X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    A jak nie mam skierowania do cc to tez nie mogą odmówić ?
    Mam tylko opis moich prenatalnych (które robiłam w prywatnej klinice ) i tam jest to uwzględnione.

na cc musisz miec skierowanie, bo sie trzeba do szpitala wczesniej na termin umowic i stawic jesli masz planowane. a w niektorych szpitalach wrecz jeszcze dodatkowo klasyfikuja do cc i badaja normalnie zanim cie wpisza takze sie zorientuj, bo ja dzis bylam w spzitalu i powiedzieli mi ze bez skeirowania nawet nie mam co przychodzic sie umawiac

edit. Mimo ze ja po 1 cc jestem i jesli sie nie zgodze na sn to musze mi robic drugie cc, ale i tak skierowanie chca od lekarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 17:32

• marlon Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wczorajszej nocy nie mieliśmy prądu. Apokalipsa. Niby Warszawa, a drzewa powalone, kable pozrywane, podtopienia.

Dzisiaj zamówiłam wanienkę i jestem w pełnej gotowości!

Wszystko staje się bardzo realne.

Pomału zacznę się pakować.

Tak Was czytam i zapominam, że mam termin na sam koniec października, więc jeszcze mam troszkę więcej czasu.

Remont skonczony, jutro pani od sprzatania wpada, zeby wykonac grubsze akcje, teraz tylko czekam, az włączą nam wodę i będę mogła od Rodziców juz do siebie wrócić.

Mieszkałam u nich od czerwca, bo Mąż wyjeżdżał, potem nie było wody ciepłej ponad miesiąc i jak kocham ich nad życie to cieszę, się, że mam swoje miejsce :) Z resztą mój Tata jest jednym z powodów mojego dramatycznego przyrostu wagi :)

W piątek się wizytuje. Ciekawe co u Młodego :)

Jutysia, Rutelka, Limerikowo, szynszyl lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Adrenalina ja swojego męża jak układaliśmy ubranka do szafy to też pytałam po kolei co to jest :) już wszystko ładnie umie, choć jego osobisty podział mnie bardzo rozbawia, typu: góra, na która trzeba coś ubrać :)

Haha, to samo robiłam:)gdzie co jest ułożone i jak się nazywa:)

szynszyl lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    na cc musisz miec skierowanie, bo sie trzeba do szpitala wczesniej na termin umowic i stawic jesli masz planowane. a w niektorych szpitalach wrecz jeszcze dodatkowo klasyfikuja do cc i badaja normalnie zanim cie wpisza takze sie zorientuj, bo ja dzis bylam w spzitalu i powiedzieli mi ze bez skeirowania nawet nie mam co przychodzic sie umawiac

edit. Mimo ze ja po 1 cc jestem i jesli sie nie zgodze na sn to musze mi robic drugie cc, ale i tak skierowanie chca od lekarza
    Rozumiem. Z tym ze ja nie chce rodzic w szpitalu u siebie w mieście tylko w prywatnej klinice. Ale się tak zastanawiam co będzie jak zacznie się odklejać łożysko i nie będę miała wyjścia, to co w tedy ? Odmówią mi cc przy przodującym łożysku, bo się nie umawiałam ?

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestesmy dzisiaj po wizycie :) wszystko u mnie pieknie, wrecz idealnie... doktorek powiedzial ze raczej nie mam sie spodziewac porodu wczesniej niz w ostatnim tygodniu :) wiec torby jeszcze nie pakuje :p jakos ten koniec sie odd mnie dzisiaj oddalil... myslalam ze to blizej a tu jeszcze miesiac spokojnie :) chyba ze maly zaskoczy wszystkich :) no i zwolnil z waga! 2430g :)

Chwilka84, Jutysia, marlon, Limerikowo, Reni@, Blu, Pumpkin, kehlana_miyu, kasia_1988, Dea28, szynszyl lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, przez te ponad 8 miesięcy prawie zapomniałam jak gówniane są te bóle okresowe :-/ mam ochotę wyjść z siebie i stanąć obok :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 5 września 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Jestesmy dzisiaj po wizycie :) wszystko u mnie pieknie, wrecz idealnie... doktorek powiedzial ze raczej nie mam sie spodziewac porodu wczesniej niz w ostatnim tygodniu :) wiec torby jeszcze nie pakuje :p jakos ten koniec sie odd mnie dzisiaj oddalil... myslalam ze to blizej a tu jeszcze miesiac spokojnie :) chyba ze maly zaskoczy wszystkich :) no i zwolnil z waga! 2430g :)

Super, że wszystko w porządku i bardzo ładna waga :-) teraz masz czas na zbieranie sił :-)

lu.iza lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Ja tez biore gatki ale nie wiem czy to jedno czy wielo razowe a tez ide na cc, no ogolem gacie trzwba nosic vo do czegos wklady poprodowe trzeba przykleic :)
    pamiętam po moich dwóch wcześniejszych porodach położne przychodziły i kazały leżeć bez majtek,na podkładach, tylko do łazienki albo na badanie zakładałyśmy zwykłe bawełniane figi dla podtrzymania podkładów. Duży nacisk kładły pielęgniarki na jak największe "wietrzenie" , a nie oszukujmy się w pierwszych dobach po porodzie ma się ograniczone ruchy, bo wszystko boli więc duużo leżałam roznegliżowana, ale chyba warto było bo dziewczyna, która bardzo się wstydziła i cały czas była w bieliźnie dużo gorzej przechodziła gojenie niż pozostałe "wywietrzone" dziewczyny (:

szynszyl lubi tę wiadomość

km5scbxmnqd7jrtx.png

Wysłany: 5 września 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina, nie wiem jak jest z cc, bo w ogóle się nie orientowałam w temacie, ale na logikę wydaje mi się, że przy łożysku przodującym nie każą rodzić sn. Zwłaszcza gdyby coś się działo. I chyba w takiej sytuacji nie ma znaczenia czy masz skierowanie czy nie (chodzi mi o sytuację nagłą, przy umówieniu na konkretny termin raczej już musisz mieć).

adrenalina lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.badziak

ja mialam pierwsza tez cesarke a po tym nie ma co wietrzyc bo blizna przez pierwsza dobe i tak jest zaklejona duzym plastrem z opatrunkiem dopiero nastepnego dnia ją sciagaja, ja caly czas chodzilam w gaciach siateczkowych z podpsaka a jak lekarz na obchod przychodzil to tylko kazal odslonic blizne nie kazal mi gaci sciagac ani nic takiego

Dea28, mizzelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina

w panstwowych sxpitalach to wssystko jest mozliwe, a oni nie zawsze badsja prxy przyjeciu a na skierowaniu masz wyraźnie napisane powod ciecia wiec skierowanie na w razie w miec nie zaszkodzi, bo moze sie przydac a moze nie

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozmawiałam z ginekologiem odnośnie cc to powiedział że u nas w szpitalu a rodze w klinicznym państwowym nie ms czegoś takiego jak umawianie się ma cc. To prowadzący decyduje o potrzebie przeprowadzenia cc. A nir lekarz którego się spityka pierwszy raz na ip.
    Dziwne.
    Dodał że nie można zmusić kobiety do porodu sn jeżeli ta powie że nie będzie np współpracować. Ale tego nikt nie powie z lekarzy. Chociaż pewnie można spotkać buraka który ppowie żeby jechać do innego szpitala.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam cały dzisiejszy dzień! Pierwsze co to patrzyłam na pierwszą stronę, czy przypadkiem nie mamy kolejnego bobasa forumowego, ale widzę, że grzecznie siedzą w brzuchach :p

Lu.iza super, że wizyta udana. Jakby ni było jeszcze sporo czasu do terminu, może akurat będzie troszkę szybciej ;)
    My też po wizycie. Doktorek stwierdził, że raczej trochę wcześniej urodzę... cokolwiek to znaczy ;) Niestety nie znam wagi małego :/ moja mama wzięła sobie 3 dni urlopu na ostatnie dni września, jestem ciekawa czy ma dobre przeczucie :)

marlon, Rutelka, lu.iza, szynszyl, Dea28 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się niepokoję z tego powodu. Muszę się lekarza zapytać. Oby synek grzecznie siedział i te nieszczęsne łożysko.

W prywatnej klinice biorą mnie z takim łożyskiem od razu na cc, być może niedługo poznam datę. Ale boje się tego co może wyskoczyć po drodze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Rozumiem. Z tym ze ja nie chce rodzic w szpitalu u siebie w mieście tylko w prywatnej klinice. Ale się tak zastanawiam co będzie jak zacznie się odklejać łożysko i nie będę miała wyjścia, to co w tedy ? Odmówią mi cc przy przodującym łożysku, bo się nie umawiałam ?
    Nic się nie martw. Noś ze soba kartę ciąży. Masz tam wpisane łożysko przodujace? Tak czy tak jak powiesz o przodujacym na ip to nie odmowia cc. Dopiero niedawno mi podniosło się łożysko więc się dowiadywalam jak to wyglada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 20:49

adrenalina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Jak rozmawiałam z ginekologiem odnośnie cc to powiedział że u nas w szpitalu a rodze w klinicznym państwowym nie ms czegoś takiego jak umawianie się ma cc. To prowadzący decyduje o potrzebie przeprowadzenia cc. A nir lekarz którego się spityka pierwszy raz na ip.
    Dziwne.
    Dodał że nie można zmusić kobiety do porodu sn jeżeli ta powie że nie będzie np współpracować. Ale tego nikt nie powie z lekarzy. Chociaż pewnie można spotkać buraka który ppowie żeby jechać do innego szpitala.
    Jak widać co kraj to obyczaj... uważam, że tak powinno być. Prowadzący powinien decydować i dawać skierowanie a szpital powinien to respektować. A nie tak jak u mnie - bieganie po zaświadczenia, później kwalifikacja w szpitalu u gina który wyznacza termin.

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    I ja tez juz chetnie urodzę :) wczorajsza próba kochania sie z mężem przeważyła na wszystkim :p to była jakas masakra, czuje sie jak słoń, z boku na bok ledwo sie przewracam i najlepiej mi jak leżę jak kłoda... chce urodzić i tulić sie z moimi chłopakami :) ale z każdym inaczej :)

U nas była wczoraj udana próba przytulanka :) Coraz rzadziej to się zdarza, no ale czasem się uda. Po wszystkim mały dostał czkawki haha :P to nie wiem czy się wodami zakrztusił biedaczek czy co :D
    A tak na poważnie to myślę, że każda z nas się czuje ciężkawo, ja już ledwo sama z wanny wychodzę, jeszcze trochę i chyba mąż będzie mnie wyciągał. Cóż.. ale już bliżej niż dalej :)

lu.iza, Chwilka84, szynszyl lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    U mnie leciało regularnie w nocy jakos od 22/24 tygodnia... tak z 3 tygodnie i potem przestało. Widze ze mam teraz czasem zaschnięte troszkę albo po kąpieli jak nadusze to troszkę leci ale nie mam problemu z wyplywaniem. Mam nadzieje ze po porodzie ładnie sie uaktywni bo cos tam w środku jest :)

U mnie za to nic :( Wiem, że nie każda kobieta przed porodem musi tego doświadczyć, ale ja mam PCO i słyszałam, że przy tej nieszczęsnej przypadłości mogą wystąpić problemy z laktacją. A tak bym chciała KP.. Mam nadzieję jednak, że takie problemy mnie ominą.

l54t4dr.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Jak widać co kraj to obyczaj... uważam, że tak powinno być. Prowadzący powinien decydować i dawać skierowanie a szpital powinien to respektować. A nie tak jak u mnie - bieganie po zaświadczenia, później kwalifikacja w szpitalu u gina który wyznacza termin.

No właśnie każdy następny lekarz uważa że jest mądrzejszy od lekarza prowadzącego czy jak? A kwalifikacja na cc to już wogole głupota. No ale cóż Polska....
    :-)
    Może rzeczywiście tak jak dziewczyny podpowiadają warto mieć wpis o łożysku przodujqcum żeby nie było niespodzianek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 21:12

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem kto jeszcze ale pamiętam że BLU masz też mała różnice wieku między dzieciaczkami. Jak rozwiazesz kwestie spacerow z maluszkami? Platforma siedzisko czy wozek podwojny?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
‹‹ 697 698 699 700 701 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ