Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Malinka, u nas Ania przekręca się dopiero od tego tygodnia z drugiego boku, czyli zajęło jej to około 3 tygodni.
W tym tygodniu pada jak muszka po równych dwóch godzinach zabawy/marudzenia. I dość długie ma te drzemki, bo około godziny.1Malinka1 lubi tę wiadomość
-
Oj to u mnie na razie luzik. Ale ewa zasypia po 2h aktywnosci. W zasadzie z zegarkiem w ręku. Tzn jak ją uspie na rekach
Dzisiaj po 2 spacerach, wreszcie slonko wyszlo, ale dalej zimno.
Zebow u nas nie widac. I dobrze.
Dajecie dzieciom soczki? Np takie z hipp?
-
Malinka tak, to mój blog, zapraszam
Flavia, najpierw się martwilismy, że słabo przybiera to teraz mamy 8 kg szczęściamuszę go nauczyć zasypiać w dzień nie na rękach, bo ten kręgosłup to mi kiedyś naprawdę pęknie.
ChicChic my póki co nie mamy takich fajnych warzyw z pewnego źródła, więc zrobiliśmy zapas słoiczków na razie. Pół dnia siedziałam na stronie rossmanna i czytałam składynawet zwykła marchewka może mieć różny skład - albo jest 80%+woda, albo 100%, z olejem albo bez oleju...
1Malinka1, Flavia lubią tę wiadomość
www.zcukremalbowcale.com -
Kobietki,
jakie kaszki podajcie swoim dzieciom? I jak je przygotowujecie? Do mleka, czy na gęsto przez łyżeczkę? Mi zależy na tym, żeby kaszka była bez cukru. W przyszłym tygodniu zamierzam podać poraz pierwszy. Miałam w tym tyg, ale po szczepieniu wolę nie eksperymentować z nowościami. W razie wysypki nie wiedziałabym od czego -
NiecierpliwaKarolina wrote:Dokładnie tak
Hej, znow pozwole sobie skomentowac. Podczytuję wątek regularnie. Otóż nieDziecko posadzone biernie włącza inne (i inaczej) miesnie do pracy niz dziecko, ktore siądzie samo. Obciąża inaczej kręgosłup. Jesteśmy tak stworzeni, by każdy wyższy i bardziej zaawansowany ruch/pozycje wykonac poprzez rotację i stopniowe (!) zmniejszenie plaszczyzny podparcia, dlatego prawidłowy siad jest początkowo siadem bocznym, skośnym i podpartym. Dziecko może siedzieć posadzone sztywno już w 5 miesiàcu, ale jest to niepoprawne i ma negatywny wpływ na możliwosc samodzielnego siadania.
Czasem sadzamy dziecko do badania (po 7-8 miesiacu, nie wczesniej), ale ma to trochę inny cel.
Z drugiej strony, dziecko cwiczace siadanie, np. z czworakow, wcale nie musi umiec „siedziec sztywno”.
Ten drugi wariant jest korzystniejszy dla pozniejszego rozwoju i postawy dzieckaCukierniczka, Flavia, Karo_Wi, Cccierpliwa, Lunitari, edka85 lubią tę wiadomość
Gameta Gdynia od 2016 r. -
Eszkilu wrote:Hej, znow pozwole sobie skomentowac. Podczytuję wątek regularnie. Otóż nie
Dziecko posadzone biernie włącza inne (i inaczej) miesnie do pracy niz dziecko, ktore siądzie samo. Obciąża inaczej kręgosłup. Jesteśmy tak stworzeni, by każdy wyższy i bardziej zaawansowany ruch/pozycje wykonac poprzez rotację i stopniowe (!) zmniejszenie plaszczyzny podparcia, dlatego prawidłowy siad jest początkowo siadem bocznym, skośnym i podpartym. Dziecko może siedzieć posadzone sztywno już w 5 miesiàcu, ale jest to niepoprawne i ma negatywny wpływ na możliwosc samodzielnego siadania.
Czasem sadzamy dziecko do badania (po 7-8 miesiacu, nie wczesniej), ale ma to trochę inny cel.
Z drugiej strony, dziecko cwiczace siadanie, np. z czworakow, wcale nie musi umiec „siedziec sztywno”.
Ten drugi wariant jest korzystniejszy dla pozniejszego rozwoju i postawy dziecka
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
AnnaManna,
Rano na sniadanie ppdaje kaszke na gęsto. Mam jedna manne z bobovity i tam daje sie wode. Ma dobry sklad, bez cukru. Mam z hip jaglano-kukurydziana, bazsmakowa, robi sie na MM. mozna didac owoce ze sloiczka, ale jeszcze nie dawalam. I mam kleij ryzowy, tez na MM. robie geste, ale zazwyczaj 3/4 porcji z przepisu na opakowaniu.
Wieczorem dodaje zazwyczaj kleik do mleko, na 180ml gotowego mm daje kopiaste 3 miarki kleiku.
Ewa lubi tez gotowe kaszki Hipp ze sloiczka, najbardziej te na mleku, bez dodatkow.AnnaManna lubi tę wiadomość
-
ChicChic wrote:Dajecie dzieciom soczki? Np takie z hipp?
Do pierwszego, a nawet 3 roku życia zaleca się ich nie dawać:
http://www.edziecko.pl/male_dziecko/7,79315,22210437,nowe-zalecenia-pediatrow-soki-owocowe-nie-dla-malych-dzieci.ampWiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 07:19
-
Avarred wrote:Do pierwszego, a nawet 3 roku życia zaleca się ich nie dawać:
http://www.edziecko.pl/male_dziecko/7,79315,22210437,nowe-zalecenia-pediatrow-soki-owocowe-nie-dla-malych-dzieci.ampech ten mój niewyspany mózg...
U nas od wczoraj wrzask. Nie wiem czy to efekt szczepionki czy zęby czy co, ale jeszcze trochę i ogłuchnę.
www.zcukremalbowcale.com -
Kuba pije sok .Z Hipp jabłkowy. Rozcienczam pół na pół z wodą. U nas samą wodą pluł.
Wczoraj miał 3 dawkę szczepienia. 7,9kg i 71cm 😁Rośnie mi ten chłopak 😉
No i mamy odstawić marchewkę. Okazuje się, że rzadko ale jednak marchewka uczula i trafiło na mojego .Nasza pediatra od progu spytała co nowego je ..dynia, ziemniak , brokuły i marchewka. A więc marchewka i wszystkie mixy z marchewką tzn.zupki warzywne czy jablka z marchewką narazie odstawiamy i wracamy do nich po jakimś czasie .
To wielkiego wyboru z jedzeniu nie ma chwilowo bo jedynie jeszcze pasternak mam którego nie podawałam. Dziś sie okaze czy smakuje bo brokuły szału nie zrobiły 😉
Raz dziennie mam podawać kaszę manną. Łyżeczkę do mleka lub w formie papki .
-
Karberry ja też kp bez mm. Kaszki przygotowuję na wodzie i żeby smakowało dodaję do nich słoiczek owoców. Mojej małej bardzo smakuje, chociaż ona nie jest wybredna. Ja też nie wyobrażam sobie zciągać pokarm.
Dziewczyny, a dlaczego nie można soków teraz? To co tylko woda do 3 lat? Nie wyobrażam sobie tego. -
Przeczytałam ten artykuł - Ameryki tam nie odkryli .
Cukier jest i będzie - nie unikniemy go prędzej czy później . Jasne , ze trzeba go ograniczac jak najdłużej i ja tez to robię osobiście dopajam woda ale mysle , ze jak raz w czas dziecko
dostanie trochę soku to świat się nie zawali a to ze przetworzone owoce nie maja żadnych wartości odżywczych .. hm pewnie są soki które ich nie maja kompletnie i sama w nich chemia ale mysle, ze znajdziemy na rynku takie które nie są puste . Poza tym
zawsze można robić soczki samemu
Ja jakiś czas temu kupilam te soki hipp natomast mój mały po nich ulewa strasznie wiec odpuściłam poki co .
We wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek .Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 08:25
-
Megsss wrote:Iga a jesteś pewna ze to nie brokuł ? Bo u nas po brokule była mega wysypka .
Nie .To sie zaczęło po marchewce. Ją jako pierwszą dostał i szorstka buzia sie zrobiła.Nawet pisałam tutaj czy któraś z Was spotkała się z uczuleniem na marchewkę.
Poza tym brokuł dostal pare dni temu raz dwie łyżeczki bo resztą pluł.Dostanie znowu za parę dni , może tym razem mu zasmakuje 🤔
Pediatra opowiadała, że jej córka po marchewce miała straszne kolki i wysypke na całym ciele .
Czytałam sobie teraz troszke o alergii na marchewkę i faktycznie występuje rzadko ale okazuje się że marchew to jedno z najczęściej alergizujacych warzyw 🤔Megsss lubi tę wiadomość
-
Flavia, a dlaczego nie? Ja w sumie piję tylko wodę, inne napoje jak nie ma wody- i jakoś żyję
ale tak jak pisze Megss jak dziecko raz na jakiś czas dostanie sok, to świat się nie zawali. Dobrym rozwiązaniem są soki warzywne albo robienie samemu soków w domu- wtedy ma się pewność, ze nie są dodatkowo dosładzane.
-
Ja tez pije tylko wode. 2 razy w tygodniu pije taki jednodniowy zdrowy soczek.
Moj chrzesniak od samego poczatku pil wode. Teraz ma 6 lat i jak moja mama daje mu jakis soczek, to mowi od razu, ze chce wode. A ostatnio mowi, ze nie chce nic slodkiego, bo bedzie gruby jak dziadek
Megsss, iga, edka85 lubią tę wiadomość