Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, na Karowej kąpią dzidzię raz po porodzie, a potem dopiero po 6 dniach - czyli większość już w domku wtedy jest. Podobno chodzi o niezmywanie naturalnej warstwy ochronnej dzidziusiaSzymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤
Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi. -
BIEDRONKA
Najpierw przygotowalam galaretke, 500ml wody na dwa op.
BISZKOPT:
5 jaj
4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(ale tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Staramy się nie otwierać za często piekarnika. Jak biszkopt będzie już gotowy wyciągamy i rzucamy blaszką o podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
kilka kropel aromatu śmietankowego
200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
Wiorki kokosowe ok 100 g
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Pierwszy blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 ilości kremu, wyrównać. W drugim blacie małą szklaneczką, kieliszkiem lub wykrawaczką do ciastek zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na kremie. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić.ss, Lexie, ola.321, jaroszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagnosia wrote:Tak, na Karowej kąpią dzidzię raz po porodzie, a potem dopiero po 6 dniach - czyli większość już w domku wtedy jest. Podobno chodzi o niezmywanie naturalnej warstwy ochronnej dzidziusia
A u mnie nawet po porodzie sie nie kapie, wogole nic, a nic :o -
nick nieaktualny
-
To potem trzeba ją będzie namoczyć, hi, hi
Przepraszam za mało wybredny żart, ale tak mi się skojarzyło :*nenka2, ZakręconaOna, agaton, jaroszka, IviQ lubią tę wiadomość
Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤
Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi. -
Urodziłam ale łatwo nie bylo. Mala ma 51 cm i wazy 2370. Leży w inkubatorze a ja czekam na wywiezienie z sali pooperacyjnej. Dostala 7/10. Dzieki za kciuki, ledwo zyje bo nie spalam cala noc i nie jadłam od środy...
Magnosia, zakocona, nenka2, Nynusia, Zajsonek, Aleksandra90, Little Frog, Blondik, miska2503, szczesliwa_mamusia21, Muffinka1019, magdallenee, ~Rewianka~, agaton, Lexie, mała.mi, nat_alia, agania, Majaaa, green, polkosia, annggela, Bree, estrella, ewwiel, ss, ola.321, soraya, Bąbelek, stokrotka25, dodinka, PauLLa, jaroszka, FreshMm, paula1, lili_madlen, lojkalojka, onka, Arielka, BATTINKA, Amerie, Lucy7, IviQ, Pchełka lubią tę wiadomość