Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny
Ja też biorę magnez 3x2 Asmag Forte i na szczęście pomaga na te moje skurcze.
Któraś z Was pisała, że wybiera się na wesele, nas czeka w tym roku jeszcze 5! Dwa w sierpniu, 2 we wrześniu i jedno w październiku, ale na to ostatnie na pewno nie pójdziemy - nie będę ryzykować, że wody odejdą mi na parkiecieNie wiem jak my to ogarniemy, a terminy potwierdzenia obecności tuż tuż...
Dea, piękny brzuszek!Jeszcze niedawno ledwo co było widać, że jesteśmy w ciąży a tu już takie duże bobasy nosimy
Aha, wczoraj skończyliśmy tapetować pokój Szkraba, kupiliśmy komodę i mąż skręcił łóżeczko, bo nie mógł się doczekaćPo weekendzie rozpoczynam pranie ubranek, paczka z gemini już przyszła, dopiero teraz do mnie dociera, że finał już niedługo!
Z serii co polecacie - polecacie jakiś termometr bezdotykowy oraz materacyk do łóżeczka? Chciałam kupić lateksowy (bez żadnego kokosu czy pianki), ale w sklepach polecają najczęściej piankę termoelastyczną, przed która się broniłam i teraz już sama nie wiem
Sylwia, trzymaj się! Trzymam kciuki za szybki powrót do domu
Miłego dnia!Dea28, Sylwia91, Blu lubią tę wiadomość
-
Jutysia -> Świetnie, że przygotowania idą pełną parą.
Dobrze, że wszystko skręcacie szybciej bo musi się wywietrzyć z tego zapaszku nowości. U mnie wietrzenie ózeczka, komody, szafy lakierowanej trwało dłuuuugo.
Ja mam materac piankowy fiki miki fikuśny sen 140x70. Jeszcze czeka na maluszka, więc nie wiem jak się sprawdzi. W sklepie bardzo go polecali, do tego dostaliśmy w promocji taniej razem z łóżeczkiem
Termometr bezdotykowy mam Microlife NC150 -
Iskierka33 wrote:Lepiej jechac o jeden raz za dużo sprawdzic niż za malo i żalować...
Jola a widzisz ja biorę profilaktycznie ale tylko dlatego ze w pierwszej mi się szyjka skracala i teraz już mam zlecone na szyjkę...a wcześniej brałam profilaktycznie...
Profilaktycznie sie nie bierze nospy m.in dlatego ze organizm sie uodparnia na nia. Ja tez bralam dluzszy czas a teraz mi zmienili na spasmoline-raz dziennie ale nie biore tyle bo i tak mam skurcze i tak. Jest jeszcze buscopan. -
Ja też biorę tylko jak sie skurcze nasilają. Na początku mi sie szyjka skracała i wolę wziąć o 1 za dużo niż żeby miało sie dziać cos złego. Zresztą są dni ze nie biorę wcale. W każdym razie 3 nospy na dzień wzięłam tylko kilka razy przez całą ciążę
W pierwszej ciąży przez skurcze miałam rozwarcie juz okołom 34 tyg i wolałabym tego uniknąć
Musiałabym załączyć kolejne pranie ale nie mogę się zdecydować co prac -
Kochane, na jaki rozmiar kupuje sie skarpetki i czapeczki dla noworodka?? Przydalby mi sie taki odpowiednik 56 i 62
A co do szyjek, skurczy i innych problemów to ja też ostatnio się nad tym zastanawiałam, że ewidentnie gatunek ludzki 'słabnie'. Kiedyś kobiety pracowały ciężko fizycznie do dnia porodu, nie było miliona tabletek, badań, lekarzy i jakoś rodziły się zdrowe dzieci. A teraz to powoli 'bezproblemowe 9 miesiecy' staje się nie lada przywilejem... -
Ja raczej nie kupuję czapeczek i skarpetek bo mam po pierwszym synku i jeszcze duzo dostałam. Ale jak oglądałam ostatnio to sama miałam problem jaki rozmiar byłby ok. Do szpitala chyba każę meżowi przywieźć kilka jescze przed wypisem i będę mierzyć
kkkaaarrr masz rację z tymi ciążami. Jak nie urok to sr....ka
Moja mama miała w 3 ciąży zakładany szew to jeszcze dzien przed pójściem do szpitala umyła wszystkie oknaPracowała w każdej ciąży w zasadzie do dnia porodu
-
Jola1985 wrote:W szkole rodzenia powiedzieli nam, że skurczy przepowiadających związanych ze stawianiem się brzucha może być nawet do 10 dziennie i to nic złego. Trzeba się wtedy położyć na lewym boku i oddychać przeponą, albo wziąć ciepły prysznic na brzuszek. Oczywiście nie wolno się przemęczać.
Dzieciaczki nam rosną, więc i brzuchy coraz częściej się robią twardsze. Obserwuj co się będzie działo i jeślli Cię to niepokoi to jedź sprawdzić.
Ja od kilku dni miałam częste twardnienie brzucha, przynajmniej po kilka razy na godzinę. W czwartek było to tak mega bolesne i do tego doszły jeszcze kłucia w dole brzucha, że pojechałam do ginekologa, aby sprawdzić. Zbadała szyjkę i zrobiła KTG. Na szczęście wszystko jest ok. Mam w razie czego skierowanie do szpitala i nakaz odpoczywania. lekarka napisała na skierowaniu: "zagrożenie przedwczesnym porodem" i aż mnie zmroziło jak to zobaczyłam. Wiadomo, że pewnie musiała wpisać, ale mam nadzieję, że Oluś jeszcze poczeka do terminu, zluzowałam swój tryb.
Przy skurczach przedwczesnych wlasnie tak wpisują "chorobe" . jako porod przedwczesny zagrażający
Mnie tez w pierwszej ciazy mówili ze do 10 skurczy moze byc. Nikt nie mowil o magnezie ani innych tabletkach. Potem w jedna noc skurcze rozkrecily sie tak ze wygladaly na ktg jak porodowe. Ale nie zawsze tak musi byc
Czasami faktycznie lepiej sprawdzic na IP niz sie stresowac w domu bo to tylko wzmaga skurczeLimerikowo lubi tę wiadomość
-
No to właśnie moje wyglądały w środę jak porodowe
teraz sa malutkie i liczę na wypis jak najszybciej... W nocy jakąś przyjęli na łyzeczkowanie po usg miała mieć zabieg.. Mam nadzieję że nie była to ciąża tylko cokolwiek innego ale zrobiło mi sie bardzo smutno
-
Ja tam nie wierze ze kiedys kobiety nie mialy problemow ciazowych, mialy tak samo krwawily i ronily tylko nie byly diagnozowane bo dostep do lekarzy i postep medycyny jednak robi swoje
poza tym nie bylo takich statystyk jak dzis
ja jestem jeszcze z czasow gdzie nie bylo usg ciazowego, a moj maz jest wczesniakiem chrzczonym szybko w szpitalu
Jesli chodzi o materace nam trio gryka kokos pianka super sprawdzilo sie przez 2 lata, teraz wzielam nawet lepszy z danpolu za 109zl w patimaks w Poz, poprzedni byl w wersji razem z lozeczkiem i zwykly ale dobry, corcia do dzis spi i jest wyspana, usmiechnieta rano
natomiast pianka hevea baby okazala sie strata pieniedzy , materac b miekki, dziecko sie zapada w niego, moze jeszcze skorzystam, a taka hevea rekomendowana..., nie wiem na kim oni testowali ten materac, wiadomo ze nie moze byc za twardy ale by sie w niego dziecko zapadalo, hmmmWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 14:27
Anoolka, India9 lubią tę wiadomość
-
Tez mam materac gryka pianka kokos. Synek spal 3 lata a materac jak nowy. Teraz wiem ze odradzaja gryke ale skoro przez taki czas sie sprawdzil to nie zamierzam zmieniac.
Gdzies czytałam ze na topie sa teraz lateksowe ale nie mialam wiec sie nie wypowiemWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 14:38
-
Sylwia zycze powrotu do domku szybkiego!
Ja właśnie spakowałam swoja torbe do szpitala zaraz skończe pakować chłopaków i przygotuje mężowi ciuszki na wyjście. Wygotowałam butelki i smoczki. Teraz musze chwile poleżeć.Limerikowo, Reni@, Sylwia91, szynszyl, Chwilka84, Blu, Rutelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni@ wrote:Tez mam materac gryka pianka kokos. Synek spal 3 lata a materac jak nowy. Teraz wiem ze odradzaja gryke ale skoro przez taki czas sie sprawdzil to nie zamierzam zmieniac.
Gdzies czytałam ze na topie sa teraz lateksowe ale nie mialam wiec sie nie wypowiem
Mam taki sama materac oby się sprawdził, a z tym odradzaniem to teraz wszystko niebezpieczne, szkodliwe i z GMO. Nawet powietrza nie powinno się wdychac bo nie zalecane:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 15:05
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Lu.iza nie uciekaj he he, a w ktorym szpitalu siedzisz?
My po wycieczce na rynek, koziolkach i obiedzie, jest targ roznosci regionalnych, ludzi jak mrowkow, ale o 11 jeszcze bylo ok
corce najbardziej podobaly sie duuuze przebrane koziolki i ma z nimi fotke -
Na polnej, zrobili mi usg na razie, szyjka uformowana i zamknięta, dł 3,8
Ale ten lekarz co mnie badał... nie chce go widzieć na oczy, chyba cała reka robił mi badanie, mowie ze troche za mocno a on sie śmieje ze tak musi byc
Jeszcze czekam na ktgWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 15:24
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Jutysia wrote:Z serii co polecacie - polecacie jakiś termometr bezdotykowy oraz materacyk do łóżeczka? Chciałam kupić lateksowy (bez żadnego kokosu czy pianki), ale w sklepach polecają najczęściej piankę termoelastyczną, przed która się broniłam i teraz już sama nie wiem
My kupiliśmy materac lateksowy Hevea Celebrities Baby. Sredniotwardy, tak jak zalecają. Jeszcze nie wypróbowany, ale wygląda solidnieJeden z grubszych na rynku.
Nasz termometr bezdotykowy to Visiofocus. Wiele osób go chwali. Uniwersalny i wyniki pokazuje wiarygodne. Niestety nie jest tani.
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Beattkie wrote:Mam taki sama materac oby się sprawdził, a z tym odradzaniem to teraz wszystko niebezpieczne, szkodliwe i z GMO. Nawet powietrza nie powinno się wdychac bo nie zalecane:)
Amen
Dobrze piszesz
Lu.iza trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 15:50
-
Lu.iza a mowia ze faceci I tak sa bardziej delikatni od babek ginow, ale chyba to nie ten typ
no trzymaj sie tam, mieli 2 lata temu super twarda lezanke na ktg na izbie przyjec, myslalam ze po 1h plus tego ktg odlece na plecy
moze juz zmieli ta lezankea z drugiej strony czego nie robi sie dla bobasa, same poswiecenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 16:17
lu.iza lubi tę wiadomość