X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola skurcze przepowiadajace 2 tygodnie przed porodem.. kurcze nawet mi nie mow jest jeszcze troche za wczesnie.. biore magnez i nospe forte niby rzadziej teraz sie pojawiaja od godziny.. mam jeszcze luteine moze ja wezme?

relgrl68722yz04m.png
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, ale Ci dobrze z mężem fotografem, Madzia będzie miała piękne zdjęcia na pamiątkę :-) Naszej córce będą musiały wystarczyć zdjęcia robione telefonem i aparatem znalezionym ostatnio gdzieś u rodziców :-P Wystraszona sarna albo śmiejący się koń mówisz? Już to sobie wyobrażam :-D Ja jestem z tych ludzi co wolą się oglądać na zdjęciach niż na żywo w lustrze ;-)

Blondik lubi tę wiadomość

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia, Klementysia budzi się na każde siku :) Aż mi jej szkoda :P Bo ostatnio wstaję po 5-6x na noc.

Lojka, no miał być na dziś, ale jakieś obsuwy są i dopiero na sobotę zrobią, a jeszcze malowanie i podłogi... Zejdzie ponad tydzień :(

Nynusia lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Agatka, liczy się w porze aktywności dziecka a nie wtedy, kiedy śpi.. Po zjedzeniu czegoś dziecko jest zawsze aktywne, więc liczyłam po śniadaniu. Muszą być co najmniej 4 ruchy, a najlepiej powyżej 10.

Nie ma reguły :) Ja dziś rano miałam ostre balety w brzuchu, a po śniadaniu dwa kopniaki i nic. Potem jajecznica i nic. Dopiero teraz się rozbudziła po 2 ciastkach i wariuje ;) Nam położne mówiły, że najpierw trzeba zaobserwować pory aktywności i potem po dwóch posiłkach przez 1h liczyć. Chyba, że po 15 minutach już jest 10 ruchów, to wtedy można przestać. Czytałam, że niektóre dzieci są aktywne w pierwszej połowie dnia, inne w drugiej, a jeszcze inne w nocy czy nad ranem, więc niekoniecznie musi być codziennie po śniadaniu, bo okaże się, że jednak to nie jest ta pora aktywności. U mnie najwięcej ruchów jest od popołudnia do wieczora.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss wrote:
    Moja znajoma przytyla 18kg ,urodzila 7 tyg temu i juz zostalo jej tylko 3kg:)i to bez cw bo dopiero co sie jej połóg skonczyl. bedzie dobrze dziewczyny:) najwazniejsze sa kruszynki;))

A ta moja przyjaciółka od cc, co pisałam, to przytyła 10 kg i już po 7 dniach ważyła 12 kg mniej :) Mówi, że sama jest w szoku.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia wrote:
    Ss ja też mam nabrzmiale

Ja tak samo, ciemniejsze i wargi i brodawki.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, my na zdjęcia mamy sposób! Mąż robi mi ich ponad 100 i zawsze ze 2 wybiorę ładne :D Hahaha ;)

Blondik, Nynusia lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro na USG i sprawdzenie szyjki. A dzisiaj kupiłam sobie nowe oprawki do okularów i jestem happy :D A potem jeszcze Super-Pharm, gdzie dorwałam chusteczki Kindii po 2,50 zł za paczkę, a do tego teraz przy zakupach za 20 zł można wziąć wybrane produkty po 1 zł, więc kupiłam chusteczek za 25 zł, a do tego dostałam balsam Dove za 1 zł, Panthenol za 1 zł i Listerine za 1 zł - szok! :D

Blondik, Wredotka, Lexie lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra90 wrote:
    Macie racje, 9 kg brzmi dumnie, a jeszcze przez 2 miesiące pewnie trochę dojdzie :-D Moja mama w ciąży ze mną przytyła 20 kg, więc i tak jej nie pobiję :-D

Magnez właśnie przestałam łykać i staram się popijać wodą. Swoją drogą, ciekawe czy ta moja niedokrwistość jest spowodowana niedoborem żelaza - dopiero dostałam skierowanie, żeby to sprawdzić, ale morfologia mi tak leciała, że Tardyferon mam łykać od razu. Czy miałyście jakieś objawy niedokrwistości? Tak sobie czytam w internecie na ten temat i owszem - nadmierne zmęczenie i osłabiona koncentracja, ale to można też wiązać z zaawansowaną już ciążą. Jednak przyznam się Wam do czegoś (mój mąż się zawsze z tego śmieje), wygląda na to, że z niedoborem żelaza może być związane moje spaczone łaknienie :-O. Otóż od zawsze czuję potrzebę jedzenia... mydła :-D, ale teraz w ciąży to w ogóle co się idę kąpać, to marzę o tym żeby chociaż je polizać :-P Wstyd trochę, ale widać jest to jakaś reakcja organizmu na brak składników...

Ty, mi tez odwalilo z tym mydlem.. ciagle chodze i wacham, a w sklepie w alejce z proszkami di prania to moglabym zamieszkac :D

Aleksandra90, ss, lojkalojka lubią tę wiadomość

• aanaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie właśnie ułożyłam do drzemki, ale jest mi nie pisana, bo zaczęły się próby lotow jakichś odrzutowców czy czegos podobnego aż mi mury drżą... Ogólnie zapraszam w weekend do Radomia na air show :)
    Ja ciagle nie wiem co spakować dla malucha do szpitala, chyba zrobię dwie torby, zapasowa zostanie w samochodzie bo wole żeby świeżo upieczony tatuś nie jeździ w ta i z powrotem 40 km...nie wiem jaki rozmiar ciuszków, ile sztuk wszystkiego...poradzcie cos :)

iv09hdge6yql001e.png
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Ja sie właśnie ułożyłam do drzemki, ale jest mi nie pisana, bo zaczęły się próby lotow jakichś odrzutowców czy czegos podobnego aż mi mury drżą... Ogólnie zapraszam w weekend do Radomia na air show :)
    Ja ciagle nie wiem co spakować dla malucha do szpitala, chyba zrobię dwie torby, zapasowa zostanie w samochodzie bo wole żeby świeżo upieczony tatuś nie jeździ w ta i z powrotem 40 km...nie wiem jaki rozmiar ciuszków, ile sztuk wszystkiego...poradzcie cos :)

NA strobie szpitala powinna być taka informacja, w moim jest:)
    http://szpital.szpitalzelazna.pl/poloznictwo/porod-na-zelaznej/przyjecie-do-porodu
    zerknij sobie, może skorzystasz:)

polkosia lubi tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff Nenka, a myślałam, że coś mi się w głowę robi :-D

nenka2 lubi tę wiadomość

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie na stronie mojego szpitala jest wyprawka dla mamy, do taty a dla maluch ani słowa...dzieki za linka, zerkne jak będę na kompie, a tymczasem chyba zadzwonie po prostu do szpitala moze?
    Edit: zadzwoniłam, i mam zabrać tylko kosmetyki typu bepanthen, papmersy i chusteczki nawilżane. Ubranek nie trzeba, oni mają swoje, chyba że bardzo chce :)
    Dzięki Jacusianka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 13:27

jacusianka lubi tę wiadomość

iv09hdge6yql001e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra90 wrote:
    Uff Nenka, a myślałam, że coś mi się w głowę robi :-D

Ogladalam taki program na TLC ze koleska w ciazy jadla mydlo.. strugala sobie taki wiorek i go jadla masakra., ale nie pamietam dlaczego i co chodzilo :P

• PauLLa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku posprzątałam szafe R,posklejałam szuflady dwie w komodzie i dzisiaj przemeblowanie robimy z R. Potem albo jedziemy obejrzeć autko albo on dalej robo taras a ja prasuje ubranka. Kocik śpi a jak się przebudzi to dzicz się w nim odzywa heh nie chce mi pić nic to z buteleczki dałam mleczko i wypił mi maluszek. Boli go pupka,szwy ciągną a wiem coś o tym.
    Co do torby szpitalnej to ja dla Dzidzi nic brać nie muszę chyba poza pieluszkami ale to dowiem się jutro :) no i mi źle się patrzyło na trzy torbiska ale nie wiedziałam za pierwszym razem że Dziecko w szpitalu dostaje ubranka. I zapasy wody miałam...maj był i gorąco to piłam i piłam.

Wgl Mały kopie i ciśnie mnie pod prawą stroną żeber i boli strasznie...

bi7y7ddlfmn3ut49.png

74dii09kdzbtm8xb.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenka2 wrote:
    Ty, mi tez odwalilo z tym mydlem.. ciagle chodze i wacham, a w sklepie w alejce z proszkami di prania to moglabym zamieszkac :D
    Kurde to ja wrecz przeciwnie cala ciaze odruch wymiotny na zapachy:/

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aanaa to tak samo jak u nas w szpitalu,ja za porada kolezanek wezme jeszcze tetre i czapeczke cienka bawelniana, podobno przydaje sie podczas wietrzenia sal.

aanaa lubi tę wiadomość

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenka2 wrote:
    Ogladalam taki program na TLC ze koleska w ciazy jadla mydlo.. strugala sobie taki wiorek i go jadla masakra., ale nie pamietam dlaczego i co chodzilo :P

Szkoda, bo chociaż by człowiek wiedział co z tym zrobić :-P

Aanaa na stronie placówki gdzie zamierzam rodzić też jest lista, może się przyda:

"Dla Noworodka

4bawełniane body lub kaftaniki
    3 śpioszki lub pajacyki
    2 czapeczki
    Rękawiczki
    skarpetki
    kilka pieluch (ok. 5 szt. tetrowych)
    pieluszki jednorazowe
    rożek
    kocyk
    ręcznik kąpielowy

Na wyjście - ubranie dla noworodka, w zależności od pory roku wg zasady – dziecko potrzebuje 1 warstwy więcej niż dorosły.

W Instytucie Matki i Dziecka każda matka może korzystać z kosmetyków NIVEA BABY, które dostępne są w salach poporodowych."

Mimo wszystko lepiej dowiedzieć się we własnym szpitalu chociażby ze względu na te kosmetyki - ja nie muszę pakować, ale kto wie jak jest u Ciebie.

aanaa lubi tę wiadomość

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak a propo tych wietrzenia sal, rodzilam we wrzesniu okna na okrogla pootwierane wszedzie, a oni mi wykapanego malucha po tych korytarzach i sali nosili :/ i musialam ja ubierac przy otwartym oknie.. ze oni na to nie patrza.. no i zadnej czapeczki nie dali,,

• Arielka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra90 wrote:
    Szkoda, bo chociaż by człowiek wiedział co z tym zrobić :-P

Aanaa na stronie placówki gdzie zamierzam rodzić też jest lista, może się przyda:

"Dla Noworodka

4bawełniane body lub kaftaniki
    3 śpioszki lub pajacyki
    2 czapeczki
    Rękawiczki
    skarpetki
    kilka pieluch (ok. 5 szt. tetrowych)
    pieluszki jednorazowe
    rożek
    kocyk
    ręcznik kąpielowy

Na wyjście - ubranie dla noworodka, w zależności od pory roku wg zasady – dziecko potrzebuje 1 warstwy więcej niż dorosły.

W Instytucie Matki i Dziecka każda matka może korzystać z kosmetyków NIVEA BABY, które dostępne są w salach poporodowych."

Mimo wszystko lepiej dowiedzieć się we własnym szpitalu chociażby ze względu na te kosmetyki - ja nie muszę pakować, ale kto wie jak jest u Ciebie.

też rodzisz w instytucie matki i dziecka? Może się spotkamy :D

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
‹‹ 1805 1806 1807 1808 1809 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ