X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • maluda Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton i Lojka ja nie karmię już piersią i też nie chudnę, jeśli to sprawa genów to będzie u mnie ciężko... moja mama po 3 ciążach strasznie przytyła i niestety tak już jej zostało... więc nie chcę popełnić jej błędu... trzeba się od razu brać za siebie... ale ja też chyba zacznę od stycznia, bo teraz przed świętami to już nie warto się katować :)

Agatka zaraz wrzucę te rozpiski z książki dotyczące kupy. Przepraszam, że tak późno, ale przez weekend byłam sama z małym, a dzisiaj świętowaliśmy moje wczorajsze zaległe urodziny :)
    Jeśli chodzi o nas to ja odpuściłam karmienie piersią nie ze względu na skazę białkową, u nas najpierw mały był 3 tygodnie w szpitalu i ja nie mogłam z nim być, na początku był karmiony przez rurkę moim pokarmem, później miał strasznie obrzęknięty nosek po rurkach i szybko się męczył więc karmienie piersią było dla niego męczarnią, a od początku lubił dużo zjeść i szybko się denerwował, siedział długo przy piersi a nie przybierał na wadze więc ważniejsze było dla mnie jego zdrowie niż karmienie piersią i przeszliśmy na butelkę, co się dało to ściągałam laktatorem i dostawał w butelce, a dostawiałam go do piersi dla nawiązania większej bliskości ze mną po tych wszystkich szpitalnych przygodach. Pokarmu u mnie było coraz mniej więc jak się okazało, że to jeszcze skaza białkowa to odpuściłam również to ściąganie laktatorem. Jesteśmy od ponad tygodnia na bebilonie pepti DHA, skóra zaczęła się poprawiać, z brzuszkiem też już troszkę lepiej, przez tydzień mieliśmy strasznie śmierdzące zielone kupy ze śluzem (dr mówił nam, ze to efekt oczyszczania organizmu). To mleko z DHA ma też pomóc małemu w szybszej regeneracji po antybiotykach. Mam nadzieję, że Natramigen nie będzie u nas konieczny.

My to jeszcze mamy zaległe szczepienie na gruźlicę, które powinno być wykonane w szpitalu, ale świadomie czekam, żeby mu zeszły te reakcje alergiczne spowodowane skazą białkową, wolę się nie spieszyć.

U nas dzisiaj była pierwsza cudownie przespana noc... mały zrobił chyba mamusi prezencik urodzinowy :)

Wiedźma w szumisiu bateria wytrzymuje u nas około tygodnia jak szumiś załącza się automatycznie sam na dźwięki małego.

U nas na szczęście nie ma faworyzowania wnuków :)

relganli4wkmj4ii.png
  • maluda Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Chrzcin to ochrzciliśmy ze strachu małego w szpitalu następnego dnia po urodzeniu... teraz tylko musimy dopełnić Chrzest z rodzicami chrzestnymi, ale datę będzie miał 24.10. Mój mąż był ostatnio w naszej Parafii u księdza zapytać o ten Chrzest, ale niestety musimy zrobić w innym kościele, bo żyjemy w grzechu na ślubie cywilnym i ksiądz w naszej Parafii odmówił nam Chrztu nazywając nas przy tym innowiercami :( na szczęście ksiądz w Parafii moich rodziców ochrzci naszego synka z przyjemnością :) musimy tylko jak będziemy w święta u rodziców ustalić jakiś termin.

Co do klapsów to jestem ich przeciwniczką...

Sama radość nasz też się często męczy z kupkami, ja nie czekam całego dnia jak widzę, że nie daje rady, pomagam czopkami albo rurka Windi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 21:16

relganli4wkmj4ii.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faworyzowanie ... Eh tez nie znosze !
    U mnie jest po rowno i ciesze sie !

Do nas tez dzis przyszlo kolo jejku jak super ! Maly zrobil furore tym :D

Zasnal o 21 ja koncze m jak milosc i tez uciekam spac :)

Sluchajcie dzis robilam mu zdjecie do dowodu ! Jeeezu wyglada jakby mial z 10 kg i 6mcy :D masakrraaa normalnie na zdj nie poznalam dziecka swojego :D

Tylko baba mnie wkurzyla bo wziela go na kolana i posadzila na prosto .. Mowie zeby mu glowke trzymala a ona do mnie "prosze sie odsunac bo dziecko bedzie krzywo patrzec ... A ja tylko chcialam gp rozweselic zevy sie usniechnal :( "

No nic ide spac... Trzymajcie sie ! :*

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • maluda Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzut na kupkę niemowlęcia (książka: pierwszy rok życia dziecka):
    Ściąga czego należy się spodziewać w pieluszce:
    - lepkie, jakby smoliste, czarne lub ciemnozielone- smółka, pierwszy stolec noworodka.
    - grudkowate, zielonkawożółte lub brązowe- stolce przejściowe, zaczynają się pojawiać 3 lub 4 dnia po narodzinach.
    - ziarenkowate, grudkowate, konsystencja przypominająca musztardę; jasnożółte, musztardowe lub intensywnie zielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego piersią.
    - o bardziej stałej konsystencji, żółtobrązowe, jasnożółte lub brązowozielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego mieszanką.
    - częste, wodniste, bardzie zielonkawe niż zazwyczaj- biegunka.
    - twarde, jakby granulkowate; obecność śluzu lub krwi- zaparcia.
    - zielone, ciemnobrązowe lub czarne- od preparatów zawierających żelazo.
    - ze smużkami krwi- pęknięcie odbytu lub uczulenie na mleko.
    śluzowate, zielone lub jasnożółte- infekcja wirusowa np. przeziębienie lub zaburzenia żołądkowe.

relganli4wkmj4ii.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tadek ma dzisiaj jakiś gorszy dzień. Nie dość, że nadal nie śpi o tej porze i nie zapowiada się na sen :/, to nie schodzi mi z cycka. Wisi na mnie godzinami dzisiaj :/ smoczek jest bleee i wrzask, ale cycki super.. MASAKRA już tak mnie bolą :/

Zakręcona, współczuję. Okropnie jest usłyszeć takie rzeczy, od bliskiej osoby, która powinna wspierać.
    Ech te rodziny...

Agaton, babcia dzisiaj zadzwoniła. Chyba chce przyjechać w końcu, ale jak nam wirusówka minie, bo dopiero co sama chorowała. Szok normalnie..

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maluda wrote:
    Rzut na kupkę niemowlęcia (książka: pierwszy rok życia dziecka):
    Ściąga czego należy się spodziewać w pieluszce:
    - lepkie, jakby smoliste, czarne lub ciemnozielone- smółka, pierwszy stolec noworodka.
    - grudkowate, zielonkawożółte lub brązowe- stolce przejściowe, zaczynają się pojawiać 3 lub 4 dnia po narodzinach.
    - ziarenkowate, grudkowate, konsystencja przypominająca musztardę; jasnożółte, musztardowe lub intensywnie zielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego piersią.
    - o bardziej stałej konsystencji, żółtobrązowe, jasnożółte lub brązowozielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego mieszanką.
    - częste, wodniste, bardzie zielonkawe niż zazwyczaj- biegunka.
    - twarde, jakby granulkowate; obecność śluzu lub krwi- zaparcia.
    - zielone, ciemnobrązowe lub czarne- od preparatów zawierających żelazo.
    - ze smużkami krwi- pęknięcie odbytu lub uczulenie na mleko.
    śluzowate, zielone lub jasnożółte- infekcja wirusowa np. przeziębienie lub zaburzenia żołądkowe.
    Dziekuje Ci bardzo, ale pytanie, jak odróżnić zielonkawą kupę na kp od kupy zielonej przy chorobie.
    Moja robi nadal zielone, w sobotę bylo kilka złotych. Poza tym jest taka ciagnaca sie, bo śluz to chyba jest wówczas jak ma inny kolor niz reszta kupy prawda?
    Co do tej książki, to ja od wczoraj, po jedzeniu i odbiciu, daje smoka, wlaczam szumisia i do łóżeczka. Zasypia, mimo, ze się awanturuje, ale to dopiero drugi dzien.
    Jeszcze pytanie o ten baby swimmer, lejecie całą wannę i wrzucanie w nią dziecko? Jakies to dla mnie przerażające ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakocona,fajnie,ze babcia chce sie pojednać:)
    Moja Hela tez dopiero zasnęła i tez wieczór na cycu:) ciekawe na jak dlugo zasnęła... Ja pewnie po karmieniu o 5 rano bede musiała juz wstac bo przed siodma chce być u giną,żeby byc poerwsza,żeby się mężu jak najmniej do pracy spoznil... Będzie ciężko:P
    Zakręcona,współczuję. Tylko proszę Cie,nie bierz sobie tych slow do siebie,jestes cudowna mama i to sobie zakoduj,żeby takie teksty cie nie ruszały:***

Maluda,spóźnione życzenia;* zdrowka zdrowka i jeszcze raz zdrowka dla calej waszej trojki:)
    Jak nie karmisz to nie wiem jak to jest z chudnieciem. Ja znam tez taka wersje,ze dopiero po 3-6 miesiącach kp się chudnie. No ale jak nie karmisz to jedynie ćwiczenia zostają i jakas dieta. Ja Ci mogę polecić post dr Ewy dąbrowskiej,ale to nie dieta tylko post z oczyszczaniem. Gwarantowane szybkie schudnięcie,ale trzeba się po nim zdrowo odżywiać,żeby nie bylo efektu jojo. Ja poscilam dwa lata temu niecale i gdybym tylko nie karmila to na bank bym taki post zrobila bo czułam sie w trakcie i szczególnie po świetnie:) poczytaj sobie o nim,warto!

maluda lubi tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie u mnie tez jest problem z ta kupka a mianowicie z odroznieniem dobrej zieleni od zlej. U nas kupka jest gesta i zielona(smierdzaca) za dwa dni bedzie zolta i zaraz znowu zielona z zoltymi grudami, na moje to on ma zaparcia bo ńiezle musi sie nameczyc.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam ze po poście bylam strasznie chuda i chciałam przytyć zdrowo sie odżywiając i nie mogłam.

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakrecona przykro mi z powodu mamy odetchniesz w koncu jak bedziesz w domku.

Co do latania to mozna z dowodem, kupujac swoj bilet oznaczasz ze z niemowlakiem i placisz grosze ja ostatnio lecialam nirwegianem to za malego zaplacilam chyba 13 zl albo 9 zl, kupujac nilety na wizzair w dwie strony za malego zaplacilam 23 zl.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ta kupa jest i z granulkami, ale tez ma takie gluty jak z nosa, ale w kolorze kupy i co to jest ten śluz. Juz bym chciała, zeby te kupy normalne robila, bo ja dzisiaj zjadłam. Kanapke z pieczonym indykiem, wafel ryżowy posmarowany lekko bananem ze sloiczka dla dzieci, rosol z indyka z kasza jaglana, na drugie kasza jaglana, buraki i indyk, sloiczek z brzoskwinia na kolacje kromkę chleba z pieczonym indykiem. I co tu ma uczulac cholera.

km5st5odymuuq2ts.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie agatka, to przesadzasz ;). Mój też ma czasem ze sluzem. I co z tego? Jem dalej normalnie. Rozumiem, że te z krwią mogą martwić.

Tadek nadal nie śpi. Ja już nie dałam rady po dosłownie 2h wiszenia mi na cyckach. Tak mnie bolą sutki i puste są jak cholera. L poszedł zachustowac drugi raz, bo się oczywiście się wybudzil po chwili po odlozeniu. Dzisiaj będzie dramatyczny wieczór :(
    Moje suty :(!! a zgubiłam gdzieś tę maść na nie :( :( :(

A tam poza tym to Tadek pływał chwile w kółku. Zakończyła się kąpiel mega wrzaskiem, ale costam się popluskal i przewracal z pleców na brzuch i na odwrót.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Dla mnie agatka, to przesadzasz ;). Mój też ma czasem ze sluzem. I co z tego? Jem dalej normalnie. Rozumiem, że te z krwią mogą martwić.

Tadek nadal nie śpi. Ja już nie dałam rady po dosłownie 2h wiszenia mi na cyckach. Tak mnie bolą sutki i puste są jak cholera. L poszedł zachustowac drugi raz, bo się oczywiście się wybudzil po chwili po odlozeniu. Dzisiaj będzie dramatyczny wieczór :(
    Moje suty :(!! a zgubiłam gdzieś tę maść na nie :( :( :(

A tam poza tym to Tadek pływał chwile w kółku. Zakończyła się kąpiel mega wrzaskiem, ale costam się popluskal i przewracal z pleców na brzuch i na odwrót.
    Jezeli teraz nie będę trzymać diety, to bedzie misla problemy alergiczne w przyszlosci lub dojdzie AZS, poza tym jak jem nabial, to robi kupy z krwią.
    A moze zakocona, jego wlasnie boli brzuch i dlatego tak marudzi? Moze wcinasz cos co mu szkodzi?

km5st5odymuuq2ts.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maladu spoznione zyczenia urodzinowe - zycia w szczesciu i milosci :)

zakrecona przykre to , ze mama takie rzeczy potrafi powiedziec :( Moze przeprosi :/

zakocona babcia sie przelamala i zadzwonila . Moze ona forum czyta i widziala , ze sie o niej mwi hihi

Co do kup to ja raz tylko zaobserwowalam zielona ,a tak to ladne zolte lub zlote . Jedynie nie potrafie stwierdzic czy ona ze sluzem czy nie , bo wydaje sie taka ciagnaca jak glut z nosa ;)
    Moj Leon tez jakis niespokojny dzisiaj i nawet dzisiejszy zakup - hustawka - go niezadowolila :/
    Ja chyba tez zakupie to kolko do plywania mimo , ze nie mam wanny . ale bedzie jak znalazl na lato do basenu :)
    Co do klapsow to tez jestem przeciwna . Wychowalam corke tak , ze kara bylo siedzenie na kibelku i nawet potrafila sama sie karac i klaps nie byl potrzebny . Mam nadzieje , ze z synem tez tak bedzie :) Ja natomiast bedac dzieckiem oberwalam kilka razy od rodzicow i jakiegos urazu nie mam .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 22:27

maluda lubi tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 02:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teoria co do diety jest taka,ze ja jem wszystko,ale te rzeczy,po których Hela ma wzdęcia jem w malych ilościach,ale jem,żeby jej uklad pokarmowy sie przyzwyczajal. Jak teraz układ pokarmowy
    będzie dostosowany do samych "delikatesikow" to później jak dostanie cos ciężej strawnegi,to będzie szok ,a tak to poznaje powoli wszystkie alergeny. Ja tam jem orzechy codziennie w musli,cytrusy( biorę od męża dwie cząstki pomarańczy,jak on je), jeszcze tylko fasoli nie jadłam,ale to dlatego,ze jak juz gotuje fasole to w dużych ilościach, bo inaczej sie nie opłaca;)
    Ale to moja teoria i u mnie się sprawdza,moze talie dziecko mi sie po prostu trafilo:)
    Tak samo piorę ciuchy w normalnym proszku i nic sie nie dzieje:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 02:39

polkosia, zakocona lubią tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 05:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robie tak jak Agaton :) wgl co tam u tej grzeczbej ksiezniczki Heli slychac ?
    Jak ogladam "o mnie sie nie martw" i jest Helenka to ciagle wtedy mysle o Twojej coruni! Czkawka ja nie meczy hehhe? :)

Zakocona wspolczuje... Ale z tego co piszesz to tak jakby Tadek sie nie najdal wiem ze nie chcesz slyszec o mm ale zrob sobie raz probe tylko i zobaczysz czy o to chodzi , moj wczoraj nie chcial zasnac bo potrzebowal dojesc 30ml i padl jak zabity ! Spal 8h40 min ! Teraz wstal i zjadl i znow spi.
    A Tadziu wagowo jak moj Nastek wiec moze po prostu potrzebuje sobie strzelic. Wiem ze masz duzo mleka i wgl ale ja tylko tak napisalam takze nie krzycz ! Jak nie to po prostu olej posta :)

No to ja korzystam i ide spac jeszcze !
    Bo o 9 do urzedu wyrobic dowod malemu z tym jego smiesznym zdjeciem :D

Aaaaa o 12:30 obcinam moje ukochane wlosy :( juz nie daje z nimi rady !

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co innego lekkie pryki, a co innego non stop brzydka kupa.
    Tym można dziecku rozwalić układ pokarmowy.

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton, ja odpuściłam tylko kapustę, bo po bigosie (dużo zjadłam) miała problemy niestety spore. Natomiast zamierzam jeść pierogi w Wigilię, bo jak jadłam miesiąc temu to nic jej nie było. Może to właśnie kwestia ilości. Co innego kilka dla smaku, a co innego pół garnka :D

Też chyba zacznę prać w naszym płynie, bo te Jelpy to w ogóle nie pachną i mam wrażenie przez to, że ubranka śmierdzą po wysuszeniu. Jakby zapach ścierki kuchennej czy co... Pralkę mam nową, więc to nie kwestia brudnego bębna. Inne ubrania pachną i są świeże. A może te Jelpy mają taki specyficzny zapach, nie wiem. Ewentualnie upiorę w Jelp i dodam "nasz" zmiękczacz, żeby taki świeższy zapach był. A może poleci ktoś jakiś płyn, który daje lekki zapach?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)

Od samego rana witam się z niesamowicie wielkim bólem głowy :-( ale znam przyczynę w na 99% to od tego. Źle ocieplili blok i grzyb w rogu pokoju wyszedł , wczoraj z Mama zauwazylysmy . Dziś już przychodzi ojczym były i ma zadziałać z nim , na dwa , trzy dni przenosze się do innego pokoju z Oskarem . Ja miałam okropne problemy zdrowotne przez grzyba , zatrulam się Nim 3 lata temu i bardzo silne leki i leczenie miałam , stąd też wynikały problemy dodatkowo z zajściem w ciążę . Nie chce powtórki więc działają szybko bo nasz właściciel kiedyś w Anglii olal sprawę , wyprowadzilismy się ale wiadomo chwilę zajęło szukanie mieszkania itp.

Dziś mam mnóstwo latania i roboty , pranie wstawilam właśnie , koper włoski pije , czekam na wieści od znajomej bo o 3 w nocy wody jej odeszły :-) itp itp ...
    Oskarek pół nocy dziś leżał u Mnie , cycek w buzi i spanko aż w końcu przenioslam go i śpi. Kocham z nim spać ale przyzwyczajenie wygra po czasie a tego wolę uniknąć .
    Wgle jutro jadę do szkoły na ostatnie egzaminy i muszę Oskarka zostawić na parę h Mamie :-o jak Ja przeżyje tyle bez niego , zamiast na egzaminie się skupić będę myśleć jak mały . . . bankowo . i w czwartek tak samo i potem 15 stego ale później będę świętować koniec szkoły także mocno mocno trzynaście kciuki bardzo proszę :)

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona, mamie musiało coś przysłowiowo odbić. Może jej przejdzie? Powiem Ci, że moja to w ogóle się nie wtrąca, ale jak jej jeszcze nieświadomie opowiadałam, że koleżanka mieszka z mamą, która się czepia i poucza, dlatego chcą się wyprowadzić, to teraz zaczęła mnie pytać czy wszystko dobrze robi, czy dobrze trzyma, jak ma nosić, co robić itd. To bardzo miłe :D Bo wiem, że szanuje moje metody. A wcale nie mówiłam tego jakoś specjalnie, bo akurat ona nic a nic się nie czepiała. Może spróbuj w ten sposób?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 2910 2911 2912 2913 2914 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ