X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dawałam adek, wit C i miód.

Karo, super twoja córeczka.

monika30 lubi tę wiadomość

• monika30 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo,ale słodzinka z twojej córeczki :)

• iga Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam pediatra tez poleciła viburcol w czopkach.
    Na ząbkowanie mam dentinox .Przy starszym sie sprawdził. Teraz jeszcze nie próbowaliśmy bo zęby wyszly bez objawów.

Karo ,urocza ta Twoja mała.😍

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o rozszerzanie diety to Szymek największą frajdę ma z trzymania łyżeczki :P ja podchodzę na luzie, na razie ma poznawać smaki, a nie zjadać nie wiadomo ile. Zrobiłam zapas słoiczków i będziemy próbować, jutro spróbujemy chyba marchewki.
    I mam pytanie w związku z tymi słoiczkami - trzymacie je faktycznie 48h? Zastanawiam się, bo podaliśmy wczoraj po 12, więc teoretycznie jutro rano jeszcze bym mogła dać ten sam słoiczek, ale jakoś się boję, nie wiem czy nie świruję niepotrzebnie, ale to by było już prawie te 48h. Myślicie, żeby już podać nowy jutro?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 21:59

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka cena jest spora to prawda ale u nas w sklepie mama i ja dają fajne rabaty wiec wyjdzie nas niecałe 1900 zł to raz dwa my gondolkę kupiliśmy w bardzo dobrej cenie bez bazy itp wiec byliśmy nastawieni , ze na kolejny wyłożymy trochę więcej :)

Ja słoiki trzymam 24 h po otwarciu w lodowce - potem mąż wyjada :D ale nie ma tego za dużo ... mały ma apetyt i zjada wszystko ;)

1Malinka1 lubi tę wiadomość

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

Cukierniczka, ja kupowałam po 2 słoiki pojedynczych smaków. Chcę używać jeden słoik na 2 dni, czyli około 24h będzie stał otwarty w lodowce. Planuję testować warzywa po 4 dni ten sam smak, a później się zobaczy. Nie spieszy mi się.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, kiedy planujesz wyjąć wkładkę niemowlęca? Wczoraj się nad tym zastanawiałam, bo Agatka też jeszcze z nią jeździ. Wydawało mi się, że jest jej już niewygodnie, ale jak wyjęłam, to jednak za głęboko wpada w fotelik i tez jest w dziwnej pozycji. Przekładałem też pasy na wyższy poziom i każda kombinacja wg mnie była zła. Ostatecznie zostawiłam tak jak było i juz nie wiem kiedy to zmienić.

• iga Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystkie dzieci jeszcze jeżdżą z wkładką?
    Kuba od dwóch tygodni jezdzi bez .
    Teraz jest spokojniejszy w foteliku .
    Z wkładką byl już taki " ściśniety " .

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia a ty dajesz wit C specjalna dla niemowlakow?a miod przeciez wszyscy trabia ze po roku sie powinno dawac wiec jako to jest..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo slodka coreczka ale ona to taks duza dziewczynka i te blond wloski .urocze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 21:22

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko, mnie się wydaje, że Kinga dopiero teraz zaczęła dobrze „siedziec” w foteliku. W instrukcji mam napisane, że wkładkę powinno się wyjąć jak dziecko będzie miało 5 miesiecy- muszę zobaczyć, jakie są widełki wagi dla takiego dziecka i wtedy zadecyduję.

Orchidea- ja bym się bała dawać miód wcześniej niż przed pierwszym rokiem życia. Wolę nie sprawdzać, czy mojemu dziecku nie zaszkodzi, poza tym to sam cukier przecież ;) a Kinga wcale taka duża nie jest, tak się tylko wydaje. W zeszłym tygodniu miała 6300 gramów, ubranka nosi w rozmiarze 68.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, miód to nie tylko cukier, ale też wiele innych unikalnych substancji. Działa jak naturalny antybiotyk. Nie znam nikogo, kto ma na niego uczulenie. Ja mam ze sprawdzonego źródła, co roku kupuję 20 słoików na zimę. Oczywiście nikogo nie namawiam na stosowanie, napisałam tylko co u mnie się sprawdziło.

Orchidea, ja mam Wit. C w proszku, ale można kupić też w kropelkach. Ważne żeby odpowiednio dobrać dawkę do wagi dziecka.

• Flavia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym tygodniu wyjęłam właśnie wkładkę dla niemowląt z fotelika i faktycznie małej jest wygodnie.

Karo moja 6400g. Małe te nasze Kingusie.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia, mnie akurat te „wiele unikalnych substancji” nie przekonuje, miód to przede wszystkim cukier, a chce możliwie jak najdłużej unikać podawania takiej ilości. Nie o uczulenie się boję (ani ja ani mąż nie jesteśmy uczuleni na pokarmy), poza tym alergenów nie zmierzam unikać. Bałabym się jadu kiełbasianego, wolę nie testować, czy akurat mojemu dziecku nie zaszkodzi.
    Już wolę podawać probiotyk, chociaż to nie antybiotyk, to tak czy siak w jakiś sposób zapobiega zachorowaniom. Kinga jeszcze nie chorowała ani nie była przeziębiona, a łącznie dostawała go chyba przez 2 tygodnie.

No małe te Kingi, chyba taki typ. Przynajmniej plecy nie bolą od noszenia ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to my wyjęliśmy wkładkę jak Jagoda miał skończone 3 miesiące bo już jej głowa wychodziła po za, dlatego teraz tez zaczynam się już powoli zastanawiać skoro kolejne są od 9 kg a moja ma już 7 kg to trzeba zaczac się rozglądać.

Czy uzywa któraś z was nosidła ? Nie chusty tylko nosidła? Jakiej firmy ? I czy można nosić z przodu i na plecach ?

• Megsss Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza my mamy nosidło firmy storchen wiege - nosidło nie chustę ale takie bezpieczne już dla najmłodszych .
    Kupiliśmy na wakacje żeby nie łazic wszędzie z wózkiem i tam spełniło swoją role . Ja osobiście nie przepadam za wykonywaniem czynności domowych z dzieckiem przy sobie z wielu powodów wiec w domu nie korzystam ale mój mąż jak zostaje z małym to często zakłada i coś tam dłubie .
    Samo nosidło polecam- jest dość łatwe w zakładaniu nawet w pojedynkę ( trzeba sobie wyrobić spososb ) o wiele łatwiejsze niż wiązanie chusty - na plecach nie nosiliśmy ale również można .

Wklejam link :

https://www.merinodzieciaki.pl/storchenwiege-babycarrier-nosidla-ergonomiczne/264-nosidlo-storchenwiege-babycarrier-turkis-model-2015.html

• Megsss Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam szczerze - apropos tego miodu , ze faktycznie czytałam , ze podaje się go po ukończeniu roku i nie zgłębiałam tematu wcześniej .
    Nie należę do osób restrykcyjnych w wychowaniu - dietę zaczęłam rozszerzać szybciej a nie ksiazkowo , jeździmy z nim na wyjazdu , chodzimy na basen i robimy wiele rzeczy które innym nie mieszczą się w głowie mając półroczne niemowlę ;) nie dmucham i nie chucham :) raczej podchodzę na luzie .
    Mały żyje i ma się dobrze ale po tym co Karo napisałaś o tej toksynie botulinowej - zaciekawiłam się .

Wrzucam artykuł :

https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/36-pasieka-1-2009/329-miod-jako-rodo-botulizmu-niemowlt-botulizm-i-miod-cz-ii

Bardziej jako ciekawostkę . Ja o tym nie miałam kompletnie pojęcia :)
    Czy to spowoduje , ze będę czekać do roku tego nie wiem bo w zasadzie we wszystkim jest coś - i słoiczki której podajemy to mysle , ze chcemy wierzyć ze są super zdrowe bio itp niż faktycznie tak jest . Mysle , ze przyszło nam żyć w takich czasach i naszym maluchom tez , ze niczego nie można być pewnym jeśli chodzi o jedzenie ...ale warto przeczytać dla samej świadomości , ze istnieje jakieś tam ryzyko .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2019, 06:14

iga lubi tę wiadomość

• Avarred Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2019, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Kinga też niecałe 6,5 kg waży. I ma 70 cm wzrostu. Szczuplak.

Co do fotelika - ja stosowałam się do instrukcji obsługi mojego fotelika i akurat w moim foteliku trzeba było wyciągnąć wkładkę jak dziecko osiągnie 60 cm wzrostu, więc bardzo szybko.

• Flavia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znam temat botulizmu i mam swoje zdanie na ten temat, chyba mnie już trochę znacie. Zawsze wolę sama ocenić ryzyko i decydować.

Megsss lubi tę wiadomość

• Megsss Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia ja absolutnie nie uderzam w Ciebie :) ja wysłałam z ciekawości bo kompetnie o tym nie słyszałam ;) i może ktoś tu poza mną tez nie :) jestem ostatnia do oceniania innych mam :) zwłaszcza doświadczonej z trójka dzieci jak Ty :)

Flavia lubi tę wiadomość

‹‹ 1010 1011 1012 1013 1014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ