X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Powiem Wam jak weszła rozmowa na chrzest, że jest to problem. Widzę po moich dzieciach w przedszkolu - gdy jest religia wychodzę z dziećmi z sali. W szkole dzieci przygotowują się do Komunii Św., niektórzy przyglądają się z boku. Jak dla mnie ochrzcić dziecko i doprowadzić do Komunii Św. Potem niech samo decyduje, chce albo nie chce. Ma do wyboru potem czy chcę mieć bierzmowanie i brać ślub kościelny. Ale do tej Komunii warto dziecko doprowadzić. Jednak religia pewne wartości przekazuje człowiekowi. Ale każdy podchodzi do tego jak chce.
    to teraz powiem Ci jak ja to widzę z mojej strony.
    Ja mam ogromne pretensje do moich rodziców, że mnie ochrzcili bo już mi zostało to narzucone, ochrzczona będę do końca życia, owszem mogę odejść od kościoła ale apostazja wcale nie jest taka prosta jak się większości ludzi wydaje...
    Dla mnie wyborem byłoby gdybym nie należała do żadnego wyznania i mogłabym sobie je wybrać będąc dorosłą. Coś jak studia czy pracę. Ale to tylko moje zdanie.

polkosia, Kaśku lubią tę wiadomość

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małemu dziecku matematyka się przyda np.: w sklepiku szkolnym, żeby go nie oszukali na hajsie :P A Bóg go raczej przed tym nie ochroni :P

WiedźmaMaKota, aanaa lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    polkosia ale spójrz na to z drugiej strony, skoro Ty nie wierzysz to dlaczego dziecko od małego ma Boga nie poznawać? To tak jakbyś Ty nie lubiła matematyki (albo uważała, że do niczego się nie przyda) i go tej matematyki nie uczyła :P
    Ale z tego co piszesz wynika tylko to, że przedmiot nazywany religią w szkole powinien traktować o wszystkich religiach świata aby dziecko od małego mogło poznać i później wybrać. I na taką religię dziecko chętnie bym zapisała

polkosia, Bunia86, aanaa, Kaśku lubią tę wiadomość

3i496iye8v37prd8.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja może żalu jako takiego nie mam, ale nie lubię hipokryzji i obłudy. Moi rodzice do kościoła nie chodzą, a mi kazali. Ja nie będę przed księdzem udawać, że dziecko wychowam w wierze katolickiej, bo to nieprawda...

Dokładnie! Gdyby było RELIGIOZNAWSTWO, to wyślę... A tu jest narzucana jedna, konkretna wiara.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 21:38

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale, żeby nie było, że jestem taka anty, to swego czasu miałam takie parcie na chodzenie do kościoła i te wszystkie rzeczy, nawet spowiadałam się co miesiąc... aż do momentu kiedy mając 16 lat pojechałam na Lednicę... to co tam zobaczyłam... uwierzcie mi na niejednym rockowym czy metalowym koncercie/festiwalu byłam i takiego chlańska i ruchańska jak tam nie widziałam.... ;/ słabe to było

polkosia lubi tę wiadomość

3i496iye8v37prd8.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja też mam spore i wolałabym mniejsze (grawitacja robi swoje), ale skoro już są takie, to dbam jak trzeba ;) Jak byłam nastolatką, to miałam taaakie piękne i jędrne :P

Ja też miałam piękny biust ale moje dwie mnie wydoiły haha do zera :-D

polkosia, Bunia86 lubią tę wiadomość

"Ręce , które kołyszą kołyskę rządzą światem"
    oar83e3krqgkccev.png
    "Każdy ma chwile że się po cichu modli..."
  • OvuFriend

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomość wyedytowana przez administratora forum z powodu łamania zasad regulaminu.

• Ursa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedźma, ja miałam podobne doświadczenia. Skutecznie mnie zrazili do kościoła... ale w Boga wierzę. Nie mamy ślubu kościelnego, mój mąż nie ma też bierzmowania.

Mi się wydaje, że kościół w kulturze polskiej to nie tylko kwestia wiary co... tradycji. Dlatego ja jestem daleka od nazywania ludzi hipokrytami, tylko dlatego, że nie zjawiają się co niedzielę w kościele a chcą mieć w kościele ślub, czy też ochrzcić dziecko :) Taką mamy tradycję, silnie związaną z kościołem.

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    Ale mnie mąż wkur... co za idiota, specjalnie mnie denerwuje jeszcze. Mam ochotę wyrzucić go przez balkon
    nie rób tego jeszcze Ci się przyda hihi :)

Małgorzatka lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też zrazili do Kościoła, ale chodzę jak mam potrzebę, modlę się i moją dzidzię powierzyłam Bogu, nie jestem gorliwą katoliczką, ale wierzącą i moje dzieci będą ochrzczone i ja sobie nie wyobrażałam ślubu bez kościelnego <3

Ursa, Małgorzatka, nat_alia lubią tę wiadomość

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Nie bez przyczyny w naszym kalendarzu można zaznaczyć opcję "dziwne sny" ;-) btw. uzupełniacie swój kalendarz ?
    Ja uzupełniam.
    sny tez mam przedziwne i krwawienie tez w nich było także witam w klubie

Małgorzatka lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trudny temat z tym chrztem.... my mamy ślub kościelny ale traktowaliśmy to bardziej jako tradycje a nie, że tak się powinno przed Bogiem itp. Mąż jest raczej nie wierzący a ja na pewno nie jestem katoliczką odkąd ksiądz który przyszedł dać mojej mamie ostatnie namaszczenie gdy była w agonii i powiedział mi że niestety ale to nic nie dało i mamę piekło pochłonęło gdyż nie była świadoma wyznania swoich grzechów przed śmiercią.....masakra.
    Przed ślubem jak chciałam zrobić bierzmowanie bo nie zrobiłam go będąc w liceum to ksiądz kazał mi przynieść RACHUNKI za prąd i gaz i tv, na dowód że jestem parafianką i zrobił awanturę, że mój pradziadek który umarł 30 lat temu nie przyjmował księdza po kolędzie..... Dziękuję bardzo za taki kościół.

Ursa, Bunia86 lubią tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedźma Twój argument jest mało przekonujący jak dla mnie i z twoich wypowiedzi sama sobie przeczysz bo albo masz żal do rodzicow o narzucenie wiary albo byłaś wierząca aż do 16 roku życia jak sama piszesz tylko zraziłaś się przez imprezę ... To co wydarzyło się w Lednicy jest moim zdaniem mocno naciągane . Każdy ma swój własny rozum , nie sądze by księża na siłe wlewali komuś alkohol do ust lub zmuszali do seksu .... Twoje życie twój wybór twoje decyzje ... Piszecie że nie przeszkadzają wam ludzie wierzący ale trochę naskoczyłyście na Mersiak tylko dlatego że jej argumentem było żeby dać szansę dziecku zrozumieć wiarę od małego ... Ja np. jestem z bardzo wierzącej rodziny a dokładnie mój Tata mocno wierzy ale nie jest fanatykiem który chodzi do Kościoła co tydzień , natomiast jednego mnie w życiu nauczył . Nigdy nie próbuj przekonywać drugiego człowieka do swoich racji . Każdy niech wierzy w co chce i kogo chce a Ty patrz na siebie . Nauczyl mnie też rozmowy a nie wyuczonej regułki ;) ;)
    Nie ważne ja już to pisałam stronę wcześniej to Bardzo ciężki temat i zakończmy go na tym etapie ... W końcu nie o tym mamy rozmawiać ;)

Ursa lubi tę wiadomość

oar83e3krqgkccev.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa, rozumiem tradycję. W końcu mamy wolne na święta i na Wigilię chodzę do rodziców czy babć, ale nie dzielę się opłatkiem i nie modlę. Traktuję to jako święto typu: moje urodziny ;) Można fajnie pojeść i spotkać się z rodziną i tyle... Mi bardziej chodzi o to, że wg mnie nie ma żadnego boga i tak chciałabym wychować dziecko. Mogę mu opowiedzieć o rożnych wiarach i wytłumaczyć, że ludzie wierzą, bo łatwiej się z tym im żyje (przykładowo), ale nie będę namawiać, by w coś też wierzyło. Generalnie ja wychodzę z założenia, że każdy w coś tam wierzy. Ja np.: wierzę w horoskopy :D Oczywście z przymrużeniem oka ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka wrote:
    trudny temat z tym chrztem.... my mamy ślub kościelny ale traktowaliśmy to bardziej jako tradycje a nie, że tak się powinno przed Bogiem itp. Mąż jest raczej nie wierzący a ja na pewno nie jestem katoliczką odkąd ksiądz który przyszedł dać mojej mamie ostatnie namaszczenie gdy była w agonii i powiedział mi że niestety ale to nic nie dało i mamę piekło pochłonęło gdyż nie była świadoma wyznania swoich grzechów przed śmiercią.....masakra.
    Przed ślubem jak chciałam zrobić bierzmowanie bo nie zrobiłam go będąc w liceum to ksiądz kazał mi przynieść RACHUNKI za prąd i gaz i tv, na dowód że jestem parafianką i zrobił awanturę, że mój pradziadek który umarł 30 lat temu nie przyjmował księdza po kolędzie..... Dziękuję bardzo za taki kościół.
    To nie są księża :P moim skromnym zdaniem takiemu bym je.... :P

aanaa, Kaśku lubią tę wiadomość

oar83e3krqgkccev.png
  • Nynusia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Na szczęście już mi lżej, jak to z siebie wydusiłam :) Ale już się boję pomysleć co będzie, jak zaczniemy imiona wybierać :D
    nie martw się mam podobny problem natury ślubnej bierzemy cywilny bo miał być w tym roku kościelny ale go przekładamy bo wolimy zainwestować w dzidzia...głosy krytyki wysłuchał am przyjęłam do wiadomości ogólnie juz mam spokój moja mama nie miała wyjścia musiała się z tym pogodzić :)

polkosia, Małgorzatka lubią tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • Nynusia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Na szczęście już mi lżej, jak to z siebie wydusiłam :) Ale już się boję pomysleć co będzie, jak zaczniemy imiona wybierać :D
    nie martw się mam podobny problem natury ślubnej bierzemy cywilny bo miał być w tym roku kościelny ale go przekładamy bo wolimy zainwestować w dzidzia...głosy krytyki wysłuchał am przyjęłam do wiadomości ogólnie juz mam spokój moja mama nie miała wyjścia musiała się z tym pogodzić :)

l22nhdgeccid541p.png
  • Bunia86 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka ale historia :) Normalnie nie do wiary :)

ojxeej28a64grrny.png

* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
    *Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
    *PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amen :D O religii, przekonaniach, polityce i gustach się nie dyskutuje :)

Małgorzatka, Bunia86, nat_alia lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa wrote:
    Amen :D O religii, przekonaniach, polityce i gustach się nie dyskutuje :)
    Podpisuje się czterema kończynami !!! :D :D

oar83e3krqgkccev.png
‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ