X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Dzięki dziewczyny za wszelkie rady. Lekarz powiedział cytuję: "wstaje pani tylko na siku", no więc zrozumiałam, że bezwzględne leżenie.. Czasami oprę się na ręce i nie leżę tak zupełnie płasko. Czuję, że brzuch się mniej napina więc jestem pozytywnie nastawiona.
    Najbardziej to mi żal tego mojego męża bo wszystko na jego głowie zostało. Wczoraj był w sklepie podpytać o wózki, w domu jeszcze malowanie niedokończone, pranie leży, o prasowaniu nie wspomnę, obiad w powijakach..
    Wyobrażałam sobie wrzesień jako czas przygotowań a nie leżenia ale jak mus to mus.. Zła tylko jestem, że już od sierpnia nie poszłam na zwolnienie lekarskie to już bym co nieco więcej miała porobione.
    Z dobrych informacji to mama dziś podrzuci mi barszczyk i obiecała zabrać trochę rzeczy do prasowania to zawsze już coś. Teściowa też dzwoniła, że może pomóc więc źle nie jest. Ale ja bym chciała sama no wiecie jak to jest czeka mnie pranie małych ciuszków i chciałam je prasować sama, tak się na to cieszyłam a tu ktoś inny to będzie musiał zrobić. Tak w ogóle to mąż musi jeszcze sporo rzeczy z wyprawki kupić no i biedak idzie na zakupy w weekend, powiedział, że zdjęcia ciuszków mi będzie wysyłał, żebym akceptowała czy ma brać czy nie.
    Przepraszam za moje marudzenie..
    Nie martw się kochana, jeszcze nie raz po porodzie będziesz miała okazję uprać i uprasować malutkie ubranka. Wiem, że to przykre bo czekamy na te przygotowania całą ciążę, ale najważniejsze jest zdrowie Twojego dzidziusia. Jak lekarz kazał leżeć to leż grzecznie :*

diewuszka86 lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na usg. Hania waży 2,5 kg i ogólnie jest wszystko ok :) Tylko ta moja waga...przez miesiąc przybyło mi 4 kg i czuję się jak słoń :P

kasia_1988, Reni@, NiecierpliwaKarolina, Sylwusia100, diewuszka86, szynszyl, Chwilka84, Rutelka, India9, Sunshine89, aneta93, Blu, kehlana_miyu, KKasiaKK, Kasik2, mizzelka, Jutysia, kalika lubią tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka ja doskonale Cie rozumiem. W pierwszej ciąży wyladowalam w szpitalu na prawie 7 tyg od 30 tyg ciąż y. Nie mialam prawie nic kupione dla Malego. Teraz tez lezalam kilkanascie tygodni. Wytrzymasz te 3-4 tygodnie i bedzie super :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2016, 16:07

diewuszka86 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hajdi wrote:
    A mnie przez bole brzucha i zmniejszona ruchliwosc Lideczki skierowali na jtg ale kazali byc gotowi na wszystko... Trzymajcie kciuki.

Trzymam kciuki mocno! Daj znać koniecznie.

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hajdi wrote:
    A mnie przez bole brzucha i zmniejszona ruchliwosc Lideczki skierowali na jtg ale kazali byc gotowi na wszystko... Trzymajcie kciuki.

Trzymajcie sie. kciuki zaciśnięte

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obudziłam Sie z drzemki.
    W nocy nie mogę spać, znaleźć pozycji. A w dzień tylko głowa do poduszki i mnie nie ma. A przeciez w nocy jest chłodniej.
    Dziś czuje małego mega nisko. Nie wiem jak to opisać. Tak jakby gmyral za spojeniem i te ruchy nie są bardzo odczuwalne tylko jakby spod ziemi.
    Dziś mam ochotę zjeść wszystko i nic.
    Dzień marudy. Planowałam sprzątanie i pranie i oczywiście nic z tego. Wywalilam wszystko z komody i sąsiad zaczął wiercic. Wkurzyłam się i poszłam spać.

Ja,gdy miałam plamienia i problemy szyjkowe to moja gin nakazała kategoryczne lezenie plackiem. Wstawanie tylko na siku. Przelezalam prawie 3 mce. Mąż mi zrobił centrum dowodzenia w salonie z dostępem do kompa, pilota. Wszystko mi naszykowal na wyciągnięcie ręki. I jakoś zlecialo.
    To już końcówka, wiec dziewczyny będzie dobrze. Dzidziusie są duże :)

Rutelka, Reni@, diewuszka86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka mój tak samo od wczoraj nisko siedzi. Tak samo to odczuwam.

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My powtórzyliśmy te cholerne D-dimery i po mim Fraxiperyny nawet minimalnie sie zwiększyły, dr zmieniła mi zastrzyki na Clexane (czy jakos tak), za tydz kontrola;/
    W ogóle mam mega doła, strasznie się martwie żeby Małemu nic nie przeszkadzało i żeby mógł zdrowo rosnąc, końcwka ciąży a tu same problemy nam powychodziły i ta krew i ta ilość wód płodowych.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka, a kiedy to dodatkowe badanie pod kątem wód masz?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie za 2 tyg,ale raczej na pewno umowie sie wcześniej bo ja nerwowo i psychicznie nie wytzrymam

ex2bi09komf7ydjp.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dzisiaj KTG i badanie na fotelu. Na Ktg skurczów brak, szyjka długa, ale miękka i przepuszcza jeden palce. Dr zabroniła dotykać brzucha przez tydzień, żeby donosić.
    Nie spodziewałam się tego rozwarcia, ciekawe ile można chodzić z miękką i rozwartą szyjką; W poprzedniej ciąży poród się zaczął tydzień po takiej diagnozie, tylko wtedy szyjka była krótka.

Wiem, że wiele z Was ma szyjkowe problemy, ale już teraz nie pamiętam u której na czym dokładnie polegają. Możecie mi napisać od kiedy macie rozwarcie ( te, które mają ;-) )

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Teoretycznie za 2 tyg,ale raczej na pewno umowie sie wcześniej bo ja nerwowo i psychicznie nie wytzrymam
    No 2 tygodnie to mega dużo czasu w takiej sytuacji, tym bardziej, że ciąża prawie donoszona....

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Ja miałam dzisiaj KTG i badanie na fotelu. Na Ktg skurczów brak, szyjka długa, ale miękka i przepuszcza jeden palce. Dr zabroniła dotykać brzucha przez tydzień, żeby donosić.
    Nie spodziewałam się tego rozwarcia, ciekawe ile można chodzić z miękką i rozwartą szyjką; W poprzedniej ciąży poród się zaczął tydzień po takiej diagnozie, tylko wtedy szyjka była krótka.

Wiem, że wiele z Was ma szyjkowe problemy, ale już teraz nie pamiętam u której na czym dokładnie polegają. Możecie mi napisać od kiedy macie rozwarcie ( te, które mają ;-) )

Ja teraz nie mam rozwarcia (no chyba ze sie juz zrobilo ;) ) Ale poprzednio mialam w 33/34 tygodniu a urodzilam po skonczonym 39

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie często o zmniejszonej liczbie ruchów, a czy któraś odczuwa zwiekszona? Moj maly jest strasznie aktywny i praktycznie nie śpi, odnoszę takie wrażenie. Albo go budzą moje skurcze? Nie mam pojecia ale rzadko jest tak ze nie czuje, a w nocy reaguje jak tylko się podniosę. Nie sa to ciężkie ruchy ale takie przeciąganie, wypychanie.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilko trzymam kciuki. Będzie dobrze. Wiem ze to nie łatwe ale postaraj sie nie stresowac za bardzo

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Piszecie często o zmniejszonej liczbie ruchów, a czy któraś odczuwa zwiekszona? Moj maly jest strasznie aktywny i praktycznie nie śpi, odnoszę takie wrażenie. Albo go budzą moje skurcze? Nie mam pojecia ale rzadko jest tak ze nie czuje, a w nocy reaguje jak tylko się podniosę. Nie sa to ciężkie ruchy ale takie przeciąganie, wypychanie.

Aneta u mnie tak samo jest. Mam wrazenie ze wogole nie spi. Ze starszym synkiem mialam tak samo. Ciagle sie ruszal

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Aneta u mnie tak samo jest. Mam wrazenie ze wogole nie spi. Ze starszym synkiem mialam tak samo. Ciagle sie ruszal
    Mam nadzieję że po drugiej stronie brzucha synek byl łaskawszy? :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93, wydaje mi się, że nasze dzieci na tyle podrosły, że łatwo jest je teraz trącać i szturchać, rozbudzać i od razu reagują, a z drugiej strony mogę się przez sen ruszać i my na tym etapie je bardziej czujemy po prostu, bo są duże.
    Ja też obserwuję teraz wzmożoną aktywność, ale wcześniej jak mało Adę czułam i starałam się ją zaczepiać, to nie odpowiadała, a teraz odzew raczej natychmiastowy

aneta93 lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Ja teraz nie mam rozwarcia (no chyba ze sie juz zrobilo ;) ) Ale poprzednio mialam w 33/34 tygodniu a urodzilam po skonczonym 39
    A wtedy leżałaś od 33/34 tygodnia?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Pielęgniarka mój tak samo od wczoraj nisko siedzi. Tak samo to odczuwam.
    Moja mała od dwóch dni też przewierca mi spojenie na wylot. Czasami aż nie wiem, jak się zachować, bo mam wrażenie, jakby jej główka miała przebić mi się przez skórę i wyjrzeć na zewnątrz. Wizytujemy 19.09, więc mam nadzieję podpytać lekarza, czy taki stan utrzyma się już do samego porodu, czy też może zwiastuje urodzenie kruszyny przed terminem :P

W ogóle jak tak sobie pomyślę, że jesteśmy niemal na mecie z naszymi brzuszkami, to zaczynam odczuwać pierwszy niepokój związany z samym porodem, jak i macierzyństwem. Oczywiście chcę wierzyć, że wszystko pójdzie szybko i sprawnie :D, a ja będę najlepszą mamą na świecie dla mojej córci, ale wiadomo jak to jest. Tym bardziej, gdy jest się pierworódką i ten strach przed nieznanym czai się gdzieś rogiem.

Dziewczyny, części z Was gratuluję udanych wizyt, a za inne trzymam kciuki, co by szyjki wytrzymały, a z maluszkami było wszystko w jak najlepszym porządku :)

Rutelka, diewuszka86, Jutysia lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png
‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ