Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja znam kobiety, które nie miały testu z glukozą - 2 znajome wymiotowały przy pierwszym podejściu i gin powiedział, że nie muszą już go robić, bo po co miałyby się męczyć.
Nawet mój gin powiedział przed drugim podejściem: "proszę przyjść z wynikami, jeśli uda się pani zrobić badanie" - jeśli bym znów zwymiotowała, miałam przyjść na umówioną już normalną wizytę za 4 tygodnie.
Gdzieś w necie czytałam też, że lekarz musi na to badanie skierować, jeśli wcześniej glukoza na czczo wychodziła za duża. Więc może kierowanie wszystkich kobiet na badanie to kwestia mody bądź lekarze wiedzą, że dobrze by było je zrobić, nawet jeśli nie jest obowiązkowe.
Szpitale też nie wymagają wyniku tego badania do porodu.
-
Raczej obowiązkowe...
Ja właśnie uzbrajam garderobę w paxy i chciałabym, żeby tylko bielizna i jakieś domowe "dresy" były w szufladach. Tak to mi się nie chce prasować, a z wieszaka wszystko gładkieKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polemizowalabym z modą na to badanie. Cukrzyca ciążowa może wykształcić się u każdej kobiety ciężarnej i jest niebezpieczna dla płodu.
No, ale nie wiem gdzie znaleźć info, że jest obowiązkowe badanie czy nie, więc się spierać nie będę.BATTINKA lubi tę wiadomość
-
Battinka aż mi sie głupio zrobiło, ze narzekam.....a ty bidulko siedzisz przez tygodnie sama....wielki szacun kochana
Ja mam w każdym pokoju garderobę, ale jakoś kiepsko są zaprojektowane... Dom budował jeszcze mój dziadek i to było 32 lata temu....wiec garderobę dla synka przerabiamy tak, ze dorabiam podwieszane 4 szuflady i dużo półek oraz możliwość wysunięcia rurek na wieszaki i bedzie nas to kosztować 1500 płn...masakra....a myślałam, ze za te 1500 pln zrobię tez drzwi przesuwne do garderoby, bo mam takie normalne masywne. -
Ja zastanawiam się nad rozmieszczeniem dziecięcych ciuszków, będę musiała wydzielić w szafkach pokoju syna trochę miejsca bo nie mam możliwości dostawienia dodatkowych mebli. A tak mi się marzy garderoba ale mieszkamy w wieżowcu i ciężko jest coś wygospodarować.
-
nick nieaktualny
-
hej Dziewczynki
ja dziś w lepszym nastroju po tej nieszczęsnej krzywej, dziękuję Wam za dobre słowo wczoraj, :* :*, dam radę bo dieta ma też swoje pozytywne strony.
Życzę powodzenia i dobrych wyników bo widzę że teraz krzywe się rozkręciły.
Blondik - mi pielęgniarki pozwoliły wypić po badaniu troszkę (też w Medicover), a później jak źle znosiłam bo mną szarpało to jeszcze troszkę może 2 cm plastikowego kubeczka popijałam bo za dużo nie pozwoliły żeby nie wpłynęło błędnie na wynik.
Życzę wszystki miłego dnia, ja lecę do dentysty bo mam jeden ząbek do zrobienia.
Buziaki dla Was!!Magnosia, IviQ, BATTINKA lubią tę wiadomość
-
zakocona wrote:To chyba jest obowiązkowe badanie, bo nie znam kobiety w ciąży, która by go nie miała.
W Anglii wogole niema tego badania...i cale szczesce bo bym pewnie nie przelknela,z poprzedniej ciazy tez go niepamietam,moze wtedy nie robili jeszcze..chyba jakby sie taka cukrzyca pojawila to sa jakies objawy,prawda i mozna zadzialac cos na to.
My kupujemy zestaw mebli dzieciecych KLUPŚ,bardzo ladne,ale to dopiero jak bedziemy w Polsce latem to zamowie,narazie tapetujemy-malujemy pokoj,bedzie bardzo kolorowy,kazda sciana inna -
FreshMm wrote:A ja znam kobiety, które nie miały testu z glukozą - 2 znajome wymiotowały przy pierwszym podejściu i gin powiedział, że nie muszą już go robić, bo po co miałyby się męczyć.
Nawet mój gin powiedział przed drugim podejściem: "proszę przyjść z wynikami, jeśli uda się pani zrobić badanie" - jeśli bym znów zwymiotowała, miałam przyjść na umówioną już normalną wizytę za 4 tygodnie.
Gdzieś w necie czytałam też, że lekarz musi na to badanie skierować, jeśli wcześniej glukoza na czczo wychodziła za duża. Więc może kierowanie wszystkich kobiet na badanie to kwestia mody bądź lekarze wiedzą, że dobrze by było je zrobić, nawet jeśli nie jest obowiązkowe.
Szpitale też nie wymagają wyniku tego badania do porodu.
Większość kobiet z cukrzyca ciążową ma cukier na czczo dobry, a nawet bardzo niski. Podejscie lekarza na zasadzie, o jak pani zwymiotuje, to sobie darujmy, jest nieodpowiedzialne, bo cukrzyca ciążową nieleczona moze byc naprawde niebezpieczna i tu nie chodzi tylko o to, ze dziecko rodzi sie duże, ale uszkadza trzuske, serce dziecka itd.
Jezeli kobiecie robi sie nie dobrze przy tym badaniu, slabo itd. To może oznaczać, ze wlasnie organizm nie radzi sobie z tym cukrem. Jak czytałam opis oli, ze jej się robilo slabo i niedobrze, to tak sobie pomyślałam, ze pewnie wyjdzie jej ponad normę i masz. Ja tez tak miałam. Teraz bylo wszystko ok, wiec mam nadzieje, ze wyniki będą dobre
FreshMm, BATTINKA, IviQ, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
-
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!
Blondik, Agania - oby się udało poznać płeć. Pewnie potem od razu zakupy jakieśMy jak tylko dowiedzieliśmy się, że będzie chłopiec, to pognaliśmy do sklepu. A co najśmieszniejsze, większość ubranek kupiliśmy w kolorach unisex, bo takie nam się spodobały...
Jaroszka, ja też w ciągu dnia siedzę sama. G. koło 17-18 wraca z pracy. Będzie dobrzeChociaż wiadomo, że najbezpieczniej, gdy jest blisko.
Ja mam krzywą cukrową zrobić po skończonym 24 tygodniu. Więc jeszcze dwa tygodnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:12
Blondik, jaroszka, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤
Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi. -
Ja uważam, że wystarczyłoby, żeby każda ciężarna dostała glukometr na tydzień czy dwa i robiła pomiary, zamiast się obciążać... Ale ja nie jestem lekarzem
IviQ, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn