Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Natka88 wrote:Tam juz dzwonilam, ze 3D chca 300zl, to juz jak na zaspokojenie mojej ciekawosci wizualnej (poza ponownym (nie NFZowskim sprawdzeniem czy wszystko dobrze) troche duzo, ale za 200 robia 2D. Musze pomyslec w takim razie.
A wyobrazcie sobie, ze nie wszystkie prywatne kliniki robia USG polowkowe! Przed chwila odeslali mnie z kwitkiem. Mam przez to rozumiec, ze gin swoim stalym pacjentkom tez takiego badania nie wykonuje? Cos mi sie wydaje, ze dziewcze ktore odebralo telefon nie do konca jest zorientowane w temacie:/
Natka,to mnie zadziwiłaś.. mam zdjęcia 3d i 4d z tej kliniki i płaciłam 200 zł.. musze to jeszcze sprawdzić,może coś pomyliłam.. -
Aanaa, z dwojga złego lepsza jest nadskakująca teściowa niż taka, która coś knuje za Twoimi plecami.
Rozumiem, że to może być wkurzające, bo taka troskliwość w nadmiarze nie jest dobra dla nikogo. Postaraj się cieszyć tym, że teściowa tak dba o Ciebie, a jedz to, na co masz ochotę. Albo mów jej na bieżąco co byś dziś zjadła i jak chce nadskakiwać, to niech codziennie Ci urozmaica menu o to, co aktualnie będziesz chciała zjeść. Wtedy wszyscy będą zadowoleni.
Blondik, Misiowa lubią tę wiadomość
-
jacusianka wrote:DZiewczyny, pomyślałam, że podzielę sie z Wami moimi ulubionymi stronami z artykułami dziecięcymi:) chodzi mi o ręczne wykonanie takich markowych rzeczy jak np. kocyki z La Millou
https://www.facebook.com/ulula.shop?fref=ts
https://www.facebook.com/zawbar?fref=ts
https://www.facebook.com/handmade.Natali?fref=ts
https://www.facebook.com/mamatuPL?fref=ts
ostatnia strona strona to sklep mojej znajomej- sama projektuje ubrania dla kobiet w ciązy i dzieciaków:) od niej jeszcze nic nie kupiłam, bo ceny trochę wysokie:) ale może się skuszę...bo wykonanie jest super:)
Niedługo wybieram się też do sklepu 9miesiecy.pl - w sklepie przy rondzie Wiatraczna mają podobno też rzeczy używane, warto sprawdzić
CZekam na Wasze ulubione miejsca, gdzie można coś fajnego kupic:)
Jaciusinka uwielbiam wszystko co się nazywa Minky;) Na pewno cały kompet pościeli, rożków, otulaczy i co się tylko da będe z tego zamawiać, ale jest tego cała masa na allegro więc chyba skuszę się jednak w ten sposób :)chociaz jaqk wczoraj przeglądałam ilośc kobinacji kolorów i wzorów jest kosmiczna i oczopląsu można dostaćDobrze ze jeszcze 20 tygodni to może coś wybiorę
Poza tym podobają mi się produkty z mamatuDzięki za linki!!!
21.10.2015 Leon -
Jaroszka, ciężko będzie nie jeździć z tyłu z dzieckiem. Jeśli jedziesz w dłuższą trasę, to nie ma szans, żeby jechać z przodu, bo często trzeba coś maleństwu podawać, zabawiać itp. To jest nierealne, jeśli dziecko nie śpi. Chyba, że będzie się jechać całą drogę "na sygnale", a przecież nie zawsze można się zatrzymać. Dziecko trzeba mieć "na oku", a siedząc z przodu nie da rady. Trochę tego nie rozumiem. Jeśli ma się więcej niż jedno dziecko, to przecież i tak dwoje (a nawet i troje) musi jechać z tyłu. A czasami jest spora różnica wieku i jedno z nich może już nie jeździć w foteliku. Wtedy nie ma możliwości, aby maluch jechał sam z tyłu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 11:26
Misiowa lubi tę wiadomość
-
Jaroszka, to prawda, że fotelik musi być dopasowany do samochodu. Nam się jeszcze nie zdarzyło kupić takiego, który by nie pasował, ale mój mąż w tej kwestii jest bardzo przezorny, a wprawę w takich przymiarkach już jakąś tam ma, bo teraz już z trzecim fotelikiem z rzędu jeździmy.
-
Agatka, ja nie zauważyłam, żeby w Maxi Cosi moja córka miała głowę przy klatce piersiowej. A jeździliście z tą "wkładką" do fotelika? Mam na myśli tę, w której się wozi maluszki do 2-3 miesiąca. Bez tej wkładki dziecko rzeczywiście może utonąć w tym foteliku, bo jest dość głęboki.
Właśnie zauważyłam wpis Magnosi o wkładkach. To święta prawda. Fotelik bez wkładki nie jest przeznaczony dla takiego maluszka. Sami zauważymy, kiedy dziecko urośnie na tyle, żeby tę wkładkę wyjąć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 11:37
Magnosia lubi tę wiadomość
-
madu ja również chcę używać chusty
zeeaa tulę... jeszcze poznasza jakie masz przeczucie?
-
mój mąż był/jest mega za chustami, kiedyś gdzies wypatrzyl jakiegos tatę z może 2 miesięcznym niemowlakiem w chuście i stwierdził, ze on tez tak chce, wczoraj włączył sobie filmik jak wiązac chusty i chwilowo mu przeszło ale do nosidła dalej nie jest przekonany (inaczej niż ja) i tez sie zastanawiam, czy przynajmniej na początek chusta nie jest lepsza. U nas można poprosić prywatnie kobietke która za 150 zł przyjeżdza do domu i uczy wiązać chusty
Na razie nie spotkałam się z warsztatmi nt wiązania chust u mnie w mieście, ale wiem że takowe kosztują, a tez niestety nie znam nikogo kto by w chuście nosił. A monataż nosidła z kolei jest super prosty i jestem w nich zakochana po uszy wiec chyba się skuszę zamiast bazy isofix do samochodu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 11:48
IviQ lubi tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
Zetaaa, nie martw się. Rozumiem, że jest Ci przykro, bo się człowiek nastawia, ale nie przeżywaj tak tego. Płeć poznasz wcześniej czy później. Teraz najważniejsze jest to, że maluszek jest zdrowy. Główka do góry!
A z jakiego powodu lekarz nie może potwierdzić płci? Tak się maluch ułożył?Misiowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny, dzisiaj się trochę pożalę.
Od wczoraj wieczorem jakąś lekką podłamkę zaliczam. Pisałam Wam, że na USG w poniedziałek w moim 21t4d wyszło, że obwód główki Synka jest w normie (21t5d) i kość udowa też (21t4d), ale obwód brzuszka zaczyna oddalać się od normy w dół (21t0d). Lekarka powiedziała, że jest ok i wiem, że obiektywnie to nie jest duża różnica w rozmiarze brzuszka i reszty. Ale już po wcześniejszym USG połówkowym się bałam - na nim wyszło, że obwód brzuszka co prawda odpowiada wiekowi ciąży, ale się fizycznie zmniejszył w stosunku do wcześniejszego USG. I teraz niby urósł ten obwód, ale już nie tyle, by być w normie. Mam znów w głowie hipotrofie, bo mam niejednorodne łożysko... Wiem, że znów może być to kwestia sprzętu albo obsunięcia się ręki lekarza o 1 mm, ale jakoś dzisiaj zupełnie do mnie racjonalne argumenty nie chcą przemawiać... -
Ja waśnie myślę o noszeniu w jednym wlbo w drugim pod kątem tego że obie ręce ma sie wolne, można sporo zrobić, a dzieciaczki to podobno kochają. Tylko mam wątpliwości co do chusty takie, żeby ją za kazdym razem dobrze wiązać, tak aby maluchowi nie zrobić źle na kręgosłup albo bioderka...21.10.2015 Leon
-
Ja w zestawie, w którym patrzyłam jest fotelik Maxi Cosi za 700 zł, więc chyba jakiś złomiasty nie jest (nie pamiętam nazwy, ale to był jeden z droższych i tych bezpieczniejszych). Jeszcze aż tak się w to nie wkręciłam, więc jest czas na zorientowanie się. Co do chust, to spotkałam raczej gorsze niż lepsze opinie i że nie jest to najzdrowsza pozycja dla malucha, więc na pewno korzystać z tego nie będę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 11:53
Misiowa lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyhttp://ecsmedia.pl/c/1396521588052-506285149-jpg-smyk.gallery.big-iext25094359.jpg
Ja kocham nosidelkaz coreczka na okraglo chodzioam, bo mieszkamy na 5 pietrze bez windy i ciezko bylo mi wozek znosic idac tylko na zakupy np..
corcia to uwielbiala, mialam go firmy babybjörn ma podkladke pod glowke dla maluskich dzieci. Bylam naprawde zadowolona, mam go jeszcse wiec teraz tez bede uzywac -
Onka, to naprawdę niewielka różnica. Lekarz też mógł dokładnie nie zmierzyć albo jest tak, jak piszesz - to kwestia sprzętu. U mnie niektóre pomiary w pierwszej ciąży też różniły się o tydzień, a w końcówce ciąży to już w ogóle oszalały. Wtedy miałam:
BPD - 36 tydz.
HC - 37 tydz.
AC- 39 tydz.
FC- 35 tydz.
Zobacz, jak wielkie to rozbieżności. Do końca ciąży pewnie wiele nas jeszcze takich niezgodności czeka, tak więc główka do góry. Jeśli lekarz nie zauważył na USG nic niepokojącego, to na pewno wszystko jest ok!
onka, aanaa, Misiowa lubią tę wiadomość
-
Zeeeta, najwazniejsze że maluszek jest zdrowy! Płeć poznasz wcześniej czy poźniej:*
Onka, jak bardzo odbiega terminem obwód brzuszka? u mojego malucha najmniejsza w stosunku do wszystkiego jest glówka wychodzi na 18+6. Ale lekarka powiedziała, że uznaje się, że wahanie +/- 2 tygodnie od OM jest w normie. Dla mnie to trochę dużo, ale nie pozostaje mi nic innego jak jej wierzyć.
Polkosiu, wazne żeby był dopasowany do siedzenia. Maxi- Cosi to dobra firma, mają solidne rzeczy więc fotelik powinien sam w sobie byc ok.polkosia lubi tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
nick nieaktualnymadu wrote:Onka, jak bardzo odbiega terminem obwód brzuszka? u mojego malucha najmniejsza w stosunku do wszystkiego jest glówka wychodzi na 18+6. Ale lekarka powiedziała, że uznaje się, że wahanie +/- 2 tygodnie od OM jest w normie. Dla mnie to trochę dużo, ale nie pozostaje mi nic innego jak jej wierzyć.
Wg ostatniego USG odbiega tylko o 4 dni (od daty wyznaczonej wg USG, bo u mnie OM jest niemiarodajna). Natomiast na podstawie 3 ostatnich USG widzę, że systematycznie rozbieżność brzuszek vs reszta się powiększa.
Jakby chodziło o kość udową czy główkę, pewnie mniej bym się martwiła - niestety mniejszy brzuszek od reszty jest typowy dla jednego schorzenia - hipotrofii asymetrycznej, która może być spowodowana złymi przepływami w łożysku (zdarzającymi się przy niejednorodnym łożysku jak u mnie). Chyba dlatego mam takie strachy.
Dzięki Kasiu za odpowiedź :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 12:05
Kasia82 lubi tę wiadomość