X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😘 Narobiłyście mi smaka na rybę z puszki 🙈

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie o wagę 😊 mam sporo kg w nadmiarze 🙈 i jak zawsze przed „okresem” dobiłam swoje 3 kg do przodu taka tez wagę wpisałam na początku ciąży. Nie mam mdłości, wymiotów, w sumie mogę jest wszystko, a wybieram to co lubię (mam ochotę), nie jem zdrowo (o zgrozo) czyli pol talerza warzyw itp bo nie mam teraz ochoty. Mam napady na pewne owoce/warzywa tzn wczoraj zjadłam cała paprykę 🙈 a przez dwa dni nawet nie pomyślałam o niej. Nie objdam się tez, ale jem częściej (czy więcej to nie wiem) 😬 staram się unikać słodyczy (marnie mi idzie), jakichś niezdrowych rzeczy. Chciałam zapytać, bo się martwię 🙈 czy ktoś schudł w ciąży bez wymiotów, nudności ? Może to być spowodowane tym ze jednak organizm spała więcej kcal przez ciąże, a ja nie potrzebuje więcej jedzenia? Nie chce zagłodzić dziecka, ale z drugiej strony jednak cieszyłabym sie jak bym nie nabierała kg 🙈

Porozmawiam o tym z lekarzem, ale może ktoś ma doświadczenie 🙈

I FET: 17.09 ❄️5.1.1 ❤️
    Czekamy na Ciebie 🩵

preg.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:
    Mam pytanie o wagę 😊 mam sporo kg w nadmiarze 🙈 i jak zawsze przed „okresem” dobiłam swoje 3 kg do przodu taka tez wagę wpisałam na początku ciąży. Nie mam mdłości, wymiotów, w sumie mogę jest wszystko, a wybieram to co lubię (mam ochotę), nie jem zdrowo (o zgrozo) czyli pol talerza warzyw itp bo nie mam teraz ochoty. Mam napady na pewne owoce/warzywa tzn wczoraj zjadłam cała paprykę 🙈 a przez dwa dni nawet nie pomyślałam o niej. Nie objdam się tez, ale jem częściej (czy więcej to nie wiem) 😬 staram się unikać słodyczy (marnie mi idzie), jakichś niezdrowych rzeczy. Chciałam zapytać, bo się martwię 🙈 czy ktoś schudł w ciąży bez wymiotów, nudności ? Może to być spowodowane tym ze jednak organizm spała więcej kcal przez ciąże, a ja nie potrzebuje więcej jedzenia? Nie chce zagłodzić dziecka, ale z drugiej strony jednak cieszyłabym sie jak bym nie nabierała kg 🙈

To normalne. Ja w pierwszej ciąży miałam lekkie mdlosci ale nie miałam wymiotów i dużo jadłam a na początku chyba do 12 tyg chudłam, potem jak ruszyło do przodu to już nie było tao kolorowo 🙈. Teraz chyba tak dobrze nie będzie bo po ciąży nie udało mi się schudnąć tyle co ważyłam przed pierwszą ciąża i mam nadbagaż 4 kg...więc muszę się pilnować

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Przypadkiem na jednym forum inv wyskoczył mi teraz temat zespołu antyfosfolipidowego. Dziewczyna pisze, że bierze acard i zastrzyki z heparyny. Więc głowa do góry, w razie czego jest proste leczeniw. Sama biorę heparynę, ale to z innych względów.
    P doktor powiedziała, że jeśli wyniki wskażą na zespół antyfosfolipidowym to będę właśnie dostawać zastrzyki. Najgorsze jest tylko czekanie i nadzieja, że w tym czasie nic się nie stanie. Mam już 2,5 letnią córkę. Ciąża książkowa wręcz. Z 8 lat temu też miałam epizody pokrzywek i opuchlizn. Myślę, że gdyby to był APS, to już wtedy byłyby problemy...

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie, że olej kokosowy może zapobiegać rozstępom? Używam od dłuższego czasu ale nigdy nie myślałam, o nim w kategoriach rozstępów ciążowych 😉

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie było za pięknie, rybkę zjadłam, ale kajzerkę mi wyjadla rodzina, aaa muszę iść do piekarni i zjeść bule z masłem i serem żółtym.
    Ale zauważyłam, że więcej z nas ma problemy z żywieniem tzn, wcześniej dobrze, zdrowo, z umiarem a teraz wszystko czego nie jadłam zajadam ze smakiem🤦

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Hej dziewczyny! Ja od rana nic nie mogę przełknąć. Ale chyba wyjdę na przerwie z pracy i kupię bułkę i ser żółty - coś czuję, że to może być strzał w dziesiątkę, skoro wiele z Was poleca :D

Zastanawiam się mocno nad L4, ale nie wiem czy dopiero nie w 6 miesiącu... Zależy jak się będę czuła. Szczerze mówiąc to teraz by się przydało póki męczą mnie te mdłości. A w II trymestrze podobno jest łagodniej to bym chętnie wróciła. Sama nie wiem...
    Ja mam te same myśli, najchętniej to już bym poszła na L4, ale z drugiej strony nie ma specjalnych przeciwwskazań. Czuję się po prostu mega zmęczona, czasem boli głowa, czasem zakłuje brzuch. Ale ogólnie mdłości minęły i mam nadzieję że teraz to już będzie tylko lepiej. Planuję pracować dopóki dam radę siedzieć przy biurku i dojeżdżać samochodem.
    W pierwszej ciąży brzuch nie mieścił mi się przed kierownicą a odsunięcie do tyłu nie wchodzi w grę bo jestem niska i nie dosięgnę do pedałów. Więc to się okaże jak szybko teraz brzuch zacznie rosnąć. Już mam lekkie wybrzuszenie, w pierwszej ciąży około 9 tc zaczął się powiększać.

Martysion lubi tę wiadomość

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Ja w pierwszej ciąży schudłam 3kg zanim zaczęłam przybierać. Nie wymiotowałam wtedy. Podobno często tak się zdarza.

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    A myślicie, że olej kokosowy może zapobiegać rozstępom? Używam od dłuższego czasu ale nigdy nie myślałam, o nim w kategoriach rozstępów ciążowych 😉
    Jak najbardziej 🙂 Choć prawda jest taka, że jak ktoś ma genetyczne skłonności, to może się smarować milionem specyfików, a i tak rozstępy się pojawią.

paulina502 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Moim zdaniem nie da się "zagłodzić" dziecka, bo ono i tak sobie zaczerpnie z organizmu mamy to czego mu aktualnie potrzeba. Stąd zwiększony apetyt w ciąży i dziwne zachcianki. W poprzedniej ciąży miałam cukrzycę. Bez przerwy byłam głodna i ze względu na dietę baaaardzo wielu rzeczy jeść nie mogłam. Przez całą ciążę przybrałam na wadze 6 kg. A mimo to córka urodziła się śliczna, zdrowa i miała 10/10 pkt. Jedz tyle ile potrzebujesz, ale staraj się nie objadać i unikaj słodyczy, chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Będzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 10:40

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Mi ubyło już 1kg z wagi początkowej a też nie mam na tą chwilę mdłości

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o dolegliwości ciążowe to ja już bym chciała czuć się trochę lepiej 😑 poprzedni tydzień był lepszy, teraz znów gorzej, mdłości przez cały dzień, osłabienie, okropna senność.. ciężko normalnie funkcjonować.

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Olkaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mdłości i senność a wiecie co dziewczyny dziś w nocy mnie obudziło normalnie nie wiem jak to opisać taka ochota na sex ze masakra dosłownie czułam ze to robię aż się obudziłam 🙈

Walka 2018! Pcos , Ana1 graniczne , niedoczynnosc
    Leki : eutyrox 100, encorton 10 mg , neoparin , systen 50
    2020-1IUI 😑
    2020.06 punkcją -4blastki
    2020.08 transfer 5AA beta zero
    2020.11 transfer 5 AA beta zero
    2021 immunolog
    2021 histeroskopia - stany zapalne
    2021.09 transfer 4AA beta zero
    2022.02 transfer 4 CB na atosiban
    12dpt 1222,26🙏🏻
    15 dpt 3502,36🙏🏻
    19 dpt 12928,9🙏🏻
    22 dpt 27147,8🙏🏻
    26 dpt mamy serduszko ❤️
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ❤️ Oczywiście nie objadam się wręcz jem normalnie tylko częściej a mniej. Częściej jestem głodna 🙈 trochę się boje, bo jutro wizyta 🙈 oby było dobrze ❤️

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🤞🏼

Czekamy na Ciebie 🩵

preg.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olkaa wrote:
    Ja tez mdłości i senność a wiecie co dziewczyny dziś w nocy mnie obudziło normalnie nie wiem jak to opisać taka ochota na sex ze masakra dosłownie czułam ze to robię aż się obudziłam 🙈
    Rany, ja miałam tak już 4x 🤣

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Nie martw się. Można schudnąć jedząc zdrowiej. U mnie teraz wygląda tak, że jem mniej, a częściej, więc regularne posiłki powodują, że nieco spada waga. Pamiętaj, że organizm najpierw oddaje to, co najlepsze do maluszka :D Także nie martw się, że go zagłodzisz ;)

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Rany, ja miałam tak już 4x 🤣
    Kurczę dziewczyny! Zazdroszczę! Mnie tylko siku budzi haha! :D

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Olkaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Kurczę dziewczyny! Zazdroszczę! Mnie tylko siku budzi haha! :D
    A ja właśnie nie siku aż tak często nie robię . Ale z tym sex to masakra aż się obudziłam

Walka 2018! Pcos , Ana1 graniczne , niedoczynnosc
    Leki : eutyrox 100, encorton 10 mg , neoparin , systen 50
    2020-1IUI 😑
    2020.06 punkcją -4blastki
    2020.08 transfer 5AA beta zero
    2020.11 transfer 5 AA beta zero
    2021 immunolog
    2021 histeroskopia - stany zapalne
    2021.09 transfer 4AA beta zero
    2022.02 transfer 4 CB na atosiban
    12dpt 1222,26🙏🏻
    15 dpt 3502,36🙏🏻
    19 dpt 12928,9🙏🏻
    22 dpt 27147,8🙏🏻
    26 dpt mamy serduszko ❤️
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olkaa wrote:

Tez tak miałam 2x ale to wcześniej. Teraz spie jak kamień 🙈 nic nie słyszę 😂 a budzę się tylko na siku 😂

Czekamy na Ciebie 🩵

preg.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja budzę się podwójnie i na siku i jak coś się przyśni;)
    Ostatnio mam tak, że jak się budzę do toalety ok 3/4 to nie mogę godzinę/dwie zasnąć potem. Dziś mimo uciekania od wszelkich wiadomości w tv i nie czytania i ciąży, itp.czuje się ciągle jakby w napięciu. Czuje, że puls mi skacze i tylko coś pilnie, stuknie ja od razu na równe nogi i serce w gardle. Nie potrafię się zrelaksować:(

‹‹ 74 75 76 77 78 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ