X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    Iskierka, widzisz, niby lekarze z tego samego szpitala a co lekarz to inna opinia.
    Ty masz krótką szyjkę, więc dał, aby dmuchać na zimne. Uważasz na siebie i odpoczywasz????
    Moja wciąż ma ponad 4 cm, choć skróciła się po ostatnich skurczach niestety.
    Kochana pewnie dlatego takie inne podejście jeśli chodzi o leki, bo w szpitalu z Igorem jak leżałam to mi też ten zestaw dawali...

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Miało byc cytuj, nie lubie tego :p

Profilaktycznie sie nie bierze nospy m.in dlatego ze organizm sie uodparnia na nia. Ja tez bralam dluzszy czas a teraz mi zmienili na spasmoline-raz dziennie ale nie biore tyle bo i tak mam skurcze i tak. Jest jeszcze buscopan.
    To czy się bierze decyduje lekarz, u mnie zdecydował i na pewno to wyszło na dobre bo moja szyjka jednak ma tendencje do skracania a jest dłuższa o 9mm niż w pierwszej ciąży o ten czas...wiec jednak cos pomaga.

Reni@ lubi tę wiadomość

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Kochane, na jaki rozmiar kupuje sie skarpetki i czapeczki dla noworodka?? Przydalby mi sie taki odpowiednik 56 i 62 :)

A co do szyjek, skurczy i innych problemów to ja też ostatnio się nad tym zastanawiałam, że ewidentnie gatunek ludzki 'słabnie'. Kiedyś kobiety pracowały ciężko fizycznie do dnia porodu, nie było miliona tabletek, badań, lekarzy i jakoś rodziły się zdrowe dzieci. A teraz to powoli 'bezproblemowe 9 miesiecy' staje się nie lada przywilejem...

O tak dokładnie, ale też nie mówiło się o umieralności dzieci i kobiet np po cc...no i też nasze babcie żyły inaczej mam wrażenie ze zdrowiej, fakt ciężko pracowały....ale to co my jemy i czym oddychamy...

Limerikowo lubi tę wiadomość

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33 wrote:
    To czy się bierze decyduje lekarz, u mnie zdecydował i na pewno to wyszło na dobre bo moja szyjka jednak ma tendencje do skracania a jest dłuższa o 9mm niż w pierwszej ciąży o ten czas...wiec jednak cos pomaga.
    Oczywiście ze lekarz, bo nie wierze ze ktos zadecydowalby sie brać sam?? Ja brałam z przerwami juz ponad 10tyg i stwierdzili ze juz tak nie dziala bo za dlugo stosowana. Ale co sie dziwić, co lekarz to inaczej leczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 17:16

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luiza dobrze, że pojechałaś! Sprawdzą wszystko i się uspokoisz :-)

Mnie dzisiaj od rana martwi to moje rozwarcie. Coś mi wlazło do głowy i teraz się nawet boję tę luteinę aplikować.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    No to właśnie moje wyglądały w środę jak porodowe :( teraz sa malutkie i liczę na wypis jak najszybciej... W nocy jakąś przyjęli na łyzeczkowanie po usg miała mieć zabieg.. Mam nadzieję że nie była to ciąża tylko cokolwiek innego ale zrobiło mi sie bardzo smutno :(
    A jakos inaczej odczuwalas te 80% od tych 30% ?? Brzuch twardszy, ból większy ??

bl9ci09k5h6xkmfc.png

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak miałam 100% na ktg w szpitalu to czułam lekkie twardnienie brzucha. Nieprzyjemne. Zero bólu. Tych 30-40 w ogóle nie czułam.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Ja jak miałam 100% na ktg w szpitalu to czułam lekkie twardnienie brzucha. Nieprzyjemne. Zero bólu. Tych 30-40 w ogóle nie czułam.
    To ciekawe, ze ja te 30-40 czuje i to mocno mi twardnieje brzuch przy tym, ciekawe co bedzie przy tych porodowych :p

A pytanie z innej beczki. Do którego tyg przekręcają sie Maluchy??? Ja juz kiedyś pisałam że moj ma czkawkę raz na górze, raz na dole. Ale od ok 2 tyg miał już caly czas na dole a tu od wczoraj jest juz 3 raz i to na górze. Ostatnio miał 1900 to ma na pewno ponad 2 kg w tym momencie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 17:25

bl9ci09k5h6xkmfc.png

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę nas straszyć, ale myślę, że te, które mamy teraz nie mają niestety przełożenia na te porodowe :-)

aneta93, Reni@, India9 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te na 100 tez czulam ale bez bolu. Tylko napiecie nieprzyjemne i przyspieszone bicie serca.
    Aneta bez obaw. Jak sie zaczną te wlasciwe na pewno poznasz. Po 3 bolesnych wzielam kapiel i migiem do szpitala ;)

aneta93, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    To ciekawe, ze ja te 30-40 czuje i to mocno mi twardnieje brzuch przy tym, ciekawe co bedzie przy tych porodowych :p

A pytanie z innej beczki. Do którego tyg przekręcają sie Maluchy??? Ja juz kiedyś pisałam że moj ma czkawkę raz na górze, raz na dole. Ale od ok 2 tyg miał już caly czas na dole a tu od wczoraj jest juz 3 raz i to na górze. Ostatnio miał 1900 to ma na pewno ponad 2 kg w tym momencie

To ciekawe bo ja wczoraj rano tez czulam czkawke ma dole a po poludniu juz pod zebrami ;) a dzis znow na dole

Mowia ze do 34 tyg bodajze przyjmuja pozycje glowkowa. Ale mialam przypadek u mnie w rodzinie ze dzidzia odwrocila soe w 39 tyg wiec wszystko jest mozliwe

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę nas straszyć, ale myślę, że te, które mamy teraz nie mają niestety przełożenia na te porodowe :-)

No raczej ;) ale mam dla Was pocieszenie. Pewnie porod bedzie szybszy niz gdyby wczesniej tych skurczow nie bylo. Taki maly bonus za te stresy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 17:31

NiecierpliwaKarolina, aneta93 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    No raczej ;) ale mam dla Was pocieszenie. Pewnie porod bedzie szybszy niz gdyby wczesniej tych skurczow nie bylo. Taki maly bonus za te stresy

Oby :-) też się pocieszam, że z tą moją szyjką 1,5 cm i rozwarciem na 2 to lepszy start niż tak od zera :-P
    jednak im bliżej tym jestem bardziej przerażona...

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mialam i urodzilam w 4godziny 25 minut od pierwszego bolesnego skurczu

Teraz licze na to samo

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia oby tak bylo :)
    Ja sie strasznie stresuje porodem, a jakby nie patrzec to troche ponad miesiac i ciaza bedzie donoszona, to juz rzut beretem. Mysle ze jak spokojnie przeczekam sierpien bez zadnych scen, to 1 wrzesnia razem z Waszymi dziecmi pakujacymi plecaki do szkoly, ja spakuje torby do szpitala..:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 17:47

Reni@, szynszyl lubią tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie tez na poczatku wrzesnia spakuje torbę zeby byla juz w razie W ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Oczywiście ze lekarz, bo nie wierze ze ktos zadecydowalby sie brać sam?? Ja brałam z przerwami juz ponad 10tyg i stwierdzili ze juz tak nie dziala bo za dlugo stosowana. Ale co sie dziwić, co lekarz to inaczej leczy
    i całe szczęscie bo wiesz najgorsza jest rutyna i przepisywanie wszystkim wszystkiego na w razie w i na zaś...ja w pierwszej ciąży wcale nie brałam nospy aż do momentu trafienia do szpitala...a teraz inna bajka wiadomo.

aneta93 lubi tę wiadomość

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby :-) też się pocieszam, że z tą moją szyjką 1,5 cm i rozwarciem na 2 to lepszy start niż tak od zera :-P
    jednak im bliżej tym jestem bardziej przerażona...
    Żebyś sie nie zdziwiła, ja w pierwszej ciąży miałam od konczonego 27tc szyjkę na 15mm miękką do porodu, a w skończonym 35tc mnie wypisali do domu, robiłam wszystko...w 38t6d podali oxy na wywołanie też za przeproszeniem myślalam ze pierdnę i urodzę a tu co?
    Szyjka zgładziła sie i rozwarła na 2cm i dalej nie poszła....tak wiec nie ma to reguły, choc życze Ci szybkiego porodu w terminie.

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja torbę mam spakowaną....dla siebie ale oprócz rzeczy na "po porodzie" bo już teraz z torbą jechałam na sprawdzenie szyjki żeby K nie musiał krązyć w tą i w tamtą bo mamy ponad 70km w jedną stronę do lekarza.

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymajcie się dziewczyny, już tak niedługo zostało!

dzisiaj kilka razy miałam takie spięcia brzucha, ale jak Was czytam to na spokojnie, musi tak być :)

ja mam w koszyku termometr microlife 150 póki co :)nie mogę się zebrać żeby dokończyć zamówienie.

jak już kiedyś pisałam ja kupuję futon, myślę, że się sprawdzi :)

a będąc w temacie materaca to powiedzcie dziewczyny czy kupuje się jakieś maty czy ochraniacze na łóżeczko, żeby się nie zamoczyło czasem? bo nie wiem czego szukać :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
‹‹ 608 609 610 611 612 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ