Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Little Frog ja tez raczej przechodze bezobjawowo, mam tylko skurcze łydek ale z tym się borykam od dzieciństwa a w ciazy na poczatku nie chciałam łykać dodatkowo magnezu ale teraz neistety juz musze. Poza tym brzuch mnie trochę ciagnie i twardnieje jedynie gdy się przedzwigam, przemęcze lub (sorki za wyrażenie) wkurwię porządnie a tak lajcik:D nie miałam mdłości, zachcianek, bólów kregosłupa, obrzęków, krwawień i innych dolegliwości no moze huśtawki anstrojów kto wie:D
aaa i gratuluję studnióweczki:D
Jaroszka oczywiscie też wole miec badanie za duzo niz za mało. wiec korzystam jak mogę nawet podwójnie. Ale trzeba przyznac ze stres jest dodatkowy a jednoczesnie troche spokoju jak sobie człowiek z Wami pogada i wyjaśnio to czy tamto. Niewiedza jest jednak gorsz...\
Jaroszka , agatka miłego wyjścia do zoo
bursztynowa.lady no własnie ja dlatego się boj isc na chorobowe- nie zamierzam się dać zamknąć w 4 scianach latem a boję się że wyjasnienia typu poszłam na spacer bo mi lekarz zalecił mogą nie uznać. A powiedz mi jak długo jesteś już na chorobowym? bo się zastanawiam czy chociaż na 2 miesiace nie wziaćLittle Frog, Little Frog, jaroszka lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
A mnie znowu kobitka z ZUSu powiedziała, że to tak na prawdę zależy od tych "kontrolerów" jakby się chcieli przyczepić to się przyczepią ale nawet gdyby to nie tak łatwo odebrać zasiłek muszą mieć mocną podstawę do tego. Na postępowaniu wyjaśniającym się zazwyczaj kończy.
-
Nynusia wrote:A mnie znowu kobitka z ZUSu powiedziała, że to tak na prawdę zależy od tych "kontrolerów" jakby się chcieli przyczepić to się przyczepią ale nawet gdyby to nie tak łatwo odebrać zasiłek muszą mieć mocną podstawę do tego. Na postępowaniu wyjaśniającym się zazwyczaj kończy.
Porabane , rozumiem kontrola nie ma co dzwonią gdzie jesteś bo czekają i jak możesz szybko wrócić do wracasz pokazujesz brzuch , badania , USG itp na potwierdzenie ciąży ze tak powiem itp 2szystko i dziękujemy . Dla mnie taka kontrola raz powinna być , to ze wychodzisz z domu w trakcie zwolnienia nie oznacza ze źle się nie czujesz jak Chodzież do pracy i np. Nosisz lub ciągle tez siedzisz ! -
Dla ZUS zwolnienie chodzące oznacza, że można poruszać się po domu, niestety
Jak masz paragon jakikolwiek z tego dnia, to dostarcz go i powiedz, że musiałaś wyjść po zakupy, bo nie miałaś co jeść, a mąż był w pracy w tym czasie. Takie uzasadnienie zawsze działa (sprawdzone). Ja od 2.06 jestem na L4 i nie miałam kontroli na razie. Ale w godzinach 8-16 staram się być w domu. Wolałabym nie mieć żadnej obsuwy w zasiłku, bo kasa jednak teraz jest potrzebna. Dużo zależy od placówki. Podobno w moim mieście są łaskawi i mało kogo kontrolują...
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Dla ZUS zwolnienie chodzące oznacza, że można poruszać się po domu, niestety
Jak masz paragon jakikolwiek z tego dnia, to dostarcz go i powiedz, że musiałaś wyjść po zakupy, bo nie miałaś co jeść, a mąż był w pracy w tym czasie. Takie uzasadnienie zawsze działa (sprawdzone). Ja od 2.06 jestem na L4 i nie miałam kontroli na razie. Ale w godzinach 8-16 staram się być w domu. Wolałabym nie mieć żadnej obsuwy w zasiłku, bo kasa jednak teraz jest potrzebna. Dużo zależy od placówki. Podobno w moim mieście są łaskawi i mało kogo kontrolują...
polkosia lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Ja ostatni raz byłam w zoo mając ok 5 latnajbliższe mi jest w wawie, a to 100 km wiec szybko tam tez nie zajrzę, dlatego napatrzcie sie za mnie
ja dzis okna myje bo juz patrzeć na nie nie mogę a mylam w kwietniu, uroki zycia na przedmieściach
Rozmawialam wczoraj z położną o balonikach, mówi ze byla na szkoleniu, rozmawiala z producentami i mając swoja wiedze nie poleca, bo u iluś procent wywołują przedwczesny poród. Niby to tylko jedna opinia a mnie troche zniechecila. Co do masażu przed porodem powiedziała ze jest bolesny bo wtedy juz wszystko boli wiec i masaż boli, ale ze ona poleca robic go sobie wczesnoej w domu. Nie wiem jak go sie robi i jak mam się nauczyć? -
A i jeszcze czytałam na forum tutaj, że u którejś dziewczyny robili problem, bo jej nie było, a mąż otworzył, a jeśli może ktoś za nas iść na zakupy, to nie możemy niby wyjść... Ale zasiłku na pewno nikomu nie odbiorą, jedynie tłumaczyć się trzeba i obsuwa w wypłacie. Ja mam podwórko, to inaczej, ale gdybym w bloku mieszkała, to przecież nawet z psem trzeba wyjść... Także nie wiem jak to w praktyce naprawdę wygląda. No, ale generalnie trzeba być czujnym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 12:16
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja wczoraj wrocilam ze szpitala zalamana.teraz w szpitalu mi powiedzieli zebym moze rodzila naturalnie a m8alam zaplanowana przez nich cesarke bo duze ryzyko krwotoku i transfyzji oraz roznych infekcji...dlaczego mi tego wczesniej nie mowili.
Moj prywatny gin mowi ze jesli pierwszy porod nie postepowal i bole parte byly 8h caly porod 24 i po tym czasie natychmiastowa cesarka.to wedlug niego niepostepujacy porod wystapu jeszcze raz na 99 % i tak zakonczy sie cesarka z tym ze u mnie synkowi dodatkowo tetno spadalo i cos z sercem.
I teraz dali mi 4 tyg zeby podjac decyzje ..i co ja mam zrobic??[/url]
-
zetaaa wrote:Ja wczoraj wrocilam ze szpitala zalamana.teraz w szpitalu mi powiedzieli zebym moze rodzila naturalnie a m8alam zaplanowana przez nich cesarke bo duze ryzyko krwotoku i transfyzji oraz roznych infekcji...dlaczego mi tego wczesniej nie mowili.
Moj prywatny gin mowi ze jesli pierwszy porod nie postepowal i bole parte byly 8h caly porod 24 i po tym czasie natychmiastowa cesarka.to wedlug niego niepostepujacy porod wystapu jeszcze raz na 99 % i tak zakonczy sie cesarka z tym ze u mnie synkowi dodatkowo tetno spadalo i cos z sercem.
I teraz dali mi 4 tyg zeby podjac decyzje ..i co ja mam zrobic?? -
polkosia wrote:Czyli te skurcze w I fazie porodu są bardziej bolesne niż parte?
Polkosiu, dla mnie te początkowe do 3 centymetrowego rozwarcia były nie do zniesienia, ale to zapewne przez oksytocynę. A te parte naprawdę miałam już znośne. Czułam się trochę tak, jakbym miała problem ze zrobieniem kupy w połączeniu z bólem podczas okresu. Przepraszam za dosłowną wypowiedź.polkosia lubi tę wiadomość
-
Zakreconaona przeciez porod sn tez moze byc z krwitokiem..wiec nie wiem co wczoraj ta baba do mnie bredzila id w zoraj nie moge spac...tak mnie nastraszyla jak mowila i cc to tak jakbym miala umrzec..co za brak kompetencji gowniara zreszta co ona tam wie.
Dzis w szpitalu mam wizyte z anestezjologiem ciekawe co on mi powie[/url]
-
Kasia, bardzo dobre porównanie, wiem czego się chociaż trochę spodziewać
Właśnie takiego obrazowego porównania potrzebuję
Ja bóle okresowe miewam różne, więc nie wiem co będzie... Czytałam, że jak ktoś źle znosi okres, to poród jeszcze gorzej, ale ile w tym prawdy?
Zetaaa, ja dostałam zwolnienie, bo miałam kłopoty ze spojeniem - nie mogłam chodzić w ogóle przez kilka tygodni. Teraz jest lepiej, ale już L4 będę miała przedłużane do porodu. Na wszelki wypadek...Kasia82 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
zetaaa wrote:Zakreconaona przeciez porod sn tez moze byc z krwitokiem..wiec nie wiem co wczoraj ta baba do mnie bredzila id w zoraj nie moge spac...tak mnie nastraszyla jak mowila i cc to tak jakbym miala umrzec..co za brak kompetencji gowniara zreszta co ona tam wie.
Dzis w szpitalu mam wizyte z anestezjologiem ciekawe co on mi powie
Pewnie ze może , każdy poród niesie za soba jakieś niebezpiecxenstwo ale faktycznie idź z lekarzem Porozmawiaj , on dokładnie ci wytłumaczyć i juz . -
No własnie to jest durne że L4 "chodzone" dla zusu kwalifikuje sie jako te w którym mozna poruszac się po domu. Jednak tak jak ktos wcześniej napisał nie tak łatwo jest odebrać zasiłek a szczególnie kiedy ktos pracował juz długo w danym zakładzie na umowe o pracę
Zazwyczaj kontrolowane sa te osoby które mają L4 dłuzsze niz 30 dni, Ja aktualnie takie mam bo az do 3.08 no i jade nad morze podałam zatem adres na L4 (gdzie przebywam) u moich rodziców i jakby przyszła kontrola moja rodzina powie ze jestem u lekarza, po czym zadzwonie do lekarza a ten wystawi mi zaświadczenie ze byłam u niego
Warto tez zostawiac paragony bo to niepodważalna podkładkaa jak są z apteki to juz w ogóle