Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaśku wrote:Ja też z Wawy i też mam bbonament w Mediqu. Zakocona wiem na pewno że w gabinetach na inflanckiej mają usg. Ja tam chodze do lekarza i mam usg na wizycie robione. Z tym że mam wrażenie że te aparaty są słabsze od tych w specjalnych gabinetach do usg (tam trzeba mieć skoerowanie i oddzielnie się umawiać).
Może coś w tym jest, ja w sumie zawsze szłam na USG specjalnie ze skierowania. Zobaczymy jak teraz będzie. Nie miałam jeszcze nigdy badania podczas wizyty.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Asieńka_86 wrote:Zakocona a jak sie chodzi prywatnie czy np z pakuetu to becikowe nie przysluguje?
Becikowe w ogóle nie wszystkim przysługuje. My z mężem mamy duże dochody i się niestety nie załapiemy (uważam to za chamstwo, ale cóż...)
"Jednorazowa zapomoga przysługuje: matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 1922,00 zł."Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Asieńka_86 wrote:Zakocona a jak sie chodzi prywatnie czy np z pakuetu to becikowe nie przysluguje?
A właśnie jak to jest? bo ja byłam pewna że to nie ważne czy prywatnie czy z NFZ czy inaczej ważne żeby mieć kartę ciązy i potwierdzone że się chodziło do lekarza i na badania w wyznaczonych terminach.
Polkosia dzięki za informację właśnie miałam poszukać jak to jest i kto może dostać. Też nie mam co liczyć... ale co tam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 11:48
-
Kaśku wrote:A właśnie jak to jest? bo ja byłam pewna że to nie ważne czy prywatnie czy z NFZ czy inaczej ważne żeby mieć kartę ciązy i potwierdzone że się chodziło do lekarza i na badania w wyznaczonych terminach.
Kaśku lubi tę wiadomość
-
I właśnie to nie ma znaczenia czy prywatnie czy też nie po prostu ma być zaświadczenie a że chodzicie i tak czy siak to dostaniecie bez problemu
Kaśku lubi tę wiadomość
-
tomania2806 wrote:Katarzyna87 ja chcę rodzić w Świętochłowicach, szpital w Chorzowie jeżeli mówimy o tym samym mnie odstrasza a powiatowy w Świętochłowicach dużo os sobie chwali.
Moja koleżanka rodziła w Chorzowie na Strzelców Bytomskich miesiąc temu i zdecydowanie mi odradzała bo tam miałam plan rodzić. Wybiorę chyba Mysłowice zwłaszcza, że teściowa tam ma znajome więc może będzie dla mnie lepiej -
a ogólnie tu jest link z wyjaśnieniem wszystkiego http://www.becikowe.com/
-
Małgorzatka wrote:Pierwszy 1000 dostaniesz nie ważne czy byłaś prywatnie czy nie , ten dodatkowy 1000 musisz mieć zaświadczenie od lekarza że chodziłaś nie później niż 12 tydzień pierwsza wizyta i takie wizyty muszą być 3 w 1 , 2 i 3 trymestrze ... Moja kuzynka mieszka za granicą a dostała 2 tysiące normalnie bo 3 razy była w Polsce u gina i jej wypisał to zaświadczenie czy teraz się coś zmieniło nie wiem to było 2 lata temu
-
Asieńka_86 wrote:Nie ma juz tego drugiego tysiaca i takbjak kolezanka pisala na becikowe dovhody mie moga przekraczac tych niecalych 2000 na osobe
no dlatego pisałam to było 2 lata temu więc u nas wszystko się zmienia z miesiąca na miesiąc -
Wcześniej przecież i tak 1000 przysługiwał nie ważne od dochodow teraz nie może przekraczać 2 tys na osobę śmieszne bo taki tys to mamy miały wyprawkę dla maluszka na początek ale coż
-
Wiecie ja przez ten medicover to jakoś dawno nie miałam nic wspólnego z państwową służba zdrowia choć miałam jakieś zabiegi a nawet operacje wle wszystkie w Medi albo Damianie. Dopóki nie trafiłam na IP w poprzedniej ciąży ...i to był dla mnie straszny szok. nie iwem czy cały oddział tak wyglądał ale ...
Ja trafiłam na starynkiewicza... bo on był najbliżej.
Teraz poważnie rozważam czy jednak nie zapłacić i nie rodzić w prywatnej klinice.
Co o tym myślicie? Macie informacje o jakiś fajnych albo chociaz przyzwoitych szpitalach i jeszcze z fajnym i pomocnym personelem w Wawie? -
Ale dużo piszecie dziewczyny
Co do brzuszka to mnie też się zrobiła trochę kuleczka ale to pewno przez wzdęcia
Małgorzatka jak zobaczyłam ten 2 tysiąc to się ucieszyłam hihi a tu czytam dalej, że to już nie aktualne- nigdy się tym nie interesowałam, jedynie to założyłam sobie szybko polisę na życie i mojemu żeby dostać po 1600zł jeśli któraś chętna to Wam mogę założyć składka jest 55zł dostaje się 1600 za urodzenie a karencja tylko 8m-cyMałgorzatka, Kaśku lubią tę wiadomość
-
Kaśku, ja też rozważam poród w prywatnej klinice. W zasadzie to w Medicover tylko. Myślę, że sporo na ten temat info znajdziemy w dziale PORÓD Ale jeszcze nie zaglądałam tam. Moja mama uważa to za głupotę, ale skoro teraz są takie możliwości, mąż wykłada kasę To raczej skorzystam.
Kaśku lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Kaśku wrote:Wiecie ja przez ten medicover to jakoś dawno nie miałam nic wspólnego z państwową służba zdrowia choć miałam jakieś zabiegi a nawet operacje wle wszystkie w Medi albo Damianie. Dopóki nie trafiłam na IP w poprzedniej ciąży ...i to był dla mnie straszny szok. nie iwem czy cały oddział tak wyglądał ale ...
Ja trafiłam na starynkiewicza... bo on był najbliżej.
Teraz poważnie rozważam czy jednak nie zapłacić i nie rodzić w prywatnej klinice.
Co o tym myślicie? Macie informacje o jakiś fajnych albo chociaz przyzwoitych szpitalach i jeszcze z fajnym i pomocnym personelem w Wawie?Kaśku lubi tę wiadomość
-
Nynusia wrote:Ale dużo piszecie dziewczyny
Co do brzuszka to mnie też się zrobiła trochę kuleczka ale to pewno przez wzdęcia
Małgorzatka jak zobaczyłam ten 2 tysiąc to się ucieszyłam hihi a tu czytam dalej, że to już nie aktualne- nigdy się tym nie interesowałam, jedynie to założyłam sobie szybko polisę na życie i mojemu żeby dostać po 1600zł jeśli któraś chętna to Wam mogę założyć składka jest 55zł dostaje się 1600 za urodzenie a karencja tylko 8m-cy
ejj właśnie dzięki Nynusia! Przypomiało mi się że mam ubezpieczenie w pracy (tz sama sobie skłądki płacę) i to chyba jakieś większe wybrałam wiec na wyprawkę będzie jak znalazł . Zupełnie o tym zapomniałam
Nynusia a na to ubezpieczenie o którym piszesz się nie łapię już ... to trzeba zaraz tak w 4 tc zrobićpolkosia lubi tę wiadomość