X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2025
Odpowiedz

Październikowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Carolyn Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pupuś wrote:
    Dzięki za info o grupie krwi. Ja mam taki „niepotwierdzony” dokument i nie wiem co teraz, muszę dopytać na szkole rodzenia :/

Moja doktor mówiła mi, ze standardowo w czasie ciąży daje dwa skierowania na grupę krwi. Raz na początku, a raz w 3 trymestrze. Podobno to standardowa procedura 😊 czytam teraz w googlu, ze potwierdzenie powinno odbywać sie miedzy 27 a 32 tygodniem ciąży.

Kasaja, dobrze, że przypomniałaś temat😊 a bobo juz jakie duze!

pupuś, Kasaja lubią tę wiadomość

27.02 dwie kreseczki
    06.03 pęcherzyk
    21.03 zarodek z ❤️
    04.04 2,8 cm 👶
    11.04 3,9 cm 👶
    24.04 prenatalne 6,3 cm 🩵
    05.05 7,4 cm 👶

preg.png
  • Anettka10 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasaja wrote:
    Moja wczorajsza wizyta udana 🥰 1816g dokładnie w połowie centyli. Przepływy tetno i ilości wód też dobrze. Szyjka 3,64 więc chyba też w porządku :) nadal główka do dołu więc uff. Właśnie wróciłam z 5km spacerku i czuje że będzie dobry dzień 🌞

Dwie sprawy:
    - pamiętajcie żeby sprawdzić czy macie POTWIERDZONĄ grupę krwi. Ja mam wyniki z medicover i tam jest napisane “niepotwierdzone”…wtedy podczas porodu w szpitalu badają krew i to trwa więc sobie sprawdźcie. Musi być osobna kartka z autoryzacją czy coś ponoć.

- wczoraj dowiedziałam się że przez to że kłuje się heparyna jakby doszło do cesarki będę miała znieczulenie ogólne. Dziewczyny które też przyjmują to cudo - co Wasi lekarze Wam mówili? Bo mój kazał mi brać do samego końca, nie odstawiać.

Super, że na wizycie wszystko ok 🥰

Co do krwi, to według mnie jest to strasznie glupie.. Kilka lat temu miałam operacje nogi i w papierach ze szpitala mam badanie z grupą krwi. No ale w międzyczasie zmieniłam nazwisko i zrobiłam badanie jeszcze raz, po czym okazało się właśnie, że jest 'niepotwierdzone' i muszę kolejne badanie zrobić. Czyli łącznie 3x będę miała papierek z grupą krwi 🙈

👩🏻32

preg.png
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patkaa94 wrote:
    Ale dzisiaj wizyt 🥰 trzymam kciuki ✊🏻

Dziewczyny u was też na tym etapie te twardnienia brzucha są kilkanaście razy dziennie? Mój ginekolog wraca z urlopu 13.08 może uda mi się dostać na wizytę szybciej… jak nie to mam 18.08 🙈
    Ja mam co chwilę spadek energii… wczoraj super było, spalowalam nawet torbę i walizkę do szpitala a dziś najlepiej tylko leżeć…
    Rano miałam dentystę, po południu synek ma laryngologa… a tak mi się nie chce jechać 🙈
    Mi też brzuch twardnieje, bardzo często w ciągu dnia. Pomaga mi leżenie i odpoczynek, chociaż z 20miesięcznym dzieckiem to w sumie niewykonalne... Z tego co się orientuję to na tym etapie ciąży twardnienie brzucha jest normalne.

Co do krwi, to lekarz mi powiedział, że jak robiłam w pierwszej ciąży jeden raz, to mam wyniki niepotwierdzony. Żeby go potwierdzić to trzeba zrobić 2x w tym samym laboratorium. Więc w tej ciąży zrobiłam znowu w Diagnostyce i faktycznie na dokumencie jest napisane POTWIERDZONY. Czyli już więcej nie będę musiała tego badania powtarzać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 09:30

pupuś lubi tę wiadomość

Starania naturalne od 2019r.
    Ona, on- badania ok
    Stymulacja, Gameta, inseminacja, prawy jajowód niedrożny, macica dwurożna, polip- łyżeczkowanie

8.03.2023r. test pozytywny (drugi cykl po łyżeczkowaniu, II z niedrożnej strony!!)

14.11.2023r. synuś ♥

23.01.2025r. test pozytywny, beta 245 (pierwszy cykl starań!!)

Czekamy na nasz drugi cud ♥♥♥
  • Redrum Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wasi lekarze planowali Wam już pobierać wymaz na GBS?

👧🏻37 + 👨🏻45

preg.png
  • Wera92 Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka na pierwszej wizycie zaleciła wykonanie potwierdzonej grupy krwi, także mam nadzieję że już nie będę powtarzać.

Wymaz na GBS pobiera się chyba w drugiej połowie 3 trymestru około 34/35 tygodnia, ja miałam pobrany wymaz po cytologii, gdy wyszedł stan zapalny i przy okazji wyszedł mi właśnie paciorkowiec 🥴

preg.png
  • Klaudia89 Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasaja wrote:
    Moja wczorajsza wizyta udana 🥰 1816g dokładnie w połowie centyli. Przepływy tetno i ilości wód też dobrze. Szyjka 3,64 więc chyba też w porządku :) nadal główka do dołu więc uff. Właśnie wróciłam z 5km spacerku i czuje że będzie dobry dzień 🌞

Dwie sprawy:
    - pamiętajcie żeby sprawdzić czy macie POTWIERDZONĄ grupę krwi. Ja mam wyniki z medicover i tam jest napisane “niepotwierdzone”…wtedy podczas porodu w szpitalu badają krew i to trwa więc sobie sprawdźcie. Musi być osobna kartka z autoryzacją czy coś ponoć.

- wczoraj dowiedziałam się że przez to że kłuje się heparyna jakby doszło do cesarki będę miała znieczulenie ogólne. Dziewczyny które też przyjmują to cudo - co Wasi lekarze Wam mówili? Bo mój kazał mi brać do samego końca, nie odstawiać.
    Ooo dzięki za info o tej grupie krwi, dopytam dzisiaj na wizycie 🙂

Kraków

👱‍♀️35 👦 41

Pierwsza ciąża ❤️
    ⏸️ 31/01

Czekamy na Zuzię 🩷

preg.png
  • gattina Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do znieczulenia i brania heparyny to na Szkole Rodzenia położna i lekarka pracująca na oddziale mówiły, że 12h lub 24h przed najlepiej odstawić (w zależności jaka dawka heparyny), bo inaczej anestezjolog nie da znieczulenia zewnątrzoponowego. Ja ze swoją lekarką jeszcze o tym nie rozmawiałam, wizytę mam we wtorek to się dopytam jak to wygląda.

Kasaja lubi tę wiadomość

Ona - 33 lat
    AMH - 1,42
    czynnik V R2 homo / MTHFR hetero / PAI-1 homo
    09.2022 Sono-HSG - drożne oba
    05.2023 Histeroskopia - wycięcie polipa
    09.2024 Laparoskopia + drożność - wycięcie: wodniaka, lewego jajowodu, torbieli endometrialnej; prawy jajowód drożny

🆘 endometrioza III stopnia

On - 35 lata
    morfologia 4,85%
    fragmentacja 17%
    HBA 53%

2022-2023 2x stymulacja; 5x IUI ❌
    2025 IVF
    1️⃣ 5 pobranych -> 4 zapłodnione -> ET 4.1.1 🤞🏼🍀
    5dpt ⏸️ betaHCG 24,8 mlU/ml
    7dpt ⏸️ betaHCG 103,5 mlU/ml
    10dpt ⏸️ betaHCG 487,8 mlU/ml
    22dpt pęcherzyk ciążowy + żółtkowy z ❤️
    6+0 (USG 6+4) CRL 0,69cm z ❤️
    8+0 (USG 8+6) CRL 2,21 cm
    10+3 (USG 11+4) CRL 4,77 cm
    02.04 NIPT 🩸 -> chłopiec 💙
    04.04 (USG 12+5) - prenatalne I trymestr + PAPPA CRL 63,6 mm / FHR 176 ud/min

preg.png
  • Korki Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anettka10 wrote:
    Super, że na wizycie wszystko ok 🥰

Co do krwi, to według mnie jest to strasznie glupie.. Kilka lat temu miałam operacje nogi i w papierach ze szpitala mam badanie z grupą krwi. No ale w międzyczasie zmieniłam nazwisko i zrobiłam badanie jeszcze raz, po czym okazało się właśnie, że jest 'niepotwierdzone' i muszę kolejne badanie zrobić. Czyli łącznie 3x będę miała papierek z grupą krwi 🙈
    Mi tłumaczyła lekarka, że dla nich ważniejsze są przeciwciała, które można zbadać przy okazji badania grupy krwi, (choć nie bardzo rozumiem jak tam one się pojawiają/zmieniaja), a w labie mają tańszy pakiet grypa krwi+przeciwciała niż same przeciwciała, to sobie zlecają ten pakiet 🫠
    No i z początku ciąży mam podwójny wynik, jak rozumiem wlasnie to potwierdzenie, i zaraz będę pobierać jescze raz :D

Nie mogę przestać myśleć o urządzaniu wszystkiego pod bobaska, nie wiem co mi się stało. W każdym razie przeglądam na Vinted miliony ładnych prześcieradeł do wózka (czy to w ogóle będzie potrzebne skoro będą pewnie jeździć w śpiworach i kocykach…?) i trafiłam na firmę Lanila, ależ ładne wzory mają 😍

03.2021 synek 👦🏼

🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼

Prenatalne 3 17.07

url=https://www.tickerfactory.com]preg.png[/url]
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redrum wrote:
    Dziewczyny, czy Wasi lekarze planowali Wam już pobierać wymaz na GBS?

GBS robi się 35-37 tyg bo wynik musi być jak najbardziej aktualny w chwili porodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 11:04

Korki, Mama4 lubią tę wiadomość

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanko to Was. Czy któraś z Was zakupiła dostawkę do łóżka? Na jaka się zdecydowałyście ? Szukać czegoś dla siebie. Myślę nad Kinderkraft Neste Up 2 lub Lionelo Aurora

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mama4 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie miałam grupy krwi potwierdzonej (tylko po prostu wynik) i nikt się tego nigdy nie czepiał. 🤷🏻‍♀️

preg.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama4 wrote:
    Ja nigdy nie miałam grupy krwi potwierdzonej (tylko po prostu wynik) i nikt się tego nigdy nie czepiał. 🤷🏻‍♀️

Ja w pierwszej ciąży nie miałam potwierdzonej, tylko "niepotwierdzona" robiona tylko raz. A teraz gdy leżałam w szpitalu to czepiali się tego że jest "niepotwierdzona" a że chce tam rodzić to właśnie dzisiaj byłam w diagnostyce i przy okazji poprosiłam żeby mi potwierdzili.

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Redrum Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson wrote:
    GBS robi się 35-37 tyg bo wynik musi być jak najbardziej aktualny w chwili porodu

No właśnie to samo wyczytałam, a ja mam mieć pod koniec 33tc, więc zastanawiam się, czy to jakieś przygotowania na zaś do przedwczesnego porodu

👧🏻37 + 👨🏻45

preg.png
  • Carolyn Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson wrote:
    A mam pytanko to Was. Czy któraś z Was zakupiła dostawkę do łóżka? Na jaka się zdecydowałyście ? Szukać czegoś dla siebie. Myślę nad Kinderkraft Neste Up 2 lub Lionelo Aurora

Przedwczoraj kupiliśmy używaną Lionelo Luna i bardzo mi sie podoba. Nie mam pojęcia czym sie dokładnie różnią poszczególne modele. Mi tylko zależało żeby móc ustawić jedną stronę wyżej od drugiej w razie ulewania i żeby była na kółkach, bo być moze będę nią jeździć do salonu. Nie chciałam funkcji kołyski itd. Tylko kupię materacyk tak jak podpowiedziała @przyszlamama96, bo te co są oryginalnie wydają sie być zwykłą gąbką.

27.02 dwie kreseczki
    06.03 pęcherzyk
    21.03 zarodek z ❤️
    04.04 2,8 cm 👶
    11.04 3,9 cm 👶
    24.04 prenatalne 6,3 cm 🩵
    05.05 7,4 cm 👶

preg.png
  • Korki Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson wrote:
    Ja chyba zamówię Klupś piccolino, bo potrzebuję czegoś naprawdę małego do naszej sypialni, i mamy też totalnie niskie łóżko takie prawie na podłodze, a ona ma najniższe ustawienie z tych, które znalazłam. Do firmy lionelo mam wielki uraz po tym, jak beznadziejną spacerówkę od nich mieliśmy xd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 11:29

03.2021 synek 👦🏼

🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼

Prenatalne 3 17.07

url=https://www.tickerfactory.com]preg.png[/url]
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redrum wrote:
    No właśnie to samo wyczytałam, a ja mam mieć pod koniec 33tc, więc zastanawiam się, czy to jakieś przygotowania na zaś do przedwczesnego porodu

Wynik jest ważny 5tyg, ja przenosiłam córkę, urodziłam w 41+0 i mój wynik GBS jeszcze był ważny, ale pani doktor coś wspomniała że jakby już go nie zaakceptowali to wtedy dostajesz zastrzyk jakbyś miała wynik dodatki. Ja miałam ujemny

pupuś lubi tę wiadomość

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolyn wrote:
    Przedwczoraj kupiliśmy używaną Lionelo Luna i bardzo mi sie podoba. Nie mam pojęcia czym sie dokładnie różnią poszczególne modele. Mi tylko zależało żeby móc ustawić jedną stronę wyżej od drugiej w razie ulewania i żeby była na kółkach, bo być moze będę nią jeździć do salonu. Nie chciałam funkcji kołyski itd. Tylko kupię materacyk tak jak podpowiedziała @przyszlamama96, bo te co są oryginalnie wydają sie być zwykłą gąbką.

Luna nie będzie mi pasować do łóżka. Ja mam kontynentalne i potrzebuje takiego co nogi wsuną się pod łóżko jak najbliżej materaca.
    A jak wykonanie tak ogólnie? Bo materac też pewnie dokupię

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korki wrote:
    Ja chyba zamówię Klupś piccolino, bo potrzebuję czegoś naprawdę małego do naszej sypialni, i mamy też totalnie niskie łóżko takie prawie na podłodze, a ona ma najniższe ustawienie z tych, które znalazłam. Do firmy lionelo mam wielki uraz po tym, jak beznadziejną spacerówkę od nich mieliśmy xd

Fajna dostawka. Ciekawe czy jest ciężka bo ja mam duże mieszkanie, ale mam takie dwa schodki między jedną a drugą częścią domu i nie chciałabym się męczyć z podnoszeniem gdybym chciała mieć małego w salonie

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Redrum Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson wrote:
    Wynik jest ważny 5tyg, ja przenosiłam córkę, urodziłam w 41+0 i mój wynik GBS jeszcze był ważny, ale pani doktor coś wspomniała że jakby już go nie zaakceptowali to wtedy dostajesz zastrzyk jakbyś miała wynik dodatki. Ja miałam ujemny

O tych 5 tyg nie wiedziałam, czyli wygląda na to, że lekarka planuje wcześniej mnie rozwiązać, u mnie jest obserwacja pod kątem hipotrofii, może ona cos przeczuwa na zasadzie swojego doświadczenia. To ja chyba w takim razie zakończę swoją karierę zawodową przed końcem sierpnia, żeby cokolwiek odpocząć przed porodem ;)

Co do dostawki, ja planuję kupić Neno Como 4w1, zauroczyło mnie wykrywanie ruchu i automatyczne bujanie, jeśli ma mi to dać odrobinę więcej snu, to idę w to bez względu na cenę ;P

👧🏻37 + 👨🏻45

preg.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redrum wrote:
    O tych 5 tyg nie wiedziałam, czyli wygląda na to, że lekarka planuje wcześniej mnie rozwiązać, u mnie jest obserwacja pod kątem hipotrofii, może ona cos przeczuwa na zasadzie swojego doświadczenia. To ja chyba w takim razie zakończę swoją karierę zawodową przed końcem sierpnia, żeby cokolwiek odpocząć przed porodem ;)

Co do dostawki, ja planuję kupić Neno Como 4w1, zauroczyło mnie wykrywanie ruchu i automatyczne bujanie, jeśli ma mi to dać odrobinę więcej snu, to idę w to bez względu na cenę ;P

Bo chodzi o to że ta bakteria może pojawiać się i znikać z organizmu.
    Ja bym zapytała pani doktor dlaczego już teraz chce zrobić wymaz.

Co do dostawki to patrzyłam na Neno, ale dla nie trochę za droga

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 11:44

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
‹‹ 608 609 610 611 612
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ