Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Gomerka, dlaczego nie przekładać? Przecież mówią że od choroby odczekać 2 tygodnie z jakimkolwiek szczepieniem 🤷♀️
Jane, nie zawsze się poci jej główka. Zmieniliśmy smoczek w butelce na większy i zaczęłam cieniej ubierać. Nie wiem, może to też kwestia choroby i musiała to "wypocić"? Martwi mnie teraz jedynie te charczenie.
A jak u Was objawiał się refluks?
Karo, strasznie Ci współczuję tego co przeszłaś.
My mieliśmy problem jak była na mleku Hipp. Położna doradzała podawać troszkę ciepłej przegotowanej wody lub ciepła pieluszka tetrowa na brzuszek.
My podczas kąpieli zawsze jej kładziemy pieluszke na brzuszek i troszkę masuje. Ale jesteśmy też już teraz na innym mleku. Mamy 4-5 brudnych pieluszek. Czasem kupa jest większa a czasem tylko pierd i wtedy jest więcej tych brudnych pieluszek.👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
No my na HiPP bio combiotik i ogólnie jest ok jest codziennie kupa ale czasami jest małej ciężko zrobić
Ale dziś po masażu pokazała fizjo i kupa jak ta lala 🤣
Na jakim jesteście mleku patka ?
Dziewczyny jak znaleźć nasza grupę na FB ? Macie link nazwę ? -
A kto mówi, żeby odczekać 2 tyg od choroby? Mi zawsze pediatra mówiła, ze liczy się stan dziecka w dniu szczepienia, jeśli jest już po chorobie i nie ma żadnych objawów to nie ma powodu przekładać. Zreszta po to jest wizyta u lekarza w dniu szczepienia, żeby lekarz na podstawie objawów i badania zakwalifikował lub nie dziecko do szczepienia. Zresztą dla większości lekarzy sam katar, jeśli jest czysto osluchowo i nie ma innych objawów nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia. Jakby był to większości dzieci nie dałoby się nigdy zaszczepić 🤣🤣🤣Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Karo11 wrote:No my na HiPP bio combiotik i ogólnie jest ok jest codziennie kupa ale czasami jest małej ciężko zrobić
Dziewczyny jak znaleźć nasza grupę na FB ? Macie link nazwę ?
Karo, dam znać Gosi, która ogarnia fb, żeby się z Tobą skontaktowała. Wciągnie Cię. Grupa jest prywatna, nie ma szansy jej znaleźć z zewnątrz. -
Dziewczyny, ja Was na maxa podziwiam, że z takimi przebojami dajecie radę! My się z mężem od pierwszych dni super odnaleźliśmy w rodzicielstwie, ja nawet baby bluesa nie miałam, a i tak czasem dostaję szału albo płaczę z bezsilności… Nawet nie mogę sobie wyobrazić jak to jest mieć „nasze grosze dni” każdego dnia przez kilka miesięcy! My szczęśliwie nie mieliśmy wielkich przebojów z kolkami (to duża zasługa chusty), ale za to mały zalicza jeden skok rozwojowy za drugim. Ledwie skończył dwa miesiące i od tygodnia jest już po trzecim skoku. Pewnie potraficie sobie wyobrazić jak to wyglądało- dopiero się skończył drugi i zaczął się trzeci… Aż się serce krajało jak to dziecko cierpi! Już nawet nie ważny ten płacz, wrzask i widzenie na cycku, ale po prostu było widać, że tych zmian jest za dużo, że synek nie nadąża sam za sobą. Aż przykro było patrzeć, bardzo to przeżywałam. Teraz od tygodnia jest spokój i modlę się, żeby jak najdłużej!
Zresztą wydaje mi się, że w rodzicielstwie jak nie urok to sraczka. Jak nie kolki, to skoki, jak nie skoki to refluks itd. Ja tak jak Jane przez pierwsze półtora miesiąca wyłam z bólu przy każdym przystawianiu do piersi, młody wisiał na mnie godzinami. Teraz je dosłownie pięć minut i zadowolony. Czy jestem spokojna? Ani trochę! 🤣 Teraz boję się, że się nie najada, choć przybiera ładnie… No i tak to się kręci- jak nie za długo, to za krótko, jak nie za krótko, to ulewa, jak nie ulewa to nie śpi itd.
Erica, jeśli udzielasz się też na fb, może powiesz dziewczynom, że jak mają czas i ochotę, żeby wpadły tu napisać co u nich? Czasem o nich myślę i zastanawiam się co tam u dzieciaczków.makatka lubi tę wiadomość
-
Karo11 wrote:No my na HiPP bio combiotik i ogólnie jest ok jest codziennie kupa ale czasami jest małej ciężko zrobić
Dziewczyny jak znaleźć nasza grupę na FB ? Macie link nazwę ?
Karo11 możesz napisać do mnie wiadomość prywatną na Belly? Klikam i nie wiem dlaczego nie mogę znaleźć opcji dodaj do przyjaciółek i wyślij wiadomośćMoże Ty spróbujesz? Dodam Cię do grupy na FB.
-
Mój Stefanek rośnie jak na drożdżach. Waży już 6kg. Za kilka dni kończy 3 miesiące. I już jest taki dorosły, że nie chce leżeć, tylko oglądać świat z góry 😄 Dzisiaj była druga dawka na rotawirusy. Jest słodki i czasem daje mi pospać. A czasem nie 😂
Praskovia lubi tę wiadomość
-
Gomerka, tak słyszałam od niektórych znajomych 🤷♀️ Ale już wszystko wiem. Dzwoniła do mnie wczoraj Pani z przychodni w sprawie szczepienia czy będziemy i pytałam o ten katar. Powiedziała, że jeśli osłuchowo czystą i nie ma innych dolegliwości to sam katar nie jest przeciwwskazaniem. No i nie wiemy czy będziemy mieć drugą dawkę bo bardzo źle zniosła pierwszą. Pani doktor ma zadecydować i ma oddzwonić.
Jaki jest odstęp między szczepieniami? Chodzi o szczepienie (5w1) które już mieliśmy i teraz czekamy na drugie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 12:18
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Cześć Dziewczyny 😊 Czytam Was od kiedy dowiedziałam się o ciąży, czyli od lutego zeszłego roku. Nasza Helenka urodziła się 07.10 i chociaż nigdy nie pisałam na Waszym wątku, to jeśli jest to możliwe, chciałabym dołączyć tu do Was i do grupy na Facebooku. Mimo, że każde dziecko jest inne, to wszystkie mierzymy się z podobnymi problemami i fajnie o tym poczytać i wymienić się doświadczeniami 😊 Pozdrawiam Was serdecznie 😊❤
makatka lubi tę wiadomość
👱♀️: 34 lata
AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍
10.2021 - córeczka ❤️
07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
05.2023 - przerwa
-
Karo nie wiem co powiedzieć na to co Was spotkało. Bardzo współczuję. Dobrze że z malutką już lepiej. Jak Wam mówiła fizjo by masować brzuszek? Nam pokazywał pan ale chyba to nie działa.
U nas początki z dzieckiem były łatwiejsze, i psychicznie i w każdym zakresie. Karmiliśmy się piersią i uwielbiałam to. Zepsuło się niedawno. Popełniłam błąd słuchając lekarki, która kazała dokarmiać bo mały słabo przybierał na początku. Prawdopodobnie przez to odrzucił pierś. Póki co odciągam mu mleko ale jest go mniej i nie wiem co robić by to utrzymać.
Bardzo mi źle z tym że już się nie karmimy. Przez to odciąganie mało spię, wydaje mi się że żyję od odciągania do odciągania i mało czasu spędzam z maluszkiem.
Zaczynam myśleć że nie jestem dobrą matką, że popełniłam błąd i mały będzie się męczył z nami bo nie jesteśmy dobrymi rodzicami. Czuję że niczego nie ogarniam. Strach o niego też mi ciągle towarzyszy, nie tylko o choroby ale przyszłośc bo świat zmierza w złym kierunku. Boję się że zostanie kiedyś sam, bo nie będziemy mieli więcej dzieci. Tych myśli jest mnóstwo.
Mnie wywaliło z fb i nie nie mogę się na nowo zalogować, ani zmienć hasła. -
Patka, u nas pediatra podobnie powiedziała, że katar bez innych dodatkowych objawów nie jest przeciwskazaniem do szczepienia ale ja chcę chwilkę poczekać. Nie chcę małemu dokładać problemów. Wystarczająco źle mu z tym katarem.
Patka95 lubi tę wiadomość
-
zozo wrote:Pisałyście kiedyś o bujaczkach, jakie macie i od kiedy uzywacie? No i ile czasu w cągu dnia w nich bobasy leżą?
My mamy elektryczny MoMi Lami. Dostała pod choinkę i też od tej pory używamy. Ale nasza gwiazda długo nie wytrzyma, więc leży w nim 10-15 minut i raz na jakiś czas. Mam wybredną córkę 😂 Najlepiej jej na rękach albo w wózku 🤦♀️ w kołysce nie chce wg spać, ale od wczoraj ją kładę w dzień. Śpi po 30-40 minut. Liczę na to, że jednak się nauczy i będzie sama spała 🙏
Któraś z Was używa elektrycznej niani? Jakie polecacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 14:26
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Zozo, dziękuję 😊❤ Oczywiście rozumiem, nie pomyślałam o tym, że fb jest bardziej prywatny i póki co chętnie będę pisać tu 😊
Mamy podobnie, bo wg mnie też na początku było łatwiej. Karmiłam Helenę trochę piersią, a trochę moim mlekiem z butelki. Jednak przy jednym i drugim sposobie łykała powietrze i potem bardzo ją bolał brzuszek. Wyszło za krótkie wędzidełko, więc podcięliśmy. Teraz z butelki pije ładnie, a z piersi ciągle łyka i boję się ją karmić w ten sposób, a bardzo bym chciała 😕 Też wydaje mi się, że pół dnia siedzę na laktatorze lub myję butelki jestem już tym zmęczona.
Co do bujaczków, to mamy Baby Bjorn 😊 Helenka dostała od dziadków na Święta i bardzo lubi w nim siedzieć i obserwować świat 😆👱♀️: 34 lata
AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍
10.2021 - córeczka ❤️
07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
05.2023 - przerwa
-
Patka my mamy jakąś z Babysense, dostaliśmy w spadku, ale nie uzywalismy, bo w tym małym mieszkanku nie ma takiej potrzeby.
Nitka jak przebiegał proces gojenia i samo podcięcie? Sterylizujesz akcesoria po każdym użyciu czy już nie bo ja nie wiem, różnie mówią. Poki co sterylizuje ale jest to wszystko czasochłonne.
Dziewczyny KP ;ub KPI czy jecie czekoladę? Przez większość życia słodycze mogły dla mnie nie istnieć a od porodu mogłabym pożerać tylko słodkie. Potrafię zjeść całą bułkę typu wrocławska z dźemem.