X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 04:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze odgina sie do tyłu, od urodzenia spala wygięta w literę C i do tej pory mocno nam się pręży i wygina głowę,

• Ewuszek Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zozo wrote:
    Probowałam tam dołaczyc ale nie przyjeli mnie, mam nowe konto, załozyłam dla naszej grupy, nigdy wcześniej nie miałam fb. Moze masz jakies rady, jaki laktator, jakie najlepsze butelki do karmienia? Na jakiej mocy ssania najlepiej ściagać? Sciagam dosc czesto, ale poki co nie zwieksza sie produkcja, sciagam 90 ml na raz z dwoch piersi. 1-2 razy w tyg robia mi się bolesne guzy, zablokowane kanaliki, nie wiem dlaczego, co robię źle. Moze mozna cos jesc/pic co pomaga. Pije kaw inke, herbatkę bocianek, pokrzywę.

Mi na laktację najlepiej pomaga karmi i seks 🤭 serio czasem popijam Inkę ale nieregularnie, karmi mi się lepiej sprawdza można też kupić syrop ze słódu jęczmiennego polecany jest z horizon i dodawać np. do herbaty. Z tym że wszystko to działa tylko doraźnie jak się stosuje nie podnosi ilości na stałe na stałe podnosi ilości tylko częste ściąganie pokarmu do tego potrzeba cierpliwości czasem efekty są po dwóch tygodniach a czasem po dwóch miesiącach. Może dłużej to potrwać jeśli jesteś już po stabilizacji.
    Ja mam dwa laktatory neno uno i lansinoh ten drugi zdecydowanie lepszy. Neno bardzo szarpie przez to miałam poranione sutki i miałam wrażenie że nie ciągnął równo z dwóch piersi często miałam w której piersi uczucie niecałkowitego opróżnienia. Po przejściu na lansinoh problemy znikły. Najczęściej polecanym laktatorem na grupie na Facebooku jest wspomniana wcześniej przeze mnie Spectra to laktator medyczny i swoje kosztuje ale nie znalazłam negatywnej opinii na jego temat. W medeli podobno często psują się konektory. Ważne jest żeby laktator był na dwie pierśi zaoszczędzisz czas ale wtedy też najlepiej stymulowana jest laktacja. Jeśli chodzi o zastoje, zapchane kanaliki to przyczyna może być właśnie w laktatorze trzeba pamiętać o wymianie zaworków szczególnie w neno są one awaryjne ja czasem musiałam wymienić po dwóch tygodniach użytkowania bo mi słabo ciągnął i robiły się zastoje. Ja ściągam zazwyczaj na środkowej mocy tak żebym czułam dość mocny pociąg tu chyba nie ma reguły to indywidualne jak widzę że słabo już ciągnie, słychać taki swist i muszę zwiększać moc to wiem że są zaworki do wymiany. Na zastoje najlepsza jest ciepła kąpiel przykładanie do piersi termoforu i masaż u mnie tak jak wyżej wspomniałam zastoje powodowały niewymienione zaworki.Jesli wymiana zaworków nie pomoże warto też przyjrzeć sie membraną też się zużywają.
    Ja szukałam butelki antykolkowej przerobiliśmy kilka polecane Medela Calma czy Suavinex ale najlepiej sprawdziła nam się ta z dr Browns i nią karmimy do dziś. A i ważne jest zrobienie sesji między 1-4 w nocy wtedy jest największy wyrzut prolaktyny zauważyłam że jak nie zrobię tej sesji to w dzień mam mniej mleczka 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 08:52

zozo, makatka lubią tę wiadomość

2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
    2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
    2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️
  • July Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak bardzo współczuję. Nie wiem co prawda nic o refluksie, ale wyobrażam sobie co przeżywasz widząc jak malutka się męczy. Macie poduszkę klin? Malutka miała robione usg brzuszka?

• jane789 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak-51 wrote:
    Cześć, nigdy nie udzielałam się na żadnym forum, ale jestem z Wami od samego początku ciąży. 7.10 na świat przyszła nasza córeczka Maja i pierwsze dwa miesiące były naprawdę ciężkie jak u większości z Was, nowa rzeczywistosc, problemy z karmieniem, w 5tyg życia naszego maleństwa ropień piersi spowodowany zastojem,itp. Ale najgorsze co nas spotkali to refluks i to nie taki zwykły jak Maja większości dzieci tylko choroba refluksowa która trwa do dziś i mam wrażenie że jest coraz gorzej. Pytałaś Patka95 czym się objawia, więc u Nas to było krztuszenie się podczas jedzenia, bez różnicy czy karmiłam KP czy kpi czy mm, charczenie, niespokojny sen często wręcz płacz przez sen, zrywanie się Małej w nocy z grymasem bólu po czym zasypia od nowa, cmokanie, ruszanie języczkiem, bardzo częste czkawki, memlanie buzia, bezdechy, czujnik włączał się nam już kilkanaście razy, nie wiemy ile z tego było fałszywych alarmów a ile rzeczywistych, ostatnio dowiedzialm się od gastroenterologa że przy refluksie pojawią się odparzenie pupy, a przede wszystkim słychać jak podchodzi jej treść żołądka do gardła,a i robią jej się wtedy takie czerwone oczka..nie wiem jak pomóc mojemu dziecku bo syropów co łagodzą refluks ona nie chce połknąć, wręcz się nimi dusi...

U nas jest identycznie. Wszystko to co piszesz.
    Trochę pomaga nam częste odbekiwanie małego. Jak słyszę, że podchodzi mu treść do gardła lub coś połyka to od razu go biorę na beknięcie. Niezależnie czy jest to 10min czy 90min po karmieniu. Zazwyczaj wtedy beknie i jest lepiej na jakieś 30min. Noce takie same jak u Was.. ciężko jest patrzeć na swoje dziecko, które jest bardzo zmęczone, chce spać, ale wybudza się z przerażeniem w oczach bo nie wie co się dzieje. A to ten pieprzony refluks. I nie idzie jakoś zbytnio pomóc. U nas tez nie pomagają żadne syropy. Moim zdaniem nie są one dla dzieci, z takim poważnym refluksem. Mały po nich bardziej się męczył, bo zamiast lżejszego pokarmu podnosil mu się zgęstniały pokarm i ciężej mu było.
    Trochę już nauczyliśmy się z tym po prostu żyć, robiąc wszystko co w naszej mocy żeby mu pomóc. Podziwiam go, że mimo to jest wesołym i grzecznym dzieckiem. Mamy przez refluks trochę problemów ze wzmożonym napięciem obręczy barkowej i tez się odgina cały czas do tylu, ale ćwiczymy to (oczywiście tyle na ile pozwala nam refluks).
    Żyję nadzieją, że zacznie mijać jak mały zacznie siadać....

• zozo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewuszek wrote:
    Mi na laktację najlepiej pomaga karmi i seks 🤭 serio czasem popijam Inkę ale nieregularnie, karmi mi się lepiej sprawdza można też kupić syrop ze słódu jęczmiennego polecany jest z horizon i dodawać np. do herbaty. Z tym że wszystko to działa tylko doraźnie jak się stosuje nie podnosi ilości na stałe na stałe podnosi ilości tylko częste ściąganie pokarmu do tego potrzeba cierpliwości czasem efekty są po dwóch tygodniach a czasem po dwóch miesiącach. Może dłużej to potrwać jeśli jesteś już po stabilizacji.
    Ja mam dwa laktatory neno uno i lansinoh ten drugi zdecydowanie lepszy. Neno bardzo szarpie przez to miałam poranione sutki i miałam wrażenie że nie ciągnął równo z dwóch piersi często miałam w której piersi uczucie niecałkowitego opróżnienia. Po przejściu na lansinoh problemy znikły. Najczęściej polecanym laktatorem na grupie na Facebooku jest wspomniana wcześniej przeze mnie Spectra to laktator medyczny i swoje kosztuje ale nie znalazłam negatywnej opinii na jego temat. W medeli podobno często psują się konektory. Ważne jest żeby laktator był na dwie pierśi zaoszczędzisz czas ale wtedy też najlepiej stymulowana jest laktacja. Jeśli chodzi o zastoje, zapchane kanaliki to przyczyna może być właśnie w laktatorze trzeba pamiętać o wymianie zaworków szczególnie w neno są one awaryjne ja czasem musiałam wymienić po dwóch tygodniach użytkowania bo mi słabo ciągnął i robiły się zastoje. Ja ściągam zazwyczaj na środkowej mocy tak żebym czułam dość mocny pociąg tu chyba nie ma reguły to indywidualne jak widzę że słabo już ciągnie, słychać taki swist i muszę zwiększać moc to wiem że są zaworki do wymiany. Na zastoje najlepsza jest ciepła kąpiel przykładanie do piersi termoforu i masaż u mnie tak jak wyżej wspomniałam zastoje powodowały niewymienione zaworki.Jesli wymiana zaworków nie pomoże warto też przyjrzeć sie membraną też się zużywają.
    Ja szukałam butelki antykolkowej przerobiliśmy kilka polecane Medela Calma czy Suavinex ale najlepiej sprawdziła nam się ta z dr Browns i nią karmimy do dziś. A i ważne jest zrobienie sesji między 1-4 w nocy wtedy jest największy wyrzut prolaktyny zauważyłam że jak nie zrobię tej sesji to w dzień mam mniej mleczka 🙂
    Wielkie dzięki za te informacje. W życiu bym nie wpadła na to że trzeba wymieniać te cholerne zaworki, a faktycznie świszcze i słabiej ciągnie. Mam neno due ale poważnie myślę nad spectrą.

Ewuszek lubi tę wiadomość

rolo6iyed54d6z5e.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też żyj nadzieja ze nadejdzie dzień kiedy to minie, tylko strasznie boję się żeby do tego czasu coś sie ni wydarzylo, bo ostatnie dni to tragedia... a gdyby nie ten cholerny refluks to byłaby takim szczęśliwym i wiecznie uśmiechniętym dzieckiem, bo pomimo refluksu, nawet przy bólu próbuje się uśmiechać i z nami rozmawiac. Podusi klina nie mamy bo podobno nie jest wskazany ale za to podnieslimy łóżeczko lecz nie wiem czy to cokolwiek pomaga.. a jakie ćwiczenia wykonujecie na tą obręcz barkowa? Czy ćwiczycie u fizjo? Bo my słyszymy tylko żeby jak najczęściej układać jak na brzuszku

• Nitka19 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zozo wrote:
    Dziękuję za wszystkie porady i wsparcie. Bez Was byłoby ciężko.

Czego używacie do kąpieli dziecka? Kupiłam śmietankę do kąpieli z momme ale chyba jest zepsuta bo nie chce się rozpuścić w wodzie, pływają takie glutki.

My używamy płynu Hagi Baby. Helence służy, a ja mam po nim wysuszone dłonie. Jestem alergikiem i bardzo się cieszę, że Mała odziedziczyła niewrażliwą skórę po mężu 😆

👱‍♀️: 34 lata
    AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
    Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
    Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍

10.2021 - córeczka ❤️
    07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
    02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
    03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
    04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
    05.2023 - przerwa

age.png
  • Nitka19 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makatka wrote:
    Nitka19, widzę że udzielasz się na innym wątku na Belly. Zapytam dziewczyny na Facebooku czy mogę wysłać Ci zaproszenie od razu.
    Dziękuję i czekam na info 😊👍

10.2021 - córeczka ❤️
    05.2023 - przerwa

age.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile podajecie kropli devikap?

• Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    U nas jest identycznie. Wszystko to co piszesz.
    Trochę pomaga nam częste odbekiwanie małego. Jak słyszę, że podchodzi mu treść do gardła lub coś połyka to od razu go biorę na beknięcie. Niezależnie czy jest to 10min czy 90min po karmieniu. Zazwyczaj wtedy beknie i jest lepiej na jakieś 30min. Noce takie same jak u Was.. ciężko jest patrzeć na swoje dziecko, które jest bardzo zmęczone, chce spać, ale wybudza się z przerażeniem w oczach bo nie wie co się dzieje. A to ten pieprzony refluks. I nie idzie jakoś zbytnio pomóc. U nas tez nie pomagają żadne syropy. Moim zdaniem nie są one dla dzieci, z takim poważnym refluksem. Mały po nich bardziej się męczył, bo zamiast lżejszego pokarmu podnosil mu się zgęstniały pokarm i ciężej mu było.
    Trochę już nauczyliśmy się z tym po prostu żyć, robiąc wszystko co w naszej mocy żeby mu pomóc. Podziwiam go, że mimo to jest wesołym i grzecznym dzieckiem. Mamy przez refluks trochę problemów ze wzmożonym napięciem obręczy barkowej i tez się odgina cały czas do tylu, ale ćwiczymy to (oczywiście tyle na ile pozwala nam refluks).
    Żyję nadzieją, że zacznie mijać jak mały zacznie siadać....
    Jakbym słyszała o swoim maluchu. Co ćwiczycoe?

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2022, 01:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podejrzewam u swojej refluks.. Ale jak mówiłam Pani doktor to stwierdziła, że przecież każde dziecko ulewa i cofa mu się pokarm do 3 miesiąca a czasem i nawet do 6 miesiąca 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 01:35

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2022, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Ja niestety przy dwójce maluchów nie dałam rady systematycznie odciągać, czego bardzo żałuję. Mały pierś odrzucił w zasadzie jak miał 2-3 tyg. Chwytał ale bardzo się denerwował i nie mogłam go nakarmić 💔 Podziwiam że dajecie radę zarówno KP jak i KPI.

Opowiedzcie trochę jak rozwijają się fizycznie Wasze maluszki. Chwytają zabawki? Jedzą piąstki? Śmieją się w glos?

Po czym poznajecie te skoki rozwojowe? Bo u nas przez problemy brzuszkowe już sąma nie wiem co jest co.
    Mój chwyta zabawki, bawi się grzechotką, piąstki smakują teraz lepiej niż smoczek, przez co ostatnio używamy go tylko do uśpienia.
    Skoki poznaję po tym, że całe dnie spędza przy cycku, nosić źle - płacz, leżeć źle i płacz.. Ogólnie chyba wszystko jest źle prócz cycka🤣🤷‍♀️ przy ostatnim skoku przyszła sąsiadka z klatki obok zapytać czy wszystko ok i czy może mi jakoś pomóc takie było darcie🤣😅

July lubi tę wiadomość

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka19 wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek. Zaakceptuj a wyślę Ci dalsze instrukcje jak dołączyć do grupy na FB.

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Nitka19 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makatka, dziękuję, zaakceptowałam 😊👍❤

10.2021 - córeczka ❤️
    05.2023 - przerwa

age.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Jakbym słyszała o swoim maluchu. Co ćwiczycoe?

Głównie ćwiczenia z Fizjomommy (nick z IG). Ściągam barki w dół, robię masaże rączek, ćwiczę z odpowiednim chwytaniem zabawek no i leżenie na brzuszku kiedy i ile tylko się da.

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała od paru dni w nocy wierci się, stęka.. I uspokaja się dopiero jak ją wezmę i położę na swojej klatce. I wtedy śpi.. Ale jak ją próbuje odłożyć po jakimś czasie to znowu stęka i wierci się. Nie wiem o co chodzi 😞

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • zozo Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Moja mała od paru dni w nocy wierci się, stęka.. I uspokaja się dopiero jak ją wezmę i położę na swojej klatce. I wtedy śpi.. Ale jak ją próbuje odłożyć po jakimś czasie to znowu stęka i wierci się. Nie wiem o co chodzi 😞
    Mój też budzi się od kilku dni chwilę, wierci, macha łapkami i trzeba bujać a wcześniej spal kilka godzin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 00:11

rolo6iyed54d6z5e.png
  • zozo Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecicie jakiś kremik do twarzy na co dzień?
    Jak myjecie glówkę to wodą tylko czy czyms jeszcze i jak suszycie?

rolo6iyed54d6z5e.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zozo wrote:
    Mój też budzi się od kilku dni chwilę, wierci, macha łapkami i trzeba bujać a wcześniej spal kilka godzin.

Kurczę ja nie wiem co jej jest.. ciągle się zastanawiam i kombinuje o co chodzi 🤦‍♀️ w dzień nie ma tego problemu. Próbuje wszystkiego .. może jej za gorąco , może za zimno, może nie lubi już w kokonie spać.. a zerka czasem twój na telewizor?

My myjemy czasem szamponem hipp, ale tak to tylko tą wodą co jest nalana już do wanienki z płynem.. później wycieram tylko ręcznikiem, przeczesuje szczotka i to na tyle. Same wysychaja w trakcie karmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 00:19

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • zozo Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Kurczę ja nie wiem co jej jest.. ciągle się zastanawiam i kombinuje o co chodzi 🤦‍♀️ w dzień nie ma tego problemu. Próbuje wszystkiego .. może jej za gorąco , może za zimno, może nie lubi już w kokonie spać..
    A zerka czasem twój na telewizor?
    U nas w dzień podobnie, sam zasypia i śpi, w nocy nagle jest problem. My nie ogladamy TV ale jak bylismy u dziadkow to zerkał.

rolo6iyed54d6z5e.png
‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ