Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, przepraszam że tak rzadko wpadam, ale czasu ostatnio jak na lekarstwo
Własna firm, fundacja i jeszcze ciąża to trochę za dużo jak na to że cały czas chce mi się spać
Ja dzisiaj jestem mega szczęśliwa - jestem po drugim USG i tym razem było widać już nasze prawie 3cm szczęściaLekarz który robił USG powiedział że wszystko w porządku. Serduszko waliło jak szalone. Tatuś mega dumny
Ps. Lekarz zmienił na podstawie USG moją datę porodu na 09.10.2016 więc jak można prośba o zmianę na głównej stronie
Moko, Jacqueline, LillaMy, Sunflower, Auro, Zetzet, NiecierpliwaKarolina, kehlana_miyu, Rutelka, szynszyl, Limerikowo, Blu, Visenna, MMM2016, Sylwia_i_Niki, Dea28 lubią tę wiadomość
-
MagicM świetna jakość zdjęcia usg, pozazdrościć lekarza z takim sprzętem
Gratuluję dużego człowieczka
Jacqueline mam nadzieję że po tym całym pakiecie badań wrócisz szybciutko do Nas
Trzymam mocno kciuki za CiebieWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 13:35
Jacqueline lubi tę wiadomość
-
Byłam dziś u fryzjera
Niemal rok temu zdecydowałam, że jak trochę podreperuję ich stan no i trochę podrosną jeszcze, to oddam do fundacji
Więc dziś nadszedł ten dzień - z włosów prawie do tyłka zrobiły się do ramionJakieś 40cm poszło
Mi odrosną, mam nadziejęA jak komuś się przydadzą, to super
Sunflower, Auro, Anoolka, Rutelka, LillaMy, Blu, Moko, szynszyl, żabka04, MMM2016, Dea28 lubią tę wiadomość
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Jacqueline cudowny gest
Trzymam za Ciebie kciuki kochana.
Przykro mi z powodu Inaa, nic co powiem nijak jej nie pocieszy więc nawet nie próbuję.
Anulka - piękny brzuch już
Magic M- jaki piękny kropeczek:)Tak samo Szynszyl:) Gratuluje Evelina:)
Piszecie o USG genetycznym- ja mam już za tydzień w środę tuż przed moim wylotem ( mam pozwolenie lekarza). Jeśli bobo nie będzie mieć 45mm to po powrocie 24.03 będę mieć kolejne USG genetyczne, a później wyjeżdżamy na dłużej niż tylko Święta do Wro do mamy, autem więc troszkę się boję, o wiele bardziej niż lotu. Jeśli podczas badania wyjdą jakieś wątpliwości, to zrobię test Pappa. Natomiast nie jest to dla mnie żaden wyrok ani wyznacznik trisomii, to tylko statystyka. Mojej bratowej paskudnie wyszedł test Pappa jak i USG genetyczne- dostała skierowanie na amniopunkcję, lecz wybrała prywatnie NIFTY i okazało się,że jej synek jest zdrowy, urodził się w lutym i ma się świetnie. Jednak to co przeżyli z moim bratem przez to czekanie na wyniki jak i cały proces badań to ich:/
Cytologia mi źle wyszła i jutro mam znów wizytę, o matko ciągle coś, cytologię miałam ostatnio we wrześniu zdziwiona jestem tymi złymi wynikami, ale nie panikuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 14:03
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud -
Auro wrote:Anulka, ja myślałam, że szybciej widoczny brzuch w kolejnych ciążach to wynik wiotkich mięśni, ale Ty obalasz tą teorię. Ja aż się boję jak mi wyskoczy, bo do Twojej figury mi daleko :p
Wiotkie pewnie nie byłynie mam pojęcia od czego to zależy...chciał nie chciał brzuszek mam
Wrocilam ze spaceru... przygotowalam sobie do zjedzenia twarog i surówkę... potem jak wrocę od ortodonty to jakies mięcho przegryzę...
Ja tego Pappa bojetroche nie rozumiem po co mi to badanie
jaki to w ogole ma sens? u młodszych dziewczyn to pewnie działa bardzo pozytywnie... wychodzi im z racji wieku mniejsze ryzyko wad niż przeciętne a taki wynik cieszy... patrzy czlowiek na liczby, widzi ze ma super sytuacje na tle "sredniej"
A w przypadku kobiet powiedzmy w wieku 38 czy 40 to juz tak wesolo nie wyglada... czarno na bialym widac ze ryzyko wzrasta kosmiczniejuz na tle "średniej" nie wygląda to dobrze tylko dołująco.... mogę się mylic ale takie mam myslenie po przeczytaniu tych wszystkich informacji ktore znalazlam jakis czas temu w necie
Badania zrobię ale mam nadzieję że nie wpędzi mnie to w nerwicę -
MagicM wrote:Ja dzisiaj jestem mega szczęśliwa - jestem po drugim USG i tym razem było widać już nasze prawie 3cm szczęścia
Lekarz który robił USG powiedział że wszystko w porządku. Serduszko waliło jak szalone. Tatuś mega dumny
prześliczne zdjęcia
i duży brzdąc!!
-
Jacqueline wrote:Byłam dziś u fryzjera
Niemal rok temu zdecydowałam, że jak trochę podreperuję ich stan no i trochę podrosną jeszcze, to oddam do fundacji
Więc dziś nadszedł ten dzień - z włosów prawie do tyłka zrobiły się do ramionJakieś 40cm poszło
Kochana przepiekny gestpewnie, że odrosną
-
Jacqueline wrote:Byłam dziś u fryzjera
Piękny Gest ! Na pewno ktoś będzie bardzo zadowolony z Twoich włosów -
SUNFLOWER test NIFTY drogi koszmarnie
Mi moj gin mowil ze robienie samego USG mija sie z celem i trzeba wykonac tez Pappa, a potem troszke pozniej jakies drugie badanie... ja mam juz mętlik w glowie
Kazał robic to robię hurtem... ale przekonania nie mam -
anulka1978 wrote:Właśnie znalazlam coś o czym nie mialam pojęcia... test na płec... słyszalyscie o tym?
http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/dziecko/test-na-plec-dziecka-na-czym-polega,226_8371.html
Wydaje Mi się że jest to nabijanie ludzi w butelkę
Kiedyś słyszałam o tym że po badaniu krwi można stwierdzić płeć
Nawet USG może kłamaćna patologii ciąży leżałam z dziewczyną która miała spodziewać się córeczki, nawet dwa dni przed tym jak trafiła do szpitala była na usg i powiedzieli to samo
jakie zaskoczenie było kiedy po urodzeniu pojawił się siurak
!
Gdyby nie pokazali jej co jest to w życiu by nie uwierzyła że zamiast córki jest syn
Na szczęście wyprawki nie robiła bo miała już jedną córeczkęWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 15:31
-
nick nieaktualnyBeattkie wrote:Nie ma w luxmedzie tego badania. Pytałam w recepcji. Chyba, że w Warszawie nie robią.
Właśnie sprawdzałam online o tu:
http://www.cennik.luxmed.pl/dla_pacjentow/cennik.html i jest za 81zł. Rozumiem, że do tego dochodzi cena wizyty u gina, który zinterpretuje wyniki po ich odbiorze?
edit: widzę, że już NiecierpliwaKarolina o cenie wspomniała.
MagicM - WOW - fotki z usg chyba nigdy nie przestaną mnie zachwycaćPiękny maluch! Jesteś w 10tc?
Odnośnie PAPPA. No właśnie mieszane uczucia mam sama. Z jednej strony jeśli jest możliwość sprawdzenia czy wszystko jest ok - czemu z niej nie skorzystać. Tylko co jeśli okaże się, że wcale nie jest "tak pięknie"? Co wtedy? Martwić się i stresować i liczyć na cud?
Korci mnie zrobić. Chcę ale się boję.
W ogóle dziś mam napady lęku jakieśPomyślałam o tym, że malucha zobaczę dopiero za 3 tygodnie a co jeśli przez ten czas coś się stanie, coś będzie nie tak? Jak radzicie sobie z takimi głupimi myślami?
-
anulka1978 wrote:Wiotkie pewnie nie były
nie mam pojęcia od czego to zależy...chciał nie chciał brzuszek mam
Wrocilam ze spaceru... przygotowalam sobie do zjedzenia twarog i surówkę... potem jak wrocę od ortodonty to jakies mięcho przegryzę...
Ja tego Pappa bojetroche nie rozumiem po co mi to badanie
jaki to w ogole ma sens? u młodszych dziewczyn to pewnie działa bardzo pozytywnie... wychodzi im z racji wieku mniejsze ryzyko wad niż przeciętne a taki wynik cieszy... patrzy czlowiek na liczby, widzi ze ma super sytuacje na tle "sredniej"
A w przypadku kobiet powiedzmy w wieku 38 czy 40 to juz tak wesolo nie wyglada... czarno na bialym widac ze ryzyko wzrasta kosmiczniejuz na tle "średniej" nie wygląda to dobrze tylko dołująco.... mogę się mylic ale takie mam myslenie po przeczytaniu tych wszystkich informacji ktore znalazlam jakis czas temu w necie
Badania zrobię ale mam nadzieję że nie wpędzi mnie to w nerwicę
Anulka -nie bój się- wiek wg statystyk podwyższa ryzyko wystąpienia trisomii, jednak fakty są takie ,że to "młodsze" kobiety statystycznie częściej rodzą od tych "starszych"- i to dzieci "młodszych" matek rodzą się jednak częściej z trisomią- bo jest ich po prostu liczbowo więcej. Czyli niestety trisomie mogą spotkać zarówno starsze matki jak i młodsze. Ja osobiście znam dwie "młode" kobiety, które mają dzieci z zespołem Downa.
USG tzw" genetyczne polega na tym,że mierzy się przezierność karkową, sprawdza kość nosową i już na jej podstawie można wywnioskować ,że coś jest nie tak. Już wg tego badania można obliczyć prawdopodobieństwo trisomii 21, 18 i 13. Jeśli prawdopodobieństwo wyjdzie małe- tak jak to było gdy byłam w ciąży z córką - odpuszczam test Pappa- czyli to badanie z krwi ,w którym mierzy się białko Pappa i wolne beta HCG i wraz z USG genetycznym oblicza prawdopodobieństwo wad gen. Dlatego Pappa i USG genetyczne powinno być mniej więcej w tym samym czasie. Gdzieś wyczytałam, że samo USG genetyczne wykrywa tylko 95% zespołów Downa,ja jednak polegam na tym badaniu, no chyba, że wyjdzie coś nie tak to zrobię tego samego dnia Pappa.
Co do NIFTY- bratowa bała się bardzo inwazyjnych badań typu amniopunkcja - słyszała paskudne historie, o tym ,że kobiety po tym badaniu poroniły i okazało się, że dziecko było zdrowe. Jest to jednak badanie inwazyjne. Dlatego ja też wybrałabym NIFTY.
Po co są te badania?Niektórzy lekarze mówią ,że po to aby wdrożyć odpowiednie leczenie, niektóre kobiety chcą usunąć taką ciążę, w Pl chyba nawet jest legalna terminacja ciąży z powodu wad genetycznych. Bardzo trudny, ciężki temat...
Szynszyl - słyszałam o tym- mój gdyński lekarz nr i 2 i 3 nie kazali mi robić cytologii, natomiast ten aktualny już tak. W poprzedniej ciąży z córką też miałam cytologię bo mam wszystko w segregatorze.
Przyznam szczerze,że ta cytologia w ciąży mnie osobiście bolała- i przez cały dzień czułam nieprzyjemne kłucie i dyskomfort. Jednak ja nie miałam żadnych krwawień ani plamień w tej ciąży, jedynie oddzielający się trofoblast.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 16:01
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud -
A wracając do NIFTY- to dopiero robi się je gdy i USG genetyczne i Pappa wyjdą wyjdą nieciekawie, a nie chce się robić tego ostatniego inwazyjnego badania amniopunkcji. Każdej z nas życzę samych dobrych wyników i oby żadna z nas nie dostała skierowania na amniopunkcję.
Visenna lubi tę wiadomość
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud