X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz dziewczyny moga pobiegac dopoki nie ma upalow :) Ja sie zgadzam, ze to sama przyjemnosc.. niedlugo sama sie wybiore :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pepuszek psikalam octeniseptem, a potem moczylam w nim patyczek i przecieralam miedzy skorka brzuszka a kikitkiem i szybko odpadl.. polozna mi tak pokazywala i bylo latwo i szybko, a przy kompieli jak pepek sie troche pomoczyl to nic sie nie stanie po prostu dlugo go nie wolno moczyc..

• Kasia82 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Kasia82 - ja też planuję wózek kupić we wrześniu :D
    Też uważam, że w sklepach jest teraz wszystko dostępne i można kupić od razu wszystko. My mamy pieniądze na to odłożone, więc możemy tak zrobić. Ale niektórzy wolą co miesiąc kupować i w ten sposób nie odczują tak wydatków - co też rozumiem :) a poza tym to dla nich wieeeeelka przyjemność robić zakupy już teraz :)

Agania, ja też rozumiem. Sama się zastanawiałam czy nie rozłożyć tych wydatków, ale też mamy odłożone pieniądze na ten cel, więc wolę kupić wszystko za jednym zamachem. Wczoraj teściowa powiedziała, że chce kupić wózek dla maluszka, moi rodzice też chcieli się dołożyć, więc jak tak dalej pójdzie, to sama wyprawka nie będzie nas tak dużo kosztować. Mając więcej niż jedno dziecko jest to niewątpliwa ulga dla portfela. ;) I żeby nie było, nie należę do osób szczególnie oszczędnych. Sobie odmówię, ale dziecku wszystko kupię.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz kupuję wszystko - jak coś trafię na dobrej promocji :) Nawet zabawki. Ostatnio garnuszek klocuszek za 40 zł ;) A normalnie bywa prawie dwa razy droższy. Albo puzzle piankowe za 22 zł z 60. Wiadomo, potem dużo w prezentach dostaniemy, ale chciałabym mieć trochę rzeczy "po swojemu" :) A po co potem płacić w normalnej cenie. O ubranka już się nie martwię, mam wszystko... Najgorzej będzie w wakacje, kiedy będziemy robić pokój - to dopiero wydatki ;) Dlatego jak teraz raz na tydzień kupię coś za kilkanaście czy dziesiąt złotych to nie mam wyrzutów :P

nenka2 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pępuszka doskonale się też u nas sprawdzały gaziki Leko. Bardzo wygodne i praktyczne w użyciu.

https://www.e-zikoapteka.pl/14251,leko-gaziki-wyjalawiajace-100-saszetek.html

w5wq8ribpvtivstd.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat_alia mi taka wypuklosc wyskakiwala i gin mi powiedziala ze to macica, byc moze dlatego ze intensywnie wzrasta teraz ale twardnien brzucha nie mozna bagatelizowac i kazala brac magnez i przeszlo. Nie mowie ze u ciebie to to samo, ale pisze jak bylo u mnie.
    co do masowania krocza, slyszalam, i sa faktycznie przypadki ze przez to obchodzi sie bez nacinania tylko jak i czym masowac?trzeba by bylo masowac juz;)

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam jedną paczkę małą tych białych, mam 3 paczki duże dwójek i jedną dużą paczkę trójek i 9paczek chusteczek nawilżających i na razie kończę zapasy.

A co do pępka też czytałam o ocenisepcie

l22nhdgeccid541p.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masaż krocza można zacząć dopiero jakoś w 32 czy 34 tygodniu. Ja planuję kupić Epino, bo moja koleżanka używała przez 4 tygodnie przed porodem i nawet nie pękła :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • annggela Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    soraya wrote:
    Dziewczyny czy stosowała któraś z was czopki glicerynowe? Mam mega zaparcia jak kamienie. Od 3 dni się nie załatwiałam a dzisiaj to się aż popłakałam. Nie mogę z siebie wydusić. Zaaplikowałam czopek i czekam ale ie chcę się do nich przyzwyczaić, a dieta też nic nie pomaga :(

Ja kupiłam sobie syrop lactulosum hasco, jak narazie uzyłam raz gdy 2 dni nie byłam w toalecie. Kosztuje 10 zł a tyłek pęka w szwach, naprawde działa.i można go stosować w ciąży, moim zdaniem warto mieć w razie 'w'.

Hej kobitki, ja wczoraj zmienny humor miałam na koniec dnia się popłakałam . Dziś też średnio ten dzień widzę, zrobię sobie dzień dla mnie, troszkę się zaniedbałam. Dodatkowo mały zrobił się leniwy od wczoraj i mniej kopie przez co się stresuje :(

IviQ piękny brzusio!
    Nynusia gratuluję córeczki <3

Nynusia lubi tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela, nie martw się, że mały zrobił się leniwy - ja wczoraj miałam w dzień i potem od 21.00 aż do późnych godzin nocnych szaleństwo w brzuchu, dzisiaj spokój. Coś tam fiknie, ale od niechcenia, tak się wczoraj zmęczył ;) Każdy dzień jest inny, na tym etapie ruchy jeszcze nie muszą być regularne :)

Polkosia, pewnie skuteczne ale ale... o rany dziwny sprzęt ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 11:08

• nat_alia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny dzięki za odpowiedzi w sprawie brzucha... teraz się uspokoiło... nie wiem co zrobic... wzięłam rano luteine a magnez biore od tygodnia... dzwoniąc do lekarza nie chciałabym wyjść na popadająca w paranoje ciężarną... :(

co do pępka - na warsztatach jakich ostatnio byłam połozna mowiła żenie ma problemu z myciem pępka, moze byćnamoczony bo przeciez ta kąpiel nie trwa pół godziny, potem tylko trzeba pamiętac żeby dobrze osuszyć i pozostawić do wyschnięcia i broń boże nie stosować alkoholu jak to kiedyś robili...

co do wyprawki ja również jeszcze nic nie kupuje... cały czas mąż mnie powstrzymuje :) zaczynamy zakupy w lipcu

nenka2, Kasia82 lubią tę wiadomość

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) jak tam wasze samopoczucie? U nas piekne slonce nareszcie a dzidzia co chwile daje o sobie znac wiec jest super ;)
    Soraya ja stosowalam kilka razy te czopki dzialaja bardzo szybko przynajmniej na mnie ledwo wkladalam to nawet 5 min nie trzymalam bo bieglam do toalety.. teraz juz nie potrzebuje.. ;) lekarz mi powiedzial ze mozna nawet kilka dziennie uzywac w razie W ;)
    Milego dnia dziewczyny :) czy ktoras dzisiaj wizytuje?

relgrl68722yz04m.png
  • BATTINKA Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Kasia82 - ja też jeszcze nic nie mam i planuję pierwsze zakupy na lipiec/sierpień jak już będę na L4 i w końcu będę mieszkać u siebie.

Dziewczyny to i ja dołączam do Was, również jeszcze nic nie kupuję...jak czytam posty powyżej to normalnie mnie wyrzuty biorą ze u mnie pusto w szafie :P

Pierw mąż musi odświeżyć ściany w domu a potem zakupie komodę dla młodej no i na przełomie wakacji sie zacznie kupowanko ;)

Jesli chodzi o pampersy to zaleca nie kupować za dużo 1-jedynek, może z paczkę lud dwie reszta już 2-dwójki. Takie maluchy rosną jak na drożdżach z dnia na dzień:D

Kasia82 lubi tę wiadomość

3i49tgf6plfmlliy.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to ja caly czas uwazam ze mam czas;) kupilam tylko kilka ciuszkow i na tym sie skonczylo.
    Balonik ma swietne opinie i jest tansza alternatywa balonik Aniball.z tym mozna cwiczyc ok 4tyg przed porodem wiec mamy czas;)ale wierze ze moze pomoc.

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc dziewczyny :)

Ja od rana zalatana: byłam dziś u połozonej zrobić wymaz na bakterie i ewentualny antybiogram (też to miałyście???). Trochę mnie dziwi to skierowanie, bo nic mi nie jest ale gin dała wiec poszłam ;)

Potem załatwiałam w spóldzielni zdejmowanie kaloryfera, bo czeka nas remont, końcu obdzwoniłam ekipy remontowe i poumawiałam na wyceny. W międzyczasie kupiłam składniki na cisto truskawkowe i placuszki jogurtowe z truskawkami i składniki (znaczy ziemniaki i kefir) na obiad ;D i w końcu siedzę ;)
    A o 14 śmigam na basen:)

Nynusia gratuluję córeczki!!! :)

Co do wyprawki, własnie musze się dowiedzieć co dokładnie dostaniemy od brata męża zeby dobrze rozplanować wydatki. Trochę rzeczy juz mam: ubranka, kocyk, ręczniczek, smoczek, husteczki. Poza tym rozglądam się po sklepach i porównuję ceny. Wózek i łóżeczko na pewno dostaniemy :) więc duży wydatek odpada. A zabawki jak oglądam to głupieję. Mój ciązowy mózg ma hiperproblem z podejmowaniem decyzji, jakichkolwiek!

Co do porodu, pękania i nacinania to chyba to mnie najbardziej przeraża :) Na pewno będe bliżej września szukać sposobów co by zminimalizować obrażenia. O masażu krocza słyszałam o balonikach które sie pompuje i wypycha też, więc na pewno sie coś znajdzie ;)

Co do pielęgnacji noworodka, pępuszka i innnych części ciała, to pojęcia nie mam, ale mam nadzieję że SR cos pomoże, poza tym ufam swojej intuicji, która w pracy z dzieciakami od samego poczatku mnie nie zawiodła więc, czuję w tej kwestii spokój ;)

Mój Leon tez jest leniuszkiem. Ale mam łożysko na przedniej ścianie więc to pewnie przez to mało kiedy go czuję :)

Co do zatwardzeń. Ostatnio zjadłam 3 brzoskwinie i popiłam mlekiem- jeszcze mnie NIGDY tak nie przegoniło!O_o

Nynusia lubi tę wiadomość

21.10.2015 Leon <3
  • BATTINKA Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia jak to nie stosować alkoholu na pępek?
    Kurde hak to się wszystko zmienia....człowiek nie nadąża co pielęgniarka to inna szkola i inne nauki!:/
    Przeciez kilka lat temu fakt 7 to przemywałam córci spirytusem odpowiednio rozrobionym z woda i naprawdę nic nie było super się zagoiło...wiec nie rozumiem naprawdę juz o co tu chodzi.
    Przy drugim tez tak będę robic i nie uważam ze zrobię dziecku krzywdę.

Jesli chodzi o moczenie pępka to trzeba podczas kąpieli po prostu bardziej uważać na pępek co by namoczony nie był bo on ma sie wysuszyć na wiór:P i odpaść...ale da się to ogarnąć w praktyce. Sama kąpałam małą i dalam rade:)

3i49tgf6plfmlliy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Natalia, moja "wypukłość" była niewielka, nie obejmowała całego brzucha, była umiejscowiona z prawej strony i przypominała niewielkiej wielkości piłkę. Chowała się trochę pod dotykiem, dlatego mąż stwierdził, że to może być główka. Myślę, że to bardzo prawdopodobne. ;) Poza tym mój brzuch jest raczej miękki.
    Nie przejmuj się, myślę, że to nic złego, ale dla świętego spokoju lepiej skonsultuj to z lekarzem. A może masz już te skurcze? Jakby nie patrzeć, jesteś o dwa tygodnie do przodu.
    Ja tez tak mam :) 2-3 razy dziennie tak, jakby mala sie przekrecala, albo przeciagala. Brzuch nie robi sie twardy, tylko tak w tym miejscu sie napina i uwypukla. Wtedy czuje tez delikatne rozciaganie miesni brzucha. Trwa to chwile i zaraz Kornelia znika gdzies w mojej brzusznej otchłani :P i brzuch robi sie 'plaski' - wypuklosc znika.

• Domika Znajoma

Wysłany: 29 maja 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Jak tak piszecie o tych zakupach to zaczynam nabierać na nie ochoty, i choć nie planowałam niczego kupować przed przeprowadzką (nie mamy gdzie składować rzeczy), to chyba się skuszę na jakiś ciuszek;) Na razie sklepy z dziecięcą odzieżą omijałam szerokim łukiem, bo wiem, że bym się nie powstrzymała.

Wczoraj bolał mnie brzuch po prawej stronie, taki ból jak w czasie kolki przy zbyt długim biegu. Miałyście coś takiego? Czy to mogą być więzadła? Do tej pory nie miałam czegoś takiego i teraz nie wiem...

f2w35av5m8vs34wx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domika,
    Przygotuj sobie kartonik tylko dla maluszka i tam sobie ukladaj, a potem tylko zakleisz :) :) i do nowego domku zawieziesz.

aanaa, Domika lubią tę wiadomość

• nat_alia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BATTINKA wrote:
    Natalia jak to nie stosować alkoholu na pępek?
    Kurde hak to się wszystko zmienia....człowiek nie nadąża co pielęgniarka to inna szkola i inne nauki!:/
    Przeciez kilka lat temu fakt 7 to przemywałam córci spirytusem odpowiednio rozrobionym z woda i naprawdę nic nie było super się zagoiło...wiec nie rozumiem naprawdę juz o co tu chodzi.
    Przy drugim tez tak będę robic i nie uważam ze zrobię dziecku krzywdę.

Jesli chodzi o moczenie pępka to trzeba podczas kąpieli po prostu bardziej uważać na pępek co by namoczony nie był bo on ma sie wysuszyć na wiór:P i odpaść...ale da się to ogarnąć w praktyce. Sama kąpałam małą i dalam rade:)

tak, podobno kiedyś tak sie robilo teraz asolutnie nie - słowa połoznej
    podobno wydłuża to czas odpadnięcia

ja słyszałam z kolei od mojej bratowej która smarowała spirytusem że bardzo szybko odleciał kikut...

ale wiadomo co człowiek/połozna to inna szkoła :)

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
‹‹ 903 904 905 906 907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ