X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja strasznie panikowalam przed wizytą. Wizyta mnie na chwilę uspokoiła, ale wiem, że za parę dni stres znów się zacznie. Chyba tak już będzie do końca🤦
    Noc specjalnego nowego poza porannymi mdłościami, ale do przeżycia i podklowaniem lewego jajnika nie czuje.
    Jak czytam ile mam mają Wasze maluszki też mnie stres łapie, bo mój tylko 0,57 ale wierzę, że jak lekarz powiedział, że ok to ok. Muszę, bo inaczej bym oszalała. Pomarudze Wam bliżej pt wizyty za tydzień ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 19:46

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Ja strasznie panikowalam przed wizytą. Wizyta mnie na chwilę uspokoiła, ale wiem, że za parę dni stres znów się zacznie. Chyba tak już będzie do końca🤦
    Noc specjalnego nowego poza porannymi mdłościami, ale do przeżycia i podklowaniem lewego jajnika nie czuje.
    Jak czytam ile mam mają Wasze maluszki też mnie stres łapie, bo mój tylko 0,57 ale wierzę, że jak lekarz powiedział, że ok to ok. Muszę, bo inaczej bym oszalała. Pomarudze Wam bliżej pt wizyty za tydzień ;)

U mnie był dzisiaj 6t6d, a według USG 7t1d, więc różnica dwóch dni. Może stąd ta różnica. Ale skoro lekarz mówił, że jest okej, to trzeba zaufać i się nie martwić ☺️

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie. Od wtorku walczę z angina ropną, jestem na antybiotyku. Już dawno nie byłam taka chora, gardło tak boli, że przełykać śliny nie mogę i głową pęka....No i ta gorączka. Czuję się wyczerpana. Czekam aż antybiotyk zacznie działać. Mam nadzieję, że u Was wszystko ok. Pozdrawiam
    Ojej współczuję 😢 Szybkiego powrotu do zdrowia ❤️

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia - wspolczuje ☹ Oby to Cię szybko odpuscilo! Trzymaj się i dużo odpoczywaj.
    Super wieści z dzisiejszych wizyt dziewczyny! Też mam kolejną wizytę za 3 tygodnie i nie wiem jak ja przetrwam tyle czasu bez wieści od maluszka 🙉 A 28.03 mam usg prenatalne. Już się nie mogę doczekać.

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Cyntia - wspolczuje ☹ Oby to Cię szybko odpuscilo! Trzymaj się i dużo odpoczywaj.
    Super wieści z dzisiejszych wizyt dziewczyny! Też mam kolejną wizytę za 3 tygodnie i nie wiem jak ja przetrwam tyle czasu bez wieści od maluszka 🙉 A 28.03 mam usg prenatalne. Już się nie mogę doczekać.

Też bardzo wyczekuje prenatalnych, aczkolwiek bardzo stresuje się tym badaniem. U nas wizyta już za 15 dni więc stres z każdym dniem rośnie.

Klaudia9212 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Kath Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści z dzisiejszych wizyt dziewczyny !

Cyntia współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia <3

Ja dziś mam kiepskie samopoczucie i ledwo żyję. Do południa było ok a potem zaczęły się mdłości , ciągłe odbijanie i straszne zmęczenie. Do tego wszystko mi śmierdzi i denerwują mnie zapachy ;p

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Też mam USG prenatalne 28.03, a normalną wizytę 29.03, więc jeszcze kawał czasu. Ale jestem pełna nadziei, że wszystko będzie dobrze więc staram się nie stresować 😊
    Wcześniej jeszcze muszę zrobić USG piersi, dostała któraś z Was takie zalecenie? W pierwszej ciąży nie robiłam, a teraz pani doktor powiedziała mi żebym poszła gdzieś zrobić.

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z wami w 10 tygodniu ciąży :)

Miłego dnia dla was i powodzenia na dzisiejszych wizytach ✊

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzisiaj wizytę i już się trochę stresuję 🙈

mamamajeczki lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia dużo zdrowia ! Na początku pierwszej ciąży też miałam anginę i to taką , że duomox nie pomógł i lekarka musiała przepisać kolejny antybiotyk augmentin ( też bezpieczny w ciąży) i wszystko było w porządku 😉

Frida trzymam kciuki za wizytę! Ja mam dopiero w środę i już czekam z niecierpliwością..

Wczoraj wieczorem miałam wrażenie , że delikatnie twardnieje mi brzuch. Doświadczyłam tego uczucia w pierwszej ciąży ale dopiero w 18 tygodniu. Nie jestem tylko pewna czy to nie były problemy jelitowe bo miałam wczoraj zaparcia, a już miałam jechać do mojego lekarza dziś.. na razie się uspokoiło także mam nadzieję, że dotrwam do wizyty 😉

Frida91 lubi tę wiadomość

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Wcześniej jeszcze muszę zrobić USG piersi, dostała któraś z Was takie zalecenie? W pierwszej ciąży nie robiłam, a teraz pani doktor powiedziała mi żebym poszła gdzieś zrobić.

Ja też w pierwszej ciąży nie robiłam a teraz dostałam skierowanie na usg piersi (od tego samego lekarza). Może zmieniły się wytyczne?

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Ja mam dzisiaj wizytę i już się trochę stresuję 🙈
    Kciuki ❤️

Frida91 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • AminaLevo Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje "strachy" wykonczyłyby mnie psychicznie więc poszłam do lekarza na dodatkową wizytę,powiedziałam, że stres wział górę,że się martwię czy wszystko ok.
    Zrobił usg,zarodek żyje serce ładnie wali,krwiaczek nadal jest,ale mały niezagrażający,mój cud urósł w tydzień z 1.3cm do 1.8cm😉 ulga ogromna,głowa spokojniejsza,aż mi się niedobrze ponownie zrobiło🙃

Mama_Basia, mamamajeczki, Frida91, Elllla, Klaudia9212, Martysion, Kath, Swatka, Ivi lubią tę wiadomość

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Ja też w pierwszej ciąży nie robiłam a teraz dostałam skierowanie na usg piersi (od tego samego lekarza). Może zmieniły się wytyczne?
    Może chodzi o to, że to kolejna ciąża i o karmienie piersią wcześniej 🤔 Tak mi przyszło do głowy.

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Też mam USG prenatalne 28.03, a normalną wizytę 29.03, więc jeszcze kawał czasu. Ale jestem pełna nadziei, że wszystko będzie dobrze więc staram się nie stresować 😊
    To bardzo dobrze, że kazała Ci zrobić 😉 Każdy lekarz w ciąży powinien o tym przypominać 🙂 Ja i tak robię raz w roku, a ostatnio nawet częściej ze względu na wykryta zmianę. Teraz pewnie zrobię bliżej końca ciąży, bo ostatnie badanie miałam w grudniu.
    Jeśli dawno nie robiłaś, to tym bardziej powinnaś pójść.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Może chodzi o to, że to kolejna ciąża i o karmienie piersią wcześniej 🤔 Tak mi przyszło do głowy.
    Nie ma to znaczenia. Wcześniej nie było takich zaleceń po prostu. Teraz każdy lekarz, który jest bardziej na bieżąco, zleci takie badanie w ciąży. Chyba że masz w miarę świeżo robione przed ciążą.
    Ogólnie raz do roku powinnyśmy robić USG piersi, a w ciąży tym bardziej.

Mama_Basia lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Zespół ekspertów zaleca:

u wszystkich ciężarnych powyżej 35. roku życia wykonanie USG piersi w pierwszym lub drugim trymestrze ciąży.
    w przypadku młodszych kobiet (poniżej 35. roku życia), bez klinicznych objawów choroby piersi i bez rodzinnych/genetycznych wywiadów w kierunku raka piersi, należy rozważyć wykonanie USG piersi w pierwszym lub drugim trymestrze ciąży."

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „Diagnostyka u ciężarnych jest opóźniona zazwyczaj o 2-7 miesięcy od pojawienia się pierwszych symptomów choroby. Opóźnienie rozpoznania o sześć miesięcy wpływa na zwiększenie ryzyka przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych o ponad 5 proc., co wiąże się ze zdecydowanie gorszym rokowaniem” – poinformowała dr Jagiełło-Gruszfeld.

Dr hab. n. med. Wojciech Rokita, prezes elekt Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, kierownik Kliniki Położnictwa i Ginekologii UJK w Kielcach dodał, że rak piersi u kobiet ciężarnych jest bardzo często agresywniejszy i rozwija się szybciej niż u kobiet, które nie są w ciąży. Dlatego im wcześniej zostanie wykryty, tym większe szanse na skuteczne leczenie.

„Często spotykam się z opinią, że u kobiety w ciąży lub karmiącej nie ma potrzeby przeprowadzenia badania USG piersi, Niestety, ani ciąża, ani karmienie piersią nie chronią przed nowotworem. Dlatego czujność onkologiczna w tym czasie jest wskazana, a nawet – ze względu na podobieństwo objawów – powinna być większa

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację. Jakoś nie pomyślałam że to dotyczy ogólnie diagnostyki, a nie tylko kobiet w ciąży.
    W sumie ostatnio USG miałam rok temu w maju, więc trzeba zrobić 🙂

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Elllla Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat zdarzylam zrobić USG przed ostatnim transferem:)
    Na dziś zaplanowałam sobie, że pójdę do sklepu, kupię jakieś pierdolki, żeby jakie dekoracje wiosenne porobić, żeby się czymś zająć, a...zaprowadziłam córkę do szkoły, kupiłam sok mandarynkowy i Snickersa :( zjadłam, wypiłam i poszłam spać🤣
    Oprócz lekkich mdłości i boku piersi przy dotyku bez zmian i nowych dolegliwości. I już zaczynam zachodzić w głowę, że przecież powinna być coraz więcej, coraz bardziej🤦
    To będzie dluuugie 9mcy...

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ