X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dopiero wróciłyśmy . Tak długo męczyli mi dziecko ale mimo wszystko wyszła z uśmiechem i że lubi tu przychodzić :-D dzielne dziecko mam :-D teraz jem i musze się wziąć za porządki ;-)

magdaa, Bree lubią tę wiadomość

"Ręce , które kołyszą kołyskę rządzą światem"
    oar83e3krqgkccev.png
    "Każdy ma chwile że się po cichu modli..."
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja usg mam dopiero za długie 12dni ;) w czwartek mam wizytę, ale jakos wagi do niej nie przykladam, nie ufam tej lekace

Małgorzatka, Bree lubią tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prenatalne w piątek rano i już zaczynam myśleć o tym . :-P ale wierzę że jest wszystko okej także nie wkręcam sobie nic złego ;-)

Kasia82, paula1, Kaśku, Bree lubią tę wiadomość

oar83e3krqgkccev.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratuluje to super wiadomosc z poczatkiem tygodnia :)

Kasia82, Bree lubią tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia świetne wieści :D

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • agania Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Dziewczynki, melduję się po badaniu. Dzidziolek rozwija się idealnie wg lekarza. Ma teraz 1,9 cm, a serduszko bije miarowo 175 u/min. Odwarstwienie kosmówki się zmniejsza, więc lekarz kazał spać spokojnie.

Cudnie! :)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Kamila8904 Nowa

Wysłany: 16 marca 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)
    Ja również dołączam się do październikowych mam :)
    Termin mam na 15 października (urodziny mojego męża :D)

Ursa, Kasia82, Małgorzatka, FreshMm, aniacicha, paula1, Majlena, Kaśku, soraya, aghnies, Bree lubią tę wiadomość

gann3e3kkp3it5jy.png
  • Amerie Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratulacje:)

Co do wagi to ja na razie nic nie przytyłam. Ważyłam na pierwszej wizycie 55, a dzisiaj rano po przebudzeniu 54.

Mam pytanie do Was, bo mam dzisiaj wizytę i lekarz będzie pytał, czy zdecydowałam się na test Pappa. Moje pytanie dotyczy szczególnie dziewczyn przed 35 r.ż. Ja mam rocznikowo 28 lat. I w pierwszej ciąży lekarz mi powiedział, że jak usg genetyczne wyjdzie poprawnie to nie ma wskazań do robienia badań prenatalnych tych szerszych. natomiast lekarka w szpitalu powiedziała, że każdy powinien robić te badania. No i jestem w kropce, wiem, że nie powinnam patrzeć na pieniądze, ale u mojego lekarza za pakiet usg genetyczne + pappa zapłace 600 zł. No i wracając do mojego pytania: Czy któraś z Was przed 35 rż decyduje się na te badania?

relgh371rrya3inl.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, jesteście kochane! :-* Teraz czekam na Wasze wizyty i usg, za które gorąco trzymam kciuki!
    Wiecie może kiedy po raz pierwszy można poznać płeć? W pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero w 21 tyg. Wcześniej były tylko przypuszczenia. W 21 tyg. poczułam też pierwsze ruchy córci. A jak było u Was?

Bree lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amerie wrote:
    Kasia gratulacje:)

Co do wagi to ja na razie nic nie przytyłam. Ważyłam na pierwszej wizycie 55, a dzisiaj rano po przebudzeniu 54.

Mam pytanie do Was, bo mam dzisiaj wizytę i lekarz będzie pytał, czy zdecydowałam się na test Pappa. Moje pytanie dotyczy szczególnie dziewczyn przed 35 r.ż. Ja mam rocznikowo 28 lat. I w pierwszej ciąży lekarz mi powiedział, że jak usg genetyczne wyjdzie poprawnie to nie ma wskazań do robienia badań prenatalnych tych szerszych. natomiast lekarka w szpitalu powiedziała, że każdy powinien robić te badania. No i jestem w kropce, wiem, że nie powinnam patrzeć na pieniądze, ale u mojego lekarza za pakiet usg genetyczne + pappa zapłace 600 zł. No i wracając do mojego pytania: Czy któraś z Was przed 35 rż decyduje się na te badania?

Amerie, ja mam 32 lata i też zamierzam o to zapytać lekarza na czwartkowej wizycie. Są dwie szkoły, ale też słyszałam, że nie ma takiej potrzeby,jeśli na genetycznym wszystko wyszło dobrze. Ostatnio się dowiedziałam, że znajomi na teście PAPPA poznali płeć, bo ponoć ten test jest nieomylny w tej kwestii. Myślicie, że to możliwe czy pomyliłam badania? Aaa i jeszcze jedno. U tych znajomych genetyczne wypadło źle i test PAPPA nieciekawie. Było duże prawdopodobieństwo, że dzieciątko urodzi się chore, bo parametry były znacznie przekroczone. Dziewczyna urodziła zdrową córkę, co uświadomiło mnie w tym, że mimo wszystko warto mieć nadzieję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 13:34

Bree lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amerie, ja mam 30 lat, rocznikowo 31 ;) mój lekarz powiedzial, ze to idealny czas na drugie dziecko ;) w rodzinie nie ma wad genetycznych, ja jestem młoda, nie zamierzam robić i sie stresować, ze mi wyjdzie zespol downa 1:500
    No właśnie Kasia i po co się stresować. U nas parametry będą wyższe niż u 23latki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 13:29

km5st5odymuuq2ts.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amerie decyzja należy przede wszystkim do Ciebie , ale byłam na wątku na ten temat i bardzo dużo dziewczyn było zestresowane odbierając wyniki zdarzało się że coś tam niby wyszło a było okej . Jeśli chodzi o Twój wiek wydaje mi się że nie ma takiej potrzeby . Najlepiej się zastanowić porozmawiać z lekarzem i zdecydować . Jeśli usg genetyczne wyjdzie okej to tym bardziej nie ma sensu . Samo czekanie na wyniki będzie Cię stresować ;-)

oar83e3krqgkccev.png
  • Amerie Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tego właśnie się boję. Wyjsą złe parametry a jest świadomość tych 5% błędnych wyników i co mam się zdecydować na usunięcie ciąży? Nie wiem co bym w tym wypadku zrobiła, więc może lepiej nie ryzykować. Wiem, że jest badanie : test nimfy, który na 99% potwierdza lub wyklucza wady, koszt takiego badania to okolo 3 tys. Widziałam na wrzesniówkach, że jedna dziewczyna wykonywała takie badanie, bo badania wcześniejsze wyszły kiepskie i okazało się, że jest ok.

Bree lubi tę wiadomość

relgh371rrya3inl.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Kasiu Maleństwa, a Tobie Małgorzatko dzielnej córy :)

Witam Kamila :)

Amerie, ja nie robię pappa, olewam to - nie chcę się stresować, jak wyniki wyjdą nie tak - a okaże się, że wszystko jest w porządku. Zadowoli mnie usg. Mam 28, niedługo 29 lat.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Amerie Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Małgosiu. Każda kolejna wizyta jest dla mnie traumą, to już chyba we mnie zostanie po tych wszystkich przejściach, a co dopiero czekać na takie wyniki. Mój lekarz ani nie poleca ani nie odradza, przekazał informacje i decyzja należy do mnie, on pokazał mi tylko statystyki, jak zapytałam, czy powinnam zrobić, czyli prawdopodobieństwo zgodne z moim wiekiem.

Wiem też, że przy pomiarze przyzierności karkowej można wykryć, że z dzidziusiem jest coś nie tak i wtedy zająć się dalszą diagnostyką.

Bree lubi tę wiadomość

relgh371rrya3inl.png
  • Amerie Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za informacje, bo siedzę od paru dni i to próbuję ogarnąć:)

Bree lubi tę wiadomość

relgh371rrya3inl.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w czerwcu skończę 26 lat i mam podobne podejście jak Agatka. Prawda jest taka, że Pappa może określić prawdopodobieństwo wystąpienia abberacji chromosomowych. USG robię dlatego, że może wykryć również wady serca, a ta informacja może podarować mojej dzidzi życie :) Ale nawet o tym nie myślę... musi być wszystko dobrze :D

BATTINKA, Bree lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, myślę, że przed 35. rokiem życia nie jest to potrzebne, jeśli usg wyjdzie dobrze. Macie rację, po pierwsze to niepotrzebny dodatkowy stres, po drugie przeznaczanie pieniędzy na coś, co może być zbędne. I nie chodzi o to, że żałuję na dziecko, ale jeśli lekarz stwiedzi, że nie ma potrzeby, to warto go posłuchać i spać spokojnie.

Bree lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Muffinka1019 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82, ja mam 26 lat, jest to nasza pierwsza dzidzia i również nie robię tych badań. Uważam, że paręnaście lat temu tego nie było, więc i ja nie potrzebuję. Wierzę, że będzie wszystko w porządku, nie nakręcam się, zwykłe USG mi wystarczy. Każda podchodzi inaczej do tematu, nie neguję oczywiście dziewczyn, które to badanie robią.

Ursa, Kasia82, Bree lubią tę wiadomość

wnid9vvjodizjocx.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 34 i musze zadowolic sie tylko USG . Tu gdzie mieszkam chyba nie robia takich testow , albo ja o nich nie slyszalam . Moze dowiem sie czegos wiecej na najblizszej wizycie .

Bree lubi tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ