Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój mąż dostanie dodatek do pensji (też coś koło 1000 zł), ale on pracuje dla instytucji państwowej No, ale nie zmienia to faktu, że becikowe powinno się należeć każdej kobiecie jak psu buda i tyle.
Małgorzatka, Kaśku, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia, Małgorzatka dzięki za opinie. Nie wiem sama, na razie rozważam... podpytuję też znajome o ich odczucia o szpitalach. Tak jak Małgorzatka piszesz jeszcze mam czas więc mogę się porozglądać. tylko wiecie z drugiej strony wiem że jak się chce rodzić w szpitalu to warto chodzić prywatnie do lekarza z tego szpitala (bezpłatna służba zdrowia..wrrr).
Małgorzatka lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:Mi kiedyś lekarz powiedział, że wszystko zależy od owulacji i organizmu. No bo przykładowo osoba z cyklem 26 dni ma owulację powiedzmy 14 dnia, a osoba z cyklem 35 dni ma 23 dnia. Czyli u jednej jajeczko dojrzewa w kilkanaście dni, a u innej w ponad 3 tygodnie. I zazwyczaj u kobiet z dłuższymi cyklami dłużej trwa też zagnieżdżanie itd. Dlatego ja się zupełnie tym nie przyjmuję (mam długie cykle). Najważniejszy jest przyrost
No ja miałam owulacje najprawdopodobniej około 22 stycznia dopiero. Ale w suwaczku wpisałam datę OM a zmienię sobie jak lekarz mi już wszytsko wyliczyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 12:14
polkosia, Małgorzatka lubią tę wiadomość
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
polkosia wrote:Może coś w tym jest, ja w sumie zawsze szłam na USG specjalnie ze skierowania. Zobaczymy jak teraz będzie. Nie miałam jeszcze nigdy badania podczas wizyty.
Ja też wcześniej chodziłam na specjalne USG. A teraz odkąd zmieniłam lekarza to on mi powiedział żebym się umawiała jak jest na Inflanckiej właśnie.
Polkosia a gdzie chodziśz do Medi? Może się spotkamy .. hihi -
a co do becikowego to też uważam że każdemu się powinno należeć. Skoro więcej zarabiam to oni państwo też więcej na mnie zarabia..
polkosia, Małgorzatka lubią tę wiadomość
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Malgorzatka fajna masz corcie artystke.
Moje dzieci jak bylismy na feriach to bardzo lubily sie zajmowac kuzynem (6 m-cy) szczegolnie syn i teraz wciaz mowi ze chcialby jeszcze rodzenstwo. Jeszcze im nie mowilismy, ale juz wiem ze sie uciesza.Bunia86, Kaśku, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
-
Ja chodzic na inflancka będę. Kurcze to może tam będą usg na wizycie. No cóż, dowiem a jak mi zrobi kolejne to tylko lepiej dla
Mi szkoda takiej kosmicznej kasy na poród prywatny. będę rodziła państwowo ale szpitala będę pewnie długo szukać.
Co do becikowego. A jak to jest ze zgłoszeniem bo mi siostra L mówiła (druga ciąża obecnie), że trzeba do 10 tyg gdzieś to zgłosić. W sensie na wizytę do państwowego się zapisać na wizyte. Ja państwowo to nie byłam chyba z 6 lat co najmniej i średnio mi się chce iść no, ale jak trzeba będzie, to poleze.
Jak się polkosia nazywał ten poprzedni lekarz? Może być na priv. Nie chcę do niego trafić niechcący.
Ja się na prywatnym też przejechałam (do poczytania po mojej wizycie pierwszej, nie z medicoveru) i szukam teraz kolejnego na wszelki wypadek.Kaśku lubi tę wiadomość
-
Treść ustawy:
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka
Art. 15b. 1. Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową
zapomogę w wysokości 1000 zł na jedno dziecko.
2. Jednorazowa zapomoga przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi
prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli dochód rodziny w
przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 1922,00 zł. Przepisy art. 5 ust. 4–4b, 7–9
i 11 stosuje się odpowiednio.
3. Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12
miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka
objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego – w
terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką albo przysposobienia nie
później niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Wniosek złożony po
terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania.
4. Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeżeli członkowi rodziny
przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba że przepisy o
koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o
zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
5. Zapomoga, o której mowa w ust. 1, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała
pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.
6. Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem
lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną. Przepisy wydane na
podstawie art. 9 ust. 8 stosuje się odpowiednio.
7. Przepisu ust. 5 nie stosuje się do osób będących prawnymi lub faktycznymi
opiekunami dziecka, a także do osób, które przysposobiły dziecko.