Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Rutelka ja mam pytanie do Ciebie odnośnie kwasu foliowego w zmetylowanej formie. Przyjmujesz w osobnej tabletce? Jak się nazywa i czy jest na receptę.
Bo ja mam w zestawie dla ciężarnych a szukam czegoś na po porodzie co będę przyjmować w okresie kp.
-
Rutelka wrote:MMM ale z przyczajki żeś urodziła
To jednak w poniedziałek był wśród nas poród... hehe. Gratuluję synka. Witold to piękne i dostojne imię.
Rodziłaś SN? Podejrzewam, że tak, bo o 1:39 to pewnie nagła akcja była.
Aga85 gratulacje!!! Córeczka dużaaaaa.... oj klocuszek. Ty miałaś CC czy SN? Zdrówka dla was i odpoczynku dla dzielnej mamusi.
No, jeszcze się październik nie zaczął, a już 12 mam jest rozpakowanych.
WITAMY NA ŚWIECIE!
25.sierpnia 2016 r.
1. Dea28 – SYN Adrian 2100g, 49 cm i SYN Krystian 1700g, 47 cm, godz. 7:00, poród CC w 33t3d
16.września 2016 r.
2. Ola_85 – CÓRKA Amelia 2780g, 50 cm, godz. 16:58, poród CC w 36t6d
3. Sunflower – CÓRKA Alicja 2600g, 51 cm, godz. ?, poród CC w 37t5d
17.września 2016 r.
4. Asia_08 – SYN Mateusz 3000g, 54 cm, godz. 10:13, poród SN w 37t0d
19.września 2016 r.
5. Ibiza – CÓRKA Julia 3370g, godz. 10:25, poród SN w 38t2d
21.września 2016 r.
6. sarcia123 – SYN Ignacy 3360g, 54 cm, godz. 09:31, poród CC w 37t0d
24.września 2016 r.
7. India9 – CÓRKA Adrianna 2870g, 53 cm, godz. 10:20, poród SN w 37t3d
26.września 2016 r.
8. MMM2016 – SYN Witold 3740g, 54 cm, godz. 01:39, poród SN? w 38t5d?
27.września 2016 r.
9. NiecierpliwaKarolina – SYN Aleksander 4300g, 61 cm, godz. 09:37, poród CC w 39t1d
28.września 2016 r.
10. Canario – CÓRKA Natalia 3650g, 57 cm, godz. 09:11, poród SN w 38t4d
11. Kasia! – CÓRKA Magdalena 3350g, 54 cm, godz. 14:30, poród CC w 39t1d
29.września 2016 r.
12. Aga85 – CÓRKA Alicja 4000g, 58 cm, godz. 9:30, poród SN/CC? w ?t?d
Ja miałam CC.
Alicja urodziła się w 39 tc.
Aga -
nick nieaktualnyKasik2 wrote:Rutelka ja mam pytanie do Ciebie odnośnie kwasu foliowego w zmetylowanej formie. Przyjmujesz w osobnej tabletce? Jak się nazywa i czy jest na receptę.
Bo ja mam w zestawie dla ciężarnych a szukam czegoś na po porodzie co będę przyjmować w okresie kp.
Ja kupowałam przez internet z firmy Swanson bezpośrednio z USA, o tu:
http://www.swansonvitamins.com/swanson-ultra-folate-5-methyltetrahydrofolic-acid-800-mcg-30-veg-caps Tu tabletki po 800mcg.
a jest jeszcze po 1600 mcg -> http://www.swansonvitamins.com/swanson-ultra-maximum-potency-folate-5-methyltetrahydrofolic-acid-1600-mcg-30-veg-caps
Na początku ciąży przez I trymestr brałam po 2 tabletki tego w większej dawce czyli razem 3200 mcg dziennie.
Potem przeszłam na 1 tabletkę 1600mcg. A teraz biorę 800 mcg.
Są też opakowania tabletek po 400 mcg.
Wychodzi bardzo tanio przy zakupie większej ilości. Ja mam zapas na najbliższe pewnie 1,5 roku.
Można to kupić również przez allegro i jest też sklep Swanson w Polsce, ale wychodzi drożej. Na stronie tej co ci linki podałam jest promocja, że jak kupisz 2 takie same opakowania to jedno dostajesz gratis.
Ja sobie jeszcze tam kupowałam witaminę D3 2000, o tą: http://www.swansonvitamins.com/swanson-premium-higher-potency-vitamin-d-3-2000-iu-250-caps
bo taniej w PL nie znajdziesz.
Oprócz tego kupowałam tam kompleks witamin B - gdzie B12 jest w formie metylowanej (tylko tam jest też zwykły kwas foliowy), o ten: http://www.swansonvitamins.com/swanson-premium-high-potency-balance-b-200-100-veg-caps.
Jak widzisz zamawiałam sporo: bo witaminę D3, B-blance (czyli kompleks witamini oddzielnie kwas foliowy metylowany. Przez to przesyłka się rozłożyła i wyszło naprawdę tanio.
Od początku ciąży biorę codziennie po kilka tabletek, każdą właściwie witaminę oddzielnie. Jest to trochę uciążliwe, bo mam
-kompleks wit. B
-kwas foliowy,
-wit D3
- magnez,
- żelazo,
- kwas DHA
do tego brałam Acard i robię zastrzyki z Clexane, ale jakoś przeleciało i dałam radę.Mam nadzieję, że pomogłam i sorry za przy długi wpis.
-
nick nieaktualny
-
szynszyl wrote:Podejrzewam, że mój maluszek pewnie też ma więcej niż 3,5 kg troszkę mnie to przeraża, ale musi być dobrze
mąż dzisiaj na spacerze stwierdził, że już mogłabym urodzić skoro teraz i tak tylko czekamy i nie może się doczekać
W zasadzie juz prawie Twoj termin -
Chwilka84 wrote:Kurcze, dziewczyny, jak ja się boje że nie dam rady urodzic, odkąd waga małego przekroczyła 3 kg to jestem przerażona, staram się jakoś pozytywnie nakręcać ale wyobraźnia robi swoje...
-
Anieńka wrote:Ja tez sie o to martwie, a dopiero jutro koncze 37tydzien, maly dwa tyg temu wazyl 3,2kg wiec juz sobie wyobrazam ze ma gdzies 3,7kg... jeszcze dzis mialam skok cukru nawet spacerem i sprzataniem nie moglam go zbic i jeszcze bardziej sie zmartwilam ze zastrzyki kilogramow dodatkowych mu daje.
Ja od 3 tyg jestem na mega diecie, b mam za duzo wód i dr mi kazała,a w 2 tyg Mały przytył 400 gram, byłam w szoku. -
12 mamus z terminami do 12 października.
Jeszcze tylko jutro i wkraczamy w październik. Oj, będzie się działo!
Obiecałam sobie, że w ciagu najblizszych kilku dni muszę być absolutnie gotowa ze wszystkim, bo niby dużo przygotowane, a ciągle jeszcze czegoś brakuje. Chciałbym, zeby mały jeszcze posiedzial w brzuchu z dwa tygodnie. Ciekawe, ile jeszcze urośnie. Mam nadzieję, że już niezbyt dużo...Reni@, Rutelka, mizzelka lubią tę wiadomość
-
MMM i Aga gratuluje
Mi sie wydaje ze na tym etapie ciazy 200 gram tygodniowo to zupełnie normalnie. W ostatnim miesiącu maluszek chyba przybiera do 1kg nawet.
Wzięłam sie ostro za przygotowanie wszystkiego i dopiecię na ostatni guzik przed pójściem do szpitala, tym bardziej, że dzis sie dowiedziałam, że to ze idę w poniedziałek do szpitala nie oznacza, że od razu bedą mi chcieli rozwiązać ciąże, że może poobserwuja i przebadają mnie nawet dwa tygodnie. Jestem coraz bardziej zła. Myślałam , że bede w szpitalu maksymalnie dwa tygodnie nawet jeśli trzeba by robić cc, a tu wychodzi na to, że przed porodem może mi tam spokojnie zlecieć. -
nick nieaktualny
-
Rutelka dzięki
Ja też mam różne witaminy m.in. Swansona sprowadzane ze Stanów ale z iHerb. Bezpośrednio ze strony Swansona jeszcze nie zamawiałam.
Muszę poszperać i porównać gdzie taniej wychodzi.
Edit: Kurcze trochę drogo za przesyłkę wychodzina iHerb jest tańsza przesyłka ale za to nie ma kwasu foliowego ze Swansona.... hmm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 22:47
Rutelka lubi tę wiadomość
-
A ja piszę właśnie ze szpitala. Od jakiegoś tygodnia mam skoki ciśnienia, gdzie cała ciąża to było ciśnienie wręcz książkowe. Do tego doszły obrzęki nóg. Lekarz powiedział że jak powyżej 140/90 to jechać na ip. Bo i dziś pojechałam... Przy 160/110
na izbie 155/95, zostawili mnie w szpitalu. I tak leżę i się stresuje. Miałam ktg, fotel, usg, dostałam 3x dziennie dopegyt (chyba nie pokrecilam nazwy)... Mam nadzieję ze wrócę jeszcze do domu, a nie że przeleze w szpitalu do porodu. A miało być tak pięknie... Liczyłam na miłe oczekiwanie a tu taka niespodziewanka