Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Natalia, soraya kciuki!
Battinka, to juz przynajmniej dowiedziałas sie czegoś konkretnegoKręcenie biodrami pomaga zejśc do kanału, można na stojąco i na piłce:)
A co do tego L4 to strasznie dziwny lekarz, tak jak u agaton. Ja mam termin do na 14 a zwolnienie mam wypisane do 25. A z tego co czytałam, to jesli zwolnienie jest dłużej niż do terminu, to po prostu poród przerywa zwolnienie i przechodzi się na macierzyński i jedyna instytucją która musi się z tym jakos uporac i sobie wszytsko przeliczyc jest ZUS. Wiec tak na prawdę to chyba zależy od lekarza...
EwelKa wielka, Nynusia, Blondik, soraya lubią tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
Ja np mam termin na 20. A zwolnienie do 23. A jeżeli umówi mnie na cc wcześniej to w ogóle mam duży zapas tego zwolnienia. Także nie wiem od czego to zależy. Koleżanka u innego ginekologa w tym samym mieście tez musiała tydzień wcześniej macierzyński wykorzystywać. Dziwne to szczególnie, ze te nasze tp to tylko termin orientacyjny, tak na prawdę mało wiarygodny, wiec powinny być przepisy, które dają jakiś zakres błędu.
madu, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
-
To Wy dziewczyny macie macierzynski od daty porodu , a tu we Francji urlop zaczyna sie 6 tygodni przed terminem i trwa jeszcze 10 tygodni po . I potem ,albo praca , albo urlop wychowawczy
Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka
[*] 6tc 07.01.2015
-
Bąbelek wrote:Mala.mi a jaką masz ilość wód?
-
Battinka,ja juz jestem 4 dni na macierzyńskim:( nie dość,ze się dziecka nie mogę doczekać, to jeszcze ten macierzyński no i 80% płatne. To są jakies chore przepisy... Juz mam takiego dola,ze ryczę dzisiaj caly dzień... I ide po poludniu juz na oddział i jak o tym pomysle to znowu ryczę. Ja mysle ze mi lekarz zle termin policzyl,bo ja mam bardzo długie cykle,ale juz nic z tym nie zrobię. Wiem na przyszłość,ze przy kolejnej ciąży będę podawać koniec okresu później,żeby miec późniejszy termin,bo takie czekanie to jest jakaś masakra:/
Jeszcze dziecko sie wierci od wczoraj dużo bardziej,bo ja w stresie caly czas i zapłakana:(
Dziewczyny,żeby wam sie udalo przed terminami urodzić!
Ja chyba za dobrze ciąże znosilam,dla równowagi musi sie cos schrzanić
-
To ja naprawdę juz nic nie rozumiem:(
Rozumiem na pewno ze człowieka robią w ciula!!!
Mówię do niego właśnie jak mogę być na macierzyńskim jak nie urodziłam? Helooollll!
Faktycznie jak tu któraś pisała że ciąża może być 42tc! No ale co ja mogę zrobić? Jak on przy swoim:(
Dlaczego mi zabierają każdy dzień który mogłabym spędzić z córcia po urodzeniu a tak ona w brzuszku a macierzyńskie leci...
Szok dziewczyny!!! -
http://forum.mjakmama24.pl/threads/400-zwolnienie-czy-macierzyński
Takie cos znalazłam na temat tych zwolnień. Na innych forach piszą rożnie. Raz, ze lekarz kazał wziąć l4 od rodzinnego. Raz, ze sam przedłużył. Ogólnie nie ma prawa zmuszać do wykorzystania macierzyńskiego. Niestety forum prawniczego nie znalazłam, ale myśle, ze to wiarygodne informacje bo takie logiczneWiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 12:42
madu lubi tę wiadomość
-
Agaton biedactwo. Czekolada i melisa moze Ci pomogą troszeczkę. Ja chyba tez bym sie załamała na Twoim miejscu. Szczególnie, ze ja chce tylko pół roku wziąć urlopu, wiec każdy dzień na wagę złota. Oby dzidzia zrozumiała Twoje potrzeby i zrobiła Ci prezent szybkimi narodzinami.
agaton, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość
-
BATTINKA wrote:Witam dziewczyny.
Nie nadrobię Was bo za dużo tego.
Rano odpadł mi czop (duuuzo kurzego białka koloru zoltego) pojechałam na wizytę bo akurat dziś miałam i dr mówi ze szyjka zgładzona rozwarcie jest ale...główka jeszcze wysoko
Mówi ze mogę w ciągu 2-3 ur...ale to tez 100% nie pewne. W czwartek jeszcze kazał mi przyjść jesli w tym tyg. nie pójdzie to w poniedziałek na wywoływanie idę
Przepływy są super jak to określił,pępowiną nie okręcona. Takze wszystko wporzo z mala.
A no i chciałam Wam powiedzieć k....mac ze od jutra jestem na Macierzyńskim!!! Juz rzekomo nie może mi dłużej zwolnienia wystawić. Dziś mam termin a jutro juz macierzyńskie (niby Zus tak wycyrklował) oszuści i nic więcej:( chciałam iść do rodzinnego po zwolnienie ale mi odradził i o!
Dziewczyny co polecicie na obniżenie główki? Myślałam dzis na piłce poskakać (choć ona raczej na szyjkę). Kazał mi się dr nie oszczędzać i robic wszystko....tylko ciekawe co robić żeby mala zeszła do tego kanału
Na obniżenie polecam spacer i skakanie na piłceU mnie jest już przyparta maksymalnie. Grawitacja
Ja niestety też od jutra muszę przejść na macierzyńskiSzkoda, bo z brzuchem mogę jeszcze chodzić i 3 tygodnie, a na L4 płacą więcej. Już pomijam to, że skróci mi się w ogóle macierzyński.
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Szczerze mowiąc nie mam pojecia czym sie Wasi lekarze kierują, podejmując decyzje o nieprzedłużaniu zwolnienia.
Agaton, spojrz na to z innej strony. Przynajmniej to już jakies działania w kierunku przywitania Helenki. Moze nie tak jak sobie wyobrażałas ale juz bliżej niż dalej. Dasz rade!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 12:47
21.10.2015 Leon -
lojkalojka wrote:To Wy dziewczyny macie macierzynski od daty porodu , a tu we Francji urlop zaczyna sie 6 tygodni przed terminem i trwa jeszcze 10 tygodni po . I potem ,albo praca , albo urlop wychowawczy