X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja też biorę magnez 3x2 Asmag Forte i na szczęście pomaga na te moje skurcze.
    Któraś z Was pisała, że wybiera się na wesele, nas czeka w tym roku jeszcze 5! Dwa w sierpniu, 2 we wrześniu i jedno w październiku, ale na to ostatnie na pewno nie pójdziemy - nie będę ryzykować, że wody odejdą mi na parkiecie ;) Nie wiem jak my to ogarniemy, a terminy potwierdzenia obecności tuż tuż...

Dea, piękny brzuszek! :) Jeszcze niedawno ledwo co było widać, że jesteśmy w ciąży a tu już takie duże bobasy nosimy :)

Aha, wczoraj skończyliśmy tapetować pokój Szkraba, kupiliśmy komodę i mąż skręcił łóżeczko, bo nie mógł się doczekać :) Po weekendzie rozpoczynam pranie ubranek, paczka z gemini już przyszła, dopiero teraz do mnie dociera, że finał już niedługo!

Z serii co polecacie - polecacie jakiś termometr bezdotykowy oraz materacyk do łóżeczka? Chciałam kupić lateksowy (bez żadnego kokosu czy pianki), ale w sklepach polecają najczęściej piankę termoelastyczną, przed która się broniłam i teraz już sama nie wiem :/

Sylwia, trzymaj się! Trzymam kciuki za szybki powrót do domu :)

Miłego dnia!

Dea28, Sylwia91, Blu lubią tę wiadomość

ijpbdf9h93cgicla.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia -> Świetnie, że przygotowania idą pełną parą.
    Dobrze, że wszystko skręcacie szybciej bo musi się wywietrzyć z tego zapaszku nowości. U mnie wietrzenie ózeczka, komody, szafy lakierowanej trwało dłuuuugo.

Ja mam materac piankowy fiki miki fikuśny sen 140x70. Jeszcze czeka na maluszka, więc nie wiem jak się sprawdzi. W sklepie bardzo go polecali, do tego dostaliśmy w promocji taniej razem z łóżeczkiem :)

Termometr bezdotykowy mam Microlife NC150

ex2bwn15260327bu.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wam powiem że jedna znajoma leży ze skurczami i rozearciem juz od 34 tyg teraz jest w 37 , 3 tyg w szpitalu, a druga ma twardy brzuch non stop, praktycznie stale ma napięta macice, a kiedys takich problemów niby nie bylo.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33 wrote:
    Lepiej jechac o jeden raz za dużo sprawdzic niż za malo i żalować...

Jola a widzisz ja biorę profilaktycznie ale tylko dlatego ze w pierwszej mi się szyjka skracala i teraz już mam zlecone na szyjkę...a wcześniej brałam profilaktycznie...
    Miało byc cytuj, nie lubie tego :p

Profilaktycznie sie nie bierze nospy m.in dlatego ze organizm sie uodparnia na nia. Ja tez bralam dluzszy czas a teraz mi zmienili na spasmoline-raz dziennie ale nie biore tyle bo i tak mam skurcze i tak. Jest jeszcze buscopan.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę tylko jak sie skurcze nasilają. Na początku mi sie szyjka skracała i wolę wziąć o 1 za dużo niż żeby miało sie dziać cos złego. Zresztą są dni ze nie biorę wcale. W każdym razie 3 nospy na dzień wzięłam tylko kilka razy przez całą ciążę

W pierwszej ciąży przez skurcze miałam rozwarcie juz okołom 34 tyg i wolałabym tego uniknąć

Musiałabym załączyć kolejne pranie ale nie mogę się zdecydować co prac ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, na jaki rozmiar kupuje sie skarpetki i czapeczki dla noworodka?? Przydalby mi sie taki odpowiednik 56 i 62 :)

A co do szyjek, skurczy i innych problemów to ja też ostatnio się nad tym zastanawiałam, że ewidentnie gatunek ludzki 'słabnie'. Kiedyś kobiety pracowały ciężko fizycznie do dnia porodu, nie było miliona tabletek, badań, lekarzy i jakoś rodziły się zdrowe dzieci. A teraz to powoli 'bezproblemowe 9 miesiecy' staje się nie lada przywilejem...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej nie kupuję czapeczek i skarpetek bo mam po pierwszym synku i jeszcze duzo dostałam. Ale jak oglądałam ostatnio to sama miałam problem jaki rozmiar byłby ok. Do szpitala chyba każę meżowi przywieźć kilka jescze przed wypisem i będę mierzyć ;)

kkkaaarrr masz rację z tymi ciążami. Jak nie urok to sr....ka
    Moja mama miała w 3 ciąży zakładany szew to jeszcze dzien przed pójściem do szpitala umyła wszystkie okna ;) Pracowała w każdej ciąży w zasadzie do dnia porodu

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    W szkole rodzenia powiedzieli nam, że skurczy przepowiadających związanych ze stawianiem się brzucha może być nawet do 10 dziennie i to nic złego. Trzeba się wtedy położyć na lewym boku i oddychać przeponą, albo wziąć ciepły prysznic na brzuszek. Oczywiście nie wolno się przemęczać.
    Dzieciaczki nam rosną, więc i brzuchy coraz częściej się robią twardsze. Obserwuj co się będzie działo i jeślli Cię to niepokoi to jedź sprawdzić.

Ja od kilku dni miałam częste twardnienie brzucha, przynajmniej po kilka razy na godzinę. W czwartek było to tak mega bolesne i do tego doszły jeszcze kłucia w dole brzucha, że pojechałam do ginekologa, aby sprawdzić. Zbadała szyjkę i zrobiła KTG. Na szczęście wszystko jest ok. Mam w razie czego skierowanie do szpitala i nakaz odpoczywania. lekarka napisała na skierowaniu: "zagrożenie przedwczesnym porodem" i aż mnie zmroziło jak to zobaczyłam. Wiadomo, że pewnie musiała wpisać, ale mam nadzieję, że Oluś jeszcze poczeka do terminu, zluzowałam swój tryb.

Przy skurczach przedwczesnych wlasnie tak wpisują "chorobe" . jako porod przedwczesny zagrażający

Mnie tez w pierwszej ciazy mówili ze do 10 skurczy moze byc. Nikt nie mowil o magnezie ani innych tabletkach. Potem w jedna noc skurcze rozkrecily sie tak ze wygladaly na ktg jak porodowe. Ale nie zawsze tak musi byc
    Czasami faktycznie lepiej sprawdzic na IP niz sie stresowac w domu bo to tylko wzmaga skurcze

Limerikowo lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to właśnie moje wyglądały w środę jak porodowe :( teraz sa malutkie i liczę na wypis jak najszybciej... W nocy jakąś przyjęli na łyzeczkowanie po usg miała mieć zabieg.. Mam nadzieję że nie była to ciąża tylko cokolwiek innego ale zrobiło mi sie bardzo smutno :(

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie wierze ze kiedys kobiety nie mialy problemow ciazowych, mialy tak samo krwawily i ronily tylko nie byly diagnozowane bo dostep do lekarzy i postep medycyny jednak robi swoje
    poza tym nie bylo takich statystyk jak dzis

ja jestem jeszcze z czasow gdzie nie bylo usg ciazowego, a moj maz jest wczesniakiem chrzczonym szybko w szpitalu

Jesli chodzi o materace nam trio gryka kokos pianka super sprawdzilo sie przez 2 lata, teraz wzielam nawet lepszy z danpolu za 109zl w patimaks w Poz, poprzedni byl w wersji razem z lozeczkiem i zwykly ale dobry, corcia do dzis spi i jest wyspana, usmiechnieta rano

natomiast pianka hevea baby okazala sie strata pieniedzy , materac b miekki, dziecko sie zapada w niego, moze jeszcze skorzystam, a taka hevea rekomendowana..., nie wiem na kim oni testowali ten materac, wiadomo ze nie moze byc za twardy ale by sie w niego dziecko zapadalo, hmmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 14:27

Anoolka, India9 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam materac gryka pianka kokos. Synek spal 3 lata a materac jak nowy. Teraz wiem ze odradzaja gryke ale skoro przez taki czas sie sprawdzil to nie zamierzam zmieniac.

Gdzies czytałam ze na topie sa teraz lateksowe ale nie mialam wiec sie nie wypowiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 14:38

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wlasnie kupilismy lateks-kokos, sam lateks był dla mnie za miękki mimo ze nie jestem zwolenniczka spania na twardej podłodze :) siedze na IP, pewnie mi zrobią ktg, ale baba na przyjęciach tak niemiła ze miałam ochotę uciec :/

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia zycze powrotu do domku szybkiego!
    Ja właśnie spakowałam swoja torbe do szpitala zaraz skończe pakować chłopaków i przygotuje mężowi ciuszki na wyjście. Wygotowałam butelki i smoczki. Teraz musze chwile poleżeć.

Limerikowo, Reni@, Sylwia91, szynszyl, Chwilka84, Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nospy biore dwie dziennie choc gin kazał 3

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Tez mam materac gryka pianka kokos. Synek spal 3 lata a materac jak nowy. Teraz wiem ze odradzaja gryke ale skoro przez taki czas sie sprawdzil to nie zamierzam zmieniac.

Gdzies czytałam ze na topie sa teraz lateksowe ale nie mialam wiec sie nie wypowiem

Mam taki sama materac oby się sprawdził, a z tym odradzaniem to teraz wszystko niebezpieczne, szkodliwe i z GMO. Nawet powietrza nie powinno się wdychac bo nie zalecane:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 15:05

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lu.iza nie uciekaj he he, a w ktorym szpitalu siedzisz?

My po wycieczce na rynek, koziolkach i obiedzie, jest targ roznosci regionalnych, ludzi jak mrowkow, ale o 11 jeszcze bylo ok

corce najbardziej podobaly sie duuuze przebrane koziolki i ma z nimi fotke ;-)

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na polnej, zrobili mi usg na razie, szyjka uformowana i zamknięta, dł 3,8
    Ale ten lekarz co mnie badał... nie chce go widzieć na oczy, chyba cała reka robił mi badanie, mowie ze troche za mocno a on sie śmieje ze tak musi byc

Jeszcze czekam na ktg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 15:24

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Z serii co polecacie - polecacie jakiś termometr bezdotykowy oraz materacyk do łóżeczka? Chciałam kupić lateksowy (bez żadnego kokosu czy pianki), ale w sklepach polecają najczęściej piankę termoelastyczną, przed która się broniłam i teraz już sama nie wiem :/

My kupiliśmy materac lateksowy Hevea Celebrities Baby. Sredniotwardy, tak jak zalecają. Jeszcze nie wypróbowany, ale wygląda solidnie ;) Jeden z grubszych na rynku.
    Nasz termometr bezdotykowy to Visiofocus. Wiele osób go chwali. Uniwersalny i wyniki pokazuje wiarygodne. Niestety nie jest tani.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Mam taki sama materac oby się sprawdził, a z tym odradzaniem to teraz wszystko niebezpieczne, szkodliwe i z GMO. Nawet powietrza nie powinno się wdychac bo nie zalecane:)

Amen :D

Dobrze piszesz :)

Lu.iza trzymam kciuki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 15:50

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lu.iza a mowia ze faceci I tak sa bardziej delikatni od babek ginow, ale chyba to nie ten typ :-)

no trzymaj sie tam, mieli 2 lata temu super twarda lezanke na ktg na izbie przyjec, myslalam ze po 1h plus tego ktg odlece na plecy
    moze juz zmieli ta lezanke ;-) a z drugiej strony czego nie robi sie dla bobasa, same poswiecenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 16:17

lu.iza lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 607 608 609 610 611 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ