X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Dziewczyny czy wy macie też bodziaki na krótki rękaw? Bo patrzę rzeczy które dostałam i tam jest też kilka na krótki rękaw i nie wiem czy je prać. Pewnie głupie pytanie ale nie mam doświadczenia.

Ja mam sporo, żeby pod pajace zakładać.
    Jak będę w rożku komus mała podawać to tez raczej w body, żeby nie było ciepło. No i sporo mam spodenek wiec do tego body.
    Jakoś mam wrażenie, że w rączki się nie marznie tak jak w nóżki:) ale zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 15:27

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w rece male dzieci marzna tak samo jak w nogi, lezace musza miec jedna warstwe wiecej lub kocyk
    mozna sprawdzic na sobie, polezec bez ruchu troche I czuc jak temp konczyn spada
    marznace raczki (bialawe) widac tez po kolorze innym niz twarz
    dobrze jest tez spr temp dziecka przykladajac reke na kark

maluch dopiero beda wyksztalcac swoj wlasny system termoregulacji wiadomo nie przegrzewac I by nie mialy za zimno-trudna sztuka wbrew pozorom

ja do dzis z mezem sie zastanwiam jak mala na spacer ubrac, zawsze bierzemy extra sweterek I wiatrowke bo pogoda moze zmienic sie

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea jak Ty masz 18kg plus przy blizniakach to ja mam 15kg przy ciazy pojedynczej na 1.70m, to nie masz czym sie martwic w ogole
    nawet I 20kg plus wyskaczesz rowno przy dwojce na raz ;-)

ja po 6 mcach bylam bardziej fit niz przed ciaza I w 40 wskakiwalam spokojnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 15:55

Dea28 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    No to z takim doświadczeniem bym się nie martwiła... :) Pewnie masz już wypracowaną pewna elastyczność, która poprostu wiele kobiet nie ma bo nie ćwiczyła przed ciążą. Ja chodziłam na fitness i tańce i stawiam na to plus właśnie masowanie krocza.

Wlasnie nie wiem co o tym myslec, kolezanka rodzila jakies 3 miesiace temu ale niestety i tak byla nacieta :/ takze chyba nie ma reguly

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Dea jak Ty masz 18kg plus przy blizniakach to ja mam 15kg przy ciazy pojedynczej na 1.70m, to nie masz czym sie martwic w ogole
    nawet I 20kg plus wyskaczesz rowno przy dwojce na raz ;-)

ja po 6 mcach bylam bardziej fit niz przed ciaza I w 40 wskakiwalam spokojnie

Olewam swoją wagę.
    Ponoć wyglądam pięknie, kwitnąco, cudownie.
    Mąż mówi, że mogłabym być w ciąży całe życie.
    I tego się trzymam.
    Mimo +17kg ;)
    A przed brzuszkiem chudzinką nie byłam... Klasyczne "w sam raz".

Przyjdzie czas na chudnięcie... ;)

Chwilka84, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

• walleriana Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki,
    czy któras z Was ma problem z żelazem? Mi przy ostatnich badaniach spadła morfologia.
    Zalecenie : cielęcin wołowina wpieprzowina (minimum 100g / dziennie) i dużo pietruszki.
    Problem w tym że ja nie jestem mięsożerna, indyk kurczak jeszcze jakos przechodzi (przed ciążą jadłam kilka razy w tygodniu ale napewno nie codziennie) Natomiast czerwone mieso jadłam raz lub dwa razy ...w miesiącu. Niestety aktualnie w ciazy nadal mi te mieso (zapach/smak..) nie podchodzi...
    Czy macie jakies patenty żeby podnieść sobie morfologie niekoniecznie samym mięsem.

Teraz np pije koktajl z pietruszki i banana... Ale tez nie wyobrażam sobie tego pić codziennie...I szukam jakis urozmaiceń :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 16:35

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Olewam swoją wagę.
    Ponoć wyglądam pięknie, kwitnąco, cudownie.
    Mąż mówi, że mogłabym być w ciąży całe życie.
    I tego się trzymam.
    Mimo +17kg ;)
    A przed brzuszkiem chudzinką nie byłam... Klasyczne "w sam raz".

Przyjdzie czas na chudnięcie... ;)

Dokładnie!
    Ja mam +14kg przy wzroście 166 cm. Maż także mówi ze wyglądam bardzo dobrze. czuje ze weszło mi w biodra i uda (przede wszystkim..ramiona nadal chude) ale każdy mowi że tych kilogramów nie widac.
    Druga sprawa, nawet gdyby było widac to bym to OLAŁA. Każda z nas jest inna.
    Najwazniejsze zebysmy miały zdrowe cudowne kochane dzieci.
    A Waga? nawet jak zostanie nam kilka kilogramów nadwagi to jest to coś co zawsze można zgubić..Luzzzzz :)

Pumpkin, NiecierpliwaKarolina, Blu, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    Kobietki,
    czy któras z Was ma problem z żelazem? Mi przy ostatnich badaniach spadła morfologia.
    Zalecenie : cielęcin wołowina wpieprzowina (minimum 100g / dziennie) i dużo pietruszki.
    Problem w tym że ja nie jestem mięsożerna, indyk kurczak jeszcze jakos przechodzi (przed ciążą jadłam kilka razy w tygodniu ale napewno nie codziennie) Natomiast czerwone mieso jadłam raz lub dwa razy ...w miesiącu. Niestety aktualnie w ciazy nadal mi te mieso (zapach/smak..) nie podchodzi...
    Czy macie jakies patenty żeby podnieść sobie morfologie niekoniecznie samym mięsem.

Teraz np pije koktajl z pietruszki i banana... Ale tez nie wyobrażam sobie tego pić codziennie...I szukam jakis urozmaiceń :(

Taak - ja :) 4tyg temu pytałam Was o to samo :)
    Też nie jestem mięsna.
    Dostałam żelazo do łykania.
    Jadłam jaja przepiórcze (Beattkie polecała), zielone warzywa, dużo owoców, czarna porzeczka (wit C poprawia wchłanianie żelaza), wędliny - schab pieczony na kanapkę i szynka, zrezygnowałam z herbaty i kawy - blokują wchłanianie.

Dziś odebrałam wyniki morfologii i prawie nic się nie poprawiło ALE nie spadło bardziej. Czy to zasługa diety? Czy zmiana menu miała wpływ na stabilizacje - nie wiem, ale nie wiem też jakby było, gdybym diety nie zmieniła :)

walleriana lubi tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Żelazek i moja hemoglobina zatrzymała sie na poziomie 11,5
    Poza tym jakoś specjalnie diety nie zmieniałam, kawę piję, herbatę też. Ale z powodu euthyroxu, magnezu i innych tabletek zelazo biorę dopiero wieczorem po około godzinie od kolacji jak wiem ze nic wiecej juz nie zjem. Po żelazie około 2 godziny nie powinno się jeść

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 16:58

walleriana lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin, dzięki za odpowiedź.
    Mi dziś mama zrobiła gulasz wolowy...Bede starać się go jeść ale własnie szukam innych produktów.. Mi doktor nie przepisała żelaza. Juz i tak tych leków biore że szok :
    1 tabl. na tarczyce
    3x1 magnez
    3x1 nospa
    1 tabl. witamin dla kobiet w ciąży.

Kawę muszę niestety pić..zalecone. Bo mam tak niskie ciśnienie ze nie daje rady.. 90/50 powoduje że kreci mi sie w głowie.. Po kawie jest ciut lepiej. Ale i tak jak dobije do 100 lun 110 to jest sukces.

A powiedz jeszcze, zielone warzywa - to co głównie wcinasz? :)

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    Mi dziś mama zrobiła gulasz wolowy...Bede starać się go jeść ale własnie szukam innych produktów.. Mi doktor nie przepisała żelaza. Juz i tak tych leków biore że szok :
    1 tabl. na tarczyce
    3x1 magnez
    3x1 nospa

Kawę muszę niestety pić..zalecone. Bo mam tak niskie ciśnienie ze nie daje rady.. 90/50 powoduje że kreci mi sie w głowie.. Po kawie jest ciut lepiej. Ale i tak jak dobije do 100 lun 110 to jest sukces.

Ja biorę ten sam zestaw tabletek ;) Z tym ze nospę jak sie wiecej skurczów pojawia to zażywam.
    A ten Żelazek mam polecony przez gina i jest bez recepty

Na pewno sałata ma dużo żelaza i szpinak o ile się nie mylę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 17:16

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz daje skierowania na morfologię raz na dwa miesiące.... więc ja nawet nie wiem jak u mnie z hemoglobiną, po ostatniej morfologii dostałam biofer (żelazo), pod koniec przyszłego tygodnia będę robiła badania to zobaczę czy pomogło. Lekarz powiedział, że jak będzie trochę lepiej to będę mogła odstawić żelazo

a oprócz żelaza biorę:
    1x jodid
    4x magnez
    1-2 x witaminy
    3x nospa - jeśli skurcze męczą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 17:21

Reni@ lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieźle kobitki..
    to widzę że wszystkie faszerujemy się tabletkami...

Chyba też zatem bede musiała sie wspomoc tabletkami bo jakoś czarno widze jedzenie produktów zaw. żelazo w takiej ilosci by poprawić wyniki krwi...

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie nie przepadam za pieruszką zieloną, szpinaku i wątróbki nie jem wogóle wiec wolę już tą tabletkę niż jedzenie czegoś czego nie mogę przełknąć ;)

A zapomniałabym że jeszcze biorę 2x1 luteinę podjęzykową ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 17:31

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to biorę luteine, nospe, magnez, jodid, Wit d, eutyroks, mama dha. Mąż się śmieje ze to zamiast śniadania mogę brać :-)

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Ja to biorę luteine, nospe, magnez, jodid, Wit d, eutyroks, mama dha. Mąż się śmieje ze to zamiast śniadania mogę brać :-)
    Ja biorę 16 tabletek na dobę plus clexane :)

• India9 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coraz więcej :D

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    1 tabl. na tarczyce
    3x1 magnez
    3x1 nospa

Szpinak wbrew opiniom ma mało żelaza.
    Jadę z sałatą, natką do wszystkiego, papryką, szpinakiem. Edit: Zapomniałam o najważniejszym brokule (z makaronem: w sosie śmietanowym, śmietanowo serowym, pomidorowym, sam) oraz fasolka szparagowa!

Jeszcze ryby mają żelazo, szczególnie szprotki ale i tuńczyk. Też jem sporo.
    Mięso sobie przemycam pod postacią burgerów z szynki (z grahamką albo ciemną bułką, bo białe to wiadomo co...) i właśnie wędliny.

Co do godzin brania żelaza i posiłków, to wszystko zależy jakie żelazo się bierze. Ja mam takie, które ma rozłożony czas wydzielania (1 tabletka co 12h) więc jedyne co to mam brać 30min przed posiłkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 18:38

• India9 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam na bebiprogram ten plan porodu i z chęcią z niego skorzystam :-) Dzięki za cynk!

szynszyl lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Ja biorę 16 tabletek na dobę plus clexane :)

o matko przenajświętsza!

‹‹ 600 601 602 603 604 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ