WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Mistrzowską akcję miałam dzisiaj właśnie w Damianie. Dostałam wczoraj skierowanie od dermatologa do chirurga na wycięcie pieprzyka. Dziś na wizycie u chirurga chirurg wypisał skierowanie na wycięcie do... samego siebie. Na piątek. Czyż to nie cudowne? ;)

I usuną Ci?
    Byłam jakiś miesiąc temu na kontroli u dermatologa, bo moje pieprzyki się zwiększyły i babka kategorycznie odmówiła usunięcia teraz. Powiedziała, że mam się zgłosić po porodzie, bo podobno przy usuwaniu jakiś prąd przez ciało przechodzi.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja byłam dzisiaj na wizycie. Ja mam bez usg. Jedynie słuchanie serduszka u położnej. Tak to chyba jest w LM.
    Szyjka nadal 1.5cm, miękka, rozwarcie na 2cm. Brxuch mocno twardnieje dzisiaj. Mam brać leki, leżeć i zaciskać nogi.
    No i moj lekarz od jutra idzie na urlop do połowy września. Trochę się martwił, że nie zdąży wrócić i ja urodzę, więc za dwa tygodnie mam się pokazać u jego koleżanki i dzisiaj mnie już poinstruował kiedy jechać do szpitala i żeby w razie czego do niego dzwonić.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na nietrzymanie moczu mój gin kazał zawczasu ćwiczyć mięśnie Kegla. Na razie jest ok.

Jutro mam wizytę i przy okazji usg prenatalne III trymestru.

Dziś byłam w laboratorium - wyniki moczu takie sobie, ale morfologia już lepsza więc liczę, że pozwoli odstawić żelazo. Byłam też u diabetologa, choć gin mnie nie wysyłał po krzywej i ... wróciłam z glukometrem. Mam mierzyć 6xdziennie, do tego codziennie mocz do kubeczka i paskami mam mierzyć czy są ketony, no i oczywiście ścisła dietka :/
    Boję się, że od tej diety ubędzie mi kg, a i tak w ciąży za wiele nie przytyłam :(

Współczuję przeżyć z lekarzami. Ja nie chodzę do gina na NFZ, z pracy też nie mam pakietów do LM. Pewnie zdarzają się tam i dobrzy lekarze, no i z właściwym podejściem... jakoś zdecydowałam się od początku, że będę chodzić prywatnie, więc pozwala mi to nabyć śmiałości, aby od gina wymagać. Zawsze mam usg małego, zawsze badanie szyjki na fotelu a potem przez usg, więc jestem spokojniejsza.

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Pumpkin, dobra akcja :-D
    cekawe czy ten lekarz nie czuł się troszkę głupio :-)

Nope. Jeszcze zażartował, że musimy się spieszyć, żeby przed porodem zdążyć...
    Ehm. No. Taki "śmieszny" żarcik. ;)

Chwilka84, India9 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa, mam mieć usuwany chirurgicznie a nie laserowo + histopatologia, bo wygląda nie za ciekawie. Zobaczymy.

Co do nietrzymania, to widzę że jednak problem się pojawia. Z tego co wiem, zniknie po porodzie, bo to głównie zasługa nacisku na pęcherz macicy i dziecka też. No ale paski dadzą mi spokój.

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Wam dziewczyny za te słowa otuchy, nawet nie zdawałam sobie sprawy ile one maja w sobie siły:)

Pumpkin, odnosnie tych pasków, to trzeba uważac, bo nieraz jak mocz zmieni pH to może Ci wyjść ten niebieski kolor, a to wcale nie będą wody tylko siku.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Chwilka za info. :)
    A pH moczu się często zmienia? Bo w sumie co 2 tyg robię badanie moczu i mam info o pH.

• Jutysia Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie do gina, któremu ufam oraz dodatkowo do LuxMedu, bo mam pakiet z pracy, badania - wiadomo. Ostatnio babka z LM oburzyła się na wizycie, że nie chcę zwolnienia, bo mam już obowiązujące od innego lekarza (wypisuje je 'mój' gin prywatnie) i że w ogóle to ja nie muszę do niej przychodzić... :/ Niemiła sytuacja. W kolejnej ciąży chyba zdecyduję się na prowadzenie tylko przez jednego lekarza, żeby uniknąć takich sytuacji...

Z innej beczki, dopiero jutro rozpoczynam pranie ubranek i pytanie do Was doświadczonych - czy używałyście płynu do płukania? Jeśli tak to wybrać tej samej marki do płyn do prania?

PS. Zaczęłam dzisiaj 31 tydzień! Nie chcę żeby ten czas tak szybko leciał...

ijpbdf9h93cgicla.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    A pH moczu się często zmienia? Bo w sumie co 2 tyg robię badanie moczu i mam info o pH.
    Nie mam pojęcia jak czśto to pH może się zmienic.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:

Z innej beczki, dopiero jutro rozpoczynam pranie ubranek i pytanie do Was doświadczonych - czy używałyście płynu do płukania? Jeśli tak to wybrać tej samej marki do płyn do prania?

Może nie nazwałabym sie doświadczona:) ale ja nie uzywam w ogóle płynu do płukania, bo to dodatkowa chemia, a włączam na pranie z podwojnym płukaniem.

Anoolka lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie używam plynu do płukania do ubranek dla dzidzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2016, 21:30

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • India9 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Ja chodzę prywatnie do gina, któremu ufam oraz dodatkowo do LuxMedu, bo mam pakiet z pracy, badania - wiadomo. Ostatnio babka z LM oburzyła się na wizycie, że nie chcę zwolnienia, bo mam już obowiązujące od innego lekarza (wypisuje je 'mój' gin prywatnie) i że w ogóle to ja nie muszę do niej przychodzić... :/ Niemiła sytuacja. W kolejnej ciąży chyba zdecyduję się na prowadzenie tylko przez jednego lekarza, żeby uniknąć takich sytuacji...

Ja piorę i płuczę w Bobini, nie wiem czy płyn musi być tej samej marki...
    Ja też chcę, żeby ciąża jeszcze trwała, bo wiem jak tęskniłam za tym stanem po urodzeniu syna i wiem, że to moja ostatnia (świadoma :P)

Blu lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że lekarka focha strzeliła.
    I dobrze, jakby była taka świetna i wszystko kompleksowo ogarniała to by nie miała takiej sytuacji.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez używam do prania i płukania bobini. Bosko ale delikatnie pachnie.
    Ja już popralam i poprasowalam ciuszki. Wszystko ułożone. Jutro pochwalę się efektem.
    Dzisiaj spakoealam torbę dla siebie a jutro spakuje dla dzidzi. Juz zaczynam czuć że wszystko tuż tuż.

kalika, Chwilka84, India9, Sylwia91, Blu lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie używam płynu do płukania. Jestem tego samego zdania co Chwilka, im mniej chemii tym lepiej ;-)

Chwilka84 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chodzę do jednej ginki prywatnie, gdzie mam USG na świetnym sprzęcie przy każdej wizycie i zawsze dość czasu na wszystkie moje pytania, i dodatkowo do innej w Luxmedzie, bo mam tam pakiet i dzięki temu darmowe badania. Na razie mi się uniknąć niezrecznych sytuacji, a co do zwolnienia, to już wymyśliłam, że powiem w jednym miejscu, że nie potrzebuję bo pracuję jako wolny strzelec i tyle, żeby właśnie takich reakcji lekarza uniknąć. Co ich to obchodzi, do ilu lekarzy chodzimy? Gince w luxmedzie za każdym razem muszę się przedstawiać i przypominać moją historię, w poczekalni czarno od ludzi, więc nigdy nie mam czasu wyjaśnić wszystkich moich aktualnych wątpliwości. Gdyby nie badania i fakt, że ginka z luxmedu wypisuje mi clexane na ryczałt, nie zawracalabym sobie w ogóle głowy podwójnymi wizytami, ale w tych okolicznościach jest to dla mnie korzystne finansowo.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin ja tak mam całą ciąże :/

Asia duży synek gratulacje :)

Ja mam na plusie już 20kg :/ omg....

Jola ja jestem na dietce a tyje normalnie a nawet za bardzo :/ także sie nie martw. ja też sprawdzam ketony ale sikam bezpośrednio na paski (przepraszam za dosłowność) :D dla mnie tak jest wygodniej.

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Albo test z sody jeszcze przed ciążowym ;) a powiedziała mi jeszcze ze nie wolno wątróbki jeść, a moja ciocia jak miała anemie to lekarz wręcz kazał jej jeść dość sporo, bo była w ciąży bliźniaczej i wyglądała jak cień człowieka, tak silną anemie miała.

Z wątróbką to akurat nie jest takie całkiem bez sensu. Ona zawiera dużo witaminy A, która u nadmiarze ma działanie teratogenne na płód (powoduje mutacje i różne defekty u dziecka). Poza tym wątroba magazynuje i przekształca wszelkie toksyny z pożywienia, którym zwierzę jest karmione (m.in. antybiotyki, hormony). Zjedzenie wątróbki czy podrobow raz na jakiś czas dramatu nie spowoduje, jednak w większych ilościach podczas ciąży nie jest wskazana. Bezpieczniejszych źródeł żelaza dostępnych jest wiele ;)

Ola_Ola, Anoolka lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• kalika Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:

Może się zmieniać z dnia na dzien. Wpływ na pH moczu ma np. dieta.

Anoolka lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj też byłam na badaniach i wszystkie wyniki dobre na szczęście :)

chwilka mam nadzieję, że to nic poważnego jednak.

a do lekarza chodzę jednego, prywatnie, nie miałam możliwości korzystania z pakietu w pracy, a nie lubię chodzić na nfz, bo przerażają mnie wszędobylskie kolejki ;/ na każdej wizycie mam usg i badanie na fotelu i ostatnio lekarz włącza 3D co by zrobić jakieś zdjęcie :)

kupiłam sobie dzisiaj koszulę taką rozpinaną na całej długości, mam nadzieję, że będzie odpowiednia do karmienia :)

ja nie będę używać płynu do płukania dla dzieciaczka, choć na co dzień uwielbiam pranie z płynem:)

byliśmy z mężem w kinie dziś, tak stwierdziliśmy, że ostatni dzwonek, żeby coś pooglądać :)

jakie te nasze pociechy są już duże :) super, że już niedługo będą z nami :)

kehlana_miyu, Dea28 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ