X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka powodzenia :) trzymam kciuki :)

• madu Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffianka, powodzenia:-)!

21.10.2015 Leon <3
  • Lexie Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze Muffinka!!!Trzymaj się,powodzenia!!

3i493e5e1qmnt4m5.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka, powodzenia :)! A skurcze jakieś masz?

lojka, ja dziś też wizytuje. Nie czuję jednak żeby cokolwiek inaczej było, więc u nas pewnie szczelnie pozamykane wszystko :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 08:00

lojkalojka, paula1 lubią tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka,powodzenia!!
    A ja wczoraj nie mogłam zasnąć,bo sobie myślałam,co by bylo gdyby mi wody w nocy odeszly:P tym bardziej,zr sie okazali,ze nie w 37,a 38 tc jestem haha;)
    Trzymam kciuki!!!

ZakręconaOna, Bąbelek lubią tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka, ja też zaciskam mocno kciuki! :)

• lojkalojka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Muffinka, powodzenia :)! A skurcze jakieś masz?

lojka, ja dziś też wizytuje. Nie czuję jednak żeby cokolwiek inaczej było, więc u nas pewnie szczelnie pozamykane wszystko :(

Zakocona to powodzenia :)
    Ja tak licze , ze moze troche szyjka sie skraca lub mieknie :/ Ale znajac moje szczescie to pewnie przensze :(

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dziękuję Wam za kciuki. Serce Oliwki nie ma wad. Ale… powiem Wam tak jak tłumaczyła nam pani doktor. Serce ma dwie komory i dwa przedsionki. No i u naszej Oliwki prawa komora serca i prawy przedsionek są powiększone. Długo szukała jaka jest tego przyczyna, wypytywała mnie czy np. w ciąży piłam zieloną herbatę albo yerba mate, czy dużo czarnej herbaty, bo się nie powinno albo czy zażywałam leki z ibuprofenem. Mała się tak ułożyła, że na wszystkich bokach leżałam, bo nie mogła dostać się głębiej i znaleźć przyczynę, w końcu jej się udało. I to chodzi o to, że w sercu dziecka jak jest jeszcze w brzuchu mamy są: zastawka (chyba), która jest otwarta i przewód tętniczy, który też jest otwarty. Po porodzie ta zastawka i ten przewód się zamykają pod wpływem tlenu, który dziecko wdycha płucami i zazwyczaj to następuje w ciągu pierwszych kilku tygodni życia. U jednych w ciągu jednego tygodnia, u drugiego dziecka w ciągu 3 tygodni, ale one się zamykają. I u Oliwki ten przewód tętniczy, który jest otwarty jest trochę zagięty i zwężony, przez to tam krew musi płynąć szybciej – a ta krew pompowana jest przez prawe komory – prawą komorę i prawy przedsionek, przez to że muszą one pompować więcej krwi i szybciej to się powiększyły. Po porodzie kiedy ten przewód się zamknie to komory wrócą do właściwych kształtów. Ale trzeba to skontrolować za miesiąc, bo na przykład może być tak, że ten przewód zacznie się przedwcześnie zamykać – i wtedy trzeba będzie rozwiązać ciążę wcześniej – powiedziała, że to się rzadko zdarza, ale trzeba to sprawdzić, bo dla dziecka nie jest to dobre jak serce pracuje bez otwartego tego przewodu a nie oddycha samodzielnie. No i po porodzie trzeba do niej z dzieckiem przyjechać i ona sprawdzi czy wszystko wróciło do normalnych kształtów. No i powiedziała jeszcze, że są dwie książkowe przyczyny powiększenia komór i u nas jest właśnie jedna taka książkowa i że mamy się tym nie martwić, bo to jest normalna rzecz i często spotykana, wiadomo brzmi nieciekawe, bo to serce, ale jest wszystko dobrze. No i powiedziała, że po porodzie trzeba w szpitalu powiedzieć żeby neonatolog wykonał badanie – podała nazwę, ale ja nie pamiętam, (coś z pulsem) ma nam za miesiąc jak będziemy zapisać i jeśli będzie dobrze to mamy się u niej pojawić w ciągu 4 tygodni, a jeśli coś wyjdzie nie tak to wtedy do niej przyjechać najlepiej od razu i ona to sprawdzi.

jaroszka, zakocona, soraya, jacusianka, madu, szczesliwa_mamusia21, paula1, Blondik, Bąbelek, stokrotka25, estrella, Magnosia lubią tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka - powodzenia, trzymam kciuki!

Ja dzisiaj wizytuję u ginekologa, zobaczymy ile Mała przybrała - o ile mi poda wagę, bo nie zawsze ją sprawdza, no i powie jak szyjka... no lekarka mi powiedziała wczoraj, że Mała dalej miednicowo ułożona i że już RACZEJ się nie obróci...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 08:20

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka aaaaaa , powodzonka ! Daj znać tylko jak bedziesz mogła :*
    Lojka hahaha przepraszam ale rozbawil mnie tekst ze na srajtasme nie wyrobisz , moja mama to samo mówi mi codziennie bo sikam od paru dni jak opętana: D
    Agania masz to samo a raczej Oliwka co mój Oskar , ograniczenia wszystko co Ci mówiła ! Mnie nie pozwoliła nic gazowanego pić , zielonej herbaty , max 3 pomidory dziennie i 3 kubki herbaty zwykłej , zero czekolady jakiej kolwiek ! Ziół nie wolno niektórych , na pewno rumianku nie wolno jest totalnie zabroniony
    Stosowałam się 5 dni do tego ( i dalej stosuje) i wszystko przeszło , także sama dieta może dużo zdziałać , kochana najwidoczniej jak to dwóch lekarzy od echo serca mi mówiło , ze synus musi być bardzo wrażliwy na takie rzeczy do końca ciąży zakaz by nie podrazniac serduszka
    Agania co do obrocenia to ma jeszcze ze 3 tyg , niektóre dzieci na sam koniec się obracają , spokojnie:) może basen tak jak Polkosia radziła , cwiczenia" grzbiet kota" cos

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 08:26

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka wrote:
    Jaroszka, jeszcze jest duphaston. ja jechałam na nim całą ciążę (dziś ostatni dzien) i 0 skutków ubocznych

Onka wiem, tez brałam na ewentualne podtrzymanie ciazy do 22 tygodnia....teraz chodzi o uspokojenie skurczy i twardnien brzucha, wiec moze lekarz wie co robi, ale o duphastonie nic nie wspominał....;/ no zobaczymy co odpisze dzisiaj.

relgh371crdcdbv2.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry tak w ogóle :) dzisiaj piękna pogoda...a ja mam jutro pogrzeb, moja ciocia - córka babci mówi mi żebym nie szła.....

relgh371crdcdbv2.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinka powodzenia :) !
    Mi w nocy się śniło, że odeszły mi wody w 34tc i nikt nie chciał mnie przyjąć do szpitala, bo była wojna a dziecko owinęło się pępowiną, później pojechałam do drukarni 3D żeby podejrzeć dziecko w jakim jest stanie (tak, tak nie na usg) i dalej szukałam szpitala, który mnie przyjmie do tego zła, bo bananów nie było w tej drukarni :/

Agania cieszę się, że z Oliwką wszystko dobrze :)

jaroszka, agaton, soraya, madu lubią tę wiadomość

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaroszka u mnie pol rodziny zadzwoniło do mnie , ze mam nie iść . Jak to ma być ze Ja za chwile mam szczęśliwie rodzic a chodze na pogrzeby , powiedzieli , ze Babcia się nie obrazi a na pewno chciałaby zebym ciążę donosiła i szczęśliwie urodziła a nie ze stresu i emocji nie daj boże w szpitalu przedwcześnie wylądowała . Maja racje jakby nie patrzeć , chciałam bardzo iść ale również panicznie się balam , panicznie wręcz ale Oskar jest dla mnie najważniejszy , jego zdrowie teraz ! Wiec nie pójdę , mój D powiedział , ze przyleci i pójdzie ze mną i Tata na spokojnie na cmentarz jak uspokoje się od wszystkiego trochę bo na razie to mam codzienny płacz . Babcia nigdzie juz sobie nie pójdzie: ( wiec mam kupe czasu a powinnam pilnować teraz zdrowia ... Dlatego postanowiłam , ze faktycznie nie pójdę , przykro mi okropnie ze tak będzie ale maja racje , Ja wiem co by się działo na tym pogrzebie , juz mnie ściska w gardle: /
    Tez jutro pogrzeb jest u Babci...

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona - mi lekarka powiedziała, że przyczyną jest zwężony przewód tętniczy, ale też od razu jak zaczęła wypytywać mnie o zieloną herbatę to przypomniałam sobie o Tobie. O tych gazowanych napojach, czekoladzie itp... i mam zamiar to wszystko ograniczyć, oczywiście od tej pory starałam się nie pić nic gazowanego, czekolady mało jadłam i takie tam, ale teraz całkowicie to rzucę i zobaczymy za miesiąc jak to wyjdzie. Jestem dobrze nastawiona do tego wszystkiego, najważniejsze, że ten przewód, który jest zagięty nie jest potrzebny po porodzie i się zamyka, więc nie powinniśmy się tym martwić. No, ale wiadomo, że jednak obawy jakieś są.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    Muffinka powodzenia :) !
    Mi w nocy się śniło, że odeszły mi wody w 34tc i nikt nie chciał mnie przyjąć do szpitala, bo była wojna a dziecko owinęło się pępowiną, później pojechałam do drukarni 3D żeby podejrzeć dziecko w jakim jest stanie (tak, tak nie na usg) i dalej szukałam szpitala, który mnie przyjmie do tego zła, bo bananów nie było w tej drukarni :/

Agania cieszę się, że z Oliwką wszystko dobrze :)
    Bananów ??? o_O
    O rany jaki sen !

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim - zdecydowanie za dużo myślisz :)

jaroszka lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Zakręcona - mi lekarka powiedziała, że przyczyną jest zwężony przewód tętniczy, ale też od razu jak zaczęła wypytywać mnie o zieloną herbatę to przypomniałam sobie o Tobie. O tych gazowanych napojach, czekoladzie itp... i mam zamiar to wszystko ograniczyć, oczywiście od tej pory starałam się nie pić nic gazowanego, czekolady mało jadłam i takie tam, ale teraz całkowicie to rzucę i zobaczymy za miesiąc jak to wyjdzie. Jestem dobrze nastawiona do tego wszystkiego, najważniejsze, że ten przewód, który jest zagięty nie jest potrzebny po porodzie i się zamyka, więc nie powinniśmy się tym martwić. No, ale wiadomo, że jednak obawy jakieś są.
    Kochana obawy są i doskonale rozumiem. . Sama panikę miałam jak głupia ale lekarze powiedzieli ze serduszko nawet po 3/4 dniach zaczyna juz reagować , u mnie wszystko to samo było co opisalas , identyko ... Owszem zamyka si3 do roku czasu życia dziecka wiec i tak będzie ok jak cos ale lepiej ograniczyc wszystko właśnie w ciazy a miesiąc czasu to kupa czasu i na pewno się poprawi :*

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany muffinka powodzenia!!! No i sie zaczęła fala mowię Wam :) jestem eksajted :D

Agania to dobrze, ze wszystko jest pod kontrola, a zmiany sa odwracalne. Man pytanie, bo byc moze nie doczytałam wcześniej. Czy usg 3 trymestru wyszło podejrzanie, ze skierowali Cię na echo serca?

Fatim lubi tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To od tego leżenia w domu :D matko dziewczyny, was też tak męczą skurcze przepowiadające ? Mnie wtedy w dodatku kłuje szyjka, nie wiem jak te docelowe skurcze muszą boleć i wolę sobie tego nie wyobrażać :D podobno nie ma szans, żeby ich nie poznać :P

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
‹‹ 2130 2131 2132 2133 2134 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ