Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Na którymś blogu tłumaczyli, że np. szklankę soku uzyskuje się z paru owoców, więc objętościowo w brzuszku zmieści się np. pół jabłka, ale sok już z 4 jabłek. I przez to dziecko dostanie bardzo dużo cukru, a za mało błonnika i innych rzeczy. Dlatego zdrowiej jest podać papkę z jabłka niż sok. Ale myślę, że podawanie wody z sokiem np. jabłkowym też nie ma prawa zaszkodzić.
Moja starsza dostawała długo wodę rozcieńczoną sokiem i samą wodę. Dziś bardzo lubi soki, ale jak naprawdę chce jej się pić, to poprosi zawsze o wodę. Myślę, że w tych zaleceniach chodzi głównie o przyzwyczajenie dzieci do zaspokajania pragnienia wodą. -
Moje dzieci piją soki 100% rozcienczone wodą, herbaty owocowe, wodę z miodem i cytryną lub samą wodę. Pamiętam, jak rodzice dawali mi z rana czarną herbatę, to był dla mnie koszmar, do dzisiaj nie znoszę herbaty. Dodam, że mój tata uwielbia herbatę i namiętnie pije.
-
Dziewczyny czy zdarzyło się waszym dzieciom ulać w kolorze żółtym ? Karmie tylko piersią, mała nie ma jeszcze rozszerzonej diety. Dzisiaj dwa razy zauważyłam, że ulala strawione mleko w kolorze żółtym.
Co do soków to ja wprowadzę je jak najpóźniej. Sama pije tylko wodę, wiec nie widzę problemu w tym, żeby mała tez pila. Czasem tez robię soki w wyciskarce wolnoobrotowej, ale najczęściej jest to sok warzywno- owocowy. Ogólnie po prostu nie przepadam za sokami, wiec ich nie kupujemy.
-
Ja podaje kaszke z holle. A można kaszke podawać 2 razy dziennie ? Bo jak podaje na 2 śniadanie to zjada 4 łyżeczki i koniec A wieczorem jakby miał większy apetyt.
Ja do wody dodaje trochę soczki bo cwaniaczek wody nie tknie. Drze się jakby go że skóry obdzierali. Soczek z hipp jabłkowy albo herbatka melisa z sokiem jabłkowym -
Neska, nie wiem. Ja kupiłam w sklepie z żywnością ekologiczną, który mam na osiedlu. Kiedyś kupowałam holle w aptece Gemini, ale teraz to się nawet nie interesowałam.
Ja przejdę od razu na bidon ze słomką, bo moja mała pije tylko cyc na razie.neska7 lubi tę wiadomość
-
Maggs, ja właśnie miałam przeboje z pieluchami. Na początku nastawiłam się na dadę, ale w ogóle się nie sprawdziły. Potem Pampers senstive, był trochę lepszy, a ten active to wogóle porażka w naszym przypadku. Bambusowe z rossmana jakieś grube były. Potem zamówiłam puffies i używamy do dzisiaj.
-
Ja tez żłobek wykluczam.. Myslalam o tym, ale odkad poznalam moją córkę to nie oddam do żłobka
Moja mama jest nauczycielka wiec mi pom0ze, a na pare godzin dziennie wezmiemy opiekunke. Mam taka mila starsza Panią z dalekiej rodziny, która wychowala mnostwo dzieci, to mi chętnie pomoze.