X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • India9 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dea - głowa do góry- niedługo będziesz przytulała swoje maluchy :-)

Ja co do kp to Wam napiszę, że gdyby nie to, że jest ciutkę lepsze od mm to od razu bym na mm się zdecydowała. Nigdy nie czułam żadnego wow w związku z karmieniem piersią, syna od początku karmiłam i mm i piersią. Drugie dziecko zamierzałam mm, ale mąż mi to wybił z głowy i pewnie znowu będę karmiła w sposób mieszany.

Wczoraj przez kilka godzin miałam skurcze BH o różnej intensywności i z różną regularnością, np. 3 skurcze co 5 min, potem przerwa 4 min, potem 10 min.
    Wzięłam dwie nospy (w odstępie 4-5 godz.) i kilka tabletek magne b6 i na wieczór mi przeszło. Nie były bardzo bolesne, ale męczące.
    Kłucia szyjki i ból spojenia znoszę już też od jakiegoś czasu. Takie są uroki ciąży i ostatnich tygodni :-)

Limerikowo lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:

Kłucia szyjki i ból spojenia znoszę już też od jakiegoś czasu. Takie są uroki ciąży i ostatnich tygodni :-)

Kurcze... Tak czytam o tym jak Was mocno spina, kłuje. A mnie w sumie nic. Czy to dobrze czy nie dobrze? :) Czasem brzuch mi twardnieje ale żadnej regularności w tym nie ma. 2 dni z rzędu a później 3 spokoju. Zepnie 2-3 razy na kilka minut, ja się kładę albo i nie + magnez i przechodzi.

No i podobnie jak część z Was nie mam pojęcia którą częścią ciała mała mnie napastuje. W ogóle nie odróżniam. Jedyne co zauważyłam, to czkawka po nim2 boomki ;P

• India9 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin to chyba nie ma reguły :-) Jedne mają skurcze przepowiadające inne nie. Jedne bardziej odczuwają drugie słabiej. Jedne mają siarę w ciąży inne nie. Jednym już brzuszki w dół lecą, innym trzymają kształt. Także to kwestia czysto indywidualna :-)

Mnie się wydaje, że moja kopie nóżkami w prawy bok, a po lewej stronie wypina pupę i plecki. No i głową bezsprzecznie wciska się w szyjkę. Wczoraj to tak mnie zabolało, że czekałam aż mokro mi się zrobi :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 17:30

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Niecierpliwa wody chlusneły ale nie wszystkie.jak wsiadałam do auta to sie saczyły i jeszcze jak leżałam pod ktg a jak mi lekarz kazał wejść na fotel i mnie zbadał to wypłynęła chyba reszta. Nie chce was straszyć ale ja szyjke w poniedziałek dopochwowo miałam 25mm i niby trzymała.wody chlusnęły i w szpitalu już 1,5cm rozwarcia.teraz sobie gdybam że może trzebabyło wymusić założenie pessara jeszcze jak szyjka miała 31mm może coś dłużej byśmy wytrzymali.bede mądrzejsza na przyszłość ;-)
    Blu ja leże w szpitalu u siebie w mieście a badania mamy w Rzeszowie.
    Rutelka póki co zero w cyckach i nie nastawiam sie na karmienie.
    Iskierko Krystianek miał podpięty tlen tylko pare godzin tak to oddychają sami. Neonatolog mówi że to zasługa sterydów.
    U mnie była szyjka 4 cm a po miesiącu zrobiła się 1.8 cm... bez gadania zalozyl pessar. A powinni ci zalozyc tym bardziej ze blizniacza ciąża.
    Super ze jest Oki. .. oby tak dalej. Niech zdrowo rosną; )

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India z tymi ruchami to dokladnie tak jak u mnie. Tez czuje i eidze nozki po prawej. Czasami w okolicach pepka wystaje mi taka mala spiczasta gorka. Stawiam ze to moze kolano. Zobacze we wtorek jak faktycznie jest ulozony

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaczej jest z laktacji po sn i po cc.
    Najgorzej jak zmuszają w szpitalu, każdy ma wolny wybór. I co ciąża to jest inaczej... kuzynka z synkiem miała kilka dni pokarm a z córką juz lepiej.
    Teraz mam cicha nadzieje ze tez bd z KP ok jak z córką. Ale zobaczymy...
    Herbatki nic nie dają. .. serio.
    Albo ktoś ma zdolność albo nie. Warunki tez są wazne... poród stres... jest w grom tych czynników. A na tym droga się nie konczy... jeszcze układ piersi sutkow itp... dziecko może nie łapać. .. albo bd podrażnione. Długa i ciężka historia. Choć ja wspominam laktacji miło... bo było wszystko w porządku.

Dea28 lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Hej, Dea - głowa do góry- niedługo będziesz przytulała swoje maluchy :-)

Ja co do kp to Wam napiszę, że gdyby nie to, że jest ciutkę lepsze od mm to od razu bym na mm się zdecydowała. Nigdy nie czułam żadnego wow w związku z karmieniem piersią, syna od początku karmiłam i mm i piersią. Drugie dziecko zamierzałam mm, ale mąż mi to wybił z głowy i pewnie znowu będę karmiła w sposób mieszany.

Wczoraj przez kilka godzin miałam skurcze BH o różnej intensywności i z różną regularnością, np. 3 skurcze co 5 min, potem przerwa 4 min, potem 10 min.
    Wzięłam dwie nospy (w odstępie 4-5 godz.) i kilka tabletek magne b6 i na wieczór mi przeszło. Nie były bardzo bolesne, ale męczące.
    To u mnie wczoraj podobnie się czułam. .. tylko gin mówił żeby nie brać nospy tylko buscopan czy coś takiego no i magnez :)

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Pumpkin to chyba nie ma reguły :-) Jedne mają skurcze przepowiadające inne nie. Jedne bardziej odczuwają drugie słabiej. Jedne mają siarę w ciąży inne nie. Jednym już brzuszki w dół lecą, innym trzymają kształt. Także to kwestia czysto indywidualna :-)

Mnie się wydaje, że moja kopie nóżkami w prawy bok, a po lewej stronie wypina pupę i plecki. No i głową bezsprzecznie wciska się w szyjkę. Wczoraj to tak mnie zabolało, że czekałam aż mokro mi się zrobi :-P
    Dokładnie... z córką miałam siare juz w 21 tyg ciąży. Teraz cisza. W pierwszej ciąży mogłam dużo rzeczy robić i nic z szyjka nie było teraz już słabo i musze leżeć. ..
    Skurcze tez tak nie odczuwałam kiedyś a teraz dość dość i te napiecia.

• India9 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mizzelka, ja też drugą ciążę przechodzę inaczej niż pierwszą, chociaż ruchy i siara pojawiły się w tych samych tygodniach.
    Ale w tej ciąży mam częściej chandrę no i o wiele częściej skurcze mnie dopadają. Nospę wzięłam pierwszy raz od kilku tygodni, no i po prostu bez niej nie dałabym rady wczoraj.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo. Bez tego zamiennika byłoby ciężko. .. jak przed porodem... a jak po 16 mi przeszło tak mam spokój do tej pory a potem schizy ze to juz i nie dotrwam. Ehhh... co ciąża to inaczej :)

• India9 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja biorę pod uwagę poród nie wcześniej jak po 20.09 :-)
    Będę schizowała jak wody odejdą albo przestanę czuć ruchy, a tak to pełen luz ;-) Przynajmniej taki mam plan

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka chłopcy maja wbite kroplówki w głowy i nie da rady przez to ich wyciagnać.próbują Adriankowi odstawić i wtedy bede mogła go kangurpwać i przystawiac do piersi.

Kalika rana po cc daje o sobie znać ale jakoś to zniose byle chłopakom nic nie było.

Mizzelka człowiek madry po fakcie.21 lipca miałam szyjke 31mm mogłam wtedy zakładać pessar. Ale jak rozmawiałam z jedną położną mogłoby to coś pomóc albo by było tak samo. Moge teraz gdybać,mieć wyrzuty do samej siebie ale przynajmniej jestem mądrzejsza na przyszłość bo nie zarzekam sie że nie chce kolejnych dzieci jak los nam da. Tyle czekaliśmy na te myszki że przygarne i wiecej dzieci. Zaraz ide do chłopaków bo o 20 zaczynaja lampy.

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie np gin powiedzial ze przy skurczach to roznie jest z tym pessarem bo czasami on pobudza czynnosc skurczowa. To jednak cialo obce. Ale tak to jest ze kazda ciaza inna jak i organizm kazdej z nas i nigdy nie wiadomo co byloby lepszym rozwiazaniem

Dea trzymam kciuki za chłopców. Oby jak najszybciej pozbyli się kroplowek i mogli wyjsc z inkubatorow

Dea28 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea zdrówka dla chłopców :* obyś jak najszybciej mogła ich przytulić !

Mój maluch się wypchnal z dołu i teraz leży na ukos :/ czasami nawet w poprzek ( dziś to uczynił ) z jednejstrony fajnie bo jak się wyciągał i wbijał w szyjkę to aż oczy mi na wierzch wychodziły, a z drugiej kieosko, bo im bliżej porodu tym bardziej myślę żeby spróbować jednak sn

Dea28 lubi tę wiadomość

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea kochana trzymaj się! Nie wyobrażam sobie co możesz czuć nie mogąc przytulić swoich maluszków, ale musisz być silna dla nich. Laktacją się nie przejmuj, będziesz kp to super, a jeśli nie to przecież po coś wymyślili mm. A już pytania ludzi o tak intymną rzecz jak karmienie uważam za co najmniej niestosowne.. Najważniejsze co możesz im dać to swoją miłość, a tego masz na pewno pod dostatkiem :) Będzie dobrze.

Wiem dziewczyny, że Wy w większości macie już wyprawki skompletowane, ale my dopiero zaczęliśmy i kupiliśmy: łóżeczko, materacyk, pościel i poszewki, bujaczek, przewijak, rożek, ręczniczek i kilka ciuszków. W tym miesiącu jeszcze wanienka. No i cieszę się jak dziecko ;):) No musiałam się z Wami tym podzielić :)

Blu, Reni@, Sylwia_i_Niki, Limerikowo, Chwilka84, NiecierpliwaKarolina, Rutelka, Dea28, Evelle, kehlana_miyu, szynszyl, Sunflower lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka86 ja też uwielbiam zakupy dzidziusiowe wiec doskonale Cie rozumiem :D

Mam strasznie sucha skórę na brzuchu. W zasadzie to zaczyna się łuszczyc. Wieczorem nakładam grubą warstwę kremu na rozstępy. Do południa też zaczęłam smarować dodatkowo balsamem i nic nie pomaga. Nie mogę wmasować kremu ani za często smarować zeby nie pobudzać skurczów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 21:37

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ a pojawił się juz jakiś rozstęp? Może to tak po prostu od gorąca i np materiału? Często mnie swędzi brzuch jak mam bluzke czy sukienkę z domieszką czegos innego niz bawełna.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczescie rozstępów nie mialam ani w pierwszej ciąży ani teraz. Mam nadzieję ze tak zostanie. Chyba pójdę do apteki po jakis krem do skóry atopowej moze da rade nawilzyc

NiecierpliwaKarolina, mizzelka lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Reni@ a pojawił się juz jakiś rozstęp? Może to tak po prostu od gorąca i np materiału? Często mnie swędzi brzuch jak mam bluzke czy sukienkę z domieszką czegos innego niz bawełna.
    Od zmiany temperatury może swedziec tez skóra w ciąży bo jest jakaś wrażliwość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 22:40

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie niestety wyskoczyły kilka dni temu rozstępy ;-( mimo codziennego nakladania kremu po kilka razy... ale co się dziwić skoro brzuch mam już ogrooooomny!

To my dzisiaj:
    c0a3ae0e90895b1dmed.jpg

marlon, Rutelka, kalika, Anieńka, aneta93, Blu, Dea28, Kasik2, Eryka, Chwilka84, kehlana_miyu, szynszyl, Sunflower, MMM2016, Limerikowo, kasia_1988, mizzelka lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ