X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wyczytałam, że profesjonalnie mówi się na to "krwiak podkosmówkowy".

"Krwiak podkosmówkowy to wynaczynienie krwi między ścianą macicy a jajem płodowym. Jeśli znajduje się nad ujściem kanału szyjki, część krwi może wydobywać się przez pochwę. Zagrożenie związane z obecnością krwiaka wyjaśnia lek. med. Agnieszka Kurczuk – Powolny, specjalista w zakresie położnictwa i ginekologii z Centrum Medycznego Puławska Sp. z o.o.:

- Niekiedy krwiaki nie dają żadnych objawów, znajduje się je dopiero w badaniu USG. Jeżeli są małe, organizm daje sobie z nimi radę – krew krzepnie i krwiak się zabliźnia. Duży krwiak może niestety spowodować całkowite odklejenie jaja płodowego i przerodzić się w poronienie. Przyczyną mogą być niedobory hormonalne, złe usadowienie ciąży, nadmierny wysiłek. Dlatego w takiej sytuacji wskazane jest leżenie, przyjmowanie leków rozkurczowych i podtrzymujących ciążę. Warto jednak zauważyć, że większość wykrytych i właściwie leczonych odwarstwień kosmówki kończy się dobrze."

Bree lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Kasiu, ja w ogóle nie krwawię. Gdyby nie to usg, nie wiedziałabym, że mam odwarstwienie kosmówki. To samo miałam w pierwszej ciąży i wtedy też nie krwawiłam. Lekarz, u którego robiłam usg, stwierdził, że jeśli nie ma krwawienia, to mogłabym przyjść dopiero na kolejne usg w 12 tc, ale mój prowadzący dmucha na zimne i muszę iść w poniedziałek, aby zobaczyć, czy krwiak się powoli wchłania. W pierwszej ciąży, tak jak już gdzieś pisałam wcześniej, wchłaniał się przez trzy miesiące, więc trochę to trwało.

Ten konował, który mnie badał w sobotę, o krwiaku powiedział dopiero jak podałam swoje nazwisko przy wypisywaniu dokumentów (jestem synową jednej z dwóch położnych środowiskowych w mieście, więc nazwisko w światku dość znane). Wcześniej nie mówił kompletnie nic. Dał mi lek na krwawienie, a jak podałam nazwisko to zaczęło się opowiadanie i o krwiaku. Tylko na USG go na bank nie sprawdzał, bo widziałam że mierzył dzidziusia. Jako lekarz ginekolog, do tego położnik powinien chyba umieć powiedzieć gdzie jest położony i jak duży.

Bree, Kasia82 lubią tę wiadomość

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Bree Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szlag by trafil takich konowalow...powinni miec wystawiane opinie od pacjentek i to wszystko gdzies online zeby sie troche zaczeli starac...

Kasia82, aghnies lubią tę wiadomość

Aniołek "M" 02.03.2015 (8 tc)

preg.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 wrote:
    Ten konował, który mnie badał w sobotę, o krwiaku powiedział dopiero jak podałam swoje nazwisko przy wypisywaniu dokumentów (jestem synową jednej z dwóch położnych środowiskowych w mieście, więc nazwisko w światku dość znane). Wcześniej nie mówił kompletnie nic. Dał mi lek na krwawienie, a jak podałam nazwisko to zaczęło się opowiadanie i o krwiaku. Tylko na USG go na bank nie sprawdzał, bo widziałam że mierzył dzidziusia. Jako lekarz ginekolog, do tego położnik powinien chyba umieć powiedzieć gdzie jest położony i jak duży.

Kasiu, to oczywiste, że powinien Ci go zmierzyć. U mnie w pierwszej ciąży i teraz lekarz mierzył. Dzięki temu przy kolejnych badaniach można określić jego wielkość i stwierdzić czy się wchłania. Może pójdź na usg do innego lekarza? Ten krwiak, tak jak napisali, może być niegroźny, ale lepiej dmuchać na zimne.

Katarzyna87, Bree lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, jezeli bierzesz sterydy, to nie ma sensu robic crp, bo wynik będzie niemiarodajny, a jakie bierzesz sterydy.
    Bree ja robiłam testy obu i pokryly sie z bólem owulacyjnymi.natomiast u Ciebie lh może być wysoki, po ciąży. Co do ciąży zaraz po poronieniu, to są badania mówiące, ze ryzyko poronienia kolejnego jest mniejsze jezeli ciąża pojawila sie do 6miesiecy po poronieniu, bo organizm pamięta jeszcze ciążę

Bree lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Kasiu, to oczywiste, że powinien Ci go zmierzyć. U mnie w pierwszej ciąży i teraz lekarz mierzył. Dzięki temu przy kolejnych badaniach można określić jego wielkość i stwierdzić czy się wchłania. Może pójdź na usg do innego lekarza? Ten krwiak, tak jak napisali, może być niegroźny, ale lepiej dmuchać na zimne.

No własnie jutro idę, bo szkoda słów na takich lekarzy ;/

Bree, Kasia82 lubią tę wiadomość

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Ola, jezeli bierzesz sterydy, to nie ma sensu robic crp, bo wynik będzie niemiarodajny, a jakie bierzesz sterydy.

właśnie tak podejrzewałam...
    Ja biorę metypred 16mg ponieważ wyszły mi przeciwciała w badaniu. Ogólnie na tą porę nie zauważyłam większych zmian w związku z jego braniem, więc jest ok :).

Bree lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Agatko, wiem i wiele wskazuje na to, że już raczej zostanę na zwolnieniu. W pierwszej ciąży odwarstwienie kosmówki wchłaniało mi się trzy miesiące. Teraz pewnie będzie podobnie, bo to nie znika z dnia na dzień, a jeśli lekarz będzie kazał mi wrócić w czerwcu na czas klasyfikacji i wystawiania ocen, to już w ogóle będzie bez sensu. Na czas wakacji zwolnienia brać nie muszę.

Kasiu, ale jak weźmiesz zwolnienie na czas wakacji, to potem te 2 miesiące wolnego - jak dobrze pamiętam z czasów pracy w szkole - należy Ci się po porodzie i po macierzyńskim bezpośrednio, więc się opłaca dodatkowe 2 miesiące w domu z dzieckiem :)

Bree lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A duże masz te przeciwciała? Encorton w ciąży jest bezpieczniejszy

Bree lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buu ..odcieli mi gaz bo jakaś awaria i jak ja obiadek zrobię :-/
    Dzwonię po pizze hehe :-D

mam nadzieję że szybko mi ten gaz włącza spowrotem i wtedy rybka będzie na kolację. Ale super dziś pogoda w wawie. Właśnie wróciła ze spacerku, gdyby nie głód pewnie nadal bym za zewnątrz siedziała :-)

Bree lubi tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam P-ciała p/beta2 glikoproteinie 1 IgM ok 45-50 RU/ml i P-ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne ANA2 (stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia: ziarnisty w mianie 1: 1000 nuclear dots w mianie 1: 100).

Ja mam właśnie inne informacje, metypred mniej podobno działa na dzidziusia.
    Zarówno mój gin jak immunolog tak twierdzą - tak też czytałam na różnych forach ale specjalistką nie jestem więc nie wiem...
    A skąd wiesz że jest bezpieczniejszy?

Bree lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśku - ja też chwilkę temu wróciłam ze spacerku :), aż żyć się chce :)

Bree, Kaśku lubią tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie zawsze jak brałam przy zaostrzeniu choroby to metypred, bo ma on mniej skutków ubocznych, ale wszędzie gdzie cztam podają encorton, bo metypred nie sprawdzony. Dobrze wiedzieć, mam w dom metypred jak będę miała podwzszone crp, bo bol jest niedozniesienia to nie musze lecieć po receptę. Duza masz dawkę ja przy zaostrzeniach bralam polowego.

Bree lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metypred z tego co wiem powoduje rozszczepienie warg, ale z twoich zdjęć wynika, ze wszystko jest ok

Bree lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Bree Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robie ciasto drozdzowe z jablkami i cynamonem, jak kogos nie obrzydza to zapraszam!

Agatka1984dzieki za odp. Narazie bede obserwowac i pojade w sobote do lekarza prywatnie, moze powie mi cos madrego :D

Udanego dnia kobietki <3

Kaśku, ola.321, aghnies lubią tę wiadomość

Aniołek "M" 02.03.2015 (8 tc)

preg.png
  • aniacicha Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kobietki ja już po wizycie
    Według uzg to początek 6tyg. Ale u mnie też sam pęcherzyk nie widziała
    Pani dr zarodka jeszcze
    Ale powiedziała że tak często jest narazie nie ma się czym martwić bo nic nie widziała niepokojącego
    Wiec się nie martwie
    Mam nadzieje że za 2tyg zobacze zarodek

demi_01, Kaśku, ola.321, Bree, Bunia86, aghnies, magdaa lubią tę wiadomość

201510287051.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Metypred z tego co wiem powoduje rozszczepienie warg, ale z twoich zdjęć wynika, ze wszystko jest ok

ale słyszałam że przy większej dawce jak 30mg :/.
    No już sama nie wiem :/, a na moim zdjęciu już można było to zauważyć??

Bree lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 wrote:
    Kaśku - ja też chwilkę temu wróciłam ze spacerku :), aż żyć się chce :)

Heh dokładnie!! Oby więcej takich słonecznych dni :-)

Aniacicha zobaczysz że za dwa tygodnie maluch już będzie :-) Ja tez na pierwszej wizycie widziałam tylko pęcherzyk, potem dołączyło ciałko żółte i dopiero na trzecim usg zobaczyłam dzidziolka ale był tyci wtedy.

ZObaczycie ani się obejrzycie a maluch przekroczy 4 cm i też będziecie się na prenatalne umawiały :-D

ola.321, Bree lubią tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa - ja brałam połowę dawki przed ciążą żeby przygotować organizm, a później przy pozytywnym teście immunolog mówił żebym zwiększyła, no i tak też zrobiłam... mam nadzieję że będzie wszystko ok :)

Bree lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecię fota z dziś :D

a1b854d235066f67med.jpg

Wg usg 8w5d
    Crl: 2,18 cm :)

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 15:00

aniacicha, ola.321, Kaśku, Nynusia, Katarzyna87, meeegi1771, Bunia86, Bree, lojkalojka, Kasia82, mała.mi, miska2503, Muffinka1019, dodinka, paula1, szczesliwa_mamusia21, EwelKa wielka, aghnies, magdaa lubią tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ