X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, trzeba to przeżyć i już :) ludzie zawsze będą gadać swoje. Staram się tak jak pisała Linka, żeby wysluchac i zapomnieć.

Linkaa - odnośnie wozkow 3w1 to tez myslalam o komplecie i jestem w kropce. Trochę jest opinii, że może faktycznie lepiej kupic gondole i fotelik lepszy a póżniej za pół roku spacerówkę.. Nie wszystkie firmy sprzedające 3w1 maja dobre foteliki (z 5gwiazdek muszą mieć przynajmniej 3 test ADAC), a niektóre spacerówki są małe. Mnie się podoba Riko Nano Alu Tech. Na razie jestem na etapie szukania.. Fajna jest tez spacerówka Bebetto Nico, którą testowałam dość długo a jak u nich z gondola nie mam pojęcia. Poza tym musimy patrzeć na to by gondola była duża na okres zimowy.

Odnośnie Twojej teściowej to najgorsze jest porównywanie ciąż :/ Ja od razu mówię, że każda kobieta/ciąża jest inna, nie ma dwoch takich samych brzuszków, jedna bezproblemowa inna 'leżąca' ..no ale im nie przetłumaczysz czasami :D Moja szwagierka ma termin na lipiec i na szczęście teściowa nie porównuje naszych ciąż. Ogólnie nie jest złą kobieta a mieszka 2 bloki dalej i naprawdę rzadko przychodzi jak już.

Kuki, hej i gratulacje bliźniaków !! :)

linka220 lubi tę wiadomość

atdc6iyehd9qphks.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexie, ja kupuję trzy w jednym, ale zamiast nie wiadomo jakiego nosidełka z kompletu, mamy w zestawie fotelik Maxi Cosi. Jakoś nie mam zaufania do nosidełek "no name" dołączanych do zestawów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 09:32

Lexie lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacusianka no jasne!

Przedstawił nam 3 foteliki, trzech firm, każdy fotelik miał 5 gwiazdek, wiec każdy mega bezpieczny itd. Co sie okazało? Nie każdy z tych super ekstra fotelikow pasował do pokazowego siedzenia samochodowego... Prawidłowe ułożenie fotelika to jak wiecie tyłem do kierunku jazdy i dwa z tych fotelikow miały nieprawidłowy kat ułożenia w stosunku do oparcia siedzenia samochodu - prawidłowy kat nachylenia to 45 stopni. Jeżeli jest dużo więcej to podczas wypadku dziecko scala sie z oparciem....ponadto zawsze musi byc postawiona rączka bezpieczeństwa-to za co trzymamy fotelik podczas noszenia, wkładania etc.
    Reasumujac co sie okazało, a dla mnie było szokiem...ze fotelik musi pasować do samochodu, musi dobrze leżeć na kanapie z tylu, czyli nie możesz tak poprostu jechać do sklepu:" o ten jest fajny, bezpieczny i ma ładny kolor - biore" dobry sprzedawca powinien Ci pomoc dopasować fotelik do twojego samochodu. Z tego co ja zrozumiałam, dziewczyny które były poprawcie mnie jeżeli sie mylę, to nie mozna przewozić dzieci w zwykłym nosidełku, foteliku dołączonymi do wózka.
    Dodatkowo nie wolno np w zimę przewozić dzieci w foteliku w kombinezonie, bo po pierwsze dziecko sprawia wrażenie jakby sie tam nie mieściło, a po drugie pasy zostaną nieprawidłowo zapięte, pasy musza byc mocno ściągnięte i mamy sie nie bać, ze zrobimy dziecku krzywdę, jak zle napniemy pasy to dziecko wypadnie. Oczywiście oprócz dziecka zapinamy tez w pasy sam fotelik, instrukcja jest na każdym foteliku.
    Jeżeli nie chcemy mocowac sie z pasami to możemy kupić bazę, która tez musi pasować do samochodu - ta bazę przytwierdza sie do kanapy z tylu i na nią wpina sie jednym ruchem fotelik - ja jestem zachwycona tym rozwiązaniem i chyba wyskocze z kasy i kupie, bo warto! Nie wyobrażam sobie męczenia sie z pasami i obawa czy przypadkiem dobrze pasy nadciągnęłam na fotelik ;)

Jeszcze jedna ważna sprawa: nie powinno sie jeździć z tylu z dzieckiem, bo w razie wypadku możesz zgnieść swoje dziecko.

To chyba wszystko .... Moze maz więcej zapamiętał to napisze pózniej :)

Magnosia, Nynusia, madu, linka220, IviQ, Misiowa lubią tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    witam nowe mamusie :)
    u nas cholernie pochmurnie i siąpi deszcz od wczoraj :(
    Jak już narzekamy znowu na teściów :D to mi doradźcie co mam zrobić żeby mnie teściówka nie zagłaskała na śmierć...Przez nią tracę ulubione potrawy-kiedyś kochałam kluski śląskie, bo je rzadko jadałam, teraz wszyscy jedzą na obiad ziemniaki z sosikiem, a na mnie czekają kluski. Mówię, że mam ochotę na ziemniaki i jem ziemniaki. To na kolacje mi przypomina że kluski są w lodówce. I tak bez przerwy. Truskawki kochałam, a ona liczy że będę jadła codziennie 2 kg i jeździ i mi kupuje. I dlaczego nie jem przed obiadem, po obiedzie, na kolację, no i czemu nie biorę do pracy...Takich przykładów jest mnóstwo, a ja zaczynam myśleć że jestem jakaś niewdzięczna...Mąż mnie nie rozumie więc się musiałam Wam wygadać :D
    Hahahh no co dba o Ciebie jak może ;) Smiac mi się chce bo masz taka teściową jak ja mamę :P Ostatnio byliśmy u nich w odwiedzinach (30km dalej) i teksty: "masz co chwile jeść, nie chodz glodna" a tata do mamy: ona mało zjadla weź ja przypilnuj" :D a teściu nie lepszy-sam robi kiełbaski,szynki. Ostatnio widział ze jeszcze nic nie zjadłam to do mnie: do kiełbaski to już nie namawiam ale szyneczki to bys zjadla". No kabaret :D

aanaa, Misiowa lubią tę wiadomość

atdc6iyehd9qphks.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Laski :)
    Dzięki za info o wózkach, Natka, faktycznie widziałam ogłoszenia na ebay o sprzedaży w Niemczech bugaboo, ale nadal jest to dla mnie za drogo :) Chyba się zdecyduję na Teutonię, też używaną, bo ma bardzo dobre opinie i przetestowana jest przez moją szwagierkę, a ona jest dosyć wybredna hehe ;)
    Nenka, Twój wózek jest śliczny, muszę też o nim poczytać, bo fajne ma kolory i w ogóle jakiś taki "zgrabny" ;)
    Linka, ten Riko Nano jest dość popularny, też muszę jeszcze o nim poczytać. Jak chce kupić używany wózek, to muszę już się rozglądać, bo to dłuzej schodzi na pewno.
    Widziała też wózki Maxi Cosi już z fotelkiem i się zastanawiam, czy taki nie byłby dobry?
    Ma któraś jakieś doświadczenia?
    Misiowa, czyli mówisz, że wózek jaki masz sobie odpuścić? ;)

Annggela, przerąbane w pracy, ze taką masz presję... Dziwne, że szef Ci jeszcze "dowala". U mnie tez nie jest ciekawie, bo początkiem września kończymy bardzo dużą budowę i jest mnóstwo papierów i spraw do załatwienia, a im bliżej końca, tym bardziej nerwowo i terminy się zbliżają, opóźnienia robią i ogólnie stres jest, choć jakaś w miarę jestem wyluzowana i stwierdziłam, ze nie ma się co przejmować, nie moze być wszystko na mojej głowie, tym bardziej, ze jakaś taka "otępiała" czasem jestem, więc już nie mogą polegać na mnie w 100%, bo zwyczajnie nie daję rady... Ale nie wiem, czy dotrwam do końca tej budowy, czy gdzieś w sierpniu nie pójdę na zwolnienie.. Zobaczyny jak się będę czuła.

Jak tak czytam wsze wypowiedzi o teściowych, to sobie uświadamiam, że ja to mam wspaniałą teściową :) Nie mam do niej żadnego ALE, nie wtrąca się w ogóle, ale interesuję się i cieszy niesamowicie na bobaska i w ogóle bardzo ją lubię ;)
    Mój mąż też nie jest "maminsynkiem" w ogóle, więc niezła ze mnie szczęściara :)

Brzuchy piękne macie, jedne większe drugie mniejsze, innych w ogóle nie widać, śmieszne to, że takie są rozbieżności ;) Mój już bardzo wyraźny, ale wystrzelił w ostatnich dwóhc tygodniach bardzo :) A dzisiaj zaczynam 22 tydzień :)

Domika, Kuki, witamy :) Kuki, też się dołączam do pytania, czy łatwo było tak szybko zajść w drugą ciążę? Ja bym chciała w przeciągu roku po pierwszym dziecku zajść w kolejną :) Oby się udało :)

Miłęgo dnia Mamuśki! :)

aanaa, linka220, Misiowa lubią tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Lexie, ja kupuję trzy w jednym, ale zamiast nie wiadomo jakiego nosidełka z kompletu, mamy w zestawie fotelik Maxi Cosi. Jakoś nie mam zaufania do nosidełek "no name" dołączanych do zestawów.

To jak kupujesz 3 w jednym to sprawdź koniecznie czy ci ten fotelik pasuje do samochodu. Uwierz, ze to co nam wczoraj ratownik pokazał wyglądało przerażająco...

Kasia82 lubi tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaroszka - zgadzam się z Tobą w 100% z wszystkim co napisałaś odnośnie fotelika, a już przymiarka do samochodu to podstawa. Nie byłam na warsztatach odnośnie fotelików.. ale oglądałam na YT takie warsztaty wlasnie i mówili dokładnie to samo.

jaroszka lubi tę wiadomość

atdc6iyehd9qphks.png
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)

sprzedajcie nam informację o fotelikach jakie podali na warsztatach...

Blondik chyba tez sie wybiore do sosnowca ale jak weszlam na strone to była informacją ze odbeda sie 09.06.2015 - nie wiem jedynie o której i gdzie

Kuki witamy - super że bliźniaki :)

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelku to jesteśmy dobrze doedukowane ;) cieszę sie bardzo, ze poszłam na te warsztaty, bo wiedza jest bezcenna. Fajnie, ze takie podobne tematy są wszechobecne w internecie, jak masz jeszcze jakieś ciekawe filmiki to przesyłaj , ok ?

relgh371crdcdbv2.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do maxi cosi, to jest to dobry fotelik, ale dziecku do 3 miesięcy bardzo zle się w nim jeździ, bo w niego wpada i ma brodę przy klatce piersiowej, dlatego najlepiej wybrac fotelik z miare plaskim siedziskiem.

Dziewczyny a ja mam pytanie, po tych bulach brzucha dostałam dodatkowo luteine, ale jestem strasznie po niej podrażniona, macie jakies sposoby na złagodzenie tego uczucia?

km5st5odymuuq2ts.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia napisałam wszystko kilka postów wyżej

relgh371crdcdbv2.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a slyszalyscie o jakis warsztatach w Wawie? Ja chce iść na kurs chustowania

km5st5odymuuq2ts.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Co do maxi cosi, to jest to dobry fotelik, ale dziecku do 3 miesięcy bardzo zle się w nim jeździ, bo w niego wpada i ma brodę przy klatce piersiowej, dlatego najlepiej wybrac fotelik z miare plaskim siedziskiem.

Dziewczyny a ja mam pytanie, po tych bulach brzucha dostałam dodatkowo luteine, ale jestem strasznie po niej podrażniona, macie jakies sposoby na złagodzenie tego uczucia?

Dziwie sie, ze lekarze nagminnie przypisują luteine....duphaston jest lepszy. Moze zapytaj sie lekarza, co ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 09:47

relgh371crdcdbv2.png
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Natalia napisałam wszystko kilka postów wyżej

tak tak ... napisalam post, w między czasie odpisalyście, ja nie dalam wyslij bo ogladałam super filmik, zobaczcie:

http://nowymarketing.pl/d/2630,lenovo-yoga-tablet-2-pro-na-dzien-matki

ale się popłakałam ...

dziekujemy za cenne info w sprawie fotelików

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaroszka, wszystko super opisałaś. To co mi się jeszcze przypomniało, to to, że nie powinno się dziecka trzymać dłużej w foteliku niż 2 godziny. A te trzy przykłady bezpiecznych fotelików to: Maxi Cosi, Romer i BeSafe. A, nie wolno też wyjmować wkładek dla niemowląt dołączonych do fotelików. Podobno często ich nie ma, jak kupujemy używany... Właśnie wtedy dziecko za bardzo wpada w fotelik i przyjmuje niewłaściwą pozycję, która może utrudnić oddychanie.

My też raczej nie zdecydujemy się na 3w1, chyba że Riko z fotelikiem Maxi Cosi. Pod warunkiem, że ten będzie nam pasował do auta...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 09:55

jaroszka, madu, Kasia82, Misiowa lubią tę wiadomość

Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
    Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤

Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi.
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Jaroszka za info!Noe miałam o tym wszystkim pojęcia!My zdecydowaliśmy się na ten wózek plus fotelik Maxi cosi adac http://allegro.pl/wozek-3w1-mamas-papas-sola2-maxi-cosi-adac-i5046778790.html. Ale skoro tak to wygląda to poprzymierzamy:) no i w sumie...niech mąż się tym zajmie:)

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Dziwie sie, ze lekarze nagminnie przypisują luteine....duphaston jest lepszy. Moze zapytaj sie lekarza, co ?
    Ja juz biorę duphaston dostałam dodatkowo luteine na ip bo bolał mnie brzuch

Dziecko w foteliku moze przebywać tylko 2h pozniej trzeba robic przerwy. Niedopuszczalne jest tez spacerowanie w foteliku, mnie zawsze trzęsie jak to widzę. Ja swoja córkę zawsze na zakupach przekladalam do gondoli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 09:55

km5st5odymuuq2ts.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat_alia wrote:
    tak tak ... napisalam post, w między czasie odpisalyście, ja nie dalam wyslij bo ogladałam super filmik, zobaczcie:

http://nowymarketing.pl/d/2630,lenovo-yoga-tablet-2-pro-na-dzien-matki

ale się popłakałam ...

dziekujemy za cenne info w sprawie fotelików

Nataliaaaa aaaaa kurczę jak sie popłakałam co Ty nam z rana fundujesz !! :)

nat_alia lubi tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Ja juz biorę duphaston dostałam dodatkowo luteine na ip bo bolał mnie brzuch

Dziecko w foteliku moze przebywać tylko 2h pozniej trzeba robic przerwy. Niedopuszczalne jest tez spacerowanie w foteliku, mnie zawsze trzęsie jak to widzę. Ja swoja córkę zawsze na zakupach przekladalam do gondoli

Tak, tak racja zapomniałam o tym wspomnieć...czyli jak jedziecie w podróż to co dwie godziny postój i wyciągamy bobasa.

Agata ok sorki, ale to luteina na bol brzucha ? Nie wiem...nie znam sie w takim razie, bo pierwsze słyszę. Lekarza swojego kiedy masz ? A moze zadzwoń?

madu lubi tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam kupić 3w1. Na rynku jest tyle propozycji, że na pewno coś się znajdzie :) A spacerówkę na późniejsze lata najwyżej dokupię inną, jeśli ta z zestawu będzie za mała (chociaż na tyle co oglądałam, to są raczej dość duże).

nenka2 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 886 887 888 889 890 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ