X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    No ja wlasnie tez moge jesc wszystko i sie zastanawiam, po co mam sie niepotrzebnie kluc ?
    Tez mylam zeby rano, a globulki dopochwowe przestalam stosowac dzien przed badaniem. Pani doktor o tym wiedziala.
    Poniewaz dzielila nas raczej bariera jezykowa nie bylam w stanie zadac jej tych wszystkich nurtujacych mnie pytan :/ Dziwnym bylo jej stwierdzenie, ze jak zobaczyla moj pierwszy wynik to drugi na pewno wyjdzie za wysoki. Nie wiem czym sie sugerowala...
    A mi tam sprawia frajde to mierzenie :P moglabym co 15 minut zeby sprawdzac jak ten cukier rosnie i spada i po czym (jestem inzynierem i wykresy, badania, normy to moje zboczenie). Takze dla mnie to sama radosc z mierzenia, choc pewnie, jakby wyniki byly beznadziejne, to bym juz tego tak nie lubila ;P

Wynik na czczo podwyzszony to sygnal alarmowy, stad tez pewnie jej podejrzenie, ze reszta tez bedzie za wysoka. Tak mysle.

lilmama lubi tę wiadomość

• PauLLa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy również:)

Plecy mnie bolą a wczoraj skurcze miałam na przemian z bolacym brzuszkiem. Wzięłam nospe i jest ok. Jak zgaga zniknęła to znowu plecy i brzuch...heh ciąża:)

bi7y7ddlfmn3ut49.png

74dii09kdzbtm8xb.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    A mi tam sprawia frajde to mierzenie :P moglabym co 15 minut zeby sprawdzac jak ten cukier rosnie i spada i po czym (jestem inzynierem i wykresy, badania, normy to moje zboczenie). Takze dla mnie to sama radosc z mierzenia, choc pewnie, jakby wyniki byly beznadziejne, to bym juz tego tak nie lubila ;P

Wynik na czczo podwyzszony to sygnal alarmowy, stad tez pewnie jej podejrzenie, ze reszta tez bedzie za wysoka. Tak mysle.

Hehehe no to podziwiam :D Dla mnie jest to conajmniej nieprzyjemne uczucie. Palce mnie bola i ogolnie nie lubie tego robic. Musze sie zmuszac hehe ;) Ale jak trzeba :/

Aa i jeszcze takie pytanko mam. Skad lekarz wie, ze to cukrzyca ciazowa ? Moze byla juz wczesniej tylko o tym nie wiedzialam ??

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    Hehehe no to podziwiam :D Dla mnie jest to conajmniej nieprzyjemne uczucie. Palce mnie bola i ogolnie nie lubie tego robic. Musze sie zmuszac hehe ;) Ale jak trzeba :/

Aa i jeszcze takie pytanko mam. Skad lekarz wie, ze to cukrzyca ciazowa ? Moze byla juz wczesniej tylko o tym nie wiedzialam ??
    Tak jestem na diecie a woda raczej obniza a nie podnosi cukier... A jaka to cukrzyca ciezko stwierdzic ale jak po porodzie zniknie to znaczy ze to byla ciazowa

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uffff w koncu nadrobilam was ;) dzien dobry ;)
    Pierwsze co to gratuluje udanych wizyt :) ja mam jutro kontrolna ale juz malego na ekranie nie zobacze dopiero przy porodzie :/
    Wczoraj przyszedl zwrot podatku, maz niestety nie dostal, biedak zawiedziony, a ja mysle ze to lepiej bo dostanie w pazdzierniku ;) oplacilam rachunki, kupilismy lustrzanke, kupilam mezowi karnet na silownie, oczywiscie pare stowek na zakupy poszlo, zrobilismy surowke do sloikow, wyszlo 15 srednich i duzych lacznie. Paczke na gemini zamowilam i dzis jade po laktator elektryczny.
    No i jeszcźe upieklam jablecznik. Tak sie narobilam ze w nocy jeczalam z bolu plecow gdy wstac musialam do kibelka :/

soraya, szczesliwa_mamusia21 lubią tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:

A w pierwszym trymestrze nie mialas badanego cukru na czczo? Takie zwykle kontrolne badanie. Jesli mialabys cukrzyce, to i wtedy bylby wynik wysoki. Jesli mialas w normie, to znaczy, ze cukrzycy nie mialas. A ciazowa wlasnie wychodzi najczesciej w 24-28 tc. Ja mialam robiona krzywa w 28t3d - pozno. Ale ponoc im pozniej, tym wiecej hormonow wydziela lozysko i trzustka gorzej sobie radzi.

Wiadomo, ze to lekko boli, pierwszego dnia palce spuchly mi strasznie :P ale w sumie juz sie przyzwyczailam i nic nie boli ;P

• Blondik Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam wg belly w 8 miesiącu :)

kupiłam/zamówiłam cudną pościel dzisiaj:) ciaglę się na nią gapię :) powiedzcie, że ładna :)

805e865f948ff264med.jpg

FreshMm, lilmama, estrella, Lexie, polkosia, Magnosia, onka, ZakręconaOna, szczesliwa_mamusia21, Nynusia, Bąbelek, lojkalojka, paula1 lubią tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    witam wg belly w 8 miesiącu :)

kupiłam/zamówiłam cudną pościel dzisiaj:) ciaglę się na nią gapię :) powiedzcie, że ładna :)

805e865f948ff264med.jpg

oj no bo ładna :)

Blondik lubi tę wiadomość

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    A w pierwszym trymestrze nie mialas badanego cukru na czczo? Takie zwykle kontrolne badanie. Jesli mialabys cukrzyce, to i wtedy bylby wynik wysoki. Jesli mialas w normie, to znaczy, ze cukrzycy nie mialas. A ciazowa wlasnie wychodzi najczesciej w 24-28 tc. Ja mialam robiona krzywa w 28t3d - pozno. Ale ponoc im pozniej, tym wiecej hormonow wydziela lozysko i trzustka gorzej sobie radzi.

Wiadomo, ze to lekko boli, pierwszego dnia palce spuchly mi strasznie :P ale w sumie juz sie przyzwyczailam i nic nie boli ;P
    To nie do konca tak ze jesli ci wyszlo za duzo w 1 trymestrze to masz normalna cukrzyce poniewaz mi wyszlo 95 co bedac nie w ciazy byl by to wynik dobry bo norma u nas w labo hest do 110 no ale ze jest sie w ciazy to ta norma jest do 92 i takim o to sposobem stwierdzono cukrzyce...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:

No wlasnie nie mialam nic takiego na poczatku... Ja mam tak, ze im czesciej to robie tym bardziej mi sie odechciewa hehehe

Czy przy cukrzycy konieczne sa czestrze wizyty u gin ?

Dzieki Wam kobietki za wyczerpujace odpowiedzi ;))

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Gratulacje dla koleżanki, polkosia! I życzę nam wszystkim tak szybkich porodów :D A gdzie rodziła? Miała nacięcie?

Nacinali ją, bo się zgodziła... Wydaje mi się, że na Karowej, ale nie jestem pewna, bo już dawno ją pytałam o szpital, a dziś nie.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik śliczna pościel <3 a gdzie zamawiałaś? Mogłabyś podać namiary?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    Nic tylko pogratulowac :)) Rodzila ze zneiczuleniem ?

Moja siostra urodzila 26.lipca tez jej pierwsza dzidzia 2850kg 55cm, bez znieczulenia z nacieciem 10 godzin. Powiedziala, ze to nic strasznego :)

Bez znieczulenia :D

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znaczy tak. Jesli przed ciaza wyniki glukozy na czczo, z tego zwyklego badania wychodza ok, to nie diagnozuje sie cukrzycy. Jesli w 1 trym wychodza w normie, to rowniez nie. Jesli przed byly w normie, a juz w 1 trym wysokie, to cukrzyca ciazowa sie najprawdopodobniej rozwija.

lilmama, a badalas kiedys cukier przed ciaza? Szkoda, ze nikt nie zlecil Ci badania kontrolnego w 1 trym.
    A jak Ci cukry wychodza po posilkach po 1h? W ogole trzymasz scisla diete, czy jesz normalnie?

Te wizyty u gina to zaleza wlasnie od Twoich wynikow chyba. Mi diabetolog powiedzial, zebym sie zglosila za 3 tyg na kontrole. Bo gin mnie wyslala od razu do diabetologa.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama, jeśli po posiłkach masz do 120 to nie musisz się kłuć! W większości przypadków wystarczy sama dieta.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW, koleżanka mówiła, że skurcze wcale nie bolą tak mocno (ta I faza) jak wszyscy straszą. To są takie mocne bóle miesiączkowe. Nacięcie jej nie bolało, bo podczas skurczu, więc tylko pieczenie poczuła. Nacięli mało, więc też może dlatego. Najbardziej bolał masaż krocza robiony przez położną, bo mega naciągała ją. Pomimo, że to dobre wiadomości, to mnie jednak ciut strach obleciał :D Dobrze, że w październiku nie ma takich upałów, to może uda nam się w terminach urodzić. Ja aż dziś zadzwoniłam po ekipę, że mają natychmiast zaczynać pokój, bo jestem w rosole!!!

~Rewianka~, agaton lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    BTW, koleżanka mówiła, że skurcze wcale nie bolą tak mocno (ta I faza) jak wszyscy straszą. To są takie mocne bóle miesiączkowe. Nacięcie jej nie bolało, bo podczas skurczu, więc tylko pieczenie poczuła. Nacięli mało, więc też może dlatego. Najbardziej bolał masaż krocza robiony przez położną, bo mega naciągała ją. Pomimo, że to dobre wiadomości, to mnie jednak ciut strach obleciał :D Dobrze, że w październiku nie ma takich upałów, to może uda nam się w terminach urodzić. Ja aż dziś zadzwoniłam po ekipę, że mają natychmiast zaczynać pokój, bo jestem w rosole!!!
    Przeczytałam Twój wpis i wiesz co?

ROSOŁU bym zjadła :D

jacusianka, polkosia, aanaa, agania, ZakręconaOna, agaton, Bąbelek lubią tę wiadomość

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HURRA:

"(...)Zgodnie z nowelą, urlop ojcowski będzie można wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia, a nie - jak obecnie - w pierwszym roku życia. Urlop ojcowski będzie mógł być wykorzystany jednorazowo albo w dwóch, tygodniowych częściach.

Ustawa wejdzie w życie 2 stycznia 2016 r.(...)"

:D

polkosia, Nynusia lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Znaczy tak. Jesli przed ciaza wyniki glukozy na czczo, z tego zwyklego badania wychodza ok, to nie diagnozuje sie cukrzycy. Jesli w 1 trym wychodza w normie, to rowniez nie. Jesli przed byly w normie, a juz w 1 trym wysokie, to cukrzyca ciazowa sie najprawdopodobniej rozwija.

lilmama, a badalas kiedys cukier przed ciaza? Szkoda, ze nikt nie zlecil Ci badania kontrolnego w 1 trym.
    A jak Ci cukry wychodza po posilkach po 1h? W ogole trzymasz scisla diete, czy jesz normalnie?

Te wizyty u gina to zaleza wlasnie od Twoich wynikow chyba. Mi diabetolog powiedzial, zebym sie zglosila za 3 tyg na kontrole. Bo gin mnie wyslala od razu do diabetologa.

No wlasnie nigdy nie badalam. Lekarz powiedzial, ze jak nie bylo cukrzycy w rodzinie to nie ma takiej potrzeby... Po posilkach najwiekszy 127 a najmniejszy 88, a tak to zwykle w granicach 100. Jem normalnie tak jak wczesniej, tj. jak mam ochote na batonika to go zjem ;)

• jacusianka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja:) siedzę od rana przy wiatraku:)
    Wczoraj byłam na SR na Żelaznej i jakoś tak mnie to wszystko podbudowało, że dam radę! kto jak nie ja? :) mojego Męża to trochę to wszystko przeraziło:) od początku mieliśmy umowę, że rodzimy razem, ale że na 2 fazę porodu wyjdzie:) wiem, że on bardzo tego chciał, bo nie lubi patrzeć nawet ze mną na Chirurgów, nie mówiąc o czymś takim na żywca:) a teraz??? teraz powiedziął, że to ja jestem najważniejsza, ma mnie wspierac i ostanie do końca! i sprzeczamy się, bo ja wolę, żeby wyszedł zamiast przechodzić traumę:)
    Blondik, pościel super! ja też kupiłam z szarością :)
    Jej, ale że juz jedna pażdziernikiowa mamusia urodziła?? wow! zdrówka dla mamy i maluszka:)
    Szczęśliwa, sliczne te literki...:)
    Polkosia, ja to już torbę chcę szykować!:)pokój juz prawiie gotowy:)P
    Aaaa...i wczoraj zamówiłam wóżek! Dziwne, że w ciągu miesiąca zdożał o 150 zł...;/ no i doszły jeszcze akcesoria, więc 500 drożej niż zakładaliśmy;/

Magnosia lubi tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
‹‹ 1618 1619 1620 1621 1622 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ