X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Nie wiem czy to do końca słuszne stwierdzenie. Ja co prawda tez się nie znam jakoś specjalistycznie na tym, wiec można mnie wyprowadzić z błędu, ale wydaje mi się, że cukrzyca jest właśnie groźna w późniejszych tygodniach ciąży. Nie wydaje mi się, żeby cukrzyca ciążowa mogła wpłynąć na płód w pierwszych tygodniach, bo po prostu wtedy często jeszcze się nie pojawia (o ile nie jest to cukrzyca zdiagnozowana jeszcze przed ciążą). Dlatego badanie krzywej robimy zazwyczaj o wiele później.
    Wiem, że dziewczyny z cukrzycą nawet w ostatnich dniach przed porodem bardzo się pilnują z cukrami wiec to chyba ma znaczenie właśnie w ostatnich tygodniach. Przede wszystkim walczymy o to żeby dziecko nie urodziło się z cukrzycą i innymi powikłaniami.
    Ja nie mówię, że cukrzycy nie trzeba pilnować, oczywiście trzeba jej pilnować cała ciążę. Ale z tego co wiem od mojej lekarki to właśnie nie wykryta na początku ciąży powoduje największe uszkodzenia i zwiększa możliwość poronień, nie umiem tak fachowo słowo w słowo powiedzieć, przekazać tego jak ona, ale dlatego właśnie glukoza jest robiona na samym początku i jeśli jest przekroczenie lub choćby na pograniczu na czczo to robi się wcześniej krzywa, tak było w moim przypadku. Później im ciąża starsza tym trudniej te cukry utrzymać w ryzach.

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • J82 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tabela z produktami z niskim IG już wisi na mojej lodówce. Będę się bardziej pilnować, po weekendzie łyknę znów ten ulepek o smaku cytrynowym i zobaczymy co wyjdzie. Nigdy nie byłam na żadnej diecie i wygląda na to, że właśnie zaczynam pierwszą.

Marysia
    36 l, 5 inseminacji (ciąża poroniona), niedrożne jajowody, 1 IVF, 3 transfery, 1 c. bioch.

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J82 wrote:
    Dziewczyny, tabela z produktami z niskim IG już wisi na mojej lodówce. Będę się bardziej pilnować, po weekendzie łyknę znów ten ulepek o smaku cytrynowym i zobaczymy co wyjdzie. Nigdy nie byłam na żadnej diecie i wygląda na to, że właśnie zaczynam pierwszą.

Sugerowanie kolejnej krzywej to od ginekologa czy diabetologa?
    Ja bym skonsultowała z diabetologiem. ja miałam wyniki niejednoznaczne a diabetolog powiedział,żeby absolutnie nie robić drugiej krzywej- to za dużo dla organizmu w tak krótkim czasie. Mierzenie glukometrem też może dużo określic, jeśli będziesz miała przekroczenia to znaczy że trzeba uznać że masz CC.
    Nie taki diabeł straszny, też mam 😊 choć niestety czasem zdarzają mi się odstępstwa których nie powinno być. Ale udaje mi się cukry trzymać w ryzach- wiem kiedy i co spowoduje mi wyrzut i kategorycznie nie mogę tego jeść.

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• jane789 Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym to jeszcze skonsultowała z kimś. Krzywa cukrowa nie jest obojętna dla organizmu, a wykonywanie jej jeszcze raz zwłaszcza jak są przesłanki takie, że organizm nie radzi sobie z wytwarzaniem insuliny jest ryzykowne. Tak jak pisze Michalina, lepiej sprawdzać cukry i pilnować diety.

• jane789 Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze od wczoraj mi się nasiliły, ale jeszcze wytrzymuję. Twarz może 2% poprawy, ale co zrobić... ćwiczę, masuję i już od dzisiaj schodzę ze sterydów.
    Jak tu trafiłam w 31tc to modliłam się żeby wytrwać do 34, a już prawdziwym marzeniem było dotrzeć do skończonego 35tc. Teraz liczę każdy dzień żeby jeszcze trochę razem pobyć bezpiecznie w dwupaku, ale już jestem szczęśliwa, że udało się tyle wytrzymać. Tutaj każdy dzień jest jak miesiąc, a jakoś ten czas zleciał i z tego się cieszę.

Juliet, Junjul, Praskovia, Kacha_88, makatka, Kalina32, Filcek lubią tę wiadomość

• J82 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:
    Sugerowanie kolejnej krzywej to od ginekologa czy diabetologa?
    Ja bym skonsultowała z diabetologiem. ja miałam wyniki niejednoznaczne a diabetolog powiedział,żeby absolutnie nie robić drugiej krzywej- to za dużo dla organizmu w tak krótkim czasie. Mierzenie glukometrem też może dużo określic, jeśli będziesz miała przekroczenia to znaczy że trzeba uznać że masz CC.
    Nie taki diabeł straszny, też mam 😊 choć niestety czasem zdarzają mi się odstępstwa których nie powinno być. Ale udaje mi się cukry trzymać w ryzach- wiem kiedy i co spowoduje mi wyrzut i kategorycznie nie mogę tego jeść.
    Krzywą zleca ponownie ginekolog. Nie miałam konsultacji diabetologicznej.

Marysia
    36 l, 5 inseminacji (ciąża poroniona), niedrożne jajowody, 1 IVF, 3 transfery, 1 c. bioch.

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J82 to zacznij od tego ..w ciąży mają obowiązek przyjąć cię w ciągu 7 dni, do tego dnia mierz cukry ( ja dostałam pierwszy glukometr w aptece, jak byś poszła i powiedziała to by ci dały na pewno tylko paski 100% płatne)

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Beddina Znajoma

Wysłany: 4 września 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J82 wrote:
    Cześć. Przepraszam, że wcinam się niespodziewanie, ale czytam was od początku choć do tej pory się nie udzielałam. Dziewczyny, mam pytanie. Wczoraj (33 TC) lekarz zlecił ponowny test obciążenia glukozą, bo dziecko od ostatniej wizyty trzy tygodnie temu sporo przybrało i waży już 2,5 kg. Dodam, że do tej pory wszystkie badania plus test glukozy w normie. Wystraszyłam się na maksa i pożyczyłam glukometr - dzisiejszy pomiar na czczo 96, po śniadaniu 160! Czy któraś z was dopiero na tym etapie miała zdiagnozowaną cukrzycę ciążową? Do tej pory jadłam wszystko na co miałam ochotę (w granicach rozsądku), herbaty nie słodzę, soków nie piję (zgaga)... Zastanawiam się czy nie zaszkodziłam mojej małej...
    Ja biore insuliny i przedposilkowe i nocna, moze popros o skierowanie do diabetyka. Mi dzoecko rosnie ksiazkowo w 50 centylu dzieki temu, a OGGT nigdy nie dokonczylam bo zwymiotowalam. Kupilam sobie glukometr i na tej podstawie przepisano mi insuline, cukry na czczo 91-94 mialam nawet po insulinie, teraz sie wyrownalo po 3 miesiacach. Po osilkach od poczatku mialam max.125. Pot dostalam glukometr ze szpitala i refundowane paski. Ja bym poszla do diabetyka pilnie z tymi wynikami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 12:50

8p3oe6hhmq21jvre.png
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane świetnie, że w ogóle się coś poprawia. Bardzo się cieszę, że dotrwałyście do tego momentu. Już coraz bezpieczniej ❤

jane789 lubi tę wiadomość

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane, pewnie niedługo powitasz swoje maleństwo 🙂 super, że aż tyle wytrwaliscie 🙂 powodzenia ✊

jane789 lubi tę wiadomość

age.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane gdzie kupujecie bluzki do karmienia?

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Nie miałam specjalnych bluzek do karmienia. Zwykła z większym dekoldem albo bluzka do góry i było też dobrze 🙂

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie kupuje, u mnie dobrze sprawdzały się topy na cieniutkich ramiączkach

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie kupuje bluzek do karmienia

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W domu to luz 😉 można karmić w czym popadnie. Na wyjście do przychodni mam 3 sztuki: jedną z h&m, druga z Lidla a trzecią nie pamiętam skąd 😉

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo11 wrote:
    Też się tego boje ... I tego że np zacznę naturalnie a skończy się na cc i będę pocięta i obolała i tu i tam.

A gadałaś ze swoim facetem ogólnie o połogu i właśnie o baby blues ?
    To chyba ważne ,bo kobieta czasami nie powie albo sobie nie radzi sama że sobą ,a partner też zielony jak młoda trawka

Ja gadałam tłumaczyłam mu jak umiałam co się dzieje i jak może być.
    tak samo mój doktorek który jest rewelacyjnym człowiekiem ,na wizycie normalnie go zapytał czy tata wie co to baby blues czy tata wie jak odróżnić baby blues od depresji, czy ma jego numer w komórce w razie coś będzie w połogu niepokojącego dla nas ... i że proszę dzwonić do niego nie do teściowej nie do mamy nie po koleżankach 😅

Mamy teraz szkołę rodzenia. Przychodzi do nas doula i w sumie fajnie bo skoncentrowała się na CC bo na tym mi zależało i zamierzam właśnie poprosić żeby o tym wspomniała i uświadomiła męża żeby wiedział i się z tym liczył że tak może być. Mało się mówi o depresji czy samym baby blues a szkoda, bo większą świadomość i wiedzą to mniejszy strach i szybsza pomoc.

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluzek do karmienia też nie kupuję, w domu to wiadomo że nie będzie problemu, myślę że sprawdzą się topy na ramiączkach i na to jakieś swetry w zimie a latem zobaczymy :)

preg.png
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko takie do karmienia na ramiączkach z Lidla, głównie po to by jesienią zakładać pod ubrania, zawsze to cieplej w brzuch, jak tylko cycka trzeba odkryć 😁 innych specjalnych ciuchów do karmienia nie kupuję

85993e3k946gskpj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2021, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Ja mam jedna z szkownamama i jedna z milk and love. Dostałam w prezencie, ale chciałam głównie z myślą o dyskretnym karmieniu w miejscu publicznym. Jedna jest taka na zakładkę z odcięciem pod biustem a druga na wysokości biustu ma kryte zamki, więc obie są super pod kątem wyjścia do lekarza czy gdzies.
    Po domu też mam głównie topy.
    Natomiast gdybym sama kupowała to szukalabym na vinted :)

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 5 września 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie kupuje. Myślę że zwykły top się sprawdzi.

Mam dziś zły humor i ogólnie tak mi smutno.. miałam okropny sen.. śniło mi się, że poszłam do łazienki siku i patrzę a tam wyszła mi mała. Spanikowana bo przecież co zrobić, nikt mnie nie słyszał, drzwi zamknięte.. No tragedia.. od razu jak się przebudziłam to sprawdzałam czy to tylko głupi sen..

👶Wikusia 💕 21.10.2021
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ