Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Muffinka, powodzenia
! A skurcze jakieś masz?
lojka, ja dziś też wizytuje. Nie czuję jednak żeby cokolwiek inaczej było, więc u nas pewnie szczelnie pozamykane wszystkoWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 08:00
lojkalojka, paula1 lubią tę wiadomość
-
zakocona wrote:Muffinka, powodzenia
! A skurcze jakieś masz?
lojka, ja dziś też wizytuje. Nie czuję jednak żeby cokolwiek inaczej było, więc u nas pewnie szczelnie pozamykane wszystko
Zakocona to powodzenia
Ja tak licze , ze moze troche szyjka sie skraca lub mieknieAle znajac moje szczescie to pewnie przensze
Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka
[*] 6tc 07.01.2015
-
Hej dziewczyny. Dziękuję Wam za kciuki. Serce Oliwki nie ma wad. Ale… powiem Wam tak jak tłumaczyła nam pani doktor. Serce ma dwie komory i dwa przedsionki. No i u naszej Oliwki prawa komora serca i prawy przedsionek są powiększone. Długo szukała jaka jest tego przyczyna, wypytywała mnie czy np. w ciąży piłam zieloną herbatę albo yerba mate, czy dużo czarnej herbaty, bo się nie powinno albo czy zażywałam leki z ibuprofenem. Mała się tak ułożyła, że na wszystkich bokach leżałam, bo nie mogła dostać się głębiej i znaleźć przyczynę, w końcu jej się udało. I to chodzi o to, że w sercu dziecka jak jest jeszcze w brzuchu mamy są: zastawka (chyba), która jest otwarta i przewód tętniczy, który też jest otwarty. Po porodzie ta zastawka i ten przewód się zamykają pod wpływem tlenu, który dziecko wdycha płucami i zazwyczaj to następuje w ciągu pierwszych kilku tygodni życia. U jednych w ciągu jednego tygodnia, u drugiego dziecka w ciągu 3 tygodni, ale one się zamykają. I u Oliwki ten przewód tętniczy, który jest otwarty jest trochę zagięty i zwężony, przez to tam krew musi płynąć szybciej – a ta krew pompowana jest przez prawe komory – prawą komorę i prawy przedsionek, przez to że muszą one pompować więcej krwi i szybciej to się powiększyły. Po porodzie kiedy ten przewód się zamknie to komory wrócą do właściwych kształtów. Ale trzeba to skontrolować za miesiąc, bo na przykład może być tak, że ten przewód zacznie się przedwcześnie zamykać – i wtedy trzeba będzie rozwiązać ciążę wcześniej – powiedziała, że to się rzadko zdarza, ale trzeba to sprawdzić, bo dla dziecka nie jest to dobre jak serce pracuje bez otwartego tego przewodu a nie oddycha samodzielnie. No i po porodzie trzeba do niej z dzieckiem przyjechać i ona sprawdzi czy wszystko wróciło do normalnych kształtów. No i powiedziała jeszcze, że są dwie książkowe przyczyny powiększenia komór i u nas jest właśnie jedna taka książkowa i że mamy się tym nie martwić, bo to jest normalna rzecz i często spotykana, wiadomo brzmi nieciekawe, bo to serce, ale jest wszystko dobrze. No i powiedziała, że po porodzie trzeba w szpitalu powiedzieć żeby neonatolog wykonał badanie – podała nazwę, ale ja nie pamiętam, (coś z pulsem) ma nam za miesiąc jak będziemy zapisać i jeśli będzie dobrze to mamy się u niej pojawić w ciągu 4 tygodni, a jeśli coś wyjdzie nie tak to wtedy do niej przyjechać najlepiej od razu i ona to sprawdzi.
jaroszka, zakocona, soraya, jacusianka, madu, szczesliwa_mamusia21, paula1, Blondik, Bąbelek, stokrotka25, estrella, Magnosia lubią tę wiadomość
-
Muffinka - powodzenia, trzymam kciuki!
Ja dzisiaj wizytuję u ginekologa, zobaczymy ile Mała przybrała - o ile mi poda wagę, bo nie zawsze ją sprawdza, no i powie jak szyjka... no lekarka mi powiedziała wczoraj, że Mała dalej miednicowo ułożona i że już RACZEJ się nie obróci...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 08:20
-
Muffinka aaaaaa , powodzonka ! Daj znać tylko jak bedziesz mogła :*
Lojka hahaha przepraszam ale rozbawil mnie tekst ze na srajtasme nie wyrobisz , moja mama to samo mówi mi codziennie bo sikam od paru dni jak opętana: D
Agania masz to samo a raczej Oliwka co mój Oskar , ograniczenia wszystko co Ci mówiła ! Mnie nie pozwoliła nic gazowanego pić , zielonej herbaty , max 3 pomidory dziennie i 3 kubki herbaty zwykłej , zero czekolady jakiej kolwiek ! Ziół nie wolno niektórych , na pewno rumianku nie wolno jest totalnie zabroniony
Stosowałam się 5 dni do tego ( i dalej stosuje) i wszystko przeszło , także sama dieta może dużo zdziałać , kochana najwidoczniej jak to dwóch lekarzy od echo serca mi mówiło , ze synus musi być bardzo wrażliwy na takie rzeczy do końca ciąży zakaz by nie podrazniac serduszka
Agania co do obrocenia to ma jeszcze ze 3 tyg , niektóre dzieci na sam koniec się obracają , spokojnie:) może basen tak jak Polkosia radziła , cwiczenia" grzbiet kota" cosWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 08:26
-
onka wrote:Jaroszka, jeszcze jest duphaston. ja jechałam na nim całą ciążę (dziś ostatni dzien) i 0 skutków ubocznych
Onka wiem, tez brałam na ewentualne podtrzymanie ciazy do 22 tygodnia....teraz chodzi o uspokojenie skurczy i twardnien brzucha, wiec moze lekarz wie co robi, ale o duphastonie nic nie wspominał....;/ no zobaczymy co odpisze dzisiaj. -
Muffinka powodzenia
!
Mi w nocy się śniło, że odeszły mi wody w 34tc i nikt nie chciał mnie przyjąć do szpitala, bo była wojna a dziecko owinęło się pępowiną, później pojechałam do drukarni 3D żeby podejrzeć dziecko w jakim jest stanie (tak, tak nie na usg) i dalej szukałam szpitala, który mnie przyjmie do tego zła, bo bananów nie było w tej drukarni
Agania cieszę się, że z Oliwką wszystko dobrzejaroszka, agaton, soraya, madu lubią tę wiadomość
-
Jaroszka u mnie pol rodziny zadzwoniło do mnie , ze mam nie iść . Jak to ma być ze Ja za chwile mam szczęśliwie rodzic a chodze na pogrzeby , powiedzieli , ze Babcia się nie obrazi a na pewno chciałaby zebym ciążę donosiła i szczęśliwie urodziła a nie ze stresu i emocji nie daj boże w szpitalu przedwcześnie wylądowała . Maja racje jakby nie patrzeć , chciałam bardzo iść ale również panicznie się balam , panicznie wręcz ale Oskar jest dla mnie najważniejszy , jego zdrowie teraz ! Wiec nie pójdę , mój D powiedział , ze przyleci i pójdzie ze mną i Tata na spokojnie na cmentarz jak uspokoje się od wszystkiego trochę bo na razie to mam codzienny płacz . Babcia nigdzie juz sobie nie pójdzie: ( wiec mam kupe czasu a powinnam pilnować teraz zdrowia ... Dlatego postanowiłam , ze faktycznie nie pójdę , przykro mi okropnie ze tak będzie ale maja racje , Ja wiem co by się działo na tym pogrzebie , juz mnie ściska w gardle: /
Tez jutro pogrzeb jest u Babci... -
Zakręcona - mi lekarka powiedziała, że przyczyną jest zwężony przewód tętniczy, ale też od razu jak zaczęła wypytywać mnie o zieloną herbatę to przypomniałam sobie o Tobie. O tych gazowanych napojach, czekoladzie itp... i mam zamiar to wszystko ograniczyć, oczywiście od tej pory starałam się nie pić nic gazowanego, czekolady mało jadłam i takie tam, ale teraz całkowicie to rzucę i zobaczymy za miesiąc jak to wyjdzie. Jestem dobrze nastawiona do tego wszystkiego, najważniejsze, że ten przewód, który jest zagięty nie jest potrzebny po porodzie i się zamyka, więc nie powinniśmy się tym martwić. No, ale wiadomo, że jednak obawy jakieś są.
-
Fatim wrote:Muffinka powodzenia
!
Mi w nocy się śniło, że odeszły mi wody w 34tc i nikt nie chciał mnie przyjąć do szpitala, bo była wojna a dziecko owinęło się pępowiną, później pojechałam do drukarni 3D żeby podejrzeć dziecko w jakim jest stanie (tak, tak nie na usg) i dalej szukałam szpitala, który mnie przyjmie do tego zła, bo bananów nie było w tej drukarni
Agania cieszę się, że z Oliwką wszystko dobrze
O rany jaki sen ! -
agania wrote:Zakręcona - mi lekarka powiedziała, że przyczyną jest zwężony przewód tętniczy, ale też od razu jak zaczęła wypytywać mnie o zieloną herbatę to przypomniałam sobie o Tobie. O tych gazowanych napojach, czekoladzie itp... i mam zamiar to wszystko ograniczyć, oczywiście od tej pory starałam się nie pić nic gazowanego, czekolady mało jadłam i takie tam, ale teraz całkowicie to rzucę i zobaczymy za miesiąc jak to wyjdzie. Jestem dobrze nastawiona do tego wszystkiego, najważniejsze, że ten przewód, który jest zagięty nie jest potrzebny po porodzie i się zamyka, więc nie powinniśmy się tym martwić. No, ale wiadomo, że jednak obawy jakieś są.
-
O rany muffinka powodzenia!!! No i sie zaczęła fala mowię Wam
jestem eksajted
Agania to dobrze, ze wszystko jest pod kontrola, a zmiany sa odwracalne. Man pytanie, bo byc moze nie doczytałam wcześniej. Czy usg 3 trymestru wyszło podejrzanie, ze skierowali Cię na echo serca?Fatim lubi tę wiadomość