Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
co do brzucha i kopniaków- RUSZYŁO Z KOPYTA
i waga i brzuch. W ciągu tygodnia w końcu przybrałam kilogram, a obwód brzucha w dolnej części to już 92-93 cm
i nie da się ukryć, że widać ciążę
i to jest chyba powód, że od paru dni słabiej czuję dziecię- ma zapewne więcej miejsca i nie dosięga nóżętami żeby skopać mnie tak intensywnie. ale mam detektor i podsłuchuję serduszka, które nie bije już jak jadący z daleka pociąg tylko galopujący pod skórą koń.
do połówkowych ponad tydzień, ale jestem na pełnym luzie.pola89, Anuśka19, Dziobuś, kiti lubią tę wiadomość
-
chcebardzobycmama wrote:Hej dziewczyny chcialam sie was spytac o brzuszki . Macie je wysoko osadzone czy jest moze ktoras z was ktory ten.brzuszek.ma.nisko I wszystko z ciaza ok?
A lekarz co mówił? Zakładam, ze ty masz nisko i się martwisz?
Wiesz, moim zdaniem "nisko" i "wysoko" to pojęcia względne, to co dla jednej jest w normie dla ciebie może być za nisko, dlatego nie sugerowałabym się naszymi wypowiedziami
Może wstaw zdjęcie brzuszka i się pochwal, na pewno jest śliczny -
dżdżownica wrote:A powiedzcie mi dziewczyny, liczycie wiek ciąży wg terminu miesiaczki czy tego z usg? Bo mi dr zmienił termin o 6 dni wcześniej i nie wiem jak liczyć w którym jestem tygodniu.
Ja liczę od ostatniej miesiączki. Z resztą nawet jak sie zapisywałam na prenatalne to pytali o datę OM a nie tydzień wg usg. A te 6 dni może się jeszcze zmienić, moim zdaniem to nie jest duża różnica.
Mi na poczatku też skakało praę dni w tą czy drugą stronę, teraz jest w miarę równo. -
Witam wreszcie dziś do was dostałam
Wczorajsza wizyta to tylko badanie na fotelu szyjka długa zamknięta twarda to mnie cieszy macica miękka a dla mnie twardawa ale jak mówi jest ok to jest na ciągnięcia kazał sobie doraźnie no-spe brać dalej magnez witaminki wypisał skierowanie na mocz krew i bad połówkowe.
Proszę o dopisanie wizyty na 19 czerw. i 20 czerw.połówkowe .
Już wertuje internet o USG połówkowe i naczytałam się i mam dość boję się tych badań a zresztą ostatnio to nawet na krew jak idę to się boje co wyjdzie .
Zresztą jak się nie bać jak co chwilę jakieś złe wiadomości docierają jak nie na wrześniówkach to mamaginekolog i bądź tu spokojnym i się nie denerwuj
Wszystkim wczorajszym i dzisiejszym wizytującym samych dobroci i zdrowotności na następne miesiące -
Mi mówił gin od prenatalnych żeby patrzeć na termin z usg i na połówkowych też to powiedział, ale to też różnica jest5 dni, więc liczę z usg, ale om też mam na uwadze w myślach
-
BurzaHormonów wrote:Ja liczę od ostatniej miesiączki. Z resztą nawet jak sie zapisywałam na prenatalne to pytali o datę OM a nie tydzień wg usg. A te 6 dni może się jeszcze zmienić, moim zdaniem to nie jest duża różnica.
Mi na poczatku też skakało praę dni w tą czy drugą stronę, teraz jest w miarę równo.
Ja już od 10 tyg mam równo 6 dni do przodu. Muszę na następnej wizycie zapytać. -
chcebardzobycmama wrote:Hej dziewczyny chcialam sie was spytac o brzuszki . Macie je wysoko osadzone czy jest moze ktoras z was ktory ten.brzuszek.ma.nisko I wszystko z ciaza ok?
pytalam o to gin i mowil ze brzuchy to temat rzeka i zeby sie nie przejmowac
-
Hej dziewczyny!
Jeśli chodzi o brzuch, to ostatnio znajoma powiedziała mi że mam dość nisko brzuch, ale że z małą wszystko jest ok, to się nie martwię tym
Datę porodu liczę tak jak mi ginekolog kazał po badaniach prenatalnych, czyli wg USG - 28 września
-
tak sobie myślę, że zawsze znajdzie się powód do zmartwionek - ja jeszcze nie zastanawiałam się, czy mam wysoko czy nisko brzuch, ale tym razem nie mam zamiaru
gin nic nie mówi, ja kopniaczki też czasem czuję koło pępka więc się nie martwię
zresztą, wydaje mi się, że to też zależne od budowy ciała, od tego, jaki brzuś był przed ciążą, czy się ćwiczyło - pewnie powodów może być całe mnóstwo
Asiaa91 - a wg miesiączki jaki miałaś termin? -
Pewnie i tak mało która z nas urodzi w terminie co do dnia czy to z usg czy miesiączki. Przecież pomiary na usg nie są super dokładne. Chociażby odnośnie wagi jest zawsze jakiś margines błędu, ja na ostatnim wyniku miałam chyba 289g +/- 40g. A jak mierzyła mi szyjkę dwa razy to za każdym razem wyszedł inny wynik, z małą różnicą, ale jednak. Także bez stresu
I z tym brzuszkiem to też spokojnie, bo zaraz każda będzie schizować, że ma za nisko. -
nadziejastru wrote:Wczoraj zaczęłam przeglądać i szukać kosmetyków do kąpieli i balsamów dla dzidzusia, co polecacie? Ktoraś z Was może używała Oilatum? Nie wiem co wybrać, czytałam ten blog Sroka, dalej nie wiem, może z Hippa kosmetyki? I jeszcze kwestia chusteczek nawilżanych, też nie wiem jakie wybrać, byłam za Daddą z Biedry bo mi najabrdziej odpowiadają zapachem, ale na tym blogu wynika, że to zły wybór, bo skład nie taki i już mam mętlik w głowie
Ja po urodzeniu synka używałam przez jakiś czas Oilatum miedzy innymi dlatego, że jest wygodne- wlewa się nakrętkę do wody i tą wodą myje dziecko. Po jakimś czasie przeszłam na Hipp żel do mycia ciała i włosów i używamy go do dziś, Teraz jeszcze do ciała zamiast tego żelu używamy naturalnego mydełka kastylijskiego z oliwy z oliwek, które można używać od noworodka.
Chusteczki używam tylko i wyłącznie babydream sensitive różowe- skład wg rankingu mają dobry, cena w rossmanie super. Różnych próbowałam, ale pasują mi i synkowi tylko te. Pieluchy tylko pampers i najlepiej te białe. Przez jakiś czas używałam dady, ale do 3 było ok, od rozmiaru 4 zaczęły uczulać synka.
Co do ruchów dzidziusia, to ja czuję puknięcia baardzo nisko, przy tej linii co cc robią (bo nie wiem jak to inaczej opisać) i zwykle po prawej str. Także moje dzieciątko niziutko, Tomek też zawsze bardzo nisko mi siedział.
Ciągnięcia po bokach brzucha to wg mojego gin rozciąganie więzadeł i jest to normalne bo macica rośnie, też mam tak często, ale już się tym nie przejmuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 10:32
-
baassiia wrote:W tesco jest -20% na wszystkie ciuszki dzieciece. Maja bardzo dobre jakosciowo. Wg. Mnie lepsze niz sieciowki
Zgadzam się z tym, z tesco jakość ubranek jest bardzo dobra. Większość pajacyków i body, które mam po Tomku z tesco są w super stanie i będą dla Natalki jeszcze.
Kupowanie małych ubranek i akcesoriów jest cudowne, jak się zacznie to ciężko się powstrzymać. Aj, żeby tak więcej kasy było to bym poszalała z zakupamiWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 10:35
-
BurzaHormonów wrote:A lekarz co mówił? Zakładam, ze ty masz nisko i się martwisz?
Wiesz, moim zdaniem "nisko" i "wysoko" to pojęcia względne, to co dla jednej jest w normie dla ciebie może być za nisko, dlatego nie sugerowałabym się naszymi wypowiedziami
Może wstaw zdjęcie brzuszka i się pochwal, na pewno jest śliczny
Wlasciwie to lekarze nic mi nie mowili na temat brzucha mojego czy jest wusoko czy nisko ,ale wczoraj polozna mi uwage zwrocila ze jest nisko. Matwie sie bo dopiero co wyszlam ze szpitala z powodu stawiajacej sie macicy. Juz sobie czarny scenariusz w glowie ulozylam..grudzień2015 mama aniołka (*)
październik2017 mama Oskarka
maj2019 mama Mikusia
-
chcebardzobycmama wrote:Wlasciwie to lekarze nic mi nie mowili na temat brzucha mojego czy jest wusoko czy nisko ,ale wczoraj polozna mi uwage zwrocila ze jest nisko. Matwie sie bo dopiero co wyszlam ze szpitala z powodu stawiajacej sie macicy. Juz sobie czarny scenariusz w glowie ulozylam..
Ta położna to jakaś przypadkowa czy twoja? Bo ja z pobytu w szpitalu wyniosłam żeby nie brać do siebie gadaniny położnych. Gadają niepotrzebnie, tylko się człowiek przejmuje, ale żeby coś wyjaśnić to "proszę pytać lekarza". Także jeśli to nie jest twoja zaufana to się nie przejmuj, skoro lekarze nic nie mówią to najpewniej jest ok -
Nieśmiała wrote:Z okazji połówki ciąży za mną wrzucam dzisiejsze foto. Waga zwariowala i pokazuje juz 79,2kg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4b6b9e751cc1.jpg
nie pomyliłaś się? gdzie Ty masz te 79 kg?