylko gdzies mi umknelo :) ale teraz przynajmniej bede wiedziec , ze cos takiego moze spotkac ciezarna :) dobrze ze dajesz rade, bo codzienne klucie sie napewno przyjemne nie jest :/

‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ