X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • paula1 Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)
    wchodzę na forum, a tu taka wiadomość - Muffinka trzymam kciuki :)

Teraz chyba większość z nas jest na tym etapie, że myśli, co by było jakby...ja też dzisiaj nie mogłam spać, bo miałam w myśli to, że w każdej chwili mogą mi wody odejść. Co prawda z młodym poród zaczął się skurczami, które miałam od godz. 14, a pęcherz przebili w szpitalu, ale wtedy było inaczej, bo część wód sama mi odeszła w 6 m-cu.
    Od wczoraj po tej akcji z zawrotami głowy, śpi u mnie moja babcia. Wieczorem po nią jadę, rano zawożę, żeby zawsze ktoś z nami był w razie co, dopóki M nie przyjedzie (a to jeszcze 2 tyg.).
    Jutro idę na kolejny zapis KTG i zobaczymy czy coś się ruszyło, że skurczami. Bo na razie to mam bóle, takie jak na okres czasami, kłucie w szyjce i ból spojenia.
    Mi gin na ostatniej wizycie powiedział, że jak skurcze będą co 10 min. to jechać do szpitala. Z młodym 10 lat temu, też się nastawiłam, że jeszcze długo czasu i spokojnie zdążę film obejrzeć i się wykąpać. A tu dupa...Ledwo weszłam pod prysznic koło 20.00, problem już miałam, żeby wyjść i się ubrać. O 21 byłam w szpitalu z rozwarciem na 5 i prosto na porodówkę, a o 23.58 urodziłam. Także ja pierwszy poród wspominam bardzo dobrze :)

Zakocona brzusio super :)

I oczywiście kciukasy za dzisiejsze wizyty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 10:50

zakocona, onka lubią tę wiadomość

Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09. :)
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Szwecji robią "torty kanapkowe" też fajnie to wygląda :D A i Agaton też dobrze pisze, może być masa, w której będzie sporo alkoholu, to wtedy nawet przestanie mu przeszkadzać, że coś jest słodkiego :D

IviQ lubi tę wiadomość

• agaton Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski,a jak odejdą wody,to sie brzuch zmniejsza troche?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 10:45

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mięsny nie bo mają być jeszcze goście :P ale widzę, że ciężki temat wybrałam ;p

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog wrote:
    W Szwecji robią "torty kanapkowe" też fajnie to wygląda :D A i Agaton też dobrze pisze, może być masa, w której będzie sporo alkoholu, to wtedy nawet przestanie mu przeszkadzać, że coś jest słodkiego :D
    Tylko Wiedzma nie poje;)

aanaa lubi tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka, nie, nie trzeba jechać od razu. Trzeba jechać, jak skurcze są regularne co 5-6min. U nas w szpitalu by odesłali, bo skurcze rzadsze to żadna akcja porodowa jeszcze i może się rozkręcać godzinami, a po co w szpitalu w tym czasie leżeć? Ale wiadomo, co szpital, to ma inne priorytety. Ja wolę być w tym czasie w domu niż niepotrzebnie się stresować jazdą do szpitala, a potem powrotem z niego i kolejną jazdą za jakiś czas :)
    Albo sprawdzić czy cokolwiek się dzieje po jakiś 3h, jeśli akcja nie postępuje jakkolwiek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 10:48

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mięsny jez brzmi dobrze hahaha a najlepiej te schabowe ! :D slodkosci nie ma a pomysłowy tort jest haha: D i śmiechu co nie miara . ! :D
    U mnie mówili co do szpitala ze jak skurcze są co 7-8 minut i potem co 5 np. To juz jechać

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Fatim Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY:
    4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
    200 g cukru pudru
    70 g mąki pszennej
    70 g mąki ziemniaczanej
    2 pełne łyżki kakao

BŁYSKAWICZNY MUS CZEKOLADOWY:
    250 g sera mascarpone (temp. pokojowa)
    100 g ciemnej czekolady 64% kakao
    350 ml zimnej śmietanki 36% lub 30%
    1/2 szklanki cukru pudru

NASĄCZENIE:
    3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

PRZEŁOŻENIE:
    około 700 g wiśni bez pestek, z tego odłożyć szklankę i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury wiśniowej - około 8 łyżek)
    Boki: np. 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą lub płatków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE

Przygotować małą tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.
    Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką.
    Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
    Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.
    Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z ocieplonym w temp. pokojowej mascarpone (koniecznie w następujący sposób: dodawać po łyżce mascarpone do roztopionej czekolady, za każdym razem mieszając łyżką). Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją w 3 partiach delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej.
    Każdy biszkopt skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim wiśnie, skropić połową musu ze zmiksowanych wiśni a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę wiśni, polać musem z wiśni i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
    Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami lub wiórkami czekolady lub okruszkami z biszkoptu. Wierzch udekorować wiśniami. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

WiedźmaMaKota, Lexie, Bąbelek lubią tę wiadomość

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tort jezynowy albo jagodowy :)

witam w 9 miesiącu wg Belly

Muffinka, trzymam kciuki!

Tez rozwazam czy coś położyć pod prześcieradło, ale chyba będzie mnie to wnerwiać więc będę ryzykować :)

agaton, ZakręconaOna, Little Frog, madu, IviQ, Lexie, paula1, Mikejla, Bąbelek, soraya, agania, estrella, ola.321 lubią tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedźma zrób jakieś ciasto po prostu dla gości i męża , zrób sernik na zimno jakiś nie jest za słodki a wiele osób lubi , prosto ale smacznie .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale jak akcja zacznie się przed 37tc lub w 37tc to chyba nie ma co czekać na pojawienie się skurczy lub zwiększenie ich częstotliwości ?

polkosia lubi tę wiadomość

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim, to jest poród przed terminem, więc to jest zupełnie co innego. Wtedy jechałabym od razu.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim podoba mi się ten przepis <3 zobaczymy najwyżej zagryzie parówką :D

onka lubi tę wiadomość

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinko, trzymam kciuki!!!

Wiedźma, mi jedynie przychodzi do głowy tort owocowy. Jak jest dużo owoców wmieszanych w masę, to tory są znośniejsze ;]

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakocona ja myślę że co szpital to inaczej i każda Dziewczyna może mieć inne wskazania :)

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

• Fatim Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiedźma spróbuj, tort na pewno nie jest za słodki ;)
    zakocona tak też mi się wydaje, ale czy np równo w 37t0d już czekać tak jak w przypadku 38-40tc ?

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam placzace dni od wczoraj...wszystko mnie wzrusza :/...azaraz do pracy

f2w39n73ppbyifp9.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam od wczoraj robaka w brzuchu, ciągle bym coś jadła :/

agaton lubi tę wiadomość

• PauLLa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey.

Byłam rano ale padłam z telefonem w ręce. Teraz wchodzę no i Muffinka będzie rodzić:) powodzenia kochana :*

Wczoraj przed snem tak bolało mnie spojenie że o ranyyyy...a tu siku wstać musiałam...ogólnie czasami myślę czy mi się chce czy Mały tak ciśnie. Poza tym bardzo spokojny dzisiaj jest...rano szalał jak tata pojechał to poszłam spać i cisza....teraz wstałam to nic...nawet czekolada nie pomogła. Właśnie rozpycha się boleśnie uhhh aha raz wyciągnął się i znowu cisza...

Laski a możliwe,że Młody od dużej ilości mleka wypijanej przeze mnie tak rośnie??? Tak tylko pytam ;)

Pogoda i ciśnienie dobijają...zaraz drzemnę się jeszcze raz...

bi7y7ddlfmn3ut49.png

74dii09kdzbtm8xb.png
  • Nynusia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki;)
    Muffinka powodzenia. Trzymamy z Lenka kciuki <3
    Jaka ekscytacja z rana :)

Zakocona piękny brzusio <3
    Agania nic się nie martw na pewno wszystko się unormuje :*
    Co do butów ja mam kolejne trampki rozmiar juz 41 wcześniej nosiłam 39 i juz mnie cisną ale ja mam baaardzo spuchniete nogi aż czuje mrowienie.

Podkład jeden mąż ma w aucie w razie "w" w schowku
    Na łóżko nie mam pomysłu bo nie będę tym bardziej spać jak mi coś będzie szelescic.

Co do torta to może jakaś tarta ? Z owocami mało słodka ?

zakocona lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
‹‹ 2135 2136 2137 2138 2139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ