X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😘 Narobiłyście mi smaka na rybę z puszki 🙈

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie o wagę 😊 mam sporo kg w nadmiarze 🙈 i jak zawsze przed „okresem” dobiłam swoje 3 kg do przodu taka tez wagę wpisałam na początku ciąży. Nie mam mdłości, wymiotów, w sumie mogę jest wszystko, a wybieram to co lubię (mam ochotę), nie jem zdrowo (o zgrozo) czyli pol talerza warzyw itp bo nie mam teraz ochoty. Mam napady na pewne owoce/warzywa tzn wczoraj zjadłam cała paprykę 🙈 a przez dwa dni nawet nie pomyślałam o niej. Nie objdam się tez, ale jem częściej (czy więcej to nie wiem) 😬 staram się unikać słodyczy (marnie mi idzie), jakichś niezdrowych rzeczy. Chciałam zapytać, bo się martwię 🙈 czy ktoś schudł w ciąży bez wymiotów, nudności ? Może to być spowodowane tym ze jednak organizm spała więcej kcal przez ciąże, a ja nie potrzebuje więcej jedzenia? Nie chce zagłodzić dziecka, ale z drugiej strony jednak cieszyłabym sie jak bym nie nabierała kg 🙈

Porozmawiam o tym z lekarzem, ale może ktoś ma doświadczenie 🙈

I FET: 17.09 ❄️5.1.1 ❤️
    Najwspanialszy 🩵 [18.04]

age.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:
    Mam pytanie o wagę 😊 mam sporo kg w nadmiarze 🙈 i jak zawsze przed „okresem” dobiłam swoje 3 kg do przodu taka tez wagę wpisałam na początku ciąży. Nie mam mdłości, wymiotów, w sumie mogę jest wszystko, a wybieram to co lubię (mam ochotę), nie jem zdrowo (o zgrozo) czyli pol talerza warzyw itp bo nie mam teraz ochoty. Mam napady na pewne owoce/warzywa tzn wczoraj zjadłam cała paprykę 🙈 a przez dwa dni nawet nie pomyślałam o niej. Nie objdam się tez, ale jem częściej (czy więcej to nie wiem) 😬 staram się unikać słodyczy (marnie mi idzie), jakichś niezdrowych rzeczy. Chciałam zapytać, bo się martwię 🙈 czy ktoś schudł w ciąży bez wymiotów, nudności ? Może to być spowodowane tym ze jednak organizm spała więcej kcal przez ciąże, a ja nie potrzebuje więcej jedzenia? Nie chce zagłodzić dziecka, ale z drugiej strony jednak cieszyłabym sie jak bym nie nabierała kg 🙈

To normalne. Ja w pierwszej ciąży miałam lekkie mdlosci ale nie miałam wymiotów i dużo jadłam a na początku chyba do 12 tyg chudłam, potem jak ruszyło do przodu to już nie było tao kolorowo 🙈. Teraz chyba tak dobrze nie będzie bo po ciąży nie udało mi się schudnąć tyle co ważyłam przed pierwszą ciąża i mam nadbagaż 4 kg...więc muszę się pilnować

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Przypadkiem na jednym forum inv wyskoczył mi teraz temat zespołu antyfosfolipidowego. Dziewczyna pisze, że bierze acard i zastrzyki z heparyny. Więc głowa do góry, w razie czego jest proste leczeniw. Sama biorę heparynę, ale to z innych względów.
    P doktor powiedziała, że jeśli wyniki wskażą na zespół antyfosfolipidowym to będę właśnie dostawać zastrzyki. Najgorsze jest tylko czekanie i nadzieja, że w tym czasie nic się nie stanie. Mam już 2,5 letnią córkę. Ciąża książkowa wręcz. Z 8 lat temu też miałam epizody pokrzywek i opuchlizn. Myślę, że gdyby to był APS, to już wtedy byłyby problemy...

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie, że olej kokosowy może zapobiegać rozstępom? Używam od dłuższego czasu ale nigdy nie myślałam, o nim w kategoriach rozstępów ciążowych 😉

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie było za pięknie, rybkę zjadłam, ale kajzerkę mi wyjadla rodzina, aaa muszę iść do piekarni i zjeść bule z masłem i serem żółtym.
    Ale zauważyłam, że więcej z nas ma problemy z żywieniem tzn, wcześniej dobrze, zdrowo, z umiarem a teraz wszystko czego nie jadłam zajadam ze smakiem🤦

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Hej dziewczyny! Ja od rana nic nie mogę przełknąć. Ale chyba wyjdę na przerwie z pracy i kupię bułkę i ser żółty - coś czuję, że to może być strzał w dziesiątkę, skoro wiele z Was poleca :D

Zastanawiam się mocno nad L4, ale nie wiem czy dopiero nie w 6 miesiącu... Zależy jak się będę czuła. Szczerze mówiąc to teraz by się przydało póki męczą mnie te mdłości. A w II trymestrze podobno jest łagodniej to bym chętnie wróciła. Sama nie wiem...
    Ja mam te same myśli, najchętniej to już bym poszła na L4, ale z drugiej strony nie ma specjalnych przeciwwskazań. Czuję się po prostu mega zmęczona, czasem boli głowa, czasem zakłuje brzuch. Ale ogólnie mdłości minęły i mam nadzieję że teraz to już będzie tylko lepiej. Planuję pracować dopóki dam radę siedzieć przy biurku i dojeżdżać samochodem.
    W pierwszej ciąży brzuch nie mieścił mi się przed kierownicą a odsunięcie do tyłu nie wchodzi w grę bo jestem niska i nie dosięgnę do pedałów. Więc to się okaże jak szybko teraz brzuch zacznie rosnąć. Już mam lekkie wybrzuszenie, w pierwszej ciąży około 9 tc zaczął się powiększać.

Martysion lubi tę wiadomość

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Ja w pierwszej ciąży schudłam 3kg zanim zaczęłam przybierać. Nie wymiotowałam wtedy. Podobno często tak się zdarza.

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    A myślicie, że olej kokosowy może zapobiegać rozstępom? Używam od dłuższego czasu ale nigdy nie myślałam, o nim w kategoriach rozstępów ciążowych 😉
    Jak najbardziej 🙂 Choć prawda jest taka, że jak ktoś ma genetyczne skłonności, to może się smarować milionem specyfików, a i tak rozstępy się pojawią.

paulina502 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Moim zdaniem nie da się "zagłodzić" dziecka, bo ono i tak sobie zaczerpnie z organizmu mamy to czego mu aktualnie potrzeba. Stąd zwiększony apetyt w ciąży i dziwne zachcianki. W poprzedniej ciąży miałam cukrzycę. Bez przerwy byłam głodna i ze względu na dietę baaaardzo wielu rzeczy jeść nie mogłam. Przez całą ciążę przybrałam na wadze 6 kg. A mimo to córka urodziła się śliczna, zdrowa i miała 10/10 pkt. Jedz tyle ile potrzebujesz, ale staraj się nie objadać i unikaj słodyczy, chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Będzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 10:40

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Mi ubyło już 1kg z wagi początkowej a też nie mam na tą chwilę mdłości

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o dolegliwości ciążowe to ja już bym chciała czuć się trochę lepiej 😑 poprzedni tydzień był lepszy, teraz znów gorzej, mdłości przez cały dzień, osłabienie, okropna senność.. ciężko normalnie funkcjonować.

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Olkaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mdłości i senność a wiecie co dziewczyny dziś w nocy mnie obudziło normalnie nie wiem jak to opisać taka ochota na sex ze masakra dosłownie czułam ze to robię aż się obudziłam 🙈

Walka 2018! Pcos , Ana1 graniczne , niedoczynnosc
    Leki : eutyrox 100, encorton 10 mg , neoparin , systen 50
    2020-1IUI 😑
    2020.06 punkcją -4blastki
    2020.08 transfer 5AA beta zero
    2020.11 transfer 5 AA beta zero
    2021 immunolog
    2021 histeroskopia - stany zapalne
    2021.09 transfer 4AA beta zero
    2022.02 transfer 4 CB na atosiban
    12dpt 1222,26🙏🏻
    15 dpt 3502,36🙏🏻
    19 dpt 12928,9🙏🏻
    22 dpt 27147,8🙏🏻
    26 dpt mamy serduszko ❤️
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ❤️ Oczywiście nie objadam się wręcz jem normalnie tylko częściej a mniej. Częściej jestem głodna 🙈 trochę się boje, bo jutro wizyta 🙈 oby było dobrze ❤️

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🤞🏼

Najwspanialszy 🩵 [18.04]

age.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olkaa wrote:
    Ja tez mdłości i senność a wiecie co dziewczyny dziś w nocy mnie obudziło normalnie nie wiem jak to opisać taka ochota na sex ze masakra dosłownie czułam ze to robię aż się obudziłam 🙈
    Rany, ja miałam tak już 4x 🤣

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Nie martw się. Można schudnąć jedząc zdrowiej. U mnie teraz wygląda tak, że jem mniej, a częściej, więc regularne posiłki powodują, że nieco spada waga. Pamiętaj, że organizm najpierw oddaje to, co najlepsze do maluszka :D Także nie martw się, że go zagłodzisz ;)

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Rany, ja miałam tak już 4x 🤣
    Kurczę dziewczyny! Zazdroszczę! Mnie tylko siku budzi haha! :D

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Olkaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Kurczę dziewczyny! Zazdroszczę! Mnie tylko siku budzi haha! :D
    A ja właśnie nie siku aż tak często nie robię . Ale z tym sex to masakra aż się obudziłam

Walka 2018! Pcos , Ana1 graniczne , niedoczynnosc
    Leki : eutyrox 100, encorton 10 mg , neoparin , systen 50
    2020-1IUI 😑
    2020.06 punkcją -4blastki
    2020.08 transfer 5AA beta zero
    2020.11 transfer 5 AA beta zero
    2021 immunolog
    2021 histeroskopia - stany zapalne
    2021.09 transfer 4AA beta zero
    2022.02 transfer 4 CB na atosiban
    12dpt 1222,26🙏🏻
    15 dpt 3502,36🙏🏻
    19 dpt 12928,9🙏🏻
    22 dpt 27147,8🙏🏻
    26 dpt mamy serduszko ❤️
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olkaa wrote:

Tez tak miałam 2x ale to wcześniej. Teraz spie jak kamień 🙈 nic nie słyszę 😂 a budzę się tylko na siku 😂

Najwspanialszy 🩵 [18.04]

age.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja budzę się podwójnie i na siku i jak coś się przyśni;)
    Ostatnio mam tak, że jak się budzę do toalety ok 3/4 to nie mogę godzinę/dwie zasnąć potem. Dziś mimo uciekania od wszelkich wiadomości w tv i nie czytania i ciąży, itp.czuje się ciągle jakby w napięciu. Czuje, że puls mi skacze i tylko coś pilnie, stuknie ja od razu na równe nogi i serce w gardle. Nie potrafię się zrelaksować:(

‹‹ 74 75 76 77 78 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ