Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWiedźmaMaKota wrote:Onka zapodaj przepisem na leczo z cukinii bo ja uwielbiam ale dawno nie jadłam, moja mama gdzieś ma ale teraz jest w PL to jej nie chce przeszkadzać, niech się cieszy urlopem a nie przepisu szuka
3-4 nieduze cukinie
2 cebule
2 papryki czerwone
2 zabki czosnku
1 puszka pomidorow krojonych
30 dkg boczku
kiełbasa - jak ktos lubi
ja robię w woku - podsmazyc boczek, cebulę, dodać paprykę, potem dodać cukinię i to tak ok 10 min smazyc. Potem sól, pieprz, listek, ziele dodać. A na końcu pomidory, czosnek, podsmażoną wcześniej kiełbasę, ew. bazylię, tymianeki już
ss, Nynusia, WiedźmaMaKota lubią tę wiadomość
-
Angela cudowny Dorianek!
Z prostych przepisów, co ostatnio uskuteczniam to:
-makaron spagetti z natką pietruszki czosnkiem i pieprzem ja jescze posypuje jakims twardym serem.
- tak samo carbonara ale jeszcze prostsza ( boczek pokrojony z lidla+ smietanka słodka 18%+ jako albo dwa. do smietanki wymieszanej z jajkiem dodac podsmazony boczek i zalać tym ugotowany makaron, mega! Ja jeszcze sypie serkiem i dodaje na talerzu bazylie i swieży pieprz.
- makaron z czosnkiem, papryką, oliwkami i ziolami prowansalskimi+ feta.
- na zimno. makaron z oliwą, pomidorkami koktajlowymi bazylia i oliwkami + troche twardej mozzarelli
Wszytsko do przygotowania w max 15-30 min:) Ja to w ogole makaroniara jestem:)
Leczo tez uwielbiam i nalesniki ale nie mam do nich nerwów:)
ss, annggela lubią tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
onka wrote:3-4 nieduze cukinie
2 cebule
2 papryki czerwone
2 zabki czosnku
1 puszka pomidorow krojonych
30 dkg boczku
kiełbasa - jak ktos lubi
ja robię w woku - podsmazyc boczek, cebulę, dodać paprykę, potem dodać cukinię i to tak ok 10 min smazyc. Potem sól, pieprz, listek, ziele dodać. A na końcu pomidory, czosnek, podsmażoną wcześniej kiełbasę, ew. bazylię, tymianeki już
Ja dodoam jeszcze pieczarki bo moja mama też chyba dawała
Ale mam smaka i motywację większą, żeby do TESCO iść
onka lubi tę wiadomość
Robimy drugiego Dziedzica
-
Jacusianka, Ola, zazdroszczę Wam tych dobrych pomiarów i tego, że możecie jeść słodycze. Ja dalej pracuję nad dietą i staram się jak mogę, a i tak od czasu do czasu cukier za duży... Na początku miałam problem ze śniadaniami. Musiałam zrezygnować z chleba razowego na rzecz wasy. Na kolację mogę jeść mój ulubiony chlebek razowy i jest ok... No i porcje obiadowe zmniejszyłam, bo ja to jednak żarłok chyba wcześniej byłam...
ola.321 lubi tę wiadomość
Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤
Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi. -
Ale czadowo, będę mieć więcej przepisów hehe. No ja też jestem makaroniara właśnie. Np robię zapiekankę makaronową.
- makaron penne lub świderki
- kostka sera fety
- 3 pomidory
- starty ser żółty (z 20dkg)
- 150 ml śmietany
- filet z kurczaka
- cebula
- czosnek 2 ząbki
Makaron gotuję wiadomo. Cebulę i czosnek podsmażam na maśle w głębszym garnku, jak się zarumienią dodaję pokrojone pomidory, duszę z 5 min. Dodaję śmietanę i wodę, tak aby konsystencja sosu mi odpowiadała. Doprawiam (każdy wg gustu - ja używam oregano, bazylii i majeranku). Wsypuję trochę sera i mieszam. W tym samym czasie kroję filet w kosteczki i podsmażam, doprawiam. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wysypuję makaron, polewam sosem, rozrzucam kurczaka, ser feta. Wszystko posypuję serem i zapiekam w piekarniku.
Się rozpisałam, dlatego może czasochłonne się wydaje, ale zajmuje 30 min + zapieczenie w piekarnikumadu lubi tę wiadomość
-
lili_madlen wrote:BATTINKA tez własnie nie moge się zdecydowac na kolor tej CARERY .. myślałam o niebiesko czarnym , czarnym z żółtym i siwym/grafitowym .. nie wiem
Lilimadlen wiesz co moja znajoma urodziła chłopca i miała kolor wózka na górze właśnie taki ciemny niebieski/grafit a na dole biały w środku byl błękitny kocyk super sie prezentował naprawdę -
ss wrote:madu widze ze ty tez makarony moglabys jesc na okrągło;))
Oj ja tez uwielbiam makarony. Mieszkałam trochę we Włoszech i jedno stwierdzam uwielbiam ich jedzenie zwłaszcza makarony:)
Dzis robiłam akurat makaron z cukinią (bo to teraz sezon na cukinie)pycha.
ss, madu lubią tę wiadomość
-
lili_madlen wrote:Mikejla może spaghetti a la carbonara ?
* szynka konserwowa w kostkę + cebulka = przesmażamy
* jak się zrumieni zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę 12%
* dodajemy serek topiony, wstawiamy na mały ogień az sie roztopi i zagęści sos
* zdejmujemy z ognia dodajemy pieprz,szczypiorek posiekany i ząbek czosnku przecisniety przez praskę
podajemy z makaronemczas przygotowania max 20-30 min
carbonara jest z boczkiem i cebulką a na koniec dodaje się surowe jajka do gorącego makaronu z doprawionym podsmazonym boczkiem z cebulką i miesza. Można posypać natka pietruszki lub kolendra posiekaną. Koniec przepisu
BATTINKA, WiedźmaMaKota, polkosia lubią tę wiadomość
-
Ja zawsze carbonare robię ze śmietaną i jajkiem i robi tak moja mama i każdy kogo znam. . .
Ale fakt powinien być boczek przede wszystkim w tym ...
Każdy robi jak chce i jakie ma składniki , zresztą Ja tez lubię makarony w wielu postaciach: DWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 15:31