Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nieraz mam bezsenność ale nie tak często , za to w nocy 5 razy siku , choć nic nie pije pęcherz cały jak bym wypiła litr wody ! Ale później tez zasypiam szybciutko.
Co do pozycji tez zawsze spalam na brzuchu wiec ciężko mi inaczej , ale daje sobie teraz dużego Jaśka pod nogi jak leże na boku i to bardzo pomagaa jak będę w Pl planuje kupić poduszkę rogala dla kobiet w ciaz
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, powiedzcie mi dlaczego akurat powinno sie spac na lewym boku, bo wszedzie sie to przewija, a ja naprawde nie mam pojecia?
Poki co brzuch mi nie urosl, a najwyzej lekko "stwardnial" i spie nadal na brzuchu. Od urodzenia tak mam. Pamietam jak mi mama opowiadala, ze calymi nocami spac nie mogla, bo sie bala ze sie udusze na brzuszku, a jak tylko mnie przedkladala na bok lub plecy, to darlam sie w nieboglosy.
Milego dnia:) -
Z tego co znalazłam i usłyszałam na ostatnim szkoleniu BHP:
Gdy leży się plecach lub na prawym boku, istnieje ryzyko ucisku żyły głównej dolnej, która przebiega po prawej stronie kręgosłupa. Pozycja na plecach lub na prawym boku utrudnia krążenie, krew w mniejszym stopniu dociera do serca, macicy, czy mózgu, koncentrując się na dolnych partiach ciała, co może skutkować nawet omdleniem przyszłej mamy i niedotlenieniem płodu. Jeśli przyszła mama w zaawansowanej ciąży odpoczywa na prawym boku, to przy chęci wstania, może dojść do nagłego spadku ciśnienia tętniczego i zasłabnięcia. W ciąży ponadto znacznie wzrasta ryzyko powstania zakrzepów oraz żylaków.
Odpoczynek na lewym boku jest bezpieczniejszy również dla nerek, które mogą łatwiej usuwać nadmiar wody i produktów przemiany materii. Poza tym pozwala przeciwdziałać uczuciu ciężkości nóg, skurczom łydek czy słabości mięśni nóg. Wypoczywając na lewym boku również łatwiej się oddycha.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 08:51
Natka88 lubi tę wiadomość
-
Natka88 z tym lewym bokiem chodzi o to ze po prawej mamy zyle glowna dolna, jak macica jest juz duza to moze ja ucisnac, zmniejszyc doplyw krwi i doprowadzić do omdlenia np. Ale to obowiązuje dopiero jak jest duzy brzuch czyli powiedzmy od polowy drugiego trymestru. Ja nie wiem jak z tym dam radę bo od zawsze spalam na brzuchu lub na orawym boku
Natka88, agu258 lubią tę wiadomość
-
Witam poniedzialkowo:)
Ja tez spie jeszcze na brzuchu .Pamietam , ze w pierwszej ciazy jak juz bylam duza to spalam na wznak prawie na siedzaco i tak mi bylo wygodnie .
A ja dorobilam sie opryszczki pod nosem i na ustachCzytalam , ze jesli to nie jest opryszczka pierwotna to nie zagraza dziecku , wiec czekam az sie zagoi . Nie wiem czy moge czyms smarowac ?
Dzis wracam do pracy i nie wiem czy sie cieszyc czy plakac ?
Zobaczymy czy bede miala jakies fory.
Milego dnia !Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 09:56
Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka
[*] 6tc 07.01.2015
-
Ja dzis będę spała z poduchą, wczoraj nie chciało mi się rozpakowywać
mąż się cieszy z przymusu mojego spania na lewym boku bo mu wreszcie nie będę chrapać do ucha
a poducha to dobra inwestycja, można z nią spać, opierać się na niej a potem karmić maluszka. Miłego dzionka kobiety
-
Dzień dobry
U nas duży wiatr ale słońce wynurza się zza chmur
Dziś mój ślubny ma imieniny więc pewnie wyjdziemy na jakiś obiad
Do mnie poducha ma dzisiaj przyjsc. Zamówiłam, właśnie w smyku, w czwartek. Moja kosztowała 150zł. Mam nadzieję, że w końcu zacznę się wysypiac
Ja od zawsze spałam na bokach. Mogę na jednym boku spokojnie przespać całą noc. W ogóle śpię "po cichutku". Jak kiedyś, z racji obładowania domu gośćmi, spałam z babcią to musiała sprawdzać czy ja w ogóle jeszcze żyję. -
Hej dziewczyny
Ja zawsze spałam na brzuchu ale odkąd jestem w ciąży to się boje, że dzidzi zrobię krzywdę i w ogóle jakoś na brzuchu nie mogę spać. Najlepiej mi się śpi na plecach albo na prawym boku na lewym rzadko sypiam. I też potrafię przespać całą noc w jednej pozycji lecz jak wstaje rano to jestem obolała.
Miłego dnia
-
Hej. Ja to w ogóle chciałam zaznaczyć ze odkąd zaszłam w ciążę jakoś mam słabo przespane noce. Zauważyłam ze sen jest jakiś plytki i budzę się o 2 bądź o 3 w nocy i się rzucam po tym wyrku
A jesli chodzi o spanie na lewym boku to nie cierpię ale za to na prawym potrafię przespać całą noc
Czytałam art.na ten temat i zaleca się spanie na lewym boku ale po 20tc takze może się przestawie ale póki co nie ma mowy
A ja leze właśnie łyknęłam ostatnią Nospe...taaa 3 paczki pękły niewiem kiedy.
Boli ten brzuch nic dziś wizyta może cos mi dr da na złagodzenie bóli. -
heheh właśnie tez miałam dziś zacząć temat spania bo obudziłam się z takim bólem krzyża, że ledwo żyje:( ja przestałam już spać na brzuchu i śpie na razie na prawym boku bo na lewym aż mi się od razu odechciewa spać. Chyba już zainwestuje w tą poduchę bo nie wiem już jak mam spać żeby mi było wygodnie