WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka, u nas Ania przekręca się dopiero od tego tygodnia z drugiego boku, czyli zajęło jej to około 3 tygodni.

W tym tygodniu pada jak muszka po równych dwóch godzinach zabawy/marudzenia. I dość długie ma te drzemki, bo około godziny.

1Malinka1 lubi tę wiadomość

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to u mnie na razie luzik. Ale ewa zasypia po 2h aktywnosci. W zasadzie z zegarkiem w ręku. Tzn jak ją uspie na rekach :)

Dzisiaj po 2 spacerach, wreszcie slonko wyszlo, ale dalej zimno.

Zebow u nas nie widac. I dobrze.

Dajecie dzieciom soczki? Np takie z hipp?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka tak, to mój blog, zapraszam ;-)

Flavia, najpierw się martwilismy, że słabo przybiera to teraz mamy 8 kg szczęścia :D muszę go nauczyć zasypiać w dzień nie na rękach, bo ten kręgosłup to mi kiedyś naprawdę pęknie.

ChicChic my póki co nie mamy takich fajnych warzyw z pewnego źródła, więc zrobiliśmy zapas słoiczków na razie. Pół dnia siedziałam na stronie rossmanna i czytałam składy :P nawet zwykła marchewka może mieć różny skład - albo jest 80%+woda, albo 100%, z olejem albo bez oleju...

1Malinka1, Flavia lubią tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki,

jakie kaszki podajcie swoim dzieciom? I jak je przygotowujecie? Do mleka, czy na gęsto przez łyżeczkę? Mi zależy na tym, żeby kaszka była bez cukru. W przyszłym tygodniu zamierzam podać poraz pierwszy. Miałam w tym tyg, ale po szczepieniu wolę nie eksperymentować z nowościami. W razie wysypki nie wiedziałabym od czego :-)

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • Eszkilu Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dokładnie tak :-)

Hej, znow pozwole sobie skomentowac. Podczytuję wątek regularnie. Otóż nie :) Dziecko posadzone biernie włącza inne (i inaczej) miesnie do pracy niz dziecko, ktore siądzie samo. Obciąża inaczej kręgosłup. Jesteśmy tak stworzeni, by każdy wyższy i bardziej zaawansowany ruch/pozycje wykonac poprzez rotację i stopniowe (!) zmniejszenie plaszczyzny podparcia, dlatego prawidłowy siad jest początkowo siadem bocznym, skośnym i podpartym. Dziecko może siedzieć posadzone sztywno już w 5 miesiàcu, ale jest to niepoprawne i ma negatywny wpływ na możliwosc samodzielnego siadania.
    Czasem sadzamy dziecko do badania (po 7-8 miesiacu, nie wczesniej), ale ma to trochę inny cel.
    Z drugiej strony, dziecko cwiczace siadanie, np. z czworakow, wcale nie musi umiec „siedziec sztywno”.
    Ten drugi wariant jest korzystniejszy dla pozniejszego rozwoju i postawy dziecka :)

Cukierniczka, Flavia, Karo_Wi, Cccierpliwa, Lunitari, edka85 lubią tę wiadomość

ojxerl68k5xeefy1.png

ckailqxw1u8iufef.png

Gameta Gdynia od 2016 r.
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eszkilu wrote:
    Hej, znow pozwole sobie skomentowac. Podczytuję wątek regularnie. Otóż nie :) Dziecko posadzone biernie włącza inne (i inaczej) miesnie do pracy niz dziecko, ktore siądzie samo. Obciąża inaczej kręgosłup. Jesteśmy tak stworzeni, by każdy wyższy i bardziej zaawansowany ruch/pozycje wykonac poprzez rotację i stopniowe (!) zmniejszenie plaszczyzny podparcia, dlatego prawidłowy siad jest początkowo siadem bocznym, skośnym i podpartym. Dziecko może siedzieć posadzone sztywno już w 5 miesiàcu, ale jest to niepoprawne i ma negatywny wpływ na możliwosc samodzielnego siadania.
    Czasem sadzamy dziecko do badania (po 7-8 miesiacu, nie wczesniej), ale ma to trochę inny cel.
    Z drugiej strony, dziecko cwiczace siadanie, np. z czworakow, wcale nie musi umiec „siedziec sztywno”.
    Ten drugi wariant jest korzystniejszy dla pozniejszego rozwoju i postawy dziecka :)
    Dokladnie tak robi moja corka nie potrafi siedzieć sztywno, ale potrafi z czworakow usiasc z podparciem reka/rekoma

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annamanna, ja polecam kaszki z helpy (kupilam teraz) lub holle (dawałam starszakom). Na pewno nie słodzone.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 21:16

AnnaManna lubi tę wiadomość

• katberry Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia a przy kp na czym przygotowujesz te kaszki? Na pewno nie dam rady odciągać mleka.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna,
    Rano na sniadanie ppdaje kaszke na gęsto. Mam jedna manne z bobovity i tam daje sie wode. Ma dobry sklad, bez cukru. Mam z hip jaglano-kukurydziana, bazsmakowa, robi sie na MM. mozna didac owoce ze sloiczka, ale jeszcze nie dawalam. I mam kleij ryzowy, tez na MM. robie geste, ale zazwyczaj 3/4 porcji z przepisu na opakowaniu.
    Wieczorem dodaje zazwyczaj kleik do mleko, na 180ml gotowego mm daje kopiaste 3 miarki kleiku.
    Ewa lubi tez gotowe kaszki Hipp ze sloiczka, najbardziej te na mleku, bez dodatkow.

AnnaManna lubi tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Avarred Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2019, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Dajecie dzieciom soczki? Np takie z hipp?

Do pierwszego, a nawet 3 roku życia zaleca się ich nie dawać:
    http://www.edziecko.pl/male_dziecko/7,79315,22210437,nowe-zalecenia-pediatrow-soki-owocowe-nie-dla-malych-dzieci.amp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 07:19

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avarred wrote:
    Haha, dopiero jak to napisałaś to sobie uświadomiłam, że ChicChic pytała o soczki, a nie słoiczki :P ech ten mój niewyspany mózg...

U nas od wczoraj wrzask. Nie wiem czy to efekt szczepionki czy zęby czy co, ale jeszcze trochę i ogłuchnę.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • iga Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba pije sok .Z Hipp jabłkowy. Rozcienczam pół na pół z wodą. U nas samą wodą pluł.

Wczoraj miał 3 dawkę szczepienia. 7,9kg i 71cm 😁Rośnie mi ten chłopak 😉
    No i mamy odstawić marchewkę. Okazuje się, że rzadko ale jednak marchewka uczula i trafiło na mojego .Nasza pediatra od progu spytała co nowego je ..dynia, ziemniak , brokuły i marchewka. A więc marchewka i wszystkie mixy z marchewką tzn.zupki warzywne czy jablka z marchewką narazie odstawiamy i wracamy do nich po jakimś czasie .
    To wielkiego wyboru z jedzeniu nie ma chwilowo bo jedynie jeszcze pasternak mam którego nie podawałam. Dziś sie okaze czy smakuje bo brokuły szału nie zrobiły 😉
    Raz dziennie mam podawać kaszę manną. Łyżeczkę do mleka lub w formie papki .

• Megsss Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga a jesteś pewna ze to nie brokuł ? Bo u nas po brokule była mega wysypka .

• Flavia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karberry ja też kp bez mm. Kaszki przygotowuję na wodzie i żeby smakowało dodaję do nich słoiczek owoców. Mojej małej bardzo smakuje, chociaż ona nie jest wybredna. Ja też nie wyobrażam sobie zciągać pokarm.

Dziewczyny, a dlaczego nie można soków teraz? To co tylko woda do 3 lat? Nie wyobrażam sobie tego.

• Megsss Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam ten artykuł - Ameryki tam nie odkryli .
    Cukier jest i będzie - nie unikniemy go prędzej czy później . Jasne , ze trzeba go ograniczac jak najdłużej i ja tez to robię osobiście dopajam woda ale mysle , ze jak raz w czas dziecko
    dostanie trochę soku to świat się nie zawali a to ze przetworzone owoce nie maja żadnych wartości odżywczych .. hm pewnie są soki które ich nie maja kompletnie i sama w nich chemia ale mysle, ze znajdziemy na rynku takie które nie są puste . Poza tym
    zawsze można robić soczki samemu :)
    Ja jakiś czas temu kupilam te soki hipp natomast mój mały po nich ulewa strasznie wiec odpuściłam poki co .
    We wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 08:25

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja faje marchewkowy Hipp. Ma 100 % marchewki. Chyba niezle... Rozcienczam z woda.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• iga Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Iga a jesteś pewna ze to nie brokuł ? Bo u nas po brokule była mega wysypka .

Nie .To sie zaczęło po marchewce. Ją jako pierwszą dostał i szorstka buzia sie zrobiła.Nawet pisałam tutaj czy któraś z Was spotkała się z uczuleniem na marchewkę.
    Poza tym brokuł dostal pare dni temu raz dwie łyżeczki bo resztą pluł.Dostanie znowu za parę dni , może tym razem mu zasmakuje 🤔
    Pediatra opowiadała, że jej córka po marchewce miała straszne kolki i wysypke na całym ciele .
    Czytałam sobie teraz troszke o alergii na marchewkę i faktycznie występuje rzadko ale okazuje się że marchew to jedno z najczęściej alergizujacych warzyw 🤔

Megsss lubi tę wiadomość

• iga Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Ja faje marchewkowy Hipp. Ma 100 % marchewki. Chyba niezle... Rozcienczam z woda.

To ja robię podobnie z jabłkowym. 👊

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia, a dlaczego nie? Ja w sumie piję tylko wodę, inne napoje jak nie ma wody- i jakoś żyję ;) ale tak jak pisze Megss jak dziecko raz na jakiś czas dostanie sok, to świat się nie zawali. Dobrym rozwiązaniem są soki warzywne albo robienie samemu soków w domu- wtedy ma się pewność, ze nie są dodatkowo dosładzane.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pije tylko wode. 2 razy w tygodniu pije taki jednodniowy zdrowy soczek.

Moj chrzesniak od samego poczatku pil wode. Teraz ma 6 lat i jak moja mama daje mu jakis soczek, to mowi od razu, ze chce wode. A ostatnio mowi, ze nie chce nic slodkiego, bo bedzie gruby jak dziadek :)

Megsss, iga, edka85 lubią tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

‹‹ 1013 1014 1015 1016 1017 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ