Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Na słodkie miałam fazę w 4-5 miesiącu. Teraz to jeden batonik na cały dzień mi wystarczy
Zakręcona, mąż się mocno ekscytowałŚmiał i gadał do małej
No i to takie lekkie puknięcia na razie, bo jednak trochę tłuszczyk tłumi. Chociaż ja czuję dość mocno.
ZakręconaOna lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyDzień dobry
Jeśli chodzi o krew pępowinową to nie zastanawialiśmy się nad tym z mężem i nie będziemy z tego korzystać... jak dla nas za mało danych, zbyt dużo wątpliwości.
Jeśli chodzi o jod i witaminy, to moja lekarka odniosła się do samych suplementów dla ciężarnych, które między innymi zawierają jod. Do tej pory tarczyca była ok, wyniki też wychodziły dobre w pierwszym trymestrze czyli momencie kluczowym dla maluszka, ale po 3 m-cach sytuacja trochę się zmieniła bo TSH i FT4 zbliżyły się do granic więc też dostałam leki na tarczycę i zalecenie przyjmowania suplementów diety z jodem. Wczoraj ginka na usg jak zobaczyła, że córeczka jest dość spora i już 2 tygodnie większa to kazała uważać na suplementy gdyż jej zdaniem witaminy w nich zawarte wpływają dodatkowo na wzrost dziecka... Z racji tego, że mam brać te suplementy aby dostarczać jod, postanowiłam przyjmować je przez najbliższy miesiąc, a co dalej zadecydujemy na usg w sierpniuZobaczymy czy córeczka dalej tak rośnie czy coś się zmieniło... Jeśli będzie dalej tak rosła to przerzucę się na sam jod, bez dodatkowych witamin
Mama karmi mnie warzywkami i owocami z działki, mąż załatwia najlepsze mięso od kolegi z mięsnego, a ja hoduję takiego małego pulpecika... Wczoraj ginka wspomniała, że jak tak dalej pójdzie to czeka mnie ciężki poród lub cesarka...
U mnie na obiad dziś zupka z młodej kapustyJuż się cieszyłam, że się ochłodziło, a znów słońce wychodzi więc ciekawe jak będzie później...
A wczoraj dokupiłam do wyprawki termoopakowanie na butelkę i pojemnik na smoczek, dziś natomiast zrobiłam zamówienie w Geminizamówiłam rzeczy i dla dziecka i dla siebie po porodzie. W sierpniu jak już mąż pomaluje pokój to kupimy meble, wózek i pościel i wyprawka będzie gotowa
WiedźmaMaKota, ZakręconaOna lubią tę wiadomość
-
Agania dokladnie , ale jeszcze sama sprawdzisz moze to juz jakis model nowszy i to poprawili i akurat wam sie spodoba!
Zakrecona u mnie podobnie noc malo przespana 6 razy siusiu , wiatr byl taki ze nie moglam dodatkowo zasnac a balam sie isc zamknac okno a ze moj na 5 do pracy wiec lezalam i czekalam az sie przebudzi...a jeszcze glowa boli eh
chyba jedyny plus to brak slonca i swieze powietrze
-
ZakręconaOna wrote:Laski ostatnio któras z was napisała o witaminach i o jodzie na tarczycę ze ma wpływ na wagę dziecka ze większe się rodzą można jaśniej i cos więcej: p
-
Szczesliwa mamusiu ja tez dzisiaj czuje sie kiepsko...fajnie jest na dworze...niby ciepło a jak otworzę tarasowe drzwi to świeże powietrze mam a jednak czuje sie źle...brzuch boli jakoś i mdli...i zgaga męczy...ciężko mi z brzuszkiem...może te upały tak mnie zmeczyly...zjem loda może będzie mi lepiej...głowa mnie nie boli ale czuje jakbym miała za wysokie ciśnienie...
Linka i ja potwierdzam że taki śluz przez te lutke...i ja nieraz nie zdążyłam do łazienki... -
Bąbelek wrote:U mnie w witaminach prenatalnych (które gin przepisał) jest jod w dużej dawce 200. Na ostatnim usg w 20tyg, dziecko ważyło ponad 400g,lekarz stwierdził ze za dużo i kazał mi witaminy brać w kratkę.. Biorę MamaDHA Premium.
Naprawde? Moja w 20tc wazyla 460g i lekarz powiedzial, ze w normie -
nick nieaktualnyaagatkaa1984 wrote:Mnie to juz mala kopie pod żebrami, zwłaszcza jak siedzę
Co do witamin ja biorę pragnę plus i będę brać. Nie jem aż tyle owoców i warzyw, aby zapewnić dawkę witamin i sobie i dziecku, poza tym wyniki mam bardzo dobre.
To ja akurat odwrotnie bo jem sporo warzyw i owoców gdyż mam dostęp do takich, które są naturalne i zdrowe, nie przyjmowałam za to żadnych suplementów diety, a wyniki mam dobre, tak więc widać mi naturalne witaminy wystarczają. Gdyby nie konieczność suplementacji jodu pewnie w dalszym ciągu nie brałabym żadnych suplementów. Ja akurat wychodzę z założenia, że lepsze naturalne witaminy niż sztuczne.
Moja mała też sprzedaje mi kopniaki pod żebra... Domyślałam się, że właśnie tam ma nóżki i wczoraj ginka na usg mnie upewniła, że mała leży główką do dołu, a nóżki ma właśnie pod żebrami z prawej strony gdzie najmocniej czuję te kopniaki.
Szczęśliwa mamusiu to życzę lepszego samopoczuciaJa dziś miałam spadek formy podczas gotowania zupy, chyba za długo stałam przy zlewie... Zrobiło mi się słabo i źle ale posiedziałam, odpoczęłam i już jestem ok
Kasia82 lubi tę wiadomość
-
Co do kopniaków i reakcji , to mój S już jakiś czas temu poczuł dwa razy ale delikatne. Wczoraj za to od rana synek był aktywny a na wieczór przeszedł sam siebie. Jak leżeliśmy mąż dostał takiego kopniaka aż ja się sama zdziwiłam
Najlepsze jest to że na początku myślał że to ja jakoś brzuchem ruszyłam haahha,ciekawe jak
estrella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoja mała ostatnio taka aktywna i tak mocno kopie, że tatuś też czuje już ruchy
Ale pamiętam jak pierwszy raz mu się udało poczuć i to były 4 kopniaki pod rząd
Cieszył się jak małe dziecko z nowej zabawki, zaciesz od ucha do ucha, od razu zaczął do niej mówić
Bąbelek, ZakręconaOna, aanaa lubią tę wiadomość