X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Evvelina Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zdecydowanie jestem za karmieniem piersią. Mam nadzieje że się u mnie uda bez większych problemów.

Oglądam z nieśmiałością wózki i łóżeczka, bo po stracie pierwszej ciąży gdzieś tam z tyłu głowy siedzi wielki znak zapytania. Trudno patrzeć beztrosko w przyszłość. Mam nadzieję że Maleństwo dobrze się rozwija, niedługo będę mogła podejrzeć co u niego słychać ;) Nie mogę się doczekać

Adelka91, Limerikowo, Blu, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

152303cb02.png
    Bijące serduszko 07.03. <3
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    O to masz wizytę dokładnie jak ja miałam tydzień temu we wtorek, pierwszy dzień 8tc :) A usg będzie Ci robił dziś ? ;)

Będę wyczekiwać wieści wieczorkiem :)

A już doczytałam o tym usg :)
    W pierwszej ciąży on mi za bardzo usg nie robił (tylko zlecal usg 11-14tc, 18-22tc, 28-32tc), ale teraz na pierwszej wizycie powiedziałam, że jestem przewrażliwiona i chyba jest to uzasadnione, więc chciałabym chuchać i dmuchac na każdej wizycie. Poza tym jak byłam u niego w 5+3 to był tylko pęcherzyk i powiedział, że zaloży karte ciązy dopiero jak zobaczy dzidziusia i kazał przyjsc za ok 2 tygodnie, dlatego ide dzisiaj. Mam zamiar na kazdej wizycie prosic aby pokazal mi Bąbelka i w ogole mam zamiar tym razem tak kombinowac z wizytami u dwoch doktorkow zeby co tydzien, max. co 2 byc gdzies gdzie mi go pokaza :)

mizzelka lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    kochana nie do końca bo dużo kobiet właśnie źle karmi dzieci piersią niekiedy jest tak że dziecko je tylko z jednej piersi a jak je odłożysz to dalej jest głodne z tego co oglądałam w internecie bo na youtubie to chyba wszystkie filmy obejrzałam o ciąąy i dzieciach bo ponoć najpier karmi się jedną piersią potem dziecko musi odbić i wtedy drugą pierś wypije całą a nie połowę jak zazwyczaj. a wy jak karmiłyście piersią??

Każdy postępuje według własnego schematu ..
    Każde dziecko jest w zupełności inne od drugiego, trzeciego czy też dziesiątego
    W teorii a tym bardziej w praktyce wszystko wychodzi w zupełności inaczej

Moje dziecko w porze karmienia wypijało jedną i drugą pierś, jeśli pozostawiła bym GO przy jednej piersi to tą drugą by Mi rozerwało do następnego karmienia ..
    Jak pojadł sobie, to dopiero wtedy Go pionizowałam ..

Anoolka, mizzelka lubią tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, jest to u Ciebie zrozumiałe że zamartwiasz się ..
    ale robienie usg co tydzień bądź dwa tygodnie nie jest dobre ani dla Ciebie ani dla dzieciątka ..

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LillaMy wrote:
    Kkkaaarrr, jest to u Ciebie zrozumiałe że zamartwiasz się ..
    ale robienie usg co tydzień bądź dwa tygodnie nie jest dobre ani dla Ciebie ani dla dzieciątka ..
    USG nie jest badaniem inwazyjnym i w jakikolwiek sposób szkodliwym. I tak mam dwóch lekarzy (jak wiele dziewczyn tutaj), wiec po prostu zamierzam ustawiac wizyty na zakladke, tak aby podgladac Bąbelka jak najczęściej. W poprzedniej ciąży ustawiałam wizyty u jednego i drugiego doktorka w zasadzie jedna po drugiej, dla własnej wygody, a 'suma' usg pewnie i tak byla taka sama tylko nie byly rownomiernie rozlozone w czasie

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr - też bym chciała wizyty max co 2 tygodnie :) Kombinuje co tu zrobić żeby może iść jutro wcisnąć się w kolejkę gdzie mój gin na NFZ przyjmuje, ale nawet jeśli miałby mi zrobić usg, bo w sumie aby po to bym szła :P To pewnie zrobiłby to dopochwowe a nie wiem czy to jest takie dobre jak mam plamienia :/ Boje się o Kropka :/ W sumie, u mnie to jutro już skończone 8tygodni i 2 dni, więc może coś by przez brzuch było widać, jestem raczej szczupła ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Elina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Dziś byłam na wizycie, zarodek prawie 7mm i pięknie bijące serduszko :) tylko jest mały zgrzyt bo glukoza 91,99 trochę wysoko ale zobacze co lekarz powie.

Ja uważam że dziecko trzeba przytulać, nosic, bujać bo ono tego po prostu potrzebuje. A takie które leży tylko w łóżeczku to pewnie czuje się nie kochane i podobno gorzej się wtedy rozwija.

Co do wyprawki to nawet o tym nie myślę, najpierw trzeba wytrwać do drugiego trymestru ;)

A karmienie piersią... Karmię jeszcze teraz prawie 1,5 rocznego synka i drugą dzidzię też będę pewnie długo. A butelka, wyparzacze, laktatory to nie dla mnie.

No i kwestia gina. Ja chodze na NFZ i to jest lekarz z powołania. Prowadzi moją drugą ciążę i nie zamieniła bym go na innego. U niego ciezarna kobieta siedzi w gabinecie od 0,5 do nawet prawie godziny jak jest taka potrzeba. Nie ma pośpiechu i oszczędzania na badaniach. Dziś lekarz się pyta jak się czuję, ja że zmęczona. No i oprócz standardowych badań dostałam skierowanie na alt, ast, appt, TSH, i jeszcze kilka innych.

NIE ZGODZE SIĘ Z TOBĄ CIOCIA WSZYTKIE TRZY DZIEWCZYNY kładła do łóżeczkanie lulała nie nosiła specjalnie a najstarsza z nich robi teraz studia medyczne ta po srodku chodzi do najleprzego muzeum i ma nagrane swoje pierwsze 4 płyty muzyczne a najmłdsza chodzi do 3 klasy i też za siostrą poszła w muzykę to są moje kuzynki ale to normalnie są wybitne dziewczyny jakich mało więc nie mów że to źle wpływa ja byłam całyh czas pod kloszem i co z tego nic siedze w domu do pracy nie pójdę tylko liceum skończyłam i co mi z tego. dziecko usamodzielnia się od samego początku. nie można być nadopiekuńzym.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    USG nie jest badaniem inwazyjnym i w jakikolwiek sposób szkodliwym. I tak mam dwóch lekarzy (jak wiele dziewczyn tutaj), wiec po prostu zamierzam ustawiac wizyty na zakladke, tak aby podgladac Bąbelka jak najczęściej. W poprzedniej ciąży ustawiałam wizyty u jednego i drugiego doktorka w zasadzie jedna po drugiej, dla własnej wygody, a 'suma' usg pewnie i tak byla taka sama tylko nie byly rownomiernie rozlozone w czasie

Mam troszeczkę inne zdanie ;) ale jeśli czujesz taką potrzebę to nie będę Cię przekonywać :)
    Z Filipkiem w pierwszym trymestrze miałam 3 usg z powodu krwiaka, później już tylko według schematu 3 ..

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANOOLKA nie wygląda mi na nadopiekunczą, chyba nie tak to miało zabrzmieć (wg mnie nie zabrzmiało w dodatku)
    Dziecko potrzebuje bliskości i nikt tu nie mowi o nadmiernym noszeniu czy spaniu przez 10 lat w jednym łózku....
    ZZreszta co ma piernik do wiatraka? co ma ukończenie szkoły do noszenia czy przytulania dziecka? nie rozumiem nic a nic

A karmienie to nie jest kwestia filmu na youtubie tylko kwestia natury... kazde dziecko inne, kazda matka inna i kazda relacja bedzie tu inna...
    Z mojego punktu widzenia jestesmy poniekąd samicami (przepraszam jeśli którąs z Was obraziłam ;)) i nie ma tu zadnego schematu... to jest instynktowane, naturalne, spontaniczne...

Wykarmilam dwoje dzieci nie oglądając instrukcji na youtubie... nie wpadłabym na to w zyciu ;)

Kondycja piersi... mam mały biust (malutkie A, przy karmieniu spore C nawet) ale nic mi nie wisi, kondycja jak najbardziej ok :)

Anoolka, Sunflower, mizzelka, lu.iza lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG jest na pewno mniej inwazyjne niż doppler ale i tak nie zaleca się latania co tydzien czy co 2 tygodnie na badanie jesli sytuacja tego nie wymaga...

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nie wyszlam jeszcze z domu... córa śpi... o zgrozo... 10:35 mamy już... przeziębiona wiec niech odeśpi...
    Posprzatalam za to, ogarnęłam w kuchni... i jak tylko młoda wstanie to zmykam na spacer :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina, plany planami. Życie zweryfikuje.

"Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opo­wiedz mu o twoich planach na przyszłość". Woody Allen

Rutelka, NiecierpliwaKarolina, Blu, mizzelka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auro wrote:
    "Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opo­wiedz mu o twoich planach na przyszłość". Woody Allen
    Dobre :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mdłości Mi przeszły, spojenie nadal dokucza ..

ale przebieranie Mojego posranego Syna jest dla Mnie teraz mega wyzwaniem !
    Naciąga Mnie tak że po prostu nie wiem czy mam Go nadal przebierać czy lecieć porozmawiać z muszlą ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 11:02

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Ja o wyprawie jeszcze nie myślę, z reszta dzieciątko dostaje sporo rzeczy w spadku po starszej siostrze :)

Myślę, że w ciuszki zaopatrywać się będę w okolicy lata (super wyprzedaże), wtedy nawet smyk nie jest straszny :) a reszta standardowo przez internet.

Tez chciałabym juz 2 trym. I tez dopadły mnie problemy z jelitami,.

Rutelko daj znać po wizycie.

Adelko - witaj!

Dziewczyny, nadrabiam. Jestem na wpisie z 1 marca 14:11 :), więc jeszcze trochę się zejdzie.

Wizyta super. Lekarz na znanylekarz miał różne opinie (część bardzo negatywnych, część pozytywnych), ale zrobił na mnie super wrażenie.
    Wysłuchał mojej historii starań, moich przypadłości (mutacja genu, szpital miesiąc temu, krwiak itp.) Wszystko wpisał w kartę ciąży, którą założył. Zlecił wszystkie badania I trymestru, których mu nie dałam (bo jednak trochę pokazałam), oprócz testu PAPPA. USG genetyczne mam 30.03., a kolejną wizytę u niego na początku kwietnia. No i co najważniejsze wypisał receptę na Clexane do następnej wizyty na RYCZAŁT (co jest mega ułatwieniem, bo do tej pory płaciłam 120 zł za 10 zastrzyków, a teraz 12 zł, więc różnica ogromna). Kazał leżeć i zwiększył mi Luteinę, powiedział, że to co biorę jest stanowczo za mało. Generalnie bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo jechałam "nabuzowana" z myślą, że potraktuje mnie jak śmiecia.

A co do wyprawki, parę lat temu dostałam od znajomej ciuszki, fotelik, zabawki, kocyki itp. po jej bliźniakach (chłopiec i dziewczynka). Ostatnio ściągnęłam te worki ze strychu i muszę powiedzieć, że jedyne co muszę dokupić dla dzidziusia to wózek, kosmetyki, butelka/smoczek i nianię elektroniczną. Resztę mam. Nawet pieluchy tetrowe też są. :D Oddawała mi rzeczy regularnie co 2-3 miesiące, aż do skończenia przez maluchy pierwszego roku życia, także jestem że tak powiem "obkupiona". :D

A co do mdłości pomaga mi marchewka surowa (obieram, kroję na talarki i podjadam). Po migdałach mnie jeszcze gorzej mdli.

LillaMy, Blu, mizzelka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    ja byłam całyh czas pod kloszem i co z tego nic siedze w domu do pracy nie pójdę tylko liceum skończyłam i co mi z tego. dziecko usamodzielnia się od samego początku. nie można być nadopiekuńzym.

Ja też byłam trzymana pod kloszem, nawet intensywnie :) a jednak skonczylam świetne liceum, szkołe muzyczną, 3 kierunki studiów, zajmuję się rękodziełem i grafiką komputerową.... jednym słowem - i na swoim przykładzie - nie widzę związku między troskliwością matki a realizowaniem się dziecka w życiu dorosłym...
    Twardym trzeba byc, owszem, ale to nie oznacza izolacji na linii dziecko-matka...
    Ciepło, troska, bezpieczeństwo i bliski kontakt z rodzicami sa fundamentami zdrowia psychicznego przyszłego dorosłego człowieka...

I jeszcze te nieszczęsne bluzy z kapturami czy sukienki z kokardami :) ja wybieram rzeczy bez takich "atrakcji", po prostu przed zakupem myslę czy to praktyczna rzecz czy tylko ładna...
    Spodenki mamy a'la jeans, sa miękkie, nie takie typowe jeansy jak dla dorosłego... tylko wyglądem przypominają nasze dorosłe spodnie :)
    Ja mieszkam na odludziu... wokół mnie nie ma nic procz 600 hemtarów rzepaku ;) wieje... zwlaszcza wiosna i jesienią... kaptur na głowę dobra rzecz
    Dobra, słysze jakies ruchy na górze :) mogę szybko sniadanie młodej zrobic i spadam z psami :) wreszcie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 10:46

LillaMy, mizzelka lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    Dziewczyny a jak się kondycyjnie mają Wasze piersi po karmieniu? Niektóre z Was karmą bardzo długo.
    Też jestem za karmieniem. I lepsze to dla dziecka i wygodniejsze. Już nie mówiąc o względach finansowych. Co będzie to ma być.

W ciąży i podczas karmienia smarowałam się olejami (lnianym, kokosowym itp)
    Karmiłam 15 miesięcy. Po zakończeniu laktacji zauważyłam spadek formy piersi:
    - zrobiły się "puste"
    - lekko opadły
    - pojawiły się lekkie zgrubienia przy górnych kanalikach (poszłam z tym do ginekologa ale powiedział, że to normalne, za ok 2-4 tyg samo minie)

Na szczęście równo po 2 miesiącach nabrały jędrności i wróciły do formy.
    Wróciłam do rozmiaru stanika sprzed ciąży.
    PODSUMOWUJĄC:
    PO PIERWSZEJ CIĄŻY I KARMIENIU (i odczekaniu tych 2 miesięcy) NIE ZAUWAŻYŁAM ŻADNYCH NEGATYWNYCH SKUTKÓW KARMIENIA.
    Oby po obecnej laktacji również wszystko wróciło do normy :)
    Myślę, że tu jednak znaczenie mają również uwarunkowania genetyczne.
    Nie mam ani jednego rozstępu.

mizzelka lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    A odnośnie poziomu cukru 102 przy normie 105 :) moja kolezanka - lekarz rodzinny - napisala do mnie tak:
    "Litości! Nie przekracza normy, więc nie ma co robić afery"

Czyli spuszczam z tonu, skontroluję raz jeszcze i tyle :)

Anulka, koniecznie to sprawdź. Ja mam 95 i wg lekarza i położnej to już za dużo. Normy dla kobiet w ciąży są inne. Powinno być do 90 na czczo. Może ten wynik to jakiś przypadek u Ciebie. Jeśli nie to pewnie wcześniej krzywą będziesz musiała zrobić. Zresztą ja tez, tylko u mnie problem z lekami... Daj znac jak wyszło kolejne badanie i co powiedział lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 10:50

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie rzygania ciąg dalszy bo inaczej tego nazwać juz nie można, dzis to nawet łyka wody nie moge się napić. Dobrze ze wieczorem mam wizytę u mojej gin to mam nadzieje ze dostanę znowu jakies tabletki.

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • Evee Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi mdłości jakoś ustąpiły , co mnie oczywiście stresuje :(
    Zmęczenie i taki totalny zjazd tez przeszedł ....ogólnie czuje sie bardzo dobrze w porównaniu z ostatnimi trzema tygodniami ...
    Jedyne z objawów to bóle piersi o każdej porze dnia sa inne i bolą inaczej , oraz częste siku , maz mnie opierdziela ze wariuje ale cóż mam zrobić .....

Jeśli chodzi o wózek to mi sie podoba Cybex i bugaboo , stokke tez ale amortyzacja go dyskwalifikuje ...
    Z zakupami i planowaniem sie wstrzymuje , jedyne co chce to usłyszeć znów ze jest dobrze i dziecko zdrowe ...

LillaMy lubi tę wiadomość

16.09.15 3 puste jaja plodowe [*] [*] [*]
    Jeszcze bedzie przepięknie ....!
    w57vs65g5x1yfrve.png
‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ