Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Bąbelek, ech.. Ja naprawdę nie rozumiem takich ludzi. Ja tam zawsze staram się być uczynna, czy drzwi przytrzymam, czy przesunę wózek czy cokolwiek innego.
Ostatnio wracałam z zakupami, załadowane ręce kompletnie. Mamy podwójne drzwi na klatkę. Wychodzi koleś-listonosz. Otworzył mi drzwi jedne, owszem, ale już drugich nie łaskaw byłMusiałam odłożyć zakupy i sama sobie otworzyć, a on stał sobie dalej w pierwszych drzwiach..
zakręcona, coś ty narobiła! Dzisiaj też poszłam kupić leniwe, bo mi mózg nic innego nie trąbi, tylko, że mam leniwe znowu zjeśćI kupiłam pół kilo, mam nadzieję, że zostanie na jutro albo dla L.......
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 14:33
IviQ, ZakręconaOna lubią tę wiadomość
-
FreshMm jak lekarz mówi ze ok to znaczy ze ok. U mnie podobna sytuacja też jestem niska i tak sobie mysle ze to logiczne nawet. Zreszta ludzie sa rózni i dzieci też. Zgdzam sie z zakoconą nie robilabym USG ponownego
WiedźmaMaKota to niesamowite słyszec serduszko prawda:)))))))))))))))))))))))))
WiedźmaMaKota lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
haha faktycznie mega ta gra ! Ale zamiast chrzesniakowi to ja sobie chyba ja zamowie
Zobaczcie jeszcze gre TABU ! Genialna !
Losujesz np "DOM" i obok masz napisane jakis slow nie mozesz uzyc " balkon, drzwi, okno, itd zazwyczaj 5 slow i musisz uzyc innych opisac ta rzecz a ktos musi zgadnac , kupilismy ja siostrze mojego D , no ubaw niezly ! -
A propos gier. Mamy w domu Xboxa, aż się boję co się będzie działo za kilka lat
Jak my potrafiliśmy się wybawić przy tym i porządnie zmęczyć to co dopiero dziecko
Korzystamy z tego z reguły w okresie zimowym. Pamiętam jak po kilku głębszych grałam w golfa o 2 w nocy i za pierwszym razem trafiłam.
szczesliwa_mamusia21, polkosia, Little Frog lubią tę wiadomość
-
IviQ nie ma chyba nic cudowniejszego dla ciężarnej
A i Diabłowi też się udało wczoraj usłyszeć - własnym uchempokazałam mu gdzie ma mniej więcej przyłożyć ucho i mówi, że słyszał pomiędzy moim pulsem, też się prawie popłakał
Little Frog, IviQ lubią tę wiadomość
Robimy drugiego Dziedzica
-
Bąbelek wrote:Ojj jest i to niezła
Dobrze, że pod nami nikt nie mieszka, bo tupot stóp jest wtedy nie do ogarnięcia
Oj tak jak juz czlowiek wczuje to koniecAle jakie ekstra zajecie na zimowe dlugie wieczory
Ja juz sie tak napalilam na ta gre TABU ze jak tylko przyjedziemy do PL od razu ja pozyczam i gram
polkosia, Bąbelek lubią tę wiadomość
-
szczesliwa_mamusia21 wrote:Okej , poprzegladam co w tych zestawach jest !
Dziekuje dziewczyny za pomoc, zawsze mozna na was polegac , jak juz cos kupie dam znac
Mogę Ci polecić gierkę zręcznościową BOP IT. Są różne wersje tego i ja kupowałam ją moim chrześniakom na Gwiazdkę - zrobiła furorę a chłopaki zawzięcie pobijali rekordy rozwijając swoją zręczność i szybkość kojarzenia. Tu masz link do przykładowego filmiku z zabawy tą gierką (wciąga nie tylko dzieci, ale i dorosłych):
https://www.youtube.com/watch?v=8CUJqvXDGwgszczesliwa_mamusia21 lubi tę wiadomość
-
Piękne zdjęcia z porodu domowego w Portugalii:
https://www.facebook.com/annavargas8/media_set?set=a.824975450942802.1073741835.100002910636673&type=3Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 15:40
madu, jaroszka lubią tę wiadomość
-
zakocona wrote:Piękne zdjęcia z porodu domowego w Portugalii:
https://www.facebook.com/annavargas8/media_set?set=a.824975450942802.1073741835.100002910636673&type=3ZakręconaOna lubi tę wiadomość
-
Ja tam zdjęć z porodu nie chcę, a po co? Dziecku nie będę pokazywać przecież. Gdyby moja mama mi teraz pokazywała, to bym jakoś dziwnie się czuła.
ZakręconaOna, IviQ lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
My z porodu chcemy. Nie takie dosłowne, gdzie widać dzieciaka wychodzącego, ale cały proces I fazy porodu, gdzie się rodzice niesamowicie wspierają nawzajem, i poporodowe, gdzie są już razem z dzieckiem.
o takie http://fotosister.eu/cud-narodzin/ sesje nam się podobają. Dla mnie to przepiękna pamiątka, z mnóstwem przepięknych emocji.
kasiulka87 lubi tę wiadomość
-
zakocona wrote:My z porodu chcemy. Nie takie dosłowne, gdzie widać dzieciaka wychodzącego, ale cały proces I fazy porodu, gdzie się rodzice niesamowicie wspierają nawzajem, i poporodowe, gdzie są już razem z dzieckiem.
o takie http://fotosister.eu/cud-narodzin/ sesje nam się podobają. Dla mnie to przepiękna pamiątka, z mnóstwem przepięknych emocji.i chyba tylko dla nich a nie dla całego świata
Laski ale mi moja przyjaciółka wysłała super listę, sama niedawno urodziła 2 córeczki (jena ma 1,5 roku a druga miesiąc):
http://abcmaluszka.com/wyprawka-dla-niemowlaka
PIELĘGNACJA DZIECKA:
gaziki jałowe – 5-10 blistrów/op głównie do higieny pępka, pielęgnacji oczu
gaziki niejałowe -1 op. do przemywania dziąseł i języka np. w przypadku występowania pleśniawek
preparat do przemywania pępka: polecamy Octenisept lub gaziki nasączone spirytusem lub spirytus rozrobiony wg właściwych proporcji.
płatki kosmetyczne 1op.
patyczki kosmetyczne 1op.
krem przeciw odparzeniom
chusteczki nawilżane
pieluchy do przewijania wielorazowe lub jednorazowe wg uznania
zaokrąglone nożyczki do obcinania paznokci lub opcjonalnie cążki, dzieci rodzą się z długimi pazurkami, a one na początku bardzo szybko rosną
szczoteczka do włosów włosie miękkie naturalne lub miękkie sztuczne, codzienne czesanie pobudza cebulki włosów, zresztą czesanie pomaga również w pielęgnacji ciemieniuchy
aspirator do nosa (NoseFrida, Sopelek, Abakus, Cleanoz) niestety katar dziecka nie ominie, lepiej mieć aspirator od razu pod ręką
sól fizjologiczna- kilka ampułek do pielęgnacji noska i oczu niemowlaka
spray do nosa np. NoseFrida lub inna sól morska
podkład do przewijania dziecka jednorazowy lub wielorazowy, dobry podkład wielorazowy jest naprawdę bardzo praktyczny
KĄPIEL:
oliwka lub płyn do kąpieli z oliwką
mydełko
płyn do mycia ciała i włosów, ale dopiero powyżej 1 miesiąca
myjka frotte lub mała gąbka
wanienka
gąbka-materacyk do wanienki, fotelik-leżaczek kąpielowy dla Rodziców, dla których kąpiel dziecka może wywoływać niepotrzebny stres
POKÓJ DZIECIĘCY:
pielucha tetrowa biała lub kolorowa ok. 15 szt
pielucha flanelowa kolorowa ok. 5 szt
przewijak, nadstawka na łóżeczko, komodę (sztywny lub miękki)
pokrowiec na przewijak
łóżeczko drewniane lub turystyczne z wyposażeniem, turystyczne polecane z bogatym wyposażeniem
materac do łóżeczka
karuzela do łóżeczka
2 komplety pościeli, najbardziej praktyczne 3 el (ochraniacz, poszewka na poduszkę, poszewka na kołdrę, lub 2 el (poszewka na poduszkę, poszewka na kołdrę).
wypełnienie pościelowe( płaska poduszka i kołdra)
prześcieradło z gumką frotte lub jersey- 2 szt
podkład ceratowy lub podkład z gumką na materac zapobiegający przemoczeniu materaca
koce x 2 szt jeden cieńszy mikrofibra lub plusz, drugi grubszy akrylowy
rożek, becik 1-2 szt. przynajmniej lekko usztywniany
okrycie kąpielowe z kapturem frotte 2 szt- jedno mniejsze 80x80 cm, drugie większe 100x100cm
pielucha tetrowa biała lub tetrowa drukowana kolorowa 15 szt (może się przydać do przewijania dziecka, jako podkład na ramię do odbicia, w trakcie karmienia piersią, jako przytulanka do spania, cieniutkie przykrycie dziecka, zasłona przeciwsłoneczna do wózka, wyścielenie w wózku czy foteliku samochodowym)
pielucha flanelowa 3-5 szt (może się przydać do jako podkład na ramię do odbicia, w trakcie karmienia piersią, jako przytulanka do spania, cieniutkie przykrycie dziecka, wyścielenie w wózku czy foteliku samochodowym, wkładana w krocze dziecka po kontroli bioderek)
KARMIENIE DZIECKA:
butelka mała o pojemności 125 ml/150 ml z najmniejszym smoczkiem dla noworodka, większa butelka będzie potrzebna nieco później
smoczek uspokajający najmniejszy rozmiar 2 szt.
łańcuszek, zawieszka do smoczka uspokajacza
termoopakowanie na butelkę dla podtrzymania temperatury picia
pojemniki lub woreczki do przechowywania odciągniętego mleka
UBRANKA:
proszek do prania lub balsam do prania odzieży dziecięcej, artykułów pościelowych (do koloru, do białego) np. Lovella
2 czapeczki wiązane
1 czapeczka tzw. smerfetka wkładana do połowy ucha
2 pary rękawiczek niedrapek
2-3 pary skarpetek
2 pary rajstop
8 kompletów ubranek w rozmiarach 56 i 62, jeżeli po ostatnim USG wychodzi, że dziecko może być duże sugerujemy zakup ubranek począwszy od rozmiaru 62
Kompletem może być :
kaftanik + śpiochy
body + półśpiochy
pajacyk
Pamiętajmy, aby kupować ubranka dobrej jakości, najlepiej polskie produkty ze 100% bawełny, lub nieco cieplejsze z tkanin mających certyfikaty Bezpieczny dla dziecka. Unikajmy uciskowych gumek, drapiących haftów, przeszyć.
Jeżeli nie chcemy wkładać ubranek przez głowę dziecka, to zdecydowanie polecam te rozpinane przez środek tj kaftanik lub zapinane kopertowo tzw. reglowane z napkami z boku ubranka. Najlepsze body mają również napki na ramieniu, zapobiega to ich rozciąganiu w okolicy szyi. Najlepsze śpiochy są rozpinane w kroku, wtedy przy zmianie pieluchy nie trzeba ich całych ściągać.
PODRÓŻ Z DZIECKIEM:
fotelik samochodowy od 0kg
wózek głęboki tzw. gondola, kupując wózek kierujmy się wygodą dziecka, a nie aktualną modą. Pamiętajmy, że w wózku głębokim dziecko podróżuje do momentu aż nauczy się siedzieć. Czasem jest to nawet ok. 7-8 miesięcy. Dlatego kupmy wózek z większą gondolą.
OPCJONALNIE przydają są również:
Te produkty warto kupić jednak na samym początku, tak aby z nich skorzystać jak najdłużej.
sterylizator do butelek i smoczków
podgrzewacz do butelek i słoików
niania elektroniczna
poduszka klin przeciw ulewaniu
poduszka do karmienia dziecka
komoda na ubranka dziecka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 16:02
szczesliwa_mamusia21 lubi tę wiadomość