Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnylilmama wrote:No ja wlasnie tez moge jesc wszystko i sie zastanawiam, po co mam sie niepotrzebnie kluc ?
Tez mylam zeby rano, a globulki dopochwowe przestalam stosowac dzien przed badaniem. Pani doktor o tym wiedziala.
Poniewaz dzielila nas raczej bariera jezykowa nie bylam w stanie zadac jej tych wszystkich nurtujacych mnie pytanDziwnym bylo jej stwierdzenie, ze jak zobaczyla moj pierwszy wynik to drugi na pewno wyjdzie za wysoki. Nie wiem czym sie sugerowala...
moglabym co 15 minut zeby sprawdzac jak ten cukier rosnie i spada i po czym (jestem inzynierem i wykresy, badania, normy to moje zboczenie). Takze dla mnie to sama radosc z mierzenia, choc pewnie, jakby wyniki byly beznadziejne, to bym juz tego tak nie lubila ;P
Wynik na czczo podwyzszony to sygnal alarmowy, stad tez pewnie jej podejrzenie, ze reszta tez bedzie za wysoka. Tak mysle.
lilmama lubi tę wiadomość
-
green wrote:A mi tam sprawia frajde to mierzenie
moglabym co 15 minut zeby sprawdzac jak ten cukier rosnie i spada i po czym (jestem inzynierem i wykresy, badania, normy to moje zboczenie). Takze dla mnie to sama radosc z mierzenia, choc pewnie, jakby wyniki byly beznadziejne, to bym juz tego tak nie lubila ;P
Wynik na czczo podwyzszony to sygnal alarmowy, stad tez pewnie jej podejrzenie, ze reszta tez bedzie za wysoka. Tak mysle.
Hehehe no to podziwiamDla mnie jest to conajmniej nieprzyjemne uczucie. Palce mnie bola i ogolnie nie lubie tego robic. Musze sie zmuszac hehe
Ale jak trzeba
Aa i jeszcze takie pytanko mam. Skad lekarz wie, ze to cukrzyca ciazowa ? Moze byla juz wczesniej tylko o tym nie wiedzialam ?? -
lilmama wrote:Hehehe no to podziwiam
Dla mnie jest to conajmniej nieprzyjemne uczucie. Palce mnie bola i ogolnie nie lubie tego robic. Musze sie zmuszac hehe
Ale jak trzeba
Aa i jeszcze takie pytanko mam. Skad lekarz wie, ze to cukrzyca ciazowa ? Moze byla juz wczesniej tylko o tym nie wiedzialam ?? -
Uffff w koncu nadrobilam was
dzien dobry
Pierwsze co to gratuluje udanych wizytja mam jutro kontrolna ale juz malego na ekranie nie zobacze dopiero przy porodzie
Wczoraj przyszedl zwrot podatku, maz niestety nie dostal, biedak zawiedziony, a ja mysle ze to lepiej bo dostanie w pazdziernikuoplacilam rachunki, kupilismy lustrzanke, kupilam mezowi karnet na silownie, oczywiscie pare stowek na zakupy poszlo, zrobilismy surowke do sloikow, wyszlo 15 srednich i duzych lacznie. Paczke na gemini zamowilam i dzis jade po laktator elektryczny.
No i jeszcźe upieklam jablecznik. Tak sie narobilam ze w nocy jeczalam z bolu plecow gdy wstac musialam do kibelkasoraya, szczesliwa_mamusia21 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylilmama wrote:Hehehe no to podziwiam
Dla mnie jest to conajmniej nieprzyjemne uczucie. Palce mnie bola i ogolnie nie lubie tego robic. Musze sie zmuszac hehe
Ale jak trzeba
Aa i jeszcze takie pytanko mam. Skad lekarz wie, ze to cukrzyca ciazowa ? Moze byla juz wczesniej tylko o tym nie wiedzialam ??
Wiadomo, ze to lekko boli, pierwszego dnia palce spuchly mi strasznieale w sumie juz sie przyzwyczailam i nic nie boli ;P
lilmama lubi tę wiadomość
-
green wrote:A w pierwszym trymestrze nie mialas badanego cukru na czczo? Takie zwykle kontrolne badanie. Jesli mialabys cukrzyce, to i wtedy bylby wynik wysoki. Jesli mialas w normie, to znaczy, ze cukrzycy nie mialas. A ciazowa wlasnie wychodzi najczesciej w 24-28 tc. Ja mialam robiona krzywa w 28t3d - pozno. Ale ponoc im pozniej, tym wiecej hormonow wydziela lozysko i trzustka gorzej sobie radzi.
Wiadomo, ze to lekko boli, pierwszego dnia palce spuchly mi strasznieale w sumie juz sie przyzwyczailam i nic nie boli ;P
-
green wrote:A w pierwszym trymestrze nie mialas badanego cukru na czczo? Takie zwykle kontrolne badanie. Jesli mialabys cukrzyce, to i wtedy bylby wynik wysoki. Jesli mialas w normie, to znaczy, ze cukrzycy nie mialas. A ciazowa wlasnie wychodzi najczesciej w 24-28 tc. Ja mialam robiona krzywa w 28t3d - pozno. Ale ponoc im pozniej, tym wiecej hormonow wydziela lozysko i trzustka gorzej sobie radzi.
No wlasnie nie mialam nic takiego na poczatku... Ja mam tak, ze im czesciej to robie tym bardziej mi sie odechciewa hehehe
Czy przy cukrzycy konieczne sa czestrze wizyty u gin ?
Dzieki Wam kobietki za wyczerpujace odpowiedzi)
-
zakocona wrote:Gratulacje dla koleżanki, polkosia! I życzę nam wszystkim tak szybkich porodów
A gdzie rodziła? Miała nacięcie?
Nacinali ją, bo się zgodziła... Wydaje mi się, że na Karowej, ale nie jestem pewna, bo już dawno ją pytałam o szpital, a dziś nie.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
lilmama wrote:Nic tylko pogratulowac
) Rodzila ze zneiczuleniem ?
Moja siostra urodzila 26.lipca tez jej pierwsza dzidzia 2850kg 55cm, bez znieczulenia z nacieciem 10 godzin. Powiedziala, ze to nic strasznego
Bez znieczuleniaKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyZnaczy tak. Jesli przed ciaza wyniki glukozy na czczo, z tego zwyklego badania wychodza ok, to nie diagnozuje sie cukrzycy. Jesli w 1 trym wychodza w normie, to rowniez nie. Jesli przed byly w normie, a juz w 1 trym wysokie, to cukrzyca ciazowa sie najprawdopodobniej rozwija.
lilmama, a badalas kiedys cukier przed ciaza? Szkoda, ze nikt nie zlecil Ci badania kontrolnego w 1 trym.
A jak Ci cukry wychodza po posilkach po 1h? W ogole trzymasz scisla diete, czy jesz normalnie?
Te wizyty u gina to zaleza wlasnie od Twoich wynikow chyba. Mi diabetolog powiedzial, zebym sie zglosila za 3 tyg na kontrole. Bo gin mnie wyslala od razu do diabetologa. -
BTW, koleżanka mówiła, że skurcze wcale nie bolą tak mocno (ta I faza) jak wszyscy straszą. To są takie mocne bóle miesiączkowe. Nacięcie jej nie bolało, bo podczas skurczu, więc tylko pieczenie poczuła. Nacięli mało, więc też może dlatego. Najbardziej bolał masaż krocza robiony przez położną, bo mega naciągała ją. Pomimo, że to dobre wiadomości, to mnie jednak ciut strach obleciał
Dobrze, że w październiku nie ma takich upałów, to może uda nam się w terminach urodzić. Ja aż dziś zadzwoniłam po ekipę, że mają natychmiast zaczynać pokój, bo jestem w rosole!!!
~Rewianka~, agaton lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:BTW, koleżanka mówiła, że skurcze wcale nie bolą tak mocno (ta I faza) jak wszyscy straszą. To są takie mocne bóle miesiączkowe. Nacięcie jej nie bolało, bo podczas skurczu, więc tylko pieczenie poczuła. Nacięli mało, więc też może dlatego. Najbardziej bolał masaż krocza robiony przez położną, bo mega naciągała ją. Pomimo, że to dobre wiadomości, to mnie jednak ciut strach obleciał
Dobrze, że w październiku nie ma takich upałów, to może uda nam się w terminach urodzić. Ja aż dziś zadzwoniłam po ekipę, że mają natychmiast zaczynać pokój, bo jestem w rosole!!!
ROSOŁU bym zjadłajacusianka, polkosia, aanaa, agania, ZakręconaOna, agaton, Bąbelek lubią tę wiadomość
Robimy drugiego Dziedzica
-
HURRA:
"(...)Zgodnie z nowelą, urlop ojcowski będzie można wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia, a nie - jak obecnie - w pierwszym roku życia. Urlop ojcowski będzie mógł być wykorzystany jednorazowo albo w dwóch, tygodniowych częściach.
Ustawa wejdzie w życie 2 stycznia 2016 r.(...)"
polkosia, Nynusia lubią tę wiadomość
-
green wrote:Znaczy tak. Jesli przed ciaza wyniki glukozy na czczo, z tego zwyklego badania wychodza ok, to nie diagnozuje sie cukrzycy. Jesli w 1 trym wychodza w normie, to rowniez nie. Jesli przed byly w normie, a juz w 1 trym wysokie, to cukrzyca ciazowa sie najprawdopodobniej rozwija.
lilmama, a badalas kiedys cukier przed ciaza? Szkoda, ze nikt nie zlecil Ci badania kontrolnego w 1 trym.
A jak Ci cukry wychodza po posilkach po 1h? W ogole trzymasz scisla diete, czy jesz normalnie?
Te wizyty u gina to zaleza wlasnie od Twoich wynikow chyba. Mi diabetolog powiedzial, zebym sie zglosila za 3 tyg na kontrole. Bo gin mnie wyslala od razu do diabetologa.
No wlasnie nigdy nie badalam. Lekarz powiedzial, ze jak nie bylo cukrzycy w rodzinie to nie ma takiej potrzeby... Po posilkach najwiekszy 127 a najmniejszy 88, a tak to zwykle w granicach 100. Jem normalnie tak jak wczesniej, tj. jak mam ochote na batonika to go zjem -
Witam się i ja:) siedzę od rana przy wiatraku:)
Wczoraj byłam na SR na Żelaznej i jakoś tak mnie to wszystko podbudowało, że dam radę! kto jak nie ja?mojego Męża to trochę to wszystko przeraziło:) od początku mieliśmy umowę, że rodzimy razem, ale że na 2 fazę porodu wyjdzie:) wiem, że on bardzo tego chciał, bo nie lubi patrzeć nawet ze mną na Chirurgów, nie mówiąc o czymś takim na żywca:) a teraz??? teraz powiedziął, że to ja jestem najważniejsza, ma mnie wspierac i ostanie do końca! i sprzeczamy się, bo ja wolę, żeby wyszedł zamiast przechodzić traumę
Blondik, pościel super! ja też kupiłam z szarością
Jej, ale że juz jedna pażdziernikiowa mamusia urodziła?? wow! zdrówka dla mamy i maluszka:)
Szczęśliwa, sliczne te literki...
Polkosia, ja to już torbę chcę szykować!:)pokój juz prawiie gotowy:)P
Aaaa...i wczoraj zamówiłam wóżek! Dziwne, że w ciągu miesiąca zdożał o 150 zł...;/ no i doszły jeszcze akcesoria, więc 500 drożej niż zakładaliśmy;/
Magnosia lubi tę wiadomość
[/url]
[/url]